bambi

Fem filmer som alla borde se
Mitt inlägg om fem böcker som har förändrat mitt liv var mycket uppskattat så därför tänkte jag berätta om fem filmer som jag tycker är oslagbara och borde vara obligatoriska att se.

The Squid and the Whale - En sån ärlig historia om två bröder och hur dom påverkas av sina föräldrars skilsmässa. Jag har inte sett någon liknande film. Älskar sårbarheten hos personerna.

Eternal Sunshine of the Spotless mind - Bland dom finaste kärlekshistorierna som finns. Två personer, som är extremt olika, hittar tillbaka till varandra trots att dom gör allt i sin makt att komma ifrån varandra. Dom är verkligen menade för varandra.

Inception - En riktigt häftig film som känns väldigt nyskapande men nya idéer om hur man kan påverka andra. En film som aldrig blir tråkig och som får en att tänka och fundera en massa efteråt (så som alla bra filmer ska göra egentligen).

Pianot - En av dom vackraste filmerna som finns på flera plan. Vackra bilder, vacker musik och en vacker kärlekshistoria som byggs upp även fast den ena av dom bara kan "tala" genom musik.

Napoleon Dynamite - En väldigt annorlunda komedi som är så underbar. Man kan inte låta bli att skratta och bli kär i alla konstiga och roliga figurer. Napoleon är så underbar som vågar sticka ut och göra det han själv vill utan egentligen bry sig om vad andra tycker. En film som gör att man får ett leende på läpparna hela dagen.

En till film som jag skulle vilja lägga till på listan men som inte har kommit ut på dvd än är - Black Swan. Det är en av dom obehagligaste och läskigaste filmerna jag har sett. Men också en mycket tänkvärd film om hur det kan bli när man är besatt av perfektion.

Har ni någon film som ni tycker ALLA borde se?
#1 - Killmamman

ja de är fantastiska alla de filmerna! jag skulle vilja lägga till donnie darko och being john malkovich till listan :)

#2 - Pethra

Ja, Livet är underbart eller som den heter på italienska; La vita è bella. Den handlar om Guido, en judisk bokhandlare som finner kärleken i den vackra lärarinnan Dora, efter att ha uppvaktat henne med charm och fantasi ett bra tag, gifter de sig och får sonen, Giosué. Andra världskriget bryter ut och bara tre månader innan krigsslutet skickas Guido och hans familj till ett koncentrationsläger i Tyskland. Guido vill försöka skydda sonen från allt hemskt som sker i koncentrationslägret, därför inför Guido en lek för sonen, Guido berättar att lägret är en semesterby där samtliga är med för att delta i en tävling, den som samlar flest poäng vinner.



En fantastisk underbar och varm om än sorglig film, finns nog innan annan film som har greppat mitt hjärta som denna har gjort.

#3 - Elin F

sett alla och tycker de är superbra (förutom Inception)



Själv älskar jag Tarantino =) och action i alla former och färger (nästan)

The usual suspects (De misstänka) är också bra.



#4 - Anna

* Mary and Max - Annorlunda, vacker, sorglig.. Fantastiskt fin. Ett måste! Handlar om en brevväxling mellan en man med asperger och en ensam liten tjej. Trailer - http://www.youtube.com/watch?v=GkUI3SZyKCs



* Du levande - Svensk film, jättekonstig. Ramlade över den av en slump och visste inte alls vad jag hade att vänta. Den är verkligen konstig, men stannar kvar så det måste vara nånting med den. Nåt särskilt. Filmklipp - http://www.youtube.com/watch?v=dVPqkbr1x2M&feature=related



* Le premier jour du reste de ta vie - Feelgood-film och fransk (jag älskar franska filmer). Trailer - http://www.youtube.com/watch?v=qgb6TDobtPU



Ha en fin första maj!

#5 - Lena D

Nyckeln till frihet/ The Shawshank Redemption

http://www.imdb.com/title/tt0111161/



Amelie från Montmarte

http://www.imdb.com/video/screenplay/vi2330460441/

#6 - Linn

"the Notebook" eller "PS I love you".

Kärleksfilmer som handlar om när den ena i kärleksrelationer försvinner. Antingen genom alzheimer (demens) eller plötsligt dör.



De är vackra. Och the notebook berör mig otroligt. Den skulle kunna handlat om mina morföräldrar,.

#7 - Studentmamman

Magstarka "Requiem for a dream" som dock etsar sig fast lång tid efteråt och är väldigt tänkvärd.

Sen är "Garden State" lite småmysig.

#8 - Jessica

Donnie Darko, The cider house ruels och Babel är nog bland de bästa filmer jag sett. Napoleon Dynamite är ju helt underbar också! Om man gillar den ska man absolut se Eagle vs Shark - "there´s somebody for everyone.. apparently"

#9 - Susanne

The prestige är också bra.

#10 - Tess

Borta med vinden tycker jag alla borde se. En klassiker då det gäller scenografi, effekter, kostymer och berättande. Sedd med 2000-talets ögon så ser man saker som kanske inte var menade exakt på det viset, men det gör den intressant. Scarlett är en stark kvinnlig karaktär trots att hon tvingas till viss "kvinnlig list" som fungerade på den tiden. T.ex. en kvinna som gråter får alltid hjälp av en gentleman, en kvinna måste vara gift för att kunna "göra något" men det anses fortfarande fult om hon vill annat än föda barn, ta hand om make och hem.

#11 - Malin

Dagboken (The notebook) älskar jag. Min favoritfilm <3