bambi

Dagens fråga: Hur mycket godis äter era barn?
Jag vet att många som läser min blogg har barn i samma ålder som Zack. Jag är lite nyfiken på hur ofta era 2-3 åringar får äta godis? Det känns som om godis är ett ganska så laddat ämne och att ge sitt barn godis ofta blir nästan synonym med att man är en dålig förälder (eller till och med barnmisshandel om man ger barn mycket godis, tycker en av mina vänner), så därför kan ni som vill svara anonymt göra det via denna omröstning:

webvoter-omröstning
Hur ofta äter era 2-3 åringar godis?

Varje dag
3-4 gånger i veckan
2-3 gånger i veckan
1 gång i veckan
2-3 gånger i månaden
1 gång i månaden
Aldrig

Se resultat


Om ni har barn som är äldre än 2-3 år så kanske ni minns hur mycket godis dom fick när dom var i den åldern?

Om ni är nyfikna på hur ofta Zack får godis så är det ca 1 gång i veckan (men vi har inget "lördagsgodis"). Men det beror på vad man räknar som godis. Russin, kex, kakor räknar jag inte som godis och det får han 2-3 gånger i veckan som mellanmål.
#1 - Emma Andersson

Ja herregud, godis är verkligen ett laddat ämne.

Min 2,5 åring får godis på fred och Lördag, fast dom moffar ju inte som en annan;)

han får kanske en tablett ask på fredagen och sen äta fritt på Lördagen.

Tycker det är såå svårt med våran lille som är 14 månader som är så nyfiken, men han är för lite tycker jag. Han har fått smaka ngn bit, men det blir ALLTID liv. Svårt det där.

#2 - Emma - mamma till två vildar

Min äldste son är 3 år, och han får lördagsgodis "när vi kommer ihåg det", vilket alltså inte blir varje lördag. Då kan han få en liten chokladbit eller en tablettask, sen är både han och jag nöjda. ;)



Lillebror som är 15 mån får nöja sig med ett litet smakprov från en generös storebror ibland ;)



Däremot äter nog vi rätt mycket glass så här års, så då anser jag att lördagsgodis inte behövs..

#3 - Barbarella

Tänkte försöka låta bli organiserat godisätande tills båda kan få. Yngsta är nu 6 mån, så äldsta på 3 år får vänta. Det har inte kommit upp som ett behov. Däremot får han mycket (för mycket ibland) kakor, glass, kex och bullar, men ingen saft eller sockerdricka. Det är jobbigt att besöka kusinerna på lördag, då allt rör sig om det efterlängtade lördagsgodiset, och det är jobbigt med barnkalas, som ger ut stora godispåsar med klubbor till barnen. Har inget förbud, är vi i umgåange med stora barn som äter får han också ta, men han gillar nästan enbart choklad. När jag säger att det räcker brukar han ge sig.



Klem fra Barbarella

/forfatter av "Kunsten å smøre seg tynt..."; nyfødt blogg unnfanget da karrieren kolliderte med barn og liv.

#4 - Anonym

Har alltid haft en avslappnad inställning till detta - inte det där "maaaax 4 bitar på lördag". Detta gör att det inte är ngt stort, de äter då o då - lagom - de rör mkt på sig o tjatar aldrig.

Att inte ge o göra en stor grej av det är att göra sig o barnen en björntjänst. Ställde fram snask för ett tag sedan, ETT av barnen hetsåt.. visde sig att han inte fick det hemma så ofta.

#5 - Anonym

PS att låta en 3-åring vänta på en bebis låter inte så.. schysst? Får han titta på när kusinerna äter osv?

#6 - LILITH - Sveriges mest menlösa blogg

Vi köper bara lördagsgodis, men mina troll är lite smarta så de äter bara lite åt gången vilket gör att ibland har de godis enda fram till onsdag.

#7 - Sophie

Min 2-åring får äta då vi äter, vilket brukar vara till helgen. Oftast bara en dag men åker vi bort o hälsar på släktingar osv brukar det slinka ner godis/kakor/glass eller vad som bjuds o då blir det kanske 2 dagar istället. Men vi försöker hålla oss till helgen o inget i veckodagarna.

Tycker det är liiiite hysteriskt kring godisdebatten. Man behöver ju inte vräka i sig sötsaker men lite då o då tycker inte jag gör något.

#8 - Anonym

Jag tycker att man ska hantera detta avslappnat o att låta en 3-åring vänta på en bebis låter inte rimligt eller snällt...

