bambi

Dagens fråga: Hur mycket pengar lägger ni på julklappar till barnen?



Jag fick en fråga från en läsare angående hur mycket pengar vi brukar lägga på julklappar till Zack och Leah. Förra året så blev det inte så mycket till Leah, då hon inte ens var ett år gammal. Jag tror att Zack fick saker för runt 500-600 kronor av oss.

I år så kanske det kommer att bli runt 500 kronor per barn från oss. Vi har redan handlat julklappar för ca 500 kronor till dom båda så det blir inte så många fler. Men det är lite svårt att hejda sig känner jag. Vi brukar inte handla leksaker till barnen så det känns så roligt att få göra det för en gångs skull och så ser man framför sig hur glada dom kommer att bli!

Hur mycket har ni tänkt handla för? (Berätta gärna hur gammalt/gamla barnen är också!)
#1 - Malin-Kalles mamma

Vi handlar alldeles för mycket till Kalle, han bli 3 nu i december. Jag kan lixom inte hejda mig :)

I år tror jag vi har köpt för ungefär 800-900 kr. Plus att han ska få en julkalender med ett litet paket varje dag. Jag trodde inte att det skulle bli så dyrt, men när jag räknade ihop allt så blev det säkert 700 kr där med.



Vi borde inte handla så himlans mycket, dels för att han fyller år 4 dar innan julafton men sen för att vi har en jättestor släkt så det blir alltid överdrivet mycket.

Men men, får försöka till nästa år :)

#2 - Maja

Vi köper knappt inget till våra barn (ett och tre år). Vi har köpt två saker till vår treåring för ca 100 tillsammans. Men så mycket mer blir det inte. Dom får så sjukt mycket julklappar ändå av farmor, farfar, mormor, morfar, mostrar, mobröder, farbröder och diverse annan släkt. Och det är inte för vi är snåla eller så utan bara för vi tycker det blir för mycket. När dom blir större och medvetna om vem dom får paket ifrån kommer vi att köpa så klart, dock inte så mycket.

#3 - Pethra

Det är så olika från år till år, vi har inget belopp vi går efter utan väljer det dottern önskar sig allra allra mest. Förra året hamnade vi på kring tusenlappen, i år blir det bara kring 500 kronor.

#4 - Tirja

ca 2000 kr vart det i år, grabben blir 2 år i mars, men 1200 av det är kläder sen lite små grejs, två böcker och en bagagnat fisherprice bondgård, sen va det något mer tror jag... Men ja det är svårt tycker jag för han har så mycket redan! När han fyller två ska han få ett ikea kök (det från barnavdelningen så klart ;) haha) så det kändes inte som att han behövde få så mycket leksaker av oss i år!

#5 - Desirée

Mina barn får för 1000:- var varje jul. Dem är 4 och 8 år gamla. Fast i år har det blivit för lite mer än så.

#6 - Viola

För vår del blir det nog en femhundring totalt. I min barndomsfamilj har vi helt avvecklat det där med julklappar så det är bara de minsta som får det, och de är ju bara ett och två år så det blir lite för mycket överstimulans med så mycket grejjer på en gång. Vi lägger nog mer krut på födelsedagarna faktiskt.

#7 - J

Vår dotter är 16 mån till jul och hon får för lite mer än tusenlappen totalt men då är det lite småsaker till advent och en-två saker att öppna på julafton. Stora dyra grejen är ett minikök men vi ville hellre köpa ett ordentligt från IKEA som håller genom alla syskon (som vi planerar att skaffa ;)) än ett billigare från Brio.



Tycker att det är för dyrt men nu fick det bli så den här gånger. Förra året la vi under 300 vill jag minnas :).

#8 - Sanna

Här är det olika hur mycket julklappskonto hamnar på varje år, utan jag brukar försöka gå efter vad som står överst på önskelistan och sedan plocka därifrån men skulle chansa på runt 1000 kr. Min dotter är 4 år.



