Just nu läser vi....
...Barbapapa Julen! Som faktiskt är vår första barnbok om julen. Den är för något mindre barn men Zack gillar den också. Barbapapa är ju väldigt genusvänlig också (vilket jag faktiskt inte har tänkt på) med en rosa pappa och en svart mamma  ;)

Har ni några barnböcker om julen, som ni kanske vill tipsa om?

 

Sista novemberHär äts det en hel del pepparkakor efter pepparkaksbaket igår!

Tänk att det redan är den första december imorgon! Jag har en hel del att fixa inför morgondagen när det gäller bloggen, bland annat så kommer min julkalender som vanligt men en hel del erbjudanden och tävlingar! Men först så ska jag iväg och se på balett!


 

MunsterkidsOiidesign har smygstartat sin julkalender och har idag 30% rabatt på märket Munsterkids (och gratis frakt!). Jag blev lite nyfiken då det inte var ett märke som jag kände till (och jag tycker ändå att jag har lite koll på barnklädesmärken...  ;)) och jag blev så positivt överraskad! Färgglada kläder med fina mönster! Ni ser mina favoriter här ovanför, Zack är inne i en "monsterperiod" så han skulle älska dom där monstertröjorna!

 

En ny hårig trend?

Överallt så ser man tjejer med skägg! Va roligt! Snart kanske vi får ha hår på andra ställen också.... som t.ex. benen? ;)


Gallerians reklam


NKs julskyltning


 

En var en gång en tomte och en snögubbe....

....som var sambos i ett litet brunt hus.Igår så bakade vi pepparkakor och pepparkakshus. Detta är mitt allra första pepparkakshus som jag gör. Jag vet inte om svärmor hade godkänt konstruktionen (hon är arkitekt) men jag blev faktiskt riktigt nöjd med den!  :)
Jag visste inte att det var så svårt att baka pepparkakshus! Det är ju så mycket som kan gå fel, husdelarna får inte vara för mjuka (grädda dom gärna lite extra) för då kan huset rasa ihop, när man sätter ihop huset så måste man vara tålmodig och se till att det verkligen sitter ihop för om det faller isär så kan pepparkaksdelarna gå sönder när dom ramlar!

Man måste verkligen ha tålamod och mycket tid när man gör ett pepparkakshus, men det är roligt (både för vuxna och barn) och gott! Vi använde oss av färdig deg och sen hade vi en mall för husdelarna. Kristyren var enkel att göra och blev riktigt riktigt bra (det behövdes inget smält socker som vissa använder). Det torkade rätt så snabbt och sitter som berg. För att vara säker på att alla delar verkligen skulle sitta ordentligt så ställde jag in pepparkakshuset i ugnen när jag hade "limmat" ihop alla delar (som var avständ men fortfarande lite varm). Sen var det bara att dekorera med en massa godis!

Det här receptet använde jag på kristyr:

3 äggvitor
ca 5 dl florsocker
½ msk citronsaft

1. Vispa äggvitorna vita och riktigt fluffiga.
2. Ha i citronsaft och florsocker (lite åt gången) och fortsätt och vispa. Anpassa mängden florsocker så att kristyren blir "toppig" när man drar med visparna.

 

Röd som en tomteluvaNågra röda favoriter från Lundmyr of Sweden.
Supersöt stickad mössa, 149 kr. Mysig tunika, 249 kr. Favoritvantarna (Leah har dessa!), 79 kr.


 

När fantasin tryter...

Är det bara jag som stör mig på grupper som har låtar som heter samma sak som själva gruppen? Detta verkar vara höjden av fantasilöshet eller dom kanske känner "Wow! Denna låt beskriver precis essensen och djupet i vårt konstnärsskap och allt vi står för, så att denna låt måste heta precis som vi!"


 

Del 3 av min bloggekonomi

När jag frågade er vad ni ville läsa om gällande bloggekonomi så var det flera av er som svarade att ni ville veta vad en bloggare egentligen tjänar - ni ville ha rediga siffror. Så min bloggekonomi handlar om just detta - vad tjänar en bloggare egentligen?

 

Ett skilsmässobarn

Förra helgen så fick vi veta att några av våra vänner ska separera. Det känns alltid tråkigt att höra och det är andra paret inom vår bekantskapskrets som den senaste månaden har berättat att dom ska separera. Båda paren har barn också.

Men jag förstår dom. Det är tufft att ha småbarn, det tär verkligen på förhållandet och ibland händer saker som är oförlåtliga.

Mina föräldrar skilde sig när jag var 9 år gammal och det kändes väldigt jobbigt. Men i samma veva så tog min mamma med mig till ett helt nytt land och jag hamnade på andra sidan jordklotet från min pappa. Jag kommer ihåg saknaden och hur vi skrev långa långa brev till varandra. Han skickade paket och kort så ofta han bara kunde. Ett par år senare flyttade han hit, men det tog ännu flera år att reparera skadan i vårt förhållande.

För en pappa på andra sidan jordklotet kan inte vara en närvarande pappa och ändå finns det många pappor (och mammor) som bor jättenära sina barn och ändå inte är närvarande.

Jag har känt en oerhörd ilska mot min mamma att hon berövade mig min pappa under många års tid. Nu så vet jag inte hela historien kring varför min mamma tog med mig hit till Sverige och den kommer jag nog aldrig få veta heller...

Men efter allt som jag har gått igenom så har jag alltid känt att jag aldrig skulle ta barnen ifrån deras pappa om vi skilde oss. Det är så oerhört egoistiskt (om det inte förstås finns goda skäl, som t.ex. att pappan skadar barnen) och jag har hört talas om så många mammor som använder barnen för att "hämnas" mot pappan, vilket gör mig så oerhört ledsen. Hur kan man göra något sådant mot sina egna barn?


 

Förhandsboka pre-spring

Redan dags för vårkläderna? Ja, snart kommer ju Odd Mollys pre-spring kollektion. Den brukar alltid släppas första veckan i december (vilket alltid känns så otroligt tidigt!!) och man kan förstås förboka sin/sina favorit hos Country Dreams och deepFling (som är mina favoritbutiker när det gäller Odd Molly).

Mina favoriter är dessa två:

Den första heter Timeout wrap cardigan och är så otroligt snygg (baksidan är jättefin!) men jag har så många koftor redan! Men kan man ha för många koftor?  ;)

 

Den andra heter Le fleece sweater men den är snarare i velour och verkar hur mysig som helst! Man kan knyta den lite runt midjan för lite snyggare figur också (det tackar min icke-existerande midja för)!

Har ni någon favorit i pre-spring kollektionen?


 

Måndagens kvällsnöje

Ikväll så ska jag försöka beta av en massa nationella prov. När man har varit föräldraledig ett tag så hinner man glömma bort hur mycket tid man faktiskt lägger på rättning och planering, alltså sånt utöver själva schemat. Många (speciellt maken) brukar titta på mitt schema och tycka att jag inte jobbar någonting! "Men du slutar ju 12 på onsdagar och börjar 10 på torsdagar!" Visst så skyndar jag mig och hämta barnen på förskolan, för att sedan sitta och rätta hela kvällen (eller helgen). Men det är också en härlig frihet att kunna välja när man ska jobba!

Vi skulle ha bakat pepparkakshus idag efter förskolan men Zack var riktigt trotsig och ingenting passade. Det var riktiga utbrott här hemma så vi får skjuta på det. Istället för hembakta pepparkakor så får jag njuta av dom mumsiga saffranscupcakesen medan jag rättar istället  ;)


 

Om Leah vill leka med dockor och prinsessor

Jag fick en intressant fråga, 

 
Pethra
 
om När Zack bara får välja en leksak....:
Men det är ju klart, det var han själv som skulle få välja och huset bjuder in till lek. Jag kan faktiskt inte förstå de föräldrar som begränsar sina barn till vissa leksaker. Men det jag undrar, av ren nyfikenhet och inget annat, är hur ni kommer agera om Leah får upp ögonen för Barbie och andra typiska flickleksaker när hon blir lite äldre. Kommer ni styra hennes val till andra leksaker eller kommer hon få leka med det hon vill fastän ni inte gillar det? Anledningen till att jag frågar är den att vår dotter får välja leksaker själv, hon leker med så väl bilar som dockor, men så finns det föräldrar som anser att vi inte borde låta henne leka med dockor så mycket, detta är samtidigt föräldrar som anser att man inte skall begränsa sina barn till vissa leksaker men i själva verket är det precis det vi skulle göra om vi försökte styra vår dotter ifrån vissa typiska flickleksaker.


Svar: Precis som Zack får leka med bilar så kommer jag definitivt låta Leah leka med dockor. Jag vill inte begränsa dom alls, inte åt något håll (varken könsstereotypiskt eller genuskompensatoriskt).
Men jag kommer inte uppmuntra det. Vi har gjort som så med Zack att vi uppmuntrar honom lite extra att leka med dockor, rita, pyssla och leka med gosedjur. Vi är lite extra glada och vi frågar först om han vill leka/göra sånt innan vi frågar om bilar eller lego. Så med Leah blir det lite tvärtom. Men Zack gillar ju lego och bilar ändå, precis som jag tror att Leah kommer att gilla dockor utan att vi behöver uppmuntra det eftersom det uppmuntras ifrån så många andra håll (t.ex. så har Leah fått ett antal dockor i present men Zack har inte fått en endast en).

Dom enda leksaker som jag begränsar mina barn ifrån är farliga leksaker och krigsleksaker. Dockor fyller ändå en väldigt bra funktion när det gäller att lära sig det sociala samspelet och det skulle jag inte vilja beröva varken min son eller dotter. Likaså lego som är väldigt utvecklande!


Vad säger ni om saken? Ska man försöka kompensera och inte köpa dockor alls till flickor och ina bilar till pojkar? Hur gör ni och hur tänker ni?

 

Syskonkärleken spirarDen senaste veckan eller två så har vi märkt en STOR skillnad på hur barnen umgås. Zack har börjat säga "kom Leah..." och vilja leka med henne. Och dom har faktiskt kunnat leka tillsammans i allafall 5-10 minuter utan bråk!!

När jag var gravid med Leah så såg jag framför mig hur barnen skulle vara bästa vänner från start. Att Zack skulle pussa och krama på sin lillasyster och inte vilja vara utan henne. Så har det ju inte riktigt varit... utan Zack har ju mer sett Leah som en plåga. Någon som snor hans leksaker eller som är i vägen. Han har aldrig varit elak bara för att vara elak, utan oftast är det för att hon har tagit något han leker med (men hon vill ju bara göra allt som storebror gör).

Men nu så har dom lärt sig att samsa och samspela lite bättre. Dom delar med sig mer och ger tillbaka saker direkt om dom märker att den andra blir ledsen och vill ha den. Och dom kan till och med (ibland) krama och pussa varandra... vilket hände extremt sällan förut!

Dom måste förstås lära sig vart dom har varandra. Zack har länge sagt att han vill att Leah ska kunna prata och han vill ju kunna kommunicera med henne. Men nu när hon förstår i princip allt man säger så går det förstås lättare! Jag hoppas att deras syskonkärlek bara kommer att växa och växa, men jag har ju hört talas om syskon som verkligen hatade varandra när dom växte upp (jag har ju själv inga helsyskon, bara halvsyskon som är mycket mycket äldre än mig). Men jag hoppas att dom ska vara bästa vänner både när dom växer upp och hela livet!

 

Span på stan


Fina prickiga muggar, finaste cupcakeburkarna (älskar dom!)
och stora fina glasburkar finns hos BoLagret!Annat fint från BoLagret!


 

Dagens fråga: Blir det någon julkalender till barnen i år?I år är första gången som barnen får julkalendrar. Jag minns själv hur spännande det var att öppna en lucka varje dag och nedräkningen till julafton blev så pirrig!

Zack fick själv välja julkalender och då blev det en med lego. Leah valde vi en med Trolls i, som känns passande för hennes ålder. Jag skulle inte orka pyssla ihop TVÅ egna julkalendrar med 48 små presenter till barnen.... men jag beundrar alla föräldrar om orkar med det!!

Hur gör ni i jul? Blir det några julkalendrar till barnen? Svara gärna i omröstningen och/eller i en kommentar!

webvoter-omröstning
Får barnen någon julkalender i år?

Ja, en hemmagjord
Ja, en med godis/choklad
Ja, en med leksaker
Ja, SVTs
Nej

Se resultat

 

Tack! Tack! Tack!

Åh, va GLAD jag blev när jag kollade bloggen och såg att ni har blivit hela 600 prenumeranter på Bloglovin'! Det är rätt så knäppt att det där med antalen prenumeranter ska vara så känsligt, egentligen så är det väl antalet besökare som räknas? Men det känns lite extra roligt när det är någon som vill prenumerera och således vill ha koll på alla mina inlägg  :)

Men jag kan fortfarande minnas när jag först kom upp i 100 prenumeranter och det kändes helt otroligt! Den där känslan är så rolig att få och den påminner mig om att det faktiskt är NI som gör bloggen. Utan er så skulle jag inte orka blogga lika mycket (om jag nu skulle blogga alls!) och ni har öppnat så många roliga dörrar för mig! Jag har fått lära känna så mycket trevligt folk via bloggen och till och med fått väldigt goda vänner via bloggen!

Ni förgyller verkligen min dag! Tack för att ni läser och tack för att ni finns!

 

Det är roligare att leka än att äta biltårtaVi är precis hemkomna från kalas. Där det var minidisco med hopp i säng, biltårta och glögg till föräldrarna. Men som vanligt så vill Zack inte lämna alla roliga leksaker så när alla andra sitter och smaskar tårta så leker Zack ensam. Men då får han ju ha alla leksaker i fred  ;)

 

Hopp och lek:

 


 

Dagens ungarVi har rensat ur barnens garderob idag och plockat fram lite nytt och då ville Zack ha dessa kläder på sig. Och allt som storebror gör vill även lillasyster göra....