#9 - Viola

Aldrig. Av den enkla anledningen att vi själva inte äter det. Och jag tycker det inte är någon poäng att uppmärksamma honom på vad godis är förrän han själv blir intresserad. Det socker han får i sig genom ett par glas saft, youghurt m.m är tillräckligt. Men jag tror också på en avslappnad attityd till sötsaker. För strikta restriktioner leder ofta bara till att man åtrår det ännu mer och sedan kanske till skuldkänslor när man ätit något man inte borde...

#10 - Sofia

Oj det varierar mycket.

Vi har en tjej på 8 år som inte gillar godis, sen har vi en son på 3 som älskar godis (men han får inte så mycket, när han får är det oftast på Lördag).

Är vi hos vänner händer det att han får även om det är en Onsdag t.ex (givetvis får 8 åringen också, fast hon brukar tacka nej).

#11 - Sanna

När min dotter föddes för 4 år sedan snart ville jag ha bestämda rutiner på henne ifrån början, men ärligt talat var det svårare än jag anat i och med att jag själv aldrig har haft sådana rutiner och inte heller mina syskon. Eftersom vi dessutom bor hemma och inte först nu i höst flyttar till eget innebar de att min dotter fick se alla andra äta saker som hon inte fick och de hela slutade med att hon fick i sig en och annan godbit ändå utöver de jag tänkt.



Nu när min dotter snart fyller 4 år brukar vi köpa en gemensam påse med chips, godis eller något annat gott att mumsa på och de brukar bli lite extra runt pengar dagarna (20-25), medan de blir desto mindre de andra dagarna. Men i snitt blir de nog runt 1 gång/veckan.



Men sen beror de väl lite på vad som menas med godis och godis också, min dotter får äta frukt och russin hur mycket hon vill i stort sett. Men när vi äter godis äter vi riktigt godis, hehe.



Kram Sanna

#12 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Jag kryssade i "aldrig" men det är en sanning med modifikation. Ett alternativ som hette "än mer sällan" och sen "aldrig" kanske hade varit mer "rätt".



Hon fyller två, och har ätit tårta två gånger (en gång på sin egen 1-årsdag) hon har ätit en lussebulle och två glasser (4 skedar när hon hade 40 graders feber) på det året som gått.



Vi vill inte ge dem godis. Utan att göra det tabu. Utan att ge russin istället (tandläkarens mardröm!) Hon har inte saknat det.



Men vi vill absolut inte skapa en fixering vid "nyttigheter" för det är INTE vi. Så lever vi absolut inte. Men hon känns för liten än..... Så tänker vi.



Aldrig druckit en MER eller Festis eller läsk. Smakat bubbelvatten ett par gånger.

#13 - Linda

Vi försöker hålla oss till rent godis en gång i veckan, och då far sonen på 3,5 år äta det godis han vill - efter maten. På fredagar kan det hända att det kanske blir lite mys med chips, och då får han såklart smaka, men det brukar inte bli så mycket innan han är trött och vill gå och lägga sig. Ofta så försöker vi lägga detta mys med chips på samma dag som man äter godis så man håller sig till en dag... i alla fall för honom - till sig själv har man ju sällan samma karaktär :S.

#14 - Angelica

Aimee har aldrig ätit godis. Vi kan säga orden godis, snacks, chips, popcorn och liknande utan att hon reagerar. Men nämn inte kaka, choklad eller tårta - för då blir hon tokig ;) (jag bakar mycket)



Första året åt hon inget socker över huvudtaget. Hon fick inte smaka på nåt "gott" och nu när hon blir två, så är jag fortfarande nejsägare till godis. För det är inget hon behöver. Hon äter mer än gärna majskrokar och får smaka en bit choklad om vi tar en till kaffet jag och min sambo.



Vad andra gör med sina ungar är ju upp till dom, men kan ändå inte låta bli att tycka att barn under ett år är för små för godis, läsk och liknande. Herregud, de rekomenderas att man inte ens saltar pastavattnet åt dom. Hur tänker man då om man ger som kolsyra, socker och gelantin?

#15 - Anna

Ni som bara har ett barn och inte ger dem godis - det gjorde inte vi heller med första barnet. När barnet har äldre syskon blir det självklart annorlunda, det bjuds ju alltid godis på barnkalas och ofta en godispåse med hem etc så barn nr 2 får börja tidigare, går ej ha olika regler. Vi ger dem båda lördagsgodis, men det som inte äts upp sparas i varsin engelsk godisbuss (plåtlåda) till nästa lördag, de får inte dra ut på det utan det är ett tillfälle som ges på lördagen och de tycker det är en mysig stund av lyx för dem! Helt ok tycker jag. Därefter tandborstning!

