bambi

Vilket ansvar har man som bloggare?


Jag fick denna kommentar angående solkrämer till barn. Jag trodde att jag var ganska tydlig med att jag endast har utgått ifrån vad jag tyckte om hur dom var att applicera och hur kladdiga dom var. Alltså helt och hållet en subjekt bedömning.

Ibland så kanske jag kolla upp lite mer fakta när jag skriver ett inlägg men för det mesta så är detta en ganska så ovetenskaplig blogg. Jag hoppas jag att ni förstår. Jag tänker mig att det är ungefär som när en kompis rekommenderar något till en annan kompis, då handlar det helt och hållet om kompisens subjektiva smak.

Det är lite som när folk diskuterar om Kissie ska ta ansvar för att hon har blivit en "förebild" och att många lyssnar på henne. Vi har ändå åsiktsfrihet och yttrandefrihet och får alltså helt lagligt säga hur dumma saker som helst. Man blir ganska så begränsad om man hela tiden måste ha grundlig fakta bakom varje inlägg och att man måste se till att man inte påverkar någon på något negativt sätt..... vad skulle vi ha för bloggar då? Men det är min åsikt, dårå.... vad säger ni om saken?
#1 - LILITH - Sveriges mest menlösa blogg

Men det är väl självklart att man ska kunna skriva ett inlägg om vad man tycker om något utan att behöva googla i en evighet för att ta reda på fakta om precis alla ingredienser. Ett sånt inlägg hade ju blivit väldigt tråkigt att läsa. Vill man veta mer så kan man ju faktiskt ta reda på det själv. Så fortsätt som du gör.

#2 - Mio

Hej!



Jag funderade faktiskt på samma sak när jag läste om solkrämerna. Ditt inlägg om hårfärger signalerar ju att du bryr dig om vilka kemikalier man kan använda så jag undrade om du kollat upp solkrämerna, i brådskan kommenterade jag inte.



Det verkar vara svårt att särskilja på just kemiska och fysikaliska filter i solkrämer då det sällan framstår tydligt på förpackningen. Fysikaliska filter skulle jag själv bara vilja använda i min familj men eftersom det är så svårt att veta har det blivit kläder istället för smörja här.



Självklart har du ingen skyldighet att ta reda på saker men du kan räkna med att du har förväntningar på dig då du annars verkar hålla dig så väl informerad i diverse ämnen. Som läsare räknar man liksom med dig! :)

#3 - Apan satt i granen

Jag uppfattade inte ditt inlägg som annat än lite åsikter om vilken kräm du gillar bäst.



Personligen har jag börjat tröttna på dold reklam som finns i bloggar därför skrollar jag igenom de flesta inlägg som handöar om produkter, såvida jag inte är direkt angelägen. Otroligt många bloggare rekommenderar produkter och länkar till dem och inköpsställe för att sedan tjäna pengar på varje klick, vilket gör att jag ifrågasätter bloggarens trovärdighet. (Tradedoubler)



#4 - Sofia

Men hur tänkte personen som skrev den kommentaren?

Hon vet väl att du skriver utifrån dina egna upplevelser/åsikter!

Jag tycker det var ett bra inlägg där jag kan välja ut en kräm och sen SJÄLV kolla upp hur/om den skulle funka för min son/mina döttrar.



Fortsätt med dina såna inlägg.



Kram Sofia

#5 - towis

jag håller helt med dig, det är ju omöjligt att reda på ALL fakta om varje grej man skriver om.

#6 - Emma

fast jag tycker kort och gott

Det är DIN blogg och du väljer att skriva vad just DU vill, sen är det ju upp till läsarna om man vill följa den.

#7 - Nadia

Oavsett vad andra skriver och jag läser så har jag ju alltid ett eget ansvar som konsument att läsa på om produkterna och sedan göra mitt eget val.

Vad som står i en blogg - visst påverkar det andra men ansvaret ligger på varje konsuemnt för de val de gör. Jag bedömer information i ett blogginlägg precis som du skriver - just den personens subjektiva åsikt.

#8 - Lena

Angående solkrämer så är jag sugen på att testa Ecocosmetics som nån skrev om på en blogg. Finns på bla. http://www.jordklok.se/barn-baby/-hudvard/ekologisk-solkram-for-barn-faktor-50-50-ml-eco-cosmetics Men så blir man dumsnål för att den är snäppet dyrare men jag ska nog testa den och utvärdera. OBS. Är inte på nåt sätt sponsrad men nu skrevs det ju om vänliga solkrämer och jag tror att den platsar in.

#9 - Mia

Jag kan nog tycka att man har ett visst ansvar när man har en större blogg där man tipsar om saker kanske speciellt när det handlar om till barnen. Själv tog jag ditt inlägg med en nypa salt då prio för mig inte handlar om solkräm är kladdig eller inte utan vad den innehåller.



/Mia

#10 - Annica H

Jag håller med, man ska själv kunna säga vad man tycker om saker och ting utan att ha reda på ALLA fakta. Visst, är det någon som undrar om dem, kanske man kan rekommendera dem att läsa "den här eller denna sidan" för mer information. Men, behöver abslut inte skriva det på bloggen =)

#11 - I N I S E N

Jag tycker egentligen inte att man har något ansvar alls. De som läser dock, har ett eget ansvar att ta. Tror man på allt man läser i bloggar, får man skylla sig själv.

#12 - Helene

Men herregud... finns det verkligen folk som orkar med sånt?

Jag väljer alltid att anta att samtliga bloggar jag läser är subjektiva. Det är ju det som är det roliga med att läsa - se hur andra ser på saker och ting. Hade jag velat veta hur saker och ting faktiskt var så hade jag sökt informationen på annat håll.

Fortsätt du som du gör :)

#13 - Cissi

Jag tycker att det var en löjlig kommentar från "en typisk FL-morsa" - dvs en sån där som njuter av att hitta fel och brister och framställa sig själv som så himla mycket bättre.



Läste ditt solkrämsinlägg innan och klarade av att ta det för vad det var, en snabb kommentar om vad du tyckte om de olika krämerna. Det tror jag att de flesta normalbegåvade klarar. Djuplodande artiklar om solkräm kan man ju få i varenda föräldratidning så här års. (Roligare då att få veta hur kladdiga/krångliga de är, det får man sällan läsa i testerna)

#14 - e-beth

Är väl upp till var och en att ta reda på fakta kring saker man köper åt sina barn. En blogg är en blogg och skrivs av vanliga personer, ingen vetenskaplig sida.