Tröja och leggings kommer från Polarn o. Pyret!

 

Saffranscupcakes

Idag till första advent så har jag bakat saftiga och otroligt goda saffranscupcakes (till och med maken gillade dom och han brukar inte gilla cupcakes!). Frostingen är så där lagom söt-syrlig men tar inte över saffranssmaken. Extra fina blir dom med vintrig strössel (detta kommer från Dr. Oetker och köpes på ICA).3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ tsk vaniljessens
100 g smör

½ g saffran
1 dl vispgrädde
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Cream cheese frosting
60 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
½ tsk vaniljessens
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljessens fluffigt.
2. Smält smöret med saffranet, rör i vispgrädden och låt koka upp. Blanda det med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
6. Frosting: Rör smör, florsocker, vaniljessens, citronsaft och philadelphiaost krämigt. Bred frostingen på muffinsarna när dom har svalnat.


 

Stora rensningssöndagen!

God morgon allihopa! Här gick vi upp klockan 7 och började städa klockan 8! Nu en timme senare så har vi plockat ihop 6 påsar från barnens rum! Två ska till Röda Korset, en med saker som ska säljas och tre med saker som ska slängas. Det känns skönt att rensa nu inför jul.

Jag har planerat att vi ska göra en STOR utrensning i varje rum idag. En riktig ordentlig rensning, så ska vi äntligen få bort den där högen!


Bäst att visa er barnens rum medan det är städat  ;)


Det blev väldigt tomt bland böckerna (men där brukar det fyllas på kontinuerligt)

 

Årets glögg

Som ni vet så är jag inte så förtjust i kaffe (även om jag borde vara det vid det här laget), så årets glögg från Blossa med kaffesmak är inget som lockar...

 

Däremot så skulle jag vilja utnämna denna till Årets Glögg:

 Wilckens Fat från Tegner & Son är förutom väldigt väldigt god också ekologisk! 79 kronor kostar en flaska och passar utmärkt till adventsfikat :)

Har ni någon favoritglögg? Vi kör förstås på Blossa vanliga glögg också här hemma!


 

Attitude-mässanJag var förbi den mycket hypade Attitude-mässan i Kista idag. Såg bland annat deras modeshow som kändes väldigt påkostad med artister som uppträdde live bland modellerna.


Velvet uppträdde


En del av modellerna hade guld i håret, som tydligen är såååå inne. Tror ni att vi snart kommer att se guld i alla bloggares hår också?

Snyggaste kläder på visningen hade helt klart Lars Wallin och Ida Sjöstedt!

Jag träffade på Foki där (hon är ju SÅ trevlig och gullig!!), hennes skokollektion visades också.


Det var verkligen en bloggares paradis, man kunde bli sminkad, få sina naglar fixade och till och med bleka tänderna där på mässan.


 

När Zack bara får välja en leksak...."Åh, va roligt det här va!" utbrister Zack när han får springa runt i leksaksaffären.Idag blev det alltså ett besök i leksaksaffären, mest för att vi ska på kalas imorgon men också för att han så gärna ville det efter att ha tittat på leksakerna på internet.

Han fick välja EN leksak och då blev det denna:Han är helt överlycklig över sitt lilla "hus" men tillhörande hästar, dockor och djur.Nu kanske alla genusmotståndare tycker att det är förskräckligt att han valde ett rosa hus! Men han är överlycklig och han kände han kunde välja leksaker från HELA leksaksbutiken, inte bara den svarta/blåa delen....

Sen så handlade vi även lite varma pyjamasar åt Zack (Leah har redan). Det var lite svårt att hitta! Polarn o. Pyret hade bara vanliga tunna bomullspyjamasar, men H&M hade dom varmare varianter i fleece och i velour. 199 kronor styck:


 

DansuppvisningIdag var det säsongsavslutning på barndansen för Zack, så barnen hade en liten uppvisning för oss föräldrar och syskon. Va roligt det var att titta på och jag blev tårögd flera gånger! Jag var nästan helt säker på att Zack skulle komma springandes till oss, men nej! det gjorde han inte! Men han släppte heller inte frökens hand...Zack är anmäld till nästa säsong av dansen också för han tycker det är så roligt! Leah verkar också sugen på att börja för hon sprang upp på dansgolvet efteråt och skuttade runt, men hon måste nog vänta ett år till...

Jag kan verkligen rekommendera barndans! Det känns jättebra att ha en regelbunden aktivitet som Zack får gå på, utanför förskolan och som han gör utan oss föräldrar (vi får ju sitta utanför och vänta). Det blir bara hans grej. Dessutom är det ju toppen att han får träna motoriken och att han rör på sig regelbundet.


 

Zack blir galen av alla leksaker

Som sagt, vi köper nästan aldrig leksaker till barnen och jag tror att Zack har varit inne i en leksaksaffär max 5 gånger i hela sitt 3-åriga liv. Så man kanske kan förstå att han blir så uppspelt när jag visa honom en online-leksaksbutik och dess sortiment....


 

19 månaders krulltott


Foto taget av min systerdotter Carin


Krulltotten fyller 19 månader idag. Hon är snart lika gammal som Zack var när han blev storebror. Rätt så ofattbart då hon känns så liten och jag tyckte att Zack var rätt så stor när han blev storebror. Han kunde säga "bebis" minns jag!

Vi pratar mycket om att vi ska klippa Leahs hår. Det är kanske ett projekt som vi ska ta tag i under helgen. Dock är jag lite osäker på hur man klipper så krulligt hår? Tänk om jag klipper av det och så krullar det upp sig och ser jättekonstigt ut? Har ni några tips?

 

Give HopeÅh, ni har väl inte missat dessa otroligt söta hundvalpströjorna från Mini Rodini? Förutom att dom är urgulliga så går 64 kronor direkt till kampen mot barncancer! Kollektionen heter Give Hope och finns endast i begränsad upplaga och endast hos Babyshop (som är med i samarbetet med Barncancerfonden).

 

Det här med foton....

Jag beställde en drös med foton igår. Det blev bara ett par mindre bilder av dom som fotografen tog och istället så beställde jag förstorningar från FujiDirekt på bilder som jag själv har tagit. Vilken pris skillnad!! En förstorning på 20 x 30 kostar 9 kronor hos FujiDirekt medan fotografen ville ha 175 kronor för en förstorning på 24 x 30. Jag vet inte om det är stor skillnad på själva pappret? Jag förstår att hon måste ta lite extra för sitt arbete och så men det är verkligen en enorm skillnad på priset!

Men det är roligt att fota och man vet aldrig när man får till en bra bild! Det känns så roligt att ha kvar så mycket minnen också. Vi försöker hela tiden då och då framkalla så att vi även har foton på papper att titta på  :)


Igår badade busungarna i en hel timme!


 

Stora grekiska köttbullar i tomatsås

Dessa köttbullar blir så otroligt goda och saftiga! Ett stort plus är att dom sköter sig själva i ugnen. En stor favorit hos alla i familjen!500 g köttfärs
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
1 ägg
1 msk oregano
1 paket fetaost
1 stor burk pastasås (minst 5 dl)

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ströbröd för att svälla i mjölken.
2. Skala och finhacka löken. Tillsätt lök, ägg, oregano och smula i fetaost i ströbrödsblandningen.
3. Blanda köttfärsen med fetaostblandningen och forma till stora köttbullar.
4. Lägg dom i smord ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen i 10-15 minuter.
5. Koka upp pastasåsen i en kastrull och häll sedan över köttbullarna när dom är klara. Servera med ris eller pasta.

 

Genusmedvetna NK?NKs julskyltning är lite ovanlig i år. I fönstret så kan man se en tomte med skägg och allt i en vacker röd klänning och med vingar. Är detta en manlig tomte som gillar klänningar eller kanske en kvinnlig tomte med skägg? Hur som helst så är det en vacker julskyltning som glädjer mitt genusmedvetna hjärta  :)

Vad tycker ni om NKs julskyltning?

 

Vikarien som inte fanns...

Minns ni när ni gick i skolan och helt plötsligt så dök det upp en ny person där - en vikarie! Det kunde vara rätt så spännande och ett litet avbrott i dom där vanliga skoldagar som alltid såg likadana ut. Ibland så hade vikarien det riktigt tufft med oss men ibland så älskade vi den där vikarien och önskade nästan att vår vanliga lärare inte skulle bli frisk  ;)

Men så ser det faktiskt inte ut nu för tiden. Det kanske inte heller är lika vanligt med vikarier på gymnasiet (där man tänker att eleverna får ta lite eget ansvar) men det är inte många gånger under mina sex år som lärare som man har tagit in en vikarie när jag har varit borta. Så har det varit på alla dom skolorna jag har jobbat på och jag har hört att det är så det är nu för tiden.

Det är lite synd att man har prioriterat bort vikarierna. Jag förstår att det handlar om pengar, men eleverna känner sig ofta bara lämnade vind för våg och det blir nog lätt att man "uppmuntrar" till skolk och ger bilden av att lektionerna inte är så viktiga. Eleverna blir vana vid att hänga i korridorerna när läraren är sjuk och det blir nog lättare för dom att fortsätta med det då dom har fått en smak av det....

Det är så tråkigt att man prioriterar bort mer och mer saker i skolans värld men som lärare känner man sig lite maktlös.


 

Plain Vanilla

Ni frågar ofta om vilka andra märken förutom Odd Molly som jag gillar och här kommer en av dom - Plain Vanilla! Påminner kanske lite om Odd Molly men jag gillar den stilrena enkelheten och dom bekväma kläderna.

Just nu har Campadre kampanj på Plain Vanilla och dessa är mina favoriter:

Svart tunika 399 kr (ord. pris 899) och klänning 699 kr (ord. pris 1799)


 

Dagens julklappstips

Här kommer ett julklappstips så här EN MÅNAD innan julafton!Det är ett spel som heter Knasiga Djur där man ska sätta ihop bakdelar och framdelar av djuren till knasiga djur. Sen kan man också lyssna på hur djuren låter i stallet. Jag tror att barnen kommer att gilla spelet och vi har som sagt inga barnspel här hemma så därför blev det denna!

Jag beställde denna från Ellos (men den finns säkert på andra ställen) för 199 kronor (men oftast har man ju någon rabattkod där).

 

Det omöjliga

Idag damp mailet med våra foton ner i mailboxen. Vi tog dessa i studio i lördags och nu har vi alltså fått provbilder för att se om det är något vi vill beställa. Jag är jättesugen på att beställa lite bilder men maken tycker inte att dom blev så bra... nej, det blev dom kanske inte men det är ju faktiskt OMÖJLIGT att få alla fyra att bli bra på samma bild!Av alla familjebilder så tror jag att jag gillar nr 3 bäst, synd att Leah skulle tröttna på bild nr 4 annars hade ju den varit super!

Men det som jag allra allra mest ville ha var några bra syskonbilder, men det var ju bara att glömma....Varför, varför, varför kan inte mina barn sitta snällt och le mot kameran som man alltid ser att alla andra barn gör på bild???? Man ser ju hela tiden så otroligt fina foton på barn (i samma ålder som mina!!) som sitter så snällt, kanske med en liten nalle i knät eller liggandes på mage med händerna under hakan och tittandes rakt in i kameran och med ett stort leende.... varför kan inte mina barn också göra så??


Men då blev faktiskt dom individuella bilderna desto bättre! Här är mina favoriter:Här gillar jag nummer 1 mest på Zack.Och nummer 2 på Leah.

Men som sagt, maken tycker inte att vi ska beställa någon bild alls och säger att då tar jag bättre (och billigare) bilder. Men jag vill nog beställa dom indivuella bilderna på barnen och kanske även någon familjebild... får se hur vi gör.

/Beslutsångest

 

Våren på KappAhl

Det känns ju lite konstigt att gå och titta på vårkläder mitt i mörka hösten men det var färgglada karameller som KappAhl visade i sitt showroom. Här är mina favoriter som kommer till våren 2012!

Vuxenkläder:
Barnkläder:
 

OnsdagOnsdag - min kortaste arbetsdag men mina elever har gjort andra delen i det nationella provet så jag har en stooooooooor hög att rätta på mitt skrivbord nu! Tur att det fanns tårta i lärarrummet som jag kunde trösta mig med och jag kände mig rätt så duktig som bara tog EN bit för tårtan var otroligt god!!

Det är intressant att läsa om hur olika mycket ni handlar julklappar för! Jag läste i tidningen att trots att folk spar pengar och drar ner på allt så gäller det inte julklappar, utan dom köper vi som vanligt trots ekonomisk kris!

 

Dagens fråga: Hur mycket pengar lägger ni på julklappar till barnen?Jag fick en fråga från en läsare angående hur mycket pengar vi brukar lägga på julklappar till Zack och Leah. Förra året så blev det inte så mycket till Leah, då hon inte ens var ett år gammal. Jag tror att Zack fick saker för runt 500-600 kronor av oss.

I år så kanske det kommer att bli runt 500 kronor per barn från oss. Vi har redan handlat julklappar för ca 500 kronor till dom båda så det blir inte så många fler. Men det är lite svårt att hejda sig känner jag. Vi brukar inte handla leksaker till barnen så det känns så roligt att få göra det för en gångs skull och så ser man framför sig hur glada dom kommer att bli!

Hur mycket har ni tänkt handla för? (Berätta gärna hur gammalt/gamla barnen är också!)

 

När pojkar HATAR rosa

Jag läser i Fanny Ambjörnssons bok Rosa-den farliga färgen om en fas som många pojkar hamnar i där dom absolut inte vill ha något med den rosa färgen att göra, dom till och med HATAR den.