#16 - Tanja

Nu är min kille bara ett år så han passar inte in i målgruppen, men jag tycker att det varit svårare än jag trott att hålla honom borta från sötsaker- det är ju inte bara vi föräldrar i hans liv utan även farmor/mormor med flera som gärna vill bjuda honom... Klart att vi "övervakar" men som sagt, det har varit svårare än jag trodde från början, han är sååå uppmärksam på allt!



Sedan undrar jag vad du menar med kex och kakor? För mig är kakor och kex (inte smörgåsrån alltså) såpass söta att de absolut inte passar som mellanmål. Och russin är också ett stort nej på för min del. Det höjer ju blodsockret rejält. Kanske tänker jag annorlunda än andra föräldrar eftersom jag själv är diabetiker och får kämpa varje dag med insulinsprutor och rädslan för vad den sjukdomen gör med kroppen. Då är jag så extra rädd att min son ska drabbas eftersom jag är så medveten om konsekvenserna. Nu menar jag inte att någon kaka då och då ger diabetes, men jag vill ändå inte uppmuntra till sött då jag vet hur lätt det är att vara sugen.

#17 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Tanja Med kex och kakor menar jag sånt som inte är rena kakor som man har till fikat. Leah älskar Brago-kakor som hon får någon gång i veckan och Zack brukar få Tom & Jerry kex någon gång då och då.



Det där med russin är svårt. Jag vet att dom innehåller en massa druvsocker, men det gör ju också frukt (fast kanske inte i lika koncentrerad form som i russin). Zack älskar verkligen russin, men vi försöker begränsa det lite.



Så jag vet att Zack äter en hel del sötsaker, även om det inte är rent godis. Men samtidigt så ska man inte vara alltför rädd för socker känner jag, men jag förstår att du som har diabetes har en annan relation till socker.

#18 - Louise

Har en bonusdotter som blir 6 år i höst, o hon får äta godis jämt.. socker varje dag, o kakor o sånt de bara trycker hon i sig om man är bortbjudna..



Jag har försökt dragit ner o sagt att hon bara får äta på lördagar i en måttlig mängd, hennes kroppsform är ju tyvärr där efter hur hon äter...

men de funkar inte, både mamman o pappan tillåter att hon äter socker o skräp varje dag..

#19 - Pethra

Innan vår dotter fyllde 2 år så kunde hon få lite russin, efter 2 år kunde hon få smaka choklad och sedan var det choklad som gällde fram tills hon var runt 3 år om hon ville ha något en fredags/lördagskväll, sedan upptäckte hon lösviktsgodiset och det får hon ca 2-3 gånger i månaden om hon är sugen när vi handlar inför helgmyset, annars äter vi gärna grönsaksdipp vilket hon älskar och kanske lite chips eller popcorn.

#20 - Studentmamman

Vår son som blir tre år i slutet av sommaren har aldrig ätit godis. Han nöjer sig fortfarande med sina russin, frukt, någon kaka eller glass vid enstaka tillfällen och vi ser inte någon anledning att introdicera det då han inte verkar förstå att det finns. Dagen kommer då även han upptäcker godis men då kommer det hålla sig till yttest få tillfällen i små mängder, en liten godisask på en lördag eller vid högtider räcker gott och väl till ett litet barn.

#21 - Sainmaa

Det är ett intressant ämne och viktigt att ta upp! Min mamma som är tandhygienist har haft patienter som är 3 år och har hål i flera tänder. Barn som har Coca Cola i nappflaskan och får läsk till vardagsmaten. Det är för mig självklar barnmisshandel. Jag tror på det hederliga lördagsgodiset men som sagt, viktigt att även inkludera läskedrickandet i det eftersom som verkar vara vardagsdricka i många hem....

#22 - Sandra

Jag har en 2½ åring och en 14-månaders. Ingen av dom äter godis och dricker absolut ingen läsk (det gör inte vi vuxna heller). 2½-åringen har fått smaka choklad några gånger och älskar det men det är inte ens en gång i månaden han får det, och första gången han åt något sött var väl vid ca 1½ och var då glass. 14-månadersen har aldrig ätit något godis alls. Hon har precis börjat få smaka när vi fikar, tårtan på ettårsdagen var den första sötsaken hon åt. Jag personligen tycker att det är helt onödigt och omotiverat att införa lördagsgodis innan de ens förstår begreppet. Kakor, bullar och glass får de när vi fikar tillsammans, kanske ett par gånger i månaden. Jag och min sambo äter aldrig godis innan de gått och lagt sig så de ser heller inte oss äta det. Alla gör som dom vill men jag tycker att man ska försöka undvika godis sålänge det är möjligt (utan att det blir något uppenbart förbud för barnen) inte minst för tändernas skull.