Kram Sanna

#9 - Elin

Jag är 17 år och jag och mina två småsyskon (15 och 13 år) får julklappar för mellan 5000-10 000 kr var. Lika mycket i födelsedagspresenter. Utöver det handlar våra föräldrar vinterjackor, skor och kläder till oss. Vi åker på dyra chartersemestrar varje sommar.



Detta är inte ett inlägg för att skryta, utan jag är avundsjuk på era barn som får så mycket kärlek istället. Jag ahr aldrig hört mina föräldrar säga att dom älskar mig, kommer inte ihåg sista gången jag fick en kram.



Det jag vill säga är att det inte är viktigt hur mycket pengar man lägger på sina barn, kärlek är så mycket viktigare.



Fortsätt vara så fantastiska föräldrar, ni inspirerar mig!

#10 - Annabo

Våra pojkar är 2,5 och 4,5 de får julklappar för ca 500-700 var. Men då är det inte så mycket små grejer utan lite större saker som kostar mer (tex Playmobil hus). Vi har ingen julkalender med små prylar, det tycker jag blir för mycket.

#11 - Kristin- mamma till Vincent

Vi handlade en del på Ullared detta året så tror vi köpt för 3-400. Men vår son fyller en månad innan jul så vi har valt att lägga mer krut på födelsedagen eftersom han får från fler vid jul! Men som sagt, det är svårt att hejda sig när man väl börjat köpa ;-)

#12 - louise mamma till hugo

Vi brukar köpa för ca 1500, kan bli mer, kan bli mindre.



#13 - TUMADRE - ensamstående mamma till två

Jag handlar för ca 2000-2500 kr per barn (jag har två). De två senaste tå åren har vi också bokat en "julresa" utomlands, vilket i sig också är en julklapp för oss alla tre.

#14 - Maddie

Det har blivit så att vi har handlat för mer nu när de är lite äldre, när våra barn var små blev det för runt 600-700 kr till var och en men nu ligger det snarare mellan 1000-1200 kr, men då köper vi även en del kläder och annat som de behöver och inte bara prylar som de önskar sig. Vi har tre töser på 8, 10 och 11 år och de önskar sig väldigt olika saker. De två yngsta leker mycket med dockor och önskade sig varsin dockvagn från Brio i år då den vi har sen tidigare är sönder, så de får faktiskt varsin sådan (i olika färger), och lite annat smått och gott. Äldsta tjejen har helt andra önskemål, som hårtång till ex. Tycker det är ganska viktigt att de får något av det som står på önskelistan, men absolut inte allt, det går ju inte :) Men ibland är det svårt att hejda sig!

#15 - Emma

Våra barn får för ca 1000-1500 var, dom är ungefär lika gamla som Zack och Leah.

#16 - Sofia

Jag har barn på 3, 8 & 18 år så det blir ganska dyrt runt julen. Den största får nog för lite mer än de yngre men vi bruka landa på mellan 1000-1500 kr per barn.

#17 - Anna - Mamma till Emilia med albinism

Detta året blir det runt 1200:- dax för ny storlek i kläder. Så kläder å leksaker ska Emilia 14 mån få :-) Kul att höra vad andra ger för, vissa tycker vi köper mkt men det gör inte jag å tydligen handlar många för denna summan. Hon får minst lika mkt om inte mer kärlek oxå hi hi

#18 - tindra

hmmm blir nog runt 1000-1500kr ....

#19 - Milo

Vi handlar för runt 2000 kr per styck åt tjejerna (en 4,5 år och en 3 år) och det blir väl max för 1000 kr åt pojken (4 månader gammal är han). Men vi köper inte leksaker under året, enbart då dom fyller år eller på julen. Så det jämnar säkert ut sig, en del köper säkert då och då istället. :)

#20 - Sandra

Vi lägger nog runt 1.000:- per barn. Våra barn är snart 2 och 6år gamla.

#21 - Sussi

Hejsan



Här blir det kring 1500 - 2000 kr, vi har 3 hemma boende barn 12-17 år gamla, samt att man har syskonbarn som ska ha julklappar 7 st mellan 0-20 år & samt brukar jag även köpa åt de vuxna en blomma el choklad ask. Så totalt tror jag att man lägger ut 3500kr varje jul på julklapappar åt ens egna barn & andras.



