Underbart god och smakrik stek som ser mer avancerad ut än vad den är. Perfekta söndagssteken! Enkel att göra i förväg och är därför också perfekta bjudmaten på alla sommarens fester. Bjud gärna på färsk potatis och örtagårdssås till för att väcka alla vårkänslor till liv.
ca 1 kg benfritt nötkött
salt och peppar
1 liter vatten
½ dl salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk svartpepparkorn
rikligt av färska örter, t.ex. basilika, timjan, dragon, citronmeliss
1 knippa persilja
1. Sätt på ugnen på 125 grader. Snöra gärna steken innan den ska in i ugnen och lägg den i en form. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.
2. Stek köttet längst ner i ugnen tills köttet har nått 60 grader (ca 1½-2 timmar).
3. Under tiden, koka örtlagen. Skala och skär löken i klyftor, krossa pepparkornen, grovhacka örterna och persiljan.
4. Koka upp vattnet. Lägg i lök, peppar, örter, persilja, salt och pressad vitlök och koka i några minuter. Låt lagen kallna.
5. När köttet är färdigt, lägg det varma köttet i en bunke. Häll över lagen och låt köttet svalna. Täck över och låt bunken stå kallt 4-5 timmar, inte längre, för då bli köttet för salt. Ta upp köttet och förvara det övertäckt utan lag.
Örtagårdssås
1 dl vispgrädde
½ dl majonäs
½ dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
2 tsk dragon
salt och peppar
1. Vispa grädden.
2. Blanda i majonäsen och kryddorna. Klart!
P.S. Söta ni, gilla gärna inlägget på Bloglovin'!