#23 - Malin

Min stora fyller fyra om några veckor och då får han börja äta godis... han har stoppat i sig någon skumtomte till jul och fick en påse vid en fiskdamm en gång men jag plockade ur det mesta. Inget han lider av alls och han vet hur det är, säger själv att han ska få äta när han är fyra. Mina små är snart ett och ett halvt, skulle aldrig falla mig in att ge dem godis. Däremot får de smaka hembakt lite då och då, den stora äter glass. Mellanmål är alltid smörgås, yoghurt naturell, ev med frukt i, scones, pizzabullar och sedan kanske melon, frukt eller likande.

#24 - emma

Det är ju det sockret som inte förbränns som lagras som fett i kroppen. Om det är något man BÖR rädas så är det socker.

#25 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

emma Det gäller väl alla kolhydrater. Jag tror inte att det är hälsosamt att vara rädd för kolhydrater/fett/whatever. Allt i måttliga mängder, tror jag är bäst.

#26 - Beatrice, mamma till skrutten Robin

Precis, russin får min son som är 2 år ibland som mellanmål. Men "riktigt" godis har han aldrig fått... Än.

#27 - Erika

Russin som många ger istället för godis är rena döden för tänderna! Det är lika sött som godis typ och är klibbigt så det sätter sig fast på tänderna och sitter där...... mums för kariesbakterierna. / tandsköterskan :)

#28 - Annica

Min äldsta son är nu 4,5 år och vi köper godis på fredagar och så har vi helgmys. Min yngsta som är 1år och 9 månader får dessvärre fredagsgodis också (lite), då det inte går att undanhålla honom när storebror får. Storkillen började äta godis när han var ca 3 år, innan dess hade han inget större intresse då vi aldrig har godis hemma. Bakar gör jag mycket så det har mina barn fått ta del av men min äldsta var nog 1,5-2år innan han började äta kakor etc men yngsta var nog ca 1,5år. Vi tycker själva att vi har en ganska avslappnad inställning till sötsaker, dvs vi gör ingen stor grej av sötsaker - vi har helgmys men ibland kan vi mysa till det med godsaker (bakverk) på vardagar också. Vi har gränser och förklarar för barnen varför det inte alltid är ok att äta sötsaker (godis och bakverk). Det är inga problem.

#29 - Norea

Som tandsköterska så kan jag säga att äta regelbundet 5 ggr/dag är det bästa för tänderna och att en sipp på något annat än vatten eller en liten tugga på något är detsamma gällande syrafrätning som en trerätters middag. Det blir syrafrätning när man stoppar något med kolhydrater i munnen och ph:et i munnen sjunker.

Så om man tar en efterrätt/fika efter maten varje dag tex är inte skadligt för tänderna, men att småäta och spara på godiset och ta en bit då och då är mer skadligt. Ät upp allt på en gång, istället för att småäta! är devisen...

Sedan är choklad det bästa godiset, då det inte fastnar i tänderna-kladdiga och sega saker som fastnar i tänderna och ligger det kvar gör att tänderna inte får den vila som den ska mellan måltiderna. Så tex istället för russin, ge tex färska druvor/annan frukt till barnen som mellanmål, dvs. något som inte fastnar i tänderna.

Här finns bra info om någon är intresserad:

http://www.folktandvardengavleborg.se/Kunder/Barn/Mat--dryck/Sockerklockan/

http://www.folktandvardengavleborg.se/Kunder/Barn/Hal-i-tanderna/

#30 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Det var en intressant fråga.

#31 - linda

ja har en 3 åring som fick smaka vid 2.5 år o han fick väldigt sällan även nu också!

min åsikt till godis kakor osv är att barn har rätt o smaka! då menar ja lite ibland! inget överdrivet. ja tycker inte vi kan förbjuda barn vi själva sitter o äter oavsett om de e med eller inte. tycker de e lite överdrivet.- ger man barn rätt vägledning så tror ja de går bra! o att man naturligtvis borstar barns tänder varje dag