bambi

Föräldrar som inte litar på sin egen kunskap
Ikväll var jag på författarkväll hos Barnens Bokklubb. Det var sex stycken författare som presenterade sina nya böcker. Det var verkligen jätteroligt och intressant. Jag fick en massa bloggidéer!!

Bland annat så var Johanna Westman där, författaren till Första Mosboken och Andra Mosboken. Hon har nu kommit ut med Första Måltidsboken.



Jag sög åt mig av allt hon sa eftersom Leah är i en sån ålder där hon ska börja äta riktiga måltider. Johanna Westman sa en sak som verkligen gjorde så att jag vaknade upp. Att även fast hon var kokboksförfattare så stod hon där framför barnmatsburkarna i affären och skulle köpa mat som någon annan hade gjort, bara för att hon inte litade på sin egen kunskap och sina egna instinker som förälder. Och är det inte ofta så? Vi är så otroligt rädda för att göra fel, så det är så mycket enklare att låta sina barn äta barnmatsburkar upp till 1½ år (eller längre).

Men om man har lite vett i skallen så är det ju faktiskt ingen fara. Alla förstår nog att man inte ska ge jordnötter till en ett-åring, osv. Idag när vi åt lunch så fick faktiskt Leah en pasta-skruv och mumsade i sig utan problem (medans jag satt och stirrade på henne för att kunna direkt se minsta tecken på att hon skulle sätta den i halsen).

Men Johanna Westman gjorde att jag vaknade upp. Varför ska jag betala dyra pengar för barnmat när det egentligen inte är så svårt att ge barnen lite av maten vi äter? Jag ska försöka slappna av och lita på mina egna instinkter!
#1 - Sanna - saos.blogg.se

Det där känner jag igen, jag har inte nojjat för att Liam ska sätta i halsen, men däremot har jag tyckt att det varit jobbigt att laga "rätt" mat utan för mycket kryddor osv osv.... och såklart, valt det lätta alternativet barnmatsburk alltför många gånger...

#2 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Ja man matas ju med att färdig barnmat har den perfekta sammansättningen, konsistensen, tillsatta vitaminer osv osv. Inte konstigt att många gör det valet och inte vågar lita på sig själva som barnmatsfixare. Detsamma gäller barngröt (som ju iofs är ordentligt berikad) som även bvc förespråkar även om jag tror att det fungerar precis lika bra med hemmalagad gröt om man bara ser till att barnet får en bra kost totalt sett. Man kan ju berika naturligt. Sen så är det förstås praktiskt och enkelt med grötpulver och burkar, de håller länge och är enkla att ta med sig. Och så vet man ju att barnmaten är välkontrollerad i Sverige, även om man blev lite skrämd över det du skrev om russin/torkad frukt i ett tidigare inlägg. Det är förstås inte riktigt samma sak, men riktar sig ju iallafall till barn. Jag håller hursomhelst verkligen med dig om att man borde lita lite mer till sina instinkter!

#3 - Marie

Håller med dig att föräldrar inte litar på sin egen kunskap utan litar allt för mycket på företagens reklam om att burkmat är "det bästa för ditt barn". Så är det så klart inte! Om man tittar på innehållsförteckningen består maten av en stor del vatten!



Jag var själv likadan med första barnet, men slappnade av betydligt mer med andra. Lille V ville nämligen inte äta burkmat när han var 9 mån, han ville ha samma som oss andra! Det löste vi genom att mixa all vår mat med en stavmixer. Det funkade superbra! Vi kryddar inte maten jättemycket så jag kände inget problem med det. Problemet, trodde jag, skulle vara att han inte hade en endaste tand. Men han tuggade allt med käkarna, även kött!



Om man som familj äter någorlunda varierat (kött, fisk x 2, kyckling, varje vecka) så tror jag att egenlagad mat är bättre. Sen fyller ju burkmaten en funktion när man exvis vill äta thaimat eller annan stark mat som inte är så barnvänlig!



Men föräldrar borde tro lite mer på sig själva! Men det är nog inte så lätt med tanke på all reklam vi blir överöst av som säger annat...

#4 - Alfva

Fast barnmatsburkar är fruktansvärt enkelt också, jag som har ett barn som ständigt vägrat den typen av mat kan många gånger ha tittat lite drömmande på de som faktiskt ätit och önskat att min också gjort det. För omväxlingens skull det vill säga...



Å andra sidan var hon tidig med att äta allt, eftersom hon knipt ihop munnen för allt vad heter mos/puré och mix har jag fått strunta i rädslan att hon ska sätta i halsen.

Fast vissa kvällar har man lätt kliat sig i huvudet över hur man ska få till hennes måltid (när hon var 8-9 månader främst) utan att behöva frångå allt som var gott i vår planerade... ;)

#5 - Elin & Koira

Vad kul det låter! Jag har inte funderat så långt som till barnmat än, men det låter sunt och klokt att lita till sina instinkter... Kan du inte skriva lite mer om vad man ska tänka på t.ex. gällande vitaminer och mineraler - är det nåt småbarn behöver extra av som man måste komplettera med egentligen? Eller kan man i stort sett bara mixa ens egen mat och ge?

#6 - Carola L

Min yngsta har aldrig ens blivit matad utan fick börja plocka i sig på egen hand när hon kunde sitta med vid bordet. Hon blev den av barnen som äter mest varierat! Jag tycker att matburkar är bra ibland - min äldsta älskade lever (jag äter det inte) så burkar med stuvad lever fick hon ibland.

Att föräldrar inte litar på sig själva tycker jag att man märker ofta. Det ska vara experter som berättar allt!

#7 - Madeleine

Det där med att sätta i halsen är jag livrädd för. Jag lagade all mat till min son i början men sen när det skulle vara lite småbitar i och inte bara vara puré så fegade jag ur och nu köper jag all mat...