Man får läsa om en 5-åring som åker bil med familjen då han blir jätte jättehungrig. Det finns ingenstans i närheten att stanna och handla mat så mamman erbjuder honom att äta lillebrors burkmat. Den 5-årige pojken går motvilligt med på det eftersom han är så hungrig men när mamman tar upp en rosa sked och som han kan äta med så vägrar han! Den rosa skeden är så motbjudande att han är hellre hungrig, trots att det bara är familjen som skulle se att han åt med en rosa sked!

Jag blir verkligen överraskad när jag läser om denna hat mot en färg. Jag undrar om Zack också kommer att hata rosa en dag?

Fanny tar upp att detta avståndstagande mot rosa blir ett sätt att visa att man är motsatser med dom som gillar rosa - flickorna. Det är ett sätt för pojkarna att leva upp till den förväntade rollen, som också är en heteronormativ roll. Vi förväntar oss att barn ska vara heterosexuella, vilket i sin tur betyder motsatser som dras till varandra. För att bekräfta detta så måste pojkarna visa att dom är olik flickorna och detta görs tydligt genom färgen rosa.

 

Men rosa är även ett sätt att homosocialisera sig. Flickorna känner en gemenskap i det rosa, ger komplimanger när andra flickor har rosa och visar gärna upp sina rosa saker för andra flickor. När en flicka vill ha ett kalas helt i rosa så blir hon tveksam om hon ska bjuda någon pojke, den kanske inte ens vill komma? Även pojkarna hittar en gemenskap i rosa - att hata färgen. I grupp så kan dom gärna ta avstånd mot rosa saker eller se ner på det som är rosa.

Det är så intressant att se att en färg kan spela så stor roll i vår socialiserings process. Det ska bli spännande att se vilka känslor Zack och Leah kommer att få för färgen rosa, än så länge gillar Zack den men jag kommer inte tvinga honom att ha rosa även om han börjar hata färgen.


 

Tips på adventsfika

Tänk att det redan är första advent på söndag! Ska ni baka något gott tills dess? Jag har lite planer på att fixa några vintriga cupcakes (som förstås kommer upp senare på bloggen).

Förra året så bakade jag två jättegoda juliga kladdkakor - en pepparkakskladdkaka och en saffranskladdkaka (med vit choklad). Detta serverades med glöggrädde, supergott! Rekommenderas!


(Klicka på bilden för att komma till receptet)

Vad vore julen utan saftiga goda saffransbullar? Dessa har vitchoklad och mandelmassa som fyllning!


(Klicka på bilden för att komma till receptet)

Jag kan även rekommendera dessa underbart goda toscagömmor med saffran - en gammaldags känsla av konditori! Dom gick åt snabbt!  :)


(Klicka på bilden för att komma till receptet)

På kakfatet passar dessa godingar in - saffranskakor med choklad!


(Klicka på bilden för att komma till receptet)

Enkla och såååå goda - Kardemummatryfflar! Perfekt att ge bort som present också!  :)


(Klicka på bilden för att komma till receptet)

 

Glöggmys


Goderafton heter dessa söta glöggmuggar med grisar på från Rörstrand. Dom är utgående så det finns bara några fåtal kvar!! Kostar 169 kronor hos Dukat bord.


Glöggmuggar i 4-pack från Sagaform finns hos Inne online för 199 kr.

 

Två julklappar till!Vi fyller på julklappshögen lite grann då och då. Skönt att få det gjort i god tid. Denna gång blev det en sparkcykel till Zack. Denna sparkcykel ska vara lite extra stabil och har justerbara handtag. Sen blev det en bok med ljudknappar till Leah. Båda inhandlades i Allt för föräldrars webshop!

Zack har läääääänge velat ha en sparkcykel och så fort han är hos en kompis som har en så har han tagit chansen att låna den. Så jag tror att den kommer nog vara favoriten över alla julklappar i år....


 

Zack och jag testar Noblesse Biscotti CrispJag fick en ask Noblesse Biscotti Crisp i en goodiebag och jag och Zack provsmakade lite igår. Jag måste nog säga att detta är min favoritsort av Noblesse smakerna (av dom som jag har smakat). Den smakar lite nougat-aktig med lite mandelsmak.

Nackdelen med Noblesse är att man lätt äter upp hela asken på en gång eftersom varje bit är en munsbit.

 


 

En av mina största rädslor

I söndags när vi var på brunchen på Rival så var det några andra barnfamiljer där. När vi satt och åt så hör vi hur ett av barnen skriker högt av smärta och mamman tar snabbt tag i barnet och rusar in på toaletten. Vi förstår sen vad som har hänt när vi ser hur pappan (som först sprang efter också) sedan plockar undan kaffekoppar och personalen kommer och torkar upp. Vi hör hela tiden hur barnet skriker av smärta igenom toalettdörrarna.

Så småningom kommer mamman och barnet ut och barnet gråter fortfarande. Dom betalar och går därifrån och jag tänker på att just det där är en av mina största rädslor - att barnen ska bränna sig. Vi dricker ganska mycket te och får ständigt vakta våra temuggar men en olycka kan ske så snabbt. Just att bränna sig gör så ont och smärtan brukar dröja sig kvar så länge. Det är det som gör det så skrämmande...

 

Zacks önskelista (som blir lite knasig)


 

Pressbilder och namnändring

Min fina vän Linda med lilla Magda och så jag  :)


Här kommer några fler bilder från WeRFamily eventet i lördags. Under det eventet så använde jag mitt nya efternamn för första gången! Otroligt ovant, men nån gång måste man ju börja... eller hur? Jag fick hem papprena om namnändring i torsdags så det är ju väldigt färskt och jag har inte hunnit ändra mitt efternamn överallt. Det är ju på så många ställen man måste ändra, mailen, facebook, hos banken, körkort, pass, mm.

Men en sak som jag måste öva på är att skriva min nya namnteckning. Jag blir tokig, hur jag än skriver så ser det bara konstigt ut!


Jag snick-snackar lite med Lovisa och Teresa i pausen (Teresa var nog inte lika beredd på fotografen som jag och Lovisa där..).


 

Storhandling


Igår var vi och storhandlade för hela veckan. Alla sju middagar, frukost, mellanmål och ingredienser till bakning.  Ungefär 1400 kronor blev det, så jag funderade på om det kanske skulle bli ungefär lika dyrt att ha en middagstjänst för 700 kronor för 5 middagar? Fast då är det ibland lite mindre portioner och så är det inte alltid den mat man tycker om.

 

Rosa - inget för varken tjejer eller killar?

Jag har börjat läsa i Fanny Ambjörnssons bok Rosa-den farliga färgen och den är så otroligt bra. Den väcker så mycket tankar (och jag känner lite grann att jag också skulle vilja skriva en genus-bok!).

Men hur kan en färg göra folk så upprörda och väcka så mycket känslor? Men färg är ändå ett instrument för att kommunicera med omgivningen och vis aupp vem jag är eller inte är. Färg påverkar omgivningen och bilden den har av mig. Antropologen Sherry Ortner säger till att färger skapar känslor och engagemang och samtidigt markerar, upprätthåller och utmanar olika former av gränser i samhället (och i fallet med den rosa färgen så är det just gränser inom genus som den utmanar och upprätthåller).

Fanny Ambjörnsson har intervjuat en hel hög med småbarnsföräldrar och deras känslor inför klädvalet. Hon säger att det var ingen som struntade i hur dom klädde sin bebis eller tyckte att det inte spelade så stor roll, utan snarare är kläder en stor del av hur man "presenterar" sin bebis.

Men det är ganska intressant för just färgen rosa var ett känsligt dilemma för både föräldrar med flickor och för föräldrar med pojkar. Föräldrar med flickor ville inte sätta rosa på sina döttrar eftersom färgen förpassar flickor till en gammaldags och förtryckande passivitet. Men föräldrar med pojkar ville inte heller sätta rosa på sina pojkar för att dom ville inte att dom skulle framstå som flickor.

Trots att föräldrarna undvek färgen rosa så märkte Fanny att alla föräldrar ville ändå på något sätt visa att deras barn var en flicka eller pojke men det skulle inte vara på något överdrivet sätt. Detta verkar vara en viktig balansgång, inte för mycket rosa men samtidigt något litet (som t.ex. en blomma eller ett hjärta) som visar att det faktiskt är en flicka (eller pojke).

Tänk att man lägger så mycket energi på att subtilt markera kön, på lagom nivå. Jag blev lite överraskad dock att ingen av föräldrarna med pojkar skulle sätta på sina pojkar rosa, förutom i nödfall (om det inte fanns något annat). Jag har fått känslan av rosa är ganska okej på pojkar men att blått är ännu mer okej på flickor. 


 

Vecka 47 - #833 Jumble knit coat
Höstens mysigaste kofta heter #833 Jumble knit coat och är i 50% akryl, 25% alpacka och 25% ull. Koftan finns i färgerna winter white, magnolia, dark grey mel, lite indigo och vintage brown.Denna fina omlott kofta har ett fint hjärta med broderier (gjorda för hand) på ryggen. Stor krage och sidenband att knyta med. Härliga långa ribbstickade ärmar och två fickor framtill. Handvirkade detaljer längst ner.

Det jag gillar mest med Jumble knit coat är känslan av att man sveper in sig i koftan. Det är väldigt mjuk och skön - och varm! Inte alls stickig och rätt så stor i storleken (rätt så lätt att reglera när det är omlottmodell).

Jumble knit coat kostar 1995 kronor, finns även en del utan hjärtat och broderiet på ryggen och då är den en hundralapp billigare. Jag kunde inte motstå denna i den härliga färgen winter white!


 

I år så har vi pepparkakorna i...

...denna snygga retro kakburk! Den är så söt!  :)Kommer ifrån Lilla Tussilago och kostar 169 kr.


 

Stans bästa brunch på RivalI fredags så läste jag i Metro att Rival utsågs till stans bästa brunchställe. Jag blev lite extra glad eftersom jag visste att vi skulle dit idag. Rival är ett riktigt hett brunchställe, så man måste boka minst två veckor i förväg. Det går inte med någon spontan-brunch där inte.

Brunchen var faktiskt en bröllopspresent från min vän Linda som gav oss ett presentkort för 2 vuxna och 2 barn. Det är rätt så dyrt annars (265 kronor per vuxen) så jag vet inte om vi hade kostat på oss det själva. Men det var riktigt roligt att få lyxa till det och sitta och njuta av den underbara brunchbuffén. Man får sitta 1½ timme och ta flera gånger om (och det vill man!). Vi hade barnen med oss så dom orkade "bara" sitta i lite drygt en timme.Dom hade massor med goda téer (bland annat Kusmi-te), favoriten var svart te med halloncreme.Det enda som vi, som barnfamilj, kunde klaga på var tiderna för sittningarna. Det är antingen klockan 13 eller klockan 15, så det fick bli en sen lunch för oss (kl. 13) men det känns ju inte som brunch som ska vara mellan frukost och lunch?


Ceasarsalladen var riktig god, speciellt krutongerna (som annars inte brukar smaka så mycket)!


Våra barn åt nog upp en halv vattenmelon - var!

 

Efterrättsbuffén var inte dålig!!

 
Det syns kanske att det blev en hel del vattenmelon.... och en och annan chokladboll  ;)


 

Snart kommer orden...Vi väntar alla på att Leah ska börja prata, inte minst Zack som vill kunna prata med sin lillasyster när dom leker. Men till och med på förskolan så säger dom att dom märker att hon kommer att börja prata när som helst. Här hemma så har vi märkt hur hon härmar oss väldigt ofta och det är många ord som hon har sagt EN gång men inget mer. Som om hon övar på orden och sen samlar på dom... men snart så kommer nog orden!  :)

 

När det onaturliga blir naturligt

Igår när jag var ute i bloggvärlden så var det ett blogginlägg som fick mig att utbrista "åh, nej!" och det var nyheten om att Engla ska göra en bröstförstorning. Det överraskade faktiskt mig och gjorde mig lite ledsen. Lite konstigt att man kan känna så när det gäller någon man egentligen inte känner men jag vet att hon har otroligt många läsare och väldigt många som ser upp till henne. Och väldigt många som tycker att hon är snygg och dom tänker då kanske "Om inte hon som är så snygg inte är nöjd med sin kropp, hur kan jag vara det??".

Ännu ett "åh, nej!" blev det när jag läste detta hos en tjej som har opererat brösten:

Och resultatet känns otroligt naturlig och dom ser faktiskt naturligare ut nu än innan operationen.
Källa

Är det inte läskigt när man tycker att opererade bröst är mer "naturligt" än naturliga bröst? Hur ska mina barn få en normal bild av en kvinnokropp när det börjar bli mer och mer "normalt" att ha en opererad kropp än en icke-opererad?

 

Sista WeRFamily för åretLoppi bjöd på årets sista WeRFamily event på Café Opera. Jag och min vän Linda var på plats och lyssnade på Linda Skugge, Hannah Graaf och Cecilia Blankens som pratade om bloggande.

Linda pratade en massa med Hannah, som var lika trevlig och sympatisk på riktigt som hon är i sin blogg! Linda hade också med sig lilla Magda, som nu är 2 månader gammal!Jag träffade även på en massa fina bloggläsare och bloggkollegor, men vissa känns faktiskt mer som vänner än som "kollegor" som till exempel finaste Teresa och Lovisa (som tyvärr inte kom med på bild)!Teresa var den lyckliga vinnaren av en massa produkter från Allt för föräldrars webshop!! Allt till ett värde av 17000 kr!! Grattis  :D


 

Varför kan aldrig barn göra saker på kommando?

Efter dansen så åkte vi till fotografen. Vi blev erbjudna fotografering i studio av samma fotograf som tog bilderna på förskolan, utan några köpkrav! Vi blev inte alls nöjda med bilderna som togs (utomhus) på förskolan så vi tänkte att vi testar att ta några i studio.

