SpråkutvecklingMaken gick upp och duschade medans jag och Leah låg kvar och slumrade lite. När hon vaknade så hittade hon makens mobiltelefon bredvid sängen och utbrister "Papa!". Jag blir jätteförvånad och tycker att det är ju typiskt att maken inte fick höra det. Det var ändå ganska tydligt "Papa!" och inte henne vanliga "mamamama" som hon annars kan säga ganska mycket.

Men då när maken kommer in i sovrummet så utbrister hon igen "Papa!" när hon ser honom. Så han fick höra det och han blev förstås jätteglad! Det känns som om Leah är ganska så tidig med att säga pappa? Jag minns att det tog väldigt lång tid för Zack att säga det.Igår så fick vi hem ett texthäfte från Sprint-projektet (språkutvecklingsprojektet som Zack deltog i) men en massa information och tips om barns språkutveckling. Här kommer några av tipsen:

Rätta inte barnet aktivt! Barn säger inte fel - de säger det som de kan! Barns språk utvecklas hela tiden utan att man som vuxen rättar det tidiga uttalet eller den omogna meningsbyggnaden. Om man rättar ett barn aktivt genom att säga "nej, det heter inte så..." riskerar man att barnet inte vill fortsätta prata. Istället kan man bekräfta barnet genom att upprepa det barnet sa, men på ett mer "vuxet" sätt. På så vis får barnet bekräftat att budskapet har gått fram och dels får höra hur ordet eller meningen ska låta.

Om du inte förstår vad barnet säger, så säg det du tror barnet menar och var lyhörd för barnets reaktion. Oftast protesterar barnet eller ser undrande ut om du har missuppfattat det hela. Titta på vad barnet kommunicerar med sina blickar och sitt kroppsspråk - det kan hjälpa dig förstå. Du kan också be barnet säga det igen eller att peka och visa dig. Pressa in barnet, utan låt barnet genom sina reaktioner visa dig vägen hur du fortsätter samtalet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Annica H
2011-05-26 @ 08:57:15 Blogg: http://annicaimitten.bloggspot.com

Åh, jag har följt din blogg ett tag och jag kan inte låta bli att le varje gång jag kommer in. :)

Susanna
2011-05-26 @ 09:13:13

Sover Leah och Zack i er säng? Eller har de eget rum?

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet