bambi

Vi tror att alla tänker som vi
Ett av dom vanligaste misstagen vi människor gör, när vi bedömer andra är att vi tror att dom tänker, tycker och har samma värderingar som vi. En sak som är självklart för oss tänker vi oftast borde vara självklart för alla... men så är det förstås inte.

Men vi får ofta våra åsikter och värderingar bekräftade av dom runt omkring oss. Vi umgås gärna med likasinnade. Ett exempel från mitt egna liv är att jag tänker "ingen lyssnar väl på dansbandsmusik nu för tiden?" eller "ingen tittar väl på buskis?" och så blir jag överraskad varje gång jag ser Dansbandskampen och buskis på bästa sändningstid. Men eftersom ingen i min umgängskrets lyssnar eller tittar på sånt så tror jag att ingen alls gör det!

En annan sak - som ofta orsakar konflikter - är att vi tror att den andra hör exakt det jag tänker och tycker att jag säger. Men oftast så finns det en massa bakomliggande (som jag bara tänker men inte säger) alla ord jag säger, kanske att jag utgår från att personen vet en massa fakta eller tänker på samma sätt som mig. Men så är det förstås inte alltid och då blir det lätt missförstånd.

Samma sak gäller saker som vi själva tycker är kränkande - "det där kan man ju inte säga!", medans någon annan inte alls tycker att man sårar någon när man säger så!
#1 - Tess

Jag kollar på buskis :-D Fast inte på tv utan enbart på plats. Det är mycket roligare live. Jag håller med dig om allt du skriver i inlägget! Vid ett flertal tillfällen har jag blivit besviken på folk på grund av att de gjort saker som jag aldrig trodde om dem. Men när jag tänkt efter så har det visat sig att min bedömning av detta hänger ihop med att det är sådana saker som JAG aldrig skulle kunna göra. Om vi ska nämna ett exempel så laddar jag inte ner film eller musik utan väntar på den riktiga releasen. Det händer då och då att folk får se film ett halvår före mig p.g.a. att de laddat ner och jag väntat. Själv tycker jag väntan är en del av charmen så det är inte det som stör mig, utan snarare den där "slit-och-släng"-mentaliteten som finns numera. Inget värdesätts för det konsumeras så otroligt mycket så snabbt. Eftersom JAG är emot det där så blir jag ledsen och besviken när jag märker att andra inte är det. Visst är man lite knäpp :-)

#2 - Annica

så sant så sant! Har också varit med om hur personer har agerat på ett sätt som jag inte alls förväntat mig just pga att jag själv inte skulle agerat på sådant vis. Det gör mig verkligen förundrad ibland... jag menar att endel kan göra saker etc som helt faller utanför min etiska och moraliska uppfattning...ja det är ju inget nytt att vi männsikor värderar handlingar olika men ibland blir jag helt ställd iallafall.

#3 - Angelica

Ypperligt exempel på kritiskt tänkande!