Innan fotograferingen började så tog Zack Leahs hand och sprang med henne i korridoren. Det var verkligen jättegulligt och jag tänkte att det här kommer nog gå bra (för jag ville ha några fina syskonbilder). Men när det var dags att stå framför kameran så ville dom inte alls samarbeta! Men det blev förhoppningsvis en eller två bra bilder. Vi tog även ett par bilder hela familjen. Hon ska maila några provbilder i början av veckan, så det ska bli jättespännande att se!


 

Lördagmorgon

Just nu är Zack inne på barndansen. Nästa vecka är det julavslutning och då får föräldrarna vara med och titta på. Jag hade velat vara med och titta på varje gång men det är samtidigt roligt att Zack får ha något "eget".

Va roligt att så många av er gillar vardagsinläggen! Jag tänker ofta: vem vill läsa om min tråkiga vardag?

Jag tror att jag kommer att somna när jag sitter här utanför och väntar. Zack skulle nämligen promt sova utan pyjamasbyxor. Jag sa att då kommer han att frysa, men nej han skulle ligga under täcket (vilket han nästan aldrig gör). Så halv två i natt kom han inspringandes till oss och vill krypa under täcket med sina frusna ben. Jag visste ju att det skulle bli så....


 

Kan man som mamma missa luciafirandet på förskolan?

– Kvinnor mår sämre av att välja bort saker som barnens luciafirande på förskolan. Det är underförstått att hon ska gå dit. Det säger något om synen på mammor och pappor, säger Ulrika Hagström.


Vet ni? Det är precis så det är för oss i år. Jag vet inte om jag kan gå och det känns hemskt. Men varför ska det vara så egentligen? Jag har varit med dom två tidigare åren på lucia men inte maken. Men i år så kan maken gå, men troligtvis inte jag....

Hur känner ni inför lucia? Jag vet att vissa tar dit farmor, mormor och halva släkten också, men det känns lite knasigt för då blir väl barnen så nervösa?


 

Vad vill ni läsa om mer i bloggen?

Jag tänkte göra en liten avstämning med er - vad vill ni läsa mer om ni bloggen? Något ni saknar? Brukar ni hoppa över vissa inlägg? Vill ni har fler/färre tävlingar?

Kom gärna med konstruktiv kritik!


 

The Notebook - romantik på låg nivå?

Jag och maken såg på The Notebook härom kvällen. Det var väl dags?? Alla pratar ju om hur underbar den är och att man bara MÅSTE se den.

Men jag måste hålla med, den var verkligen underbar. Mina ögon var helt röda och svullna efteråt. Jag tittade på maken som satt bredvid helt oberörd och förstod inte att han inte ens kunde fälla en liten liten tår av den fina historien. Men nej - han tyckte att den var väldigt oromantisk.

Varför? Jo, för att den var så förutsägbar och overklig. Rik flicka möter fattig pojke, dom förbjuds att träffas men kan inte vara ifrån varandra och kärleken vinner över allt till slut. Man kanske känner igen den historien, ja, men är den mindre romantisk för det?

Det jag älskade mest med filmen var den fina tanken om att stanna hos varandra till varandras sista dagar. Trots att demens och sjukdomar. Det är så vackert tycker jag!

När jag frågade maken vilken film han tyckte var mest romantisk så svarade han The Eternal Sunshine of the Spotless Mind och jag måste hålla med att den är oerhört romantisk också! Det handlar också om en tjej och en kille som inte vara ifrån varandra, trots att dom till och med raderar minnena av varandra.

Vad tycker ni är en romantisk film? Är det tråkigt med den vanliga "pojke möte flicka som han inte får vara tillsammans med"-historien?

 

TGIF?

Idag utropar alla bloggar TGIF! (thank god it's friday) men jag håller inte riktigt med. Mina fredagar är riktigt jobbiga. Det är den dagen som jag har flest lektioner så det känns lite tungt och just idag så har mina elever nationellt prov i engelska också (vilket betyder att jag kommer ha en jättestor hög att rätta senare).

Men jag ser fram emot helgen då vi har en massa roligt inplanerat: Zack har dans, vi har bokat in fotografering, jag ska på event och så har vi en trevlig brunch inbokat.

Jag kom på imorse att den här är första veckan på länge som jag har jobbat hela veckan utan att själv vara sjuk eller har vabbat! Det är så det är att ha småbarn   ;)


 

Bambis garderob

Jag får så mycket frågor om mina kläder så jag tyckte att det var enklast och visa er min garderob i ett videoblogginlägg. VARNING FÖR MYCKET ODD MOLLY SNACK!


 

Kreativiteten måste också få plats

Jag känner mig som en dålig mamma när jag sätter barnen framför tv:n (alternativt datorn med svtplay på). Zack älskar barnprogram så det är mer att det är svårt att säga nej, men han vill verkligen kolla på tv varje dag!

Därför har vi börjat köra med tv-fria dagar, så att barnens kreativitet helt får flöda. Jag tycker att det är svårt att bara begränsa, t.ex. att bara titta på tv en timme om dagen för det känns lite som att dom där gränserna lätt tänjs på. En timme blir lätt en och en halv, osv. Men är det ingen tv så är det ingen.

Samma sak gäller godis (främst russin då för våra russinberoende barn), vi har en godisfri vecka denna vecka och har det då och då.

Imorse, under vår tv-fria morgon, så byggde vi rymdskepp och koja i Leahs säng. Brukar ni ha tv-fria dagar?


 

Toscagömmor med saffran

Snart dags för adventsfika och då passar dessa små godingar perfekt! Toscagömmor är en av mina favoriter och tar mig tillbaka till mina barndomars konditorier, men denna har en härlig liten jultouch. Receptet kommer från senaste numret av Elle Mat & Vin.8 st.

1 dl pekannötter
1 dl mascarpone
50 g smör, rumstempererat
2 dl vetemjöl
en nypa salt

3 dl grovhackade nötter, t.ex. mandel, pistasch, valnötter och pekan
165 g mjukt smör
1 ½ dl socker
3/4 dl honung
3/4 dl vispgrädde
½ g saffran

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa pekannötterna tills dom är finhackade. mängden ska vaara ca 0,8 dl.
2. Blanda ihop mascarpone och smör ordentligt.
3. Tillsätt mjöl, malda pekannötter och salt och blanda tills degen precis går ihop.
4. Rulla degen (spara en liten bit) till 8 bollar i storlek som en liten köttbulle. Lägg en degboll i varje form och tryck ut den ända upp tills kanterna. Se till att trycka ut botten ända in i hörnen, annars blir degen för tjock där.
5. Kavla ut den sparade degbiten till en tunn platta och tryck ut 8 små stjärnor med en kakstans och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ även formarna på plåten.
6. Baka i ugnen i ca 5 minuter, ta sedan ut stjärnorna och låt formerna baka i 15 minuter till. Låt svalna.
7. Mät upp alla toscaingredienser utom nötterna i en kastrull. Blanda väl och koka massan tills den klarar ett kulprov (man lägger lite massa i ett glas med kallt vatten och den är klar om man kan forma en kula av den). Kokar man för kort tid, blir toscan rinnig, och för lång tid, för hård.
8. Blanda i nötterna och låt smeten svalna lite. Fyll formarna med toscasmet och ta på en stjärna ovanpå. pudra över lite florsocker.

P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)

 

Dagens fråga: Mår ni dåligt av att läsa bloggar?


Bild lånad från Linn HerbertssonI senaste numret av VeckoRevyn så finns det en insändare där läsaren berättar hur hon får ångest av att läsa om allas perfekta liv. För i en blogg är det så mycket lättare att vinkla hur ens liv ser ut. Man kan ta med bara dom roliga och glamorösa delarna av livet men samtidigt så kan man inte blogga om varenda lite tråkig detalj "nu går jag till tvättstugan, nu städar jag toaletten, osv" så dom tråkiga detaljerna verkar nästan inte finnas. Men som bloggläsare får man inte glömma att även dom delarna finns.

Bloggvärlden är ju verkligen en underlig värld, där man kan få en smygtitt in i någons liv. Vi har väl alltid varit nyfikna på hur andra har det, men förut så kikade man kanske in i grannarnas fönster och föreställde sig hur dom hade det. Nu kan man verkligen se och läsa om hur det är - tror man.

Jag berättar verkligen inte allt i bloggen, främst så beror det på att jag känner mig lite begränsad pga mitt yrke men också för att jag vill inte utlämna för mycket om barnen.

Får ni ångest av att läsa bloggar? Tänker ni på att dom också gör alla tråkiga saker? Tycker ni att många bloggar är "vinklade"?

 

Fläskfilé balsamico

Kvällens middag blev en enkel men mycket god sådan, nämligen fläskfilé i balsamicosås. Supergott!1 fläskfilé
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 tsk oregano
½ tsk soja
½ msk maizena

1. Skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor. Salta och peppra och stek dom i smör.
2. Tillsätt grädde, vinäger, fond, oregano och soja. Rör om och låt koka 3-5 min.
3. Red av med lite maizena utrört i lite vatten om det behövs.
4. Servera med ris och grönsaker!

 

Bambis bloggekonomi del 2

Nu finns min bloggekonomi spalt hos Cravingz igen. Denna gång ger jag er tips på hur man kan få sponsorer till sina bloggar!  :)


P.S. Cravingz har nu en ny design och en massa toppbloggare, bland annat min kompis Anna!!  :)

 

Min egna PTImorse på väg till förskolan:

- Mamma, kör jätte jättesnabbt över gatan.

*Jag springer över gatan.*

- Mamma, kör jätte jättesnabbt till nästa gata!
- Kör jätte jättesnabbt ända till dagis!
- Mamma, va sakta du kör....


På onsdagar börjar jag 12.35. Varför kommer vi alltid till förskolan jättetidigt då? Varför springer dom iväg och leker direkt då? Varför är det aldrig så alla andra dagar när jag är jättestressad på morgonen...?

 

På min önskelista

Jag har redan köpt två julklappar åt maken och det har jag inte varit tyst om. För annars förstår han inte att han ska börja tänka på att köpa nåt åt mig (och det är ju bra att vara ute i god tid så att det inte blir några sista-minuten-presenter). Så han har frågat mig vad jag önskar mig och i år vet jag precis vad jag önskar mig!

1. En riktbar blixt till min Nikon d5000. Så perfekt att kunna rikta blixten bakåt, och således kunna bestämma styrkan på blixten! Hoppas att tomten kommer med en sån till mig  :)

2. Min favorit bodylotion: Calvin Kleins Euphoria Sensual Skin. Min flaska är nästan slut!3. Jag har alltid önskat mig en köksassistent (gärna en lila en)! Men dom är ju rätt så dyra... så jag tror inte att det blir någon sån i år.


 

Recension av Axkid Kidzofix bilbarnstol

Vi fick hem en fin Axkid bilbarnstol från Allt för föräldrar för att testa och recensera. Detta är vår tredje bilbarnstol i ordningen (om man räknar med babyskyddet). Vi har haft en Be Safe iZi Sleep som babyskydd och sen har vi haft en Britax Hi-Way II (denna har Leah nu, den skymtas lite i bakgrunden).Det första skillnaden man märker är att den här bilbarnstolen väger väldigt mycket mer än dom som vi har haft tidigare, vilket också betyder att den är oerhört mer stabil och känns tusen gånger säkrare.

Bilbarnstolen har s.k. isofix vilket gör den väldigt lätt att montera (om bilen har isofix, annars kan man montera den som vanligt) och med isofixen så kändes den extremt stabil och gick inte att rubba.

Axkids bilbarnstol är även mycket bekvämare för barnet än våra tidigare stolar då den har tre olika lägen, så man kan enkelt fälla bak stolen när barnet sover. Detta är något vi har saknat och jag har verkligen hatat när barnen har fått sovit dubbelvikt ibland.

En annan sak som extra bra med denna stol var att bältet är som vanliga bilbälten och drar tillbaka när man släpper. Det är lite ovant i början eftersom man måste dra ut bältet sakta först och då följer även huvudskyddet med och justeras i rätt höjd!!

Så som ni kanske förstår så är vi jättenöjda med vår nya bilbarnstol och vi vill köpa en likadan till Leah så att hon också får sitta lika bekvämt och säkert.

 

Dagens paket (med en massa julklappar!)Idag hade jag inte mindre än tre paket att hämta ut. Det från Ellos innehöll en hel del julklappar (bara till Zack):

 Stora skaparlådan (med 200 delar) 149 kr, Sagobox 139 kr och Hello Kitty pysselbok 49 kr (han är väldigt intresserad av bokstäver just nu)Även barnens pepparkaksdräkter fanns med i paketet och dom fick prova dom för att se att dom passade. Barnen ville inte ta av sig den roliga hatten!!  :)

Även jag fick lite "julklappar" - i paketet från Campadre fanns en ny väska till mig och så fick jag lite roliga julklappar från TamponsForFree.


 

Denna månad så samarbetar TamponsForFree med filmen Hysteria!


 

Rockefella goes pippi!Denna fina tröja har jag nu klickat hem till Zack! Jag älskade denna lite ovanliga pippi-tröja med små fickor och knyt upptill. Den är i 100% bomull och kostar 229 kronor (ordinariepris är 350 kronor för denna).

Jag beställde den från Campadre som just nu har kampanj på Rockefella (som denna tröja kommer ifrån).

 

Årets julklapp: TidHar ni hört att
årets julklapp är matkassen? Har ni provat någon matkasse, eller kanske till och med har nån?

Vi har provat tre stycken (några gratis via bloggen och någon som vi har betalat för): Framtidens Mat, Enkla Middagen och Mataffärens familjekasse. Vi har gillat Enkla Middagen bäst just för att det har varit enkla och goda middagar, sämst var Mataffärens familjekasse som hade väldigt små portioner.

Men just nu så har vi ingen matkasse, men vi funderar på att ha det igen. Det kostar ju runt 750-800 kronor i veckan för fem middagar för fyra personer (vi brukar få 1-2 matlådor till lunchen dagen därpå).

Men man kan spara en hel del genom att sätta sig och planera middagarna innan och sen åka och storhandla så att man hade allt hemma hela veckan. Det kanske tar 2-3 timmar för planering och inköp, men man skulle nog spara 300-400 kronor jämfört med kassen. Men då kan man fråga sig om dessa 2-3 timmar som man då skulle få ledigt om man köpte matkassen är värd att betala 300-400 kronor för? Man kan gå till lekparken med sina barn, läsa en bra bok eller se på film istället. Så det kanske är värt det? Man betalar ju för mer tid egentligen...

 

Varför arbetar man?

Puh, jag har precis haft en två-timmars lektion och man känner sig alltid lite dranerad på energi efter ett långt pass. Jag har vabbat så mycket på sistonde så jag hade mycket att gå igenom så jag pratade i nästan 1 ½ timme. Men eleverna var väldigt duktiga och satt och lyssnade aktivt och en sa att det hade varit en rolig lektion (!) till och med.

Men vi pratade lite om hur man motiverar andra och sig själv. Varför arbetar man? Handlar det om yttre motivation (att man får lön) eller en intre motivation (att man tycker att det är roligt)? Dom frågade mig om jag skulle stå där framme och föreläsa i 1½ timme om jag inte fick lön. Det skulle jag kanske inte göra varje dag, men ibland skulle jag nog kunna göra det. För idag var det riktigt roligt och jag fick sån energi av eleverna som satt och antecknade och frågade intresserade frågor. Det blir liksom en god energispiral och det är sånt som är underbart med läraryrket.

 

Allt för föräldrar lanserar "The Club"

Ni har väl inte missat att Allt för föräldrars webshop nu har en kundklubb - "The Club"? Det som är allra allra bäst med klubben måste vara deras "lägsta-pris-garanti"!! Om man är medlem och hittar samma produkt på nätet till ett billigare pris så får man tillbaka mellanskillnaden! Otroligt bra!

Perfekt att bli medlem nu inför jul och ha möjligheten att få en massa fina erbjudanden!

 

En stund av illamående...

Barnen tittade på barnkanalen nu på kvällskvisten och då kom ett program som heter "En stund med..." som är väldigt kort, bara ca 4 minuter, men jag var tvungen att stänga av tv:n för jag ville inte att barnen skulle se den skiten!

Avsnittet handlade om att man fick följa med ett barn under en dag. Dom skulle få besök på förskolan av några vuxna och dom förberedde sig massor. Gjorde en fin "välkommen"-skylt och sen var det dags för uppvisning....Barnet säger till och med "Nu ska tjejerna dansa...."Och pojkarna hade sin egen lilla uppvisning och var klädd HELT annorlunda mot flickorna, med ganska så mycket mer kläder än dom. Vad fan lär dom ungarna?? (Jag blir så jäkla upprörd!)

Jag har god lust att anmäla programmet eller kanske till och med förskolan, som inte alls följer styrdokumenten. Hur var det nu med läroplanen för förskolan?


”Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskola skall motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar skall i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller.”

Förskolan har inget val - dom SKALL motverka traditionella könsmönster och könsroller.... känns KNAPPAST som om denna förskola har motverkat några könsroller här inte....

//spyfärdig


 

Dagens postPrenumererar ni på några fysiska tidningar? Jag prenumererar på ett par stycken. Även om det mesta finns att läsa på nätet i en eller annan form så är det ändå något mysigt med att sitta i soffan med en papperstidning och en kopp te.

Idag låg det två nya tidningar på hallgolvet - Your Life och Elle Mat & Vin. Jag älskar verkligen Your Life och jag läser den alltid i badet. Det känns så tråkigt att dom ska lägga ner tidningen! Jag kommer verkligen sakna den för det finns ingen annan motsvarande tidning på marknaden. En tidning utan skönhetstips och bantningstips och med mer boktips och djupa intervjuer.

Den nya Elle Mat & Vin verkar extra bra så den vill jag verkligen tipsa er om! Dom har repotage om "Baka med barn" i detta nummer men också "Världens godaste kladdkaka". Den måste man ju prova!  :D

 

Är ni redo?

 

Förra vintern så jagade vi runt efter en pulka i början av december, men det var ju slut överallt. Jag ringde runt till butiker, vi sprang på stan och till slut efter flera timmars letande så hittade vi en baby-pulka i en sportbutik. I år kanske man ska vara ute i lite bättre tid?

Nu har vi bara en pulka som sagt, men två barn. Det känns inte som någon bra ekvation. Så jag funderar på om man ska investera i en Snow Racer? Dom verkar ju bra då det finns en massa reservdelar att köpa till dom och just nu så har Lekmer 45% rabatt på dom. Men jag undrar om Zack är för liten för en? Vad har ni för erfarenheter av Snowracers till barnen? Är ni redo för snön och utrustade med pulkor och stjärtlappar?


 

Plutten är hemma igen!En stund innan jag stack iväg på galan så kom min syster hem med vår plutt! Gud, va vi har saknat honom och det har varit så tomt här hemma utan honom. Han har haft jätteroligt med sin moster och allt har gått så bra!

Han har varit så gosig och glad sen han kom hem. Även Leah och Zack verkar ha saknat varandra, trots att dom mestadels bråkar annars. Men igår så sprang dom runt här och jagade varandra utan att bråka! Det är nog nyttigt för alla attä sakna varandra lite då och då  :)

 

Årets mamas goodiebag


Jag och Anna-Maria


Jag tänkte visa er den fina goodiebag man fick med sig hem från galan igår. Jag brukar inte visa upp hela goodiebags, men ibland får jag frågor om dom.


Lite gröt, lite film, lite nagellack och lite choklad.... allt man behöver   ;)


 

Årets Mama 2011

Åh, vilken underbar eftermiddag/kväll jag har haft! Helt otroligt! Så roligt sällskap och en sån rolig gala! Det är så oerhört roligt att få gå på såna här tillställningar och så fick jag träffa på några gulliga bloggläsare också (det förgyller verkligen kvällen)!!

Här kommer lite bilder från kvällen:


Jag, Anna-Maria, Natashja och Anna på Riche innan galan.


Sjukt mycket folk...


Jätte jätterolig konferncier som bjöd på sig själv


Årets bloggmama - Spiderchick (jippee!)


Årets papa blev Gustav Fridolin

Sen var det modevisning med en massa massa kända ansikten (tråkigt dock att flera av dom små barnen hade smink på sig...):

Hannah Graaf

 Laila Bagge och Leila Lindholm

Alla vinnare!

 

Anna-Maria intervjuar Laila Bagge för Cravingz (gud, va Laila Bagge var trevlig!! Det är så att man bli kär i kvinnan!!)

Fler bilder (på bland annat goodiebagen) kommer imorgon!


 

Just nu

Är just nu på Årets Mama gala och har underbart roligt med mina bloggkollegor. Det är sjukt mycket folk här men vi hade supertrevligt på vår fika innan. Återkommer med massor med bilder! Kraaaam


 

Rosa - en farlig färg?

Imorse så var Fanny Ambjörnsson på Nyhetsmorgon och pratade om sin nya bok Rosa - Den farliga färgen (som jag genast beställde). Jag gillar verkligen Fanny, jag har hört henne föreläsa på Mälardalens Högskola och då har jag hennes bok I en klass för sig (som är jättebra!).

Hon pratade om alla värderingar som finns bakom färgen rosa, för det är verkligen en färg som alla har åsikter om.

Rosa associeras med kvinnlighet och främst barnslighet, vilket gör att många vuxna kvinnor inte vill bära det. Men det som är intressant är att vuxna överklass män kan bära t.ex. en rosa skjorta utan problem. Men överklass män har alltid kunnat spela lite över gränserna, förut var det väldigt pråligt och spets och peruker men idag är det snarare att det är okej med rosa och lite smink.

Jag ser fram emot att läsa Fanny Ambjörnssons nya bok, för detta är ett ämne som jag tycker är jätteintressant. Varför sånt här är så känsligt för vissa?

Zack har ju fått ett par kommentarer när han har haft rosa på sig, men då är det främst från äldre vuxna och barn som inte riktigt har förstått om han verkligen är en pojke eftersom han har haft rosa och Hello Kitty. Men nu är rosa en av hans favoritfärger och det är jag glad för. Jag vill att han ska känna att han får välja vilken färg han vill och leka med vad han vill. Och det gör han - han älskar rosa och Hello Kitty men också bilar, motorcyklar, tåg och helikoptrar och det är underbart!P.S. Jag har glömt nämna att Carolina var vinnaren i Playmobil-tävlingen! Grattis Carolina!

 

What to wear

Anna ringde igår och yttrade orden "vad ska du ha på dig?". Gaaah, jag har inte ens börjat fundera på vad jag ska ha på mig. Jag har ju bara saknat Zack hela helgen! 

Det hon pratade om var Årets Mama. Jag ska dit senare idag med Anna, Anna-Maria (ena halva av Bloggkommentatorerna), LadyDahmer, Spiderchick och Avenymamman. Det ska bli jätteroligt att umgås med dom och så hoppas jag att vi kommer att ha vinnaren med oss i gängen, chansen är ju rätt så stor då både Spiderchick och LadyDahmer är nominerade!!

Nu ska jag fundera på vad jag ska ha på mig....

 

A growing pileVarje helg och varje lov tänker jag likadant. Men ändå blir det aldrig av. Den där hyllan har varit en avlastningsplats för allt som vi riktigt platsar i en pärm eller någon annanstans under dom senaste två åren. Jag undrar vad som ligger där underst egentligen, men ändå orkar jag inte ta reda på det...

Ibland är det på micron eller på någon byrå. Har ni någon avlastningshög som växer och växer? Hur ska man göra för att ta tag i skiten?

 

Favoriternas favorit - The Cookiebrownie

Det blev att jag bakade cookiebrownies tills min syster kom istället. Dom är sååååå sjukt goda (jag varnar er!) och är min favorit över alla andra bakverk! Jag har nog bakat dessa ett tiotal gånger och alla som smakar dom älskar dom! När jag bjöd dom andra föräldrarna på förskolan på dessa så trodde dom att det var min mormor som hade bakat dessa eftersom det är bara mormödrar som kunde baka så gott sa dom. Dom blir allra allra goaste när dom har fått stått 1-2 dygn, men det är ju assvårt att vänta så länge!!150 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 krm salt

Cookiesmet
50 g smör
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 g mörk choklad, grovt hackad
½ dl nötter (gärna valnötter eller hasselnötter), grovt hackade

1. Klä en ugnssform (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret till browniesmeten. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den också. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
3. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.
4. Blanda mjöl och salt och rör ner i smeten. Rör till en jämn smet.
5. Fortsätt med cookiesmeten. Smält smöret och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock smet.
6. Bred ut browniesmeten i formen och klicka ut cookiesmeten ganska tätt (och tryck ner den lite i smeten).
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter.
8. Låt kakan svalna helt och låt den stå i kylen över natten för helt perfekt konstistens!

 

The Changeling

Igår kväll så såg jag och maken filmen The Changeling som handlar om en ensamstånde mamma på 20-talet vars son försvinner. Efter fem månader så säger polisen att dom har hittat hennes son och dom återförenar mor och son, men hon ser direkt att den där pojken är inte hennes son. Polisen försöker övertyga henne om att hon är nog bara chockad och sonen har varit borta i fem månader och förändrats, gått ner i vikt pga svält osv... så hon får ta med sig pojken hem. Men hon märker fler och fler saker som övertygar henne om att pojken inte är hennes riktiga son.

Mamman kämpar med att övertyga alla om att pojken inte är hennes son eftersom hennes stora oro är att polisen har slutat leta efter hennes riktiga son eftersom dom tror att dom har hittat honom.

En mycket bra och gripande film (kanske inte den bästa filmen att se när ens son är bortrest) och den berör verkligen en. Jag ger den en fyra av fem möjliga.

 

Mellandagen

Idag är bara en mellandag känns det som. Dagen mellan då Zack åkte och kommer hem och så är det dagen innan Mama-galan. Så jag har massor att se fram emot imorgon, så för ovanlighetens skull så önskar jag att denna lördag går fort!

Men jag får trösta mig med att Krulltotten fortfarande är hemma, även om hon fortfarande inte är helt frisk....


Bild tagen av min systerdotter Carin


 

Hejdå Plutten!Nyss så åkte min lilla plutt iväg med min syster. Han ska sova hos henne i två nätter och jag saknar honom redan. Det är ju jättejobbigt att han åker ifrån oss (speciellt när han inte ens "hinner" säga hejdå) men han kommer ha så roligt med moster så jag är glad för hans skull.

Dom har planerat in badhusbesök och bio (Nalle Puh filmen) så jag vet att han kommer ha en toppen helg utan tråkiga mamma eller pappa! Det är nog väldigt roligt för Leah att få vara ensam med både mamma och pappa lite också, det händer ju inte så ofta. Det var någon som berättade (minns inte vem nu) att dom hade hört på ett radioprogram där man kunde ringa in och berätta om sitt bästa barndomsminne och då var det en gubbe som ringde in. Dom hade varit 8-9 syskon och han hade önskat sig en födelsedag att få gå ut i skogen ensam med pappa och det var den bästa dagen i hans liv. Han mindes den dagen resten av livet. Det är så viktigt att syskonen får ensamtid med sina föräldrar också.

 

11-11-11

Den elfte dagen i den elfte månaden i det elfte året på det nya sekelskiftet. Tror ni att något spännande kommer att hända idag? Kanske under den elfte timmen (som är snart)?

Just siffran elva ska tydligen stå för storhet och om man tar 111111 (dagens datum) gånger 111111 så får man 123454321. Lite häftigt faktiskt! Men jag tror inte riktigt på att jorden ska gå under eller att någon från framtiden ska komma och hälsa på oss, utan jag tror att det kommer att vara en ganska så vanligt fredag. Men vem vet, jag kanske har fel...

Idag är kanske en bra dag att se filmen 11-11-11? Vågar man det?

 

God morgon fredag!

Idag är det verkligen någon som inte pigg! Krulltotten vill bara sitta i famnen.

Fick precis ett samtal från Skatteverket att det är lite krångel med vår namnändring. Maken måste köpa namnet om han ska heta samma som oss, så han får väl göra det så att vi kan heta samma efternamn nån gång ;)

Ha en underbar fredag allihopa!


 

Body Balance

Så där ja! Nu har jag varit och testat på Body BalanceSportlife. Gud, va det känns i kroppen. Mycket mer än efter Zumban.

Body Balance är en blandning av tai chi, yoga och pilates. Man tränar styrka, uthållighet och balans. Tränaren sa att balansen sitter upp i hjärnan men jag vet inte om jag tror på honom....

Vi bände, sträckte och vred på kroppen. När jag kom hem så kände jag mig faktiskt lite lättare i kroppen, men så kom jag på att det var nog för att jag kände att jag hade bättre hållning och sträckte mer på mig. Det var nog nyttigt att sträcka på sig i en timme  ;)

 

Torsdag


Min syster kommer förbi imorgon, man kanske skulle ta och baka en morotstårta tills dess? Den är ju så mumsig!

Dagen började väl lite si så där då förskolan ringde och sa att Leah inte mådde så bra och var nog inte helt frisk än. Så maken fick åka och hämta henne och jag får vabba imorgon igen! Så hela dagen har jag sprungit runt och pratade med elever om vad dom ska göra imorgon när jag inte kan jobba...

Jag har gjort ett videblogginlägg som kommer upp senare och straxt ska jag iväg och träna Body BalanceSportlife. Jag har ingen aning om vad det är för något, så vi får se vad det blir!

Ha en underbar torsdagkväll allihopa!

 

Tips + vinnare!

Igår kväll så satt jag och kollade igenom lite webbutiker efter julklappar. Jag tänkte klicka hem ett par pepparkaksdräkter till barnen från Ellos men så kollade jag runt bland mina erbjudanden och såg att jag hade ett erbjudande där jag fick 500 kronor rabatt om jag handlade för 1000 kronor. Erbjudandet går ut imorgon, så därför ville jag tipsa er om det. 50% rabatt på julklappar är inte fy skam! Dom har lego, briotåg, leksaker från Micki, mm. Rabattkoden är: 241605
Vinnaren av farsdagspresenten från Nivea blev:

Erica
 
om Vinn en fin farsdagspresent!:
Jag vill nominera min sambo - pappan till mina barn. Jag är just nu mammaledig med våran minsting och det är tufft emellanåt att ha två barn, framför allt när den ena genomgår någon form av extrem treårstrots (!). Men när min sambo / barnens pappa kliver innanför dörren efter en arbetsdag tar han över allt. Han låter mig verkligen få koppla av och behöver jag vila en stund så bokstavligen leder han in mig till sovrummet. Det spelar ingen roll hur hektiskt hans egna dag har varit - han kommer alltid hem till mig och barnen med ett leende på läpparna. Både jag och barnen är så lyckligt lottade som har denna man i våra liv. Denna energiknippe som gör allt för oss.
Så därför vill jag vinna denna, just till honom. Ge honom en liten extra uppskattning från mig och barnen.

Massa kramar Erica

 

Åh, neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej!Nu får alla som är släkt med mig eller maken - blunda nu!!

Så, inga tjuvkik hoppas jag... Dom senaste åren så har vi gjort fotokalendrar och gett bort i julklapp till släkten. I tisdags så fick vi hem årets kalender. Jättefin är den och jag bläddrar igenom den. Januari, februari, mars, april... jättefina.... sen kommer jag till juli... men känner jag inte igen den bilden??? Bläddrar tillbaka... det är ju samma som mars!!!! Gaaaah!

Vad ska man göra? Jag ringde Önskefoto, men nej, inget att göra. Dom ändrar ju inte i den filen som jag skapar när jag laddar upp bilderna. Så det är ju mitt fel. Jag som tyckte att jag gjorde allt så noggrannt, jag hade till och med döpt om bilderna till "januari.jpg" osv... för att det inte skulle bli fel. Och det har aldrig blivit fel något tidigare år.

Så tråkigt (perfektionist som man är). Men det får väl vara så.... för vi kan inte beställa 6 stycken nya för en tusenlapp till....

//Dagens i-landsproblem  (kanske ska starta en sån kategori...?)

 

Thai panna!

I tisdags så ringde det på dörren och utanför stod ett bud med denna fina gåva:En jättefin Tefal traktörpanna fylld med godsaker. Bland annat Arla Kökets nya Thai Panna, som är matlagningsgrädde och smakpasta med het chili och ingefära i samma förpackning. Det är bara att addera kyckling, kött, fisk eller/och grönsaker så här:Det blev verkligen jättegott och lagom starkt. Barnen älskade det också! Det är skönt att kunna fixa en relativt enkel middag när man har två små barn hängandes i benen.

20 kronor kostar en förpackning, så håll utkik efter den!

 

Julen är här...God kväll alla söta bloggläsare!

Har ni börjat julpynta något? Igår så köpte jag lite julblommor till den här fina blomlådan som inhandlades på IKEA. Men annars så har det inte blivit så mycket julpynt.

Jag har varit in i en leksaksbutik för att kolla upp lite julklappar, men det känns som om det skulle jag ju inte ha gjort! Det finns ju hur mycket som helst som jag skulle vilja köpa till barnen! Det fanns ju jättebra fina legoset och brio tågset (till nedsatt pris) och sen fanns det ju spel, memory, Hello Kitty, Fifi, Händige Manny, leksaks dator (som dom kan lära sig en massa saker på), bil garage (som Zack alltid leker med när han är hos kompisen), mm mm.

Men när jag frågade Zack vad han önskar sig av jultomten och så räknade jag upp ovanstående exempel så ville han ha en Hello Kitty mjukis och en riktig helikopter. Så det gjorde inte direkt saken lättare. Men jag funderar på om vi ska köpa några spel och memory och sen önska lego och briotåg av släkten till barnen? Det blev svårt det här för man vill inte att dom ska drunka i leksaker heller.

//Dagens i-landsproblem

 

Perfekta till kalaset - Nutella Whoopie Pies!

Jag har testat att baka Whoopie Pies för första gången och detta verkligen något jag kommer baka igen! Whoopie pies förutspås ersätta macaronen och bli nästa inne-grej att baka. Vi får se om det stämmer....

Dom blev jättegoda, som mjuka kakor med härlig fyllning. Man kan göra dom lite extra festliga genom att rulla dom i strössel eller ha en klick fyllning ovanpå och dekorera.

 3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad

Nutellafyllning
1 dl nutella
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2. Smält smör och häll i gräddfilen och blanda med äggsmeten.
3. Blanda i vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Hacka den mörka chokladen och smält den. Blanda den i smeten.
5. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper. Klickarna ska vara runda och stora som femkronor.
6. Grädda dom i omgångar i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
7. Fyllningen: Rör nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
8. Vispa fyllningen tills den är helt jämn och fluffig.
9. När kakorna har svalnat klicka på ne liten klick fyllning på en kaka och lägg på en annan ovanpå.

P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)


 

Magic Bar med svägerskanIgår så tog jag med mig min svägerska på hennes allra första bloggevent. Hon tyckte verkligen att det var en helt ny värld med fotografer överallt (plus alla bloggare som fotade), gratis mat och vin och goodiebags. Det blev en hel del bloggsnack eftersom vi träffade på Johanna och Madeleine där också, så jag tyckte lite synd om svägerskan (men vi hann prata annat också).Det var paf som höll i eventet så det utlovades pokerskola och pokerturnering. Men vi var alldeles för många (jag vet inte hur dom hade räknat?) så vi hann inte alls spela någon poker. Jag och maken har ju spelat en hel del poker på nätet och nu för tiden så tackar jag bara ja till events som jag verkligen gå på och nu tackade jag ja pga pokern. Så, det var en stor besvikelse för jag såg verkligen fram emot det.

Men det var en väldigt trevlig kväll ändå. Om det inte hade stått något om poker i inbjudan så hade jag tyckt att det var en underbar kväll! Vi hade en magiker som trollade för oss precis vid vårt bord. Han var väldigt duktig. Men han gick runt och trollade vi alla bord och efter ett tag så visste man vad som skulle ske och då kunde man ibland se hur han gjorde  ;) 

Ser ni fram emot våren...?

Det finns som vanligt mycket fina plagg i Odd Mollys vårkollektion. Jag älskar färgtonerna, skulle nog kunna ha hela min garderob i bara dessa pudertoner  ;)


 

Får det lov att vara en pepparkaka...?

Det börjar bli dags att fundera på tomtedräkter och luciakläder till barnen. Zack har tidigare bara varit tomte. Men nu är jag lite sugen på att köpa lite pepparkakskläder till barnen.

Pepparkaksdräkt från Ellos 149 kr, Pepparkaksklänning från Ellos 149 kr och Pepparkaksdräkt för dom minsta från Ellos (upp till strl 80) 99 kr.Stjärngossestrut och stjärna från Oskar & Ellen för 139 kr, Luciakrona i tyg från Oskar & Ellen för 99 kr och Tomteklänning från Åhlens för 149 kr.

 

Vinn en fin farsdagspresent!

Ni har väl inte glömt bort att det är fars dag på söndag? Nivea vill fira fars dag genom att låta mig tävla ut ett fint kit till er läsare. Perfekt att ge bort till er pappa eller till er man.Kittet är värt 310 kronor och består utav:
-NIVEA for Men duschcreme - sport
-NIVEA for Men Deodorant Dry
-NIVEA for Men Sensitive Hydro Gel
-NIVEA for Men Sensitive After Shave
-NIVEA for Men Sensitive Shaving Gel
-NIVEA Necessär

Allt ni behöver göra för att vara med om denna fina present är att motivera varför just er pappa/man är bäst. Glöm inte att fylla i er mailadress i mailadressfältet så att jag kan kontakta dig om du vinner! Detta blir en kort tävling så att ni hinner få presenten innan söndag, tävlingen avslutas på torsdag kl. 07.00.

 

Dagens fråga: Skulle du frivilligt operera dig?

Jag har genomgått en operation i hela mitt liv och det var när dom opererade bort sköldkörteln på mig. Jag kommer ihåg hur fasansfullt rädd jag var för att bli sövd. Det var det jag var mest rädd för. Att bli sövd och inte vakna upp igen. Och känslan av att man har varit borta och man vet inte vad som har hänt eller vad dom har gjort med en. Man somnar på ett sätt och vaknar upp på ett annat stt (utan sköldkörtel i mitt fall).

Operationen var en riktig jobbig del av min cancerbehandling och jag grät på operationsbordet precis innan dom sövde mig. Jag kände mig så ensam och rädd. Jag skulle aldrig vilja gå igenom det igen och jag hoppas verkligen jag slipper.

Men när jag var 15 år så hade jag nog inte tackat nej till en näsoperation. När jag var 22 så var det nog mer en fettsugning som jag var sugen på. Men nu, nej, nu så tänker jag inte ens på bulan på min näsa och dom där extra kilona tränar jag hellre bort...

Hur känner ni? Har ni genomgått någon operation? Skulle ni kunna tänka er att skönhetsoperera er något?

 

Man vet att det är något fel på Krulltotten när......hon inte ens rör sin frukost och bara sitter och stirrar framför sig.

Jag som hade suttit och förberett dagens lektion en massa igår kväll. Jag ställde mig i duschen halvsovandes klockan 6 och stressade för att göra iordning mig. Så det blev lite av ett antiklimax när vi såg hur Leah mådde. Men jag kan inte vabba imorgon (mina elever har viktiga redovisningar), så jag får vabba idag och maken imorgon.

Så, just nu ligger Leah i famnen halvsovandes och känns rätt så varm... Det var nog bra att stanna hemma idag ändå.Zack skulle på utflykt idag, så han längtade till förskolan...


 

Nu längtar jag lite till nästa år...

Jag fick hem en sån fin almanacka från personligaalmancka.se. Dom sponsrade en tävling förut i bloggen och då fick även jag en. Det tog en stund för den att komma, men det var värd väntan tycker jag. Superfin!På baksidan så valde jag en bild från vårt bröllop med vår närmsta släkt:Jag valde rosa sidor med fåglar på. Nu längtar jag lite efter att få fylla sidorna med en massa roliga möten!


 

Ugglor hos Po.P.


Om jag bara fick handla ett endast märke till barnen så skulle det utan tvekan bli Polarn o. Pyret. Dom har alltid så mycket fint, jag är speciellt kär i dom här uggle-tröjorna (samma tryck finns även på leggings)! Hyfsat pris var det också - 199 kronor styck!


 

A lighter shade of grey


The sky today...


Om jag skulle beskriva dagen idag med en färg så känns grå som en väldigt passande färg. Himlen har varit grå och mitt humör har varit minst sagt grått. Det är alltid lite jobbigt att kastas tillbaka till verkligheten efter ett skönt lov.

Kvällen kommer att bestå av jobb, jobb, jobb. Jag slappade kanske lite för mycket under höstlovet (jobbade ju "bara" 2 dagar) så nu måste jag jobba igen lite. Denna tid på året är omdömes och utvecklingssamtalens tid, så då är det alltid mycket att göra!Bäst
på tv just nu är helt klart: Så mycket bättre! och Allt för Sverige (jag som är född i USA älskar blandningen av svensk-amerikaner!).

Nästbäst på tv just nu är helt klart: Desperate Housewives (det är lite förutsägbart just nu, men fortfarande sååå bra) och Ensam mamma söker (jag kollar på det mest för att vår kassörska på ICA är med och dejtar pappan)

 

Ibland är det en sån där dag...

Imorse så missade jag först ett pendeltåg men så var nästa pendeltåg försenat... och så var min tidsmarginal borta! Jag hatar att komma försent, speciellt som lärare så känns det så dumt när man själv vill att eleverna ska komma i tid.

Sen så är det så mycket strul med en av mina kurser som nyss började. Jag hade 41 elever på klasslistan. Finns det inte någon gräns för hur många man får ha i en klass? Jo, det ska max vara 32. Det skulle ordnas under höstlovet, men det har det inte... så nu är jag inne på snart tredje veckan med en klass som inte får plats i ett klassrum. Det går inte att ha lektioner då det är så rörigt och jag känner mig allmänt överkörd och förbisedd.

Omdömen som ska skrivas, IG-varningar (eller F-varningar för ettorna) och pedagogiska utredningar som ska fyllas i. Jag skulle behöva jobba dygnet runt i ett par veckor känns det som. Och så hostar ungarna.... "nej, hosta inte - bli inte sjuka igen!!" vill jag säga....

P.S. Och dessutom har jag tappat två prenumeranter idag.... It's not my day today....

 

Ett smidigt bakverktygVi fick hem detta smidiga bakverktyg från CoolStuff för att recensera. Det är en måttbägare med inbyggd våg. Jag använde den när jag bakade mina Rocky Road cupcakes. Jag brukar inte använda hushållsvåg när jag bakar men nu när jag gjorde det (och i receptet så stod det både dl-angivelser och måttangivelser) och jag märkte att det var ganska stor skillnad ibland på vad det skulle väga och vad det blev om man använde dl-angivelsen. Måttangivelser är förstås alltid mer precisa!

Måttbägaren var mycket enkel att använda och man kan till och med nollställa den och fylla på med mer och blanda allt i måttbägaren (som rymmer en liter). Det enda lite bökiga är allt man inte kan diska hela, utan man får försiktigt diska den för hand (så att man inte blöter ner vågen som finns under). Men den kommer helt klart att användas under bakning i framtiden!

 

A small part of my history

När vi var och hälsade på hos min pappa så räckte han över en liten papperpåse med grejer som han hade hittat i sin källare. Det var lite saker från min barndom i USA. Ett skolfoto (ja, man fick ett foto med två bilder så där) på mig när jag är 8 år gammal:Men det fanns även en bebisbild på mig:Det fanns ett helt gäng med diplom i påsen. Det är diplom från skolan mest, som delades ut om man hade ingen frånvaro eller om man uppförde sig väl under lektionerna. Detta var något man fick redan i Kindergarden (när man är 6 år).
Till och med Pizza Hut var stolta över mig  ;)


 

Vecka 45 - #896 Clinch scarfDenna veckas Odd Molly är den underbara #896 Clinch scarf i 50% akryl, 25% alpacka och 25% ull. Den finns i färgerna powder, magnolia och dark grey.Mina favorit accessoarer från Odd Molly är helt klart deras underbara scarves. Jag har sedan tidigare Funovits scarf (som jag tror ni har sett en hel del på bilder på mig) och Huggly scarf. Dom är kära gamla favoriter som kan piffa till vilken tråkig outfit som helst. Och nu har jag min tredje Odd Molly scarf i samlingen!

Clinch scarf känns mjuk och varm. Den är nog den största av alla mina scarfs och man kan verkligen svepa in sig i den. Tofsarna (kanske lite Maria Montazami inspirerat?) är handknutna och ger denna ganska enkla scarf det där lilla extra.

Jag valde scarfen i färgen magnolia men jag gillar även den i powder. Priset ligger på 995 kronor.


 

IKEA inköp

Jag har ju inte visat er vad vi handalde på IKEA. Det blev mestadels julgrejer. Fint julpapper, etiketter och band. Bandet med stjärnorna använde vi förra året att knyta runtom fotokalendrarna som vi brukar ge bort (med bilder på barnen).Två julstrumpor till barnen blev det också.... (som jag tänkte brodera deras namn på)

 

Sen blev det en julklappar, som jag inte kan visa. Men en julklapp som vi köpte kan jag faktiskt visa då den är till Leah. Hon älskar bollar:

 Sen blev det lite doftljus. Jag brukar inte köpa doftljus på IKEA men dessa doftade ju underbart! Och bara 19 kronor styck!!Äpple/kanel (perfekt till jul), vanilj och vinbär.


 

Någon har snott våra pengar!På vägen hem så stannade vi till vid McDonalds. Maken gick upp till övervåningen med barnen där det fanns ett lekrum med bland annat den här häftiga klätterväggen som ni ser här ovanför (tänk att ha en sån hemma eller på förskolan!).

Så jag gick och handlade mat åt oss alla. Jag försökte betala med kortet men den sa bara "medges ej". Jättekonstigt tyckte jag då jag hade kollat kontot igår när vi skulle på bio och jag visste att det fanns pengar på kontot. Så jag kollade banken på iPhonen och den säger att det bara fanns 165 kronor kvar på kontot!!! Jättekonstigt tyckte jag, inget borde väl ha dragits under en helg? Men jag förde i allafall över lite pengar och försökte betala igen, men nej... den säger bara "medges ej". Så jag ringer till maken som får försöka betala med sitt kort istället.

Så medans maken betalar med sitt kort och jag vaktar barnen i lekrummet så ringer min telefon. Det är från banken. Det är någon i USA som har tagit ut pengar från vårt konto. Så därför har dom spärrat mitt kort. Tråkigt, men banken gav oss tillbaka pengarna direkt och jag får ett nytt kort inom 5 dagar. Lite krångligt, men det ordnade sig rätt så smidigt. Banken sa att det kunde ha hänt vart som helst där jag har betalat med kortet.

 

Det är faktiskt tredje gången som detta händer oss (på 10 år). Första gången så blev det riktigt jobbigt då det var precis innan vi skulle flytta och vi hade väldigt mycket pengar på kontot för att betala flyttfirman och på den tiden så var banken inte lika snabba med att ersätta en. Vi handlar ju en hel del på nätet så jag kan tänka mig att det är därför det har drabbat oss så mycket.

 

Har ni råkat ut för att era kortuppgifter har snotts?


 

En dag

Igår var alltså jag och maken på bio för första gången på länge. Det är verkligen lyxigt att få komma iväg på bio utan barnen ibland. Men vi fick först stå i kö i 25 minuter (tur att vi var tidiga) för att hela SF's system var nere och sen var det några som satt och pratade en massa bakom oss trots flera "shhhh:n" (jag var nära att vända mig om och säga högt "Men kan ni vara tysta nån gång?", men sen blev dom tysta). Men trots allt detta så var det faktiskt en trevlig upplevelse.


Filmen som vi såg var en som jag har velat se ända sen jag hörde att den skulle komma ut på film, eftersom jag har ju läst och älskat boken - En dag!


Självklart så jämför man med boken och jag blev lite besviken att dom hade utelämnat vissa bitar. Men i det stora hela så tyckte jag filmen var fantastisk!


Dexter, som den manliga huvudpersonen heter, är en dryg och bortskämd person som ändå har ett djup (men det tar ett tag för honom att utveckla detta djup). Jim Sturgess spelade Dexter utmärkt och han var precis som jag hade föreställt mig!


Dexter träffar på Emma när dom tar examen. Dom har en dag tillsammans och håller kontakten och förblir vänner igenom dom 20 åren man följer dom. Men man känner hela tiden på sig att dom båda är kära i varandra och man hoppas hela tiden att dom båda ska inse det (samtidigt).


Emma, som spelas av Anne Hathaway, var väl också ungefär som jag hade föreställt mig. Hon levererar kanske lite för många "one-liners" och ska hela tiden vara rolig i filmen. Men i det stora hela så var hon jättebra.


Jag älskade filmen och kom ut alldeles rödmosig ut ur biosalongen. Jag ger filmen en 5 av 5 möjliga. Jag älskar karatärerna (även Ian var helt underbar i filmen!), hur dom utvecklas och själva historien är helt underbar! Gå se den!

 

Hemåt igen!God morgon alla fina bloggläsare! Idag bär det iväg hemåt, för imorgon är det ju vanlig arbetsdag igen. Vi har varit på turné sen i onsdags så det ska bli skönt att få komma hem. Men vi har haft en underbar resa och träffat massor med släkt och vänner.


Zack har haft så skoj och har varit helt kär i moster och farmor. Leah tycker nog kanske att det är lite jobbigare att åka runt en massa och sova på olika ställen, hon har varit lite gnällig ibland. Men även hon har haft jätteroligt förstås!


Vi har haft det lite lyxigt med sovmorgonar till klockan sju (men då har barnen ibland inte somnat förrän efter kl 21!!) och igår blev det till och med bio för mig och maken (berättar mer om den sen)!


Så, imorgon arbetsdag och "bara" 6 ½ vecka kvar till jullov  ;)

P.S. Glöm inte att tävla om playmobilsetet (tävlingen avslutas idag)! Ni kan även tävla om ett par skor hos min vän Anna!

 

Hejdå alla pipmuggar!Det är så himla skönt när barnen klarar av vissa saker. En stort steg är t.ex. när dom slutar äta barnmat och kan äta precis samma sak som resten av familjen, ett annat stort steg är förstås när barnen slutar med blöja. Men det känns också som ett stort steg när barnet klarar av att dricka ur glas utan problem. Man slipper alltid ha med sig flaska eller pipmugg och det blir mindre bebisprylar i skåpen (som redan är överfulla)!


Leah har även börjat härma oss så otroligt mycket! Hon sa "farfar", "hallå hallå" och lite andra ord när vi har sagt det först. Vi väntar alla med spänning på att hon ska börja prata mer än dom få orden hon redan kan.


Men en fras som hon använder sedan någon vecka tillbaka är "tack tack"! Så otroligt gulligt när hon får någonting av oss och säger "tack tack".

 

Det blå-gula varuhusetNu när vi har bil så måste man ju passa på och shoppa på IKEA. Något som maken hatar, men jag älskar. Så varje gång vi går dit så rusar vi nästan igenom varuhuset eftersom maken hatar det så mycket. Idag så blev det ändå lite handlat. Mestadels julklappar, så jag kan inte visa er vad som handlades då dom flesta som ska få julklapparna läser bloggen.

Det finns som vanligt en massa bra julpynt på IKEA. Jag gillade den här adventskalendern med små fack som man stoppar i sina egna små presenter i, för 99 kr.

Men vi handlade lite julpapper, snören, julstrumpor till barnen och lite annat julpynt  :)

 

WinterstarElegantaste julstjärnan kommer från Orrefors och finns just nu till kampanjpris hos Campadre för bara 899 kronor istället för det ordinariepriset på 1999 kr.

 

Vilka bor i husen nu?

Under vår lilla turné bland släkt och vänner så åkte vi igenom det lilla samhälle som jag bodde i när vi kom till sverige (från att jag var 9 år till jag var 22 år gammal). Jag tittade på husen som kändes så bekanta. Jag mindes hur jag sprang i trädgårdarna hos kompisarna som bodde i husen. Nu när jag åkte förbi husen så undrade jag lite - "Vilka bor i husen nu?". Förut så tyckte man att det var gamlingar som bodde i husen, men nu är det nog människor i min ålder. Kanske till och med gamla klasskompisar?

Allt ser likadant ut, men det känns så otroligt annorlunda. Jag känner mig hemma, men ändå inte. Det är en konstig känsla att åka igenom byn och att se vilka som bor där nu. Förut så kände man igen alla som var ute på byn, men inte nu längre.


Det fanns alltid en man som stod vid en korsning i byn. Han hade långt hår och skägg. Han stod där nästan jämt och tittade på bilarna som åkte förbi. Det fanns rykten som sa att han stod där och tittade efter sin brors mördare. Hans bror hade blivit påkörd. Jag har ingen aning om det var sant. Men dom senaste åren när jag har åkt förbi den korsningen så har det var så tomt. Jag undrar vart han har tagit vägen. Jag undrar vart alla från den lilla byn har tagit vägen. Dom kanske undrar detsamma om mig?


Den lilla byn kommer nog alltid finnas i mitt hjärta.

 

Utvecklingssamtalet gav oss värsta julklappstipset!

Zack hade utvecklingssamtal i tisdags. Oftast så är det inga överraskningar som dyker upp under utvecklingssamtalen, vilket det inte ska vara (tycker jag) så man som förälder ska veta vad som pågår på förskolan med ens barn.

Men en liten överraskning var det ändå... ingen stor grej, men vi fick veta att Zack tycker om att spela spel. Vi har faktiskt inga småbarns spel hemma, så vi hade ingen aning om det! Så, vi fick ju värsta julklappstipset på utvecklingssamtalet! Tackar, tackar!


Fia var tydligen en favorit! Denna version av Fia med Bamse är anpassad för mindre barn och kostar 199 kr.


Och det här klassiska fiskspelet var också en favorit enligt pedagogerna...
Har era barn några favoritspel?

 

Muggar med ugglor, igelkottar och ekorrarJag blev helt kär i dessa söta muggar från Blafre! Perfekta presenten eller julklappen. Kostar 129 kronor styck och finns hos NK Glas, porslin & kök.

 

Bland höstlöven


Barnen tycker att det är så roligt att springa runt i höstlöven! Det är när jag ser sånt här som jag verkligen känner ända ner i magen att jag skulle vilja bo i hus. Tänk att få låta barnen få springa och leka så här varje dag, bara att öppna dörren och släppa ut dom!


För det är ju inte riktigt samma sak att gå till parken, även om vi har många fina parker nära där vi bor. Men om ett par år så hoppas jag att vår dröm om ett litet hus blir sann.


Räfsar löv med farmor

 

Hur sitter barnen i bilen?


Något som jag fick lära mig när jag gjorde halkbanan när jag tog mitt körkort var att man inte ska ha bilbarnstolar i framsätet. Då hade jag inga barn, men ändå sitter det kvar i minnet eftersom detta var något som körskoleläraren kände starkt för. Han pratade om hur farligt det var med airbags och bilbarnstolar (det vet väl alla som har barn?). Jag sa att man kan stänga av airbagen på passagerarsidan på dom flesta bilar. Då sa han "Men skulle du lita på att den verkligen är avstängd och riska ditt barns liv på grund av det?". Och just den tanken har suttit i under alla dessa år.


Så, våra barn har alltid suttit i baksätet. Nu så åker vi inte bil så ofta med barnen, så det kanske hade varit annorlunda om vi åkte ofta. En gång tror jag, har jag behövt sätta mig där bak emellan barnen medans maken har kört bilen. Men oftast så somnar dom efter en kort stund.


Visst händer det att jag känner lite nervositet över att inte kunna se barnen. Om maken kör så brukar jag då och då sträcka bak handen och känna så att dom andas (om dom har varit tysta länge). Haha, men den nojjan sitter ju i även när vi är hemma. Undrar hur länge man ska gå in och se så att barnen andas? Tills dom är tonåringar?  ;)


Zack har fått en ny bilbarnstol från Allt för föräldrar, som det kommer en recension på senare. Axkid Kidzofix heter den och Zack sitter så mycket bättre i den än i hans gamla. Men som sagt, det kommer en utförligare recension senare...  :)

 

Systerdöttrarna

Redan fredag! Snart är det härliga höstlovet slut! Varför ska tiden alltid gå så fort när man är ledig??

Igår så var min systers två döttrar (hon har även en son som studerar i uppsala) förbi och hälsade på. Det var verkligen jättetrevligt. Min systers barn ligger verkligen mig varmt om hjärtat. Dom är faktiskt närmare mig i ålder än vad min syster är. Min systers son är bara 5 år yngre än mig, men min syster är 18 år äldre än mig. Så jag lekte alltid massor med hennes barn istället för med henne. (Jag är ett riktigt sladdbarn.)


Min ena systerdotter, Carin, fyller snart år så vi åt lite tårta igår kväll så att vi alla skulle kunna fira henne. Vi åt en supergod passions och chokladtårta! Gud va gott det var!
Carin hjälpte mig även lite grann med inställningarna på min Nikon och ställde in ISO:n så att det blev ett sånt här fint foto av henne och hennes syster Nadja (Carin är den mörkhåriga och Nadja den blonda). 

Att låna ut sina barnJag har aldrig haft några problem med att andra har tagit hand om mina barn. Från första stund har jag låtit svärföräldrar/mina föräldrar/syskon/vänner hålla i barnen (så länge barnen har accepterat det). Jag vet att vissa knappt låter andra hålla i sina bebisar, vilket jag tycker är lite konstigt...


Nästa helg är det planerat att Zack ska sova över hos sin moster, utan oss. Vi har pratat mycket med honom om det så att han verkligen förstår vad det innebär.


Igår kväll när vi skulle sova så sa jag till Zack att vi skulle gå och lägga oss i sängen. Men då sa han "nej! jag vill sova hos moster!" så då fick han det och det gick jättebra!


Jag tycker verkligen att det är underbart att barnen har så bra kontakt med flera vuxna. Flera vuxna som kan ge dom kärlek och trygghet. Det känns jätteviktigt. Jag blir bara jätteglad när jag hör att Zack älskar sin moster och sin farmor och farfar.

 

Ni har väl inte missat....?

Ni läser väl Cravingz? Webtidningen för alla bloggälskare! För ni har väl inte missat min spalt på Cravingz - Bambis Bloggekonomi!

Jag kommer att skriva om hur man kan tjäna pengar på sin blogg, hur man fixar sponsorer, hur företag annonserar på bloggar och mycket annat som rör bloggekonomi. Första delen handlar om den nya trenden inom bloggvärlden, där företag utlyser tävlingar mellan bloggare (jag har själv deltagit flera gånger och det kommer verkligen mer och mer).


Det känns verkligen jätteroligt att få skriva denna spalt eftersom det är något som intresserar mig mycket. Jag har hållt på och fixat sponsorer länge till min blogg och jag har så mycket tips att dela med mig! Jag har massor med idéer om vad jag ska skriva om. Har ni något som ni skulle vilja läsa om när det gäller bloggekonomi?

 

Gårdagens gullungar


Gungar gungstol hos mormor


Barnens tröjor kommer från Polarn o. Pyret (älskar ju att syskonmatcha)
Zacks jeans kommer från Polarn o. Pyret
Zacks hängseln kommer från Lindex
Leahs hängselbyxor kommer från Polarn o. Pyret

 

Rocky Road Cupcakes

Med mig på turnén så har jag med mig några underbara bakverk - Rocky Road Cupcakes! Den underbara blandningen choklad, pekannötter och marshmallows går hem hos alla!  :)
Toppingen är en underbart god chokladtryffel! Receptet kommer från Mia Öhrns nya bakbok.175 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl minimarshmallows
1 dl pekannötter

Topping
200 g mörk choklad
2 ½ dl vispgrädde
2 tsk honung
25 g smör

1. Smält smöret till kakan i en kastrull. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält på låg temperatur. Blanda till en jmn smet, dra kastrullen från plattan och låt svalna lite.
2. Vispa äggen lätt tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten.
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, rör ner i smeten och rör ihop till en jämn massa.
4. Fördela smeten i muffinsformar, strö över pekannötter och marshmallows och grädde i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Dom kan gärna vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna.
5. Topping. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör sedan snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
6. Bred chokladglasyr på varje cupcake och dekorera med marshmallows och pekannötter. 

Månadens barnbidrag

Jag gjorde min första beställning från Uni och fick hem paketet i tisdags. Jag älskar verkligen unisexkläder och tror att det kommer att bli fler beställningar från Uni.
Finaste tröjan från Marimekko, som jag har kikat på läääänge!Tröja och leggings från Modéerska Huset.

Alla kläder beställdes i storlek 104 och det är fortfarande liiiite för stort för Zack, men snart så borde han kunna använda dom!


 

Lång tur med barnen

Vi har haft en helmysig dag med först ett kort besök hos min mamma och nu är vi hos min syster. Vi ska sova här två kvällar, till Zacks stora förtjusning. Han har pratat om att besöka moster i över en vecka!

Jag var lite nervös för att köra bil så långt ensam med båda barnen, för att åka bil är inte deras favoritsysselsättning, men det gick hyfsat. Fick stanna till en gång och muta dom med kex ;) (för jag hatar verkligen gråtande barn i bilen, blir så stressad av det)


 

En serie som jag inte kan få nog av...

Jag och maken älskar att periodvis drunka totalt i en serie. Förut så kollade vi på flera säsonger av 24 i streck. Senast så var det serien Mad Men. Gud va jag älskar den serien! Jag är så sur över att nästa säsong inte ska spelas in förrän till våren 2012!!! Hur ska man klara sig?

Jag kikar runt hos LOVEFiLM och där kan man hyra en massa massa serier. Man kanske ska ta och se True Blood under någon helg eller jullovet?P.S. Missa inte chansen att få se film gratis i en hel månad hos LOVEFiLM (ni måste använda denna länk för att kunna ta del av erbjudandet). Om ni säger upp abbonemanget inom 30 dagar så betalar ni ingenting alls! Ni får även till gång till streaming, där ni kan se filmer direkt på datorn! Erbjudandet gäller bara fram till imorgon klockan 23.59!

 

Idag åker vi ut på turné i en Kia Rio

Den här veckan så har jag fått låna en bil av Kia! Det är deras senaste modell som heter Kia Rio. Det är en ganska liten bil men väldigt rymlig inuti. Den var väldigt skön att köra och jag är redan rätt så sugen på att skaffa just en Kia Rio! Det känns så praktiskt med en liten, men rymlig bil, när man är en småbarnsfamilj som bor inne i stan.

Jag och barnen ska göra lite utflykter i bilen denna vecka. Vi sålde ju vår bil för ca ett år sen så det är jätteroligt att få låna en bil en hel vecka (men vi hyr bil då och då annars). Första stoppet blir hos min mamma idag....


Jag och mitt nya vrålåk  ;)


 

Dagens Zack

Idag är Zack klädd i Mini Rodini från topp till tå.
Tröja, designad av Bea Åkerlund för Mini Rodini
Finaste mysbyxorna, med mudd nertill (så praktiskt!)


 

Vinn ett fint bondgårdsset från Playmobil

Jag är så glad att få presentera en tävling sponsrad av PLAYMOBIL. Ni känner säkert igen PLAYMOBILs leksaker då dom har funnits i snart 40 år. Vinsten i tävlingen är ett jättefint bondgårdsset. Perfekta julklappen till alla barn över 3 år! Bondgårdssetet är utrustat med kök och sovrum. I gårdsbutiken säljs färska grönsaker, ägg och blommor. Trädgården består av en inhängnad för många smådjur. Setet är värt 699 kr.

För att vara med och tävla om det fina setet så behöver ni bara svara på frågan: Vilken PLAYMOBIL figur var din favorit när du växte upp och varför?

Lämna ditt svar som en kommentar till detta inlägg och glöm inte att fylla i din mailadress i mailadressfältet!

Tävlingen pågår till och med söndagen den 6 november!

 

Vinnarna av overallerna från Name It

Hela 176 ville vinna en overall från Name It. Det var verkligen supersvårt att bara välja ut två som fick vinna. Jag önskar verkligen att jag kunde välja er allihopa...

Men till slut så blev det dessa två som får varsin fin overall från Name It (som alltså firar 25 år):

Erika om Vinn en overall från Name It!:
25 år! Tänk om jag vann... Jag är student och min make föräldraledig så ekonomin till att köpa en overall till min lilla Elsa 6 mån finns inte. Letar efter en fin begagnad att låna, men en helt ny hade vart roligt! Dessa är ju så fina! Tycker båda är lika fina men jag tror hon skulle passa bäst i den med rosa stjärnor. I storlek 74 i så fall.


Lina om Vinn en overall från Name It!:
Name it firar 25 år i år!!!!
"Jag vill jättegärna vinna,en fin overall med stjärnor på
så att min son ikapp vintern kan hinna, 
utan sin mammas hemstickade huva på
Vi ska bygga snögubbar och pulsa i snö,
Ja då kan vi va ute tills våren kommer med tö!"
Om jag, vi, skulle vinna Name it overallen skulle vi önska den med blå stjärnor på i storlek 92 :)

Passar på att tacka för din fina blogg Bambi!P.S. Snart kommer det fler roliga tävlingar!

 

The Power of Words

Jag har suttit och planerat idag. I en av mina klasser så ska vi börja diskutera språk, hur viktigt det är med ordförråd och kunna uttrycka sig. Jag hittade detta underbara filmklipp som visar hur viktigt det är att kunna uttrycka sig:


 

Gråtfilmen nummer ett

Alla som har sett den brukar nämna den som gråtfilmen nummer ett - The notebook.

Men! Jag har faktiskt inte sett den! Men nu ligger den på min lista hos LOVEFiLM, med prioritet ett, så nu ska jag ta och se den. Känns som en perfekt höstfilm  :)

Så här står det om filmen: "Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta" är berättelsen om de unga älskande Noah Calhoun och Allie Hamilton. Tillsammans får de uppleva en passionerad sommar innan de skiljs åt på grund av klasskillnad och Andra världskriget. Efter år på skiljda håll återförenas de oväntat. Historien om parets starka kärlek och om de hinder som står i vägen för den berättas decennier senare för en kvinna på ett sjukhem, en kvinna som tas om hand av en man som regelbundet kommer på besök och under dessa visiter läser högt för kvinnan ur en mystisk dagbok. Filmen är en berättelse om förlorade möjligheter, om att bli vuxen och om kärlekens magiska kraft.

Har ni någon favorit gråtfilm?P.S. Missa inte chansen att få se film gratis i en hel månad hos
LOVEFiLM (ni måste använda denna länk för att kunna ta del av erbjudandet). Om ni säger upp abbonemanget inom 30 dagar så betalar ni ingenting alls! Ni får även till gång till streaming, där ni kan se filmer direkt på datorn! Erbjudandet gäller bara fram till imorgon klockan 23.59!


 

Finaste legoförvaringen!

Jag fick möjligheten att välja ut några produkter från CoolStuff. Ni vet ju att jag efterfrågade bra legoförvaring och till min lycka så fanns dessa fina lådor hos CoolStuff. Vi fick snabbt hem denna fina låda som verkligen passade perfekt för Zacks lego:
Lådorna finns i flera olika storlekar och färgar! Perfekt för förvaringen i barnrummet  :)


 

18 månaders kontrollIgår var vi på BVC för Leahs 18-månaders kontroll. Hon fick visa att hon kunde rita lite, stapla några klossar och säga några ord.

Hon fick vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund. Jag sjöng för henne samtidigt som hon fick sprutan så hon grät inget alls (till skillnad från dom andra gångerna hon har fått spruta).

Hon växer som hon ska (hon äter som en häst så det var ingen överraskning). Hon är nu 84 cm lång och väger 11,7 kg.

När hon föddes så var hon 49 cm lång och vägde 3,5 kg.
När hon var 6 mån var hon 70,7 cm lång och vägde 9 kg.
När hon var 1 år var hon 77,5 cm lång och vägde 10,3 kg.

Så på ett halvår så har hon vuxit 6,5 cm och gått upp 1,5 kg!

 


Beauty Planet