Ha en fin dag

Kram

Sussi

#22 - Elin

Jag är 12 år! och jag vet inte vad mamma o pappa köper julklappar till mig o så! Men det är från typ 1000-4000! det är OLIKA! Men förra julen gick jag och min bror som är 13 ett set med slalomskidor/snowboard och då fick vi inte lika mycket vanliga paket!...

#23 - Mirka

Jag köper förmodligen för ca 2000 till båda barnen ihop. Men då har jag börjat lite smått redan i somras faktiskt. Så det är mest det kompletterande nu som är kvar. Barnen fyller 3 och 4 snart.

#24 - lisa

den här julen har jag önskat att barnen bara ska få et paket från mor/far föräldrar. mina barn är 1.5 o 3 år och de kommer då få 3 klappar var på julafton. jag tycker det räcker. då kommer de ihåg vad de fick av vem, o kanske förstår att uppskatta det de får. så det inte blir så mycket slit o släng!



tycker det är så sorgligt att se små barn sitta i ett hav av paket och papper och inte orka öppna mer utan vill leka med nåt...och inte veta vart allt kommer ifrån....man kan få en skev verklighetsuppfattning då tror jag....



att föräldrarnas godhet o vilja att ge liksom får motsatt effekt. jag tror inte man mår bra a att få så mycket på en gång....



mvh Lisa

#25 - Anonym

Ca 2000 var JAG vill göra detta oavsett om släktingar köper mkt

#26 - Petra

Vår son är 1 år och får ett blocketfynd i julklapp; mickispis o massa tillbehör, leksaksmat o slevar mm. Totalt 200 spänn.

Han har ingen aning om vad som händer ändå när han e så liten.

Fast sen gillar jag inte det här konsumtionssamhället heller så jag köper hellre second hand eller ekogrejor om jag "måste" köpa något.

#27 - Anonym

Eddie 2 år får julklappar för mellan 500-1000 kr

#28 - therese

Håller med Lisa, för mkt och de kan inte fokusera på något. Malin alfvén sade någon gång en klapp per barn och år upp till en viss gräns. Vi försöker följa det. Våra söner är 18mån och sex år. Minsta får två av oss varav en är återanvänd från storebror. Har legat g källaren ett tag. Av farmor får han gungkanin inköpt på blocket. Storebror får tre-fyra grejer han önskat sig, landar kanske på fem hundra. Återhållsamma-har sett för många elever som blivit bortskämda med allt. Ofta har detta hängt ihop med föräldrar som arbetar massor och kompensation för tiden blir saker. Har jobbat i femton år drygt. Materialismen har ökat under den tiden, egoismen och konflikterna också. Samband? Inte helt otroligt.

#29 - Bea

Bella 2 år har hittills fått för 2500 jag kan inte hejdå mig, men det mesta är kläder och cd skivor o så en gunghäst. Älskar Julen

#30 - Bea

Bella 2 år har hittills fått för 2500 jag kan inte hejdå mig, men det mesta är kläder och cd skivor o så en gunghäst. Älskar Julen

#31 - Bella

Våra barn är små (2 år & 10 mån) så än så länge köper vi inte för så mkt. Max 500 till 2-åringen skulle jag tro.

#32 - Tess

Vi har en 15-månaders som vi har handlat för 600 kronor till. Men det är bara ett fåtal saker som kostar lite mer, så det är inte många småsaker. Tycker det blir för plottrigt då och vill hellre att han har ordentliga saker.

#33 - Milo

Bara mina barn som tror på tomten och går och väntar...? Tyckte nån skrev att barnen ska veta vem dom fått av osv...

#34 - Rita

Vi (eller mest jag då :) ) köper julklappar till barnen (5 och 8 år) för ca 1000 kr var. Min man tycker det är för mycket men i den summan ingår nya kläder också så jag tycker det är lagom. Älskar julen och speciellt att köpa julklappar!! :)

#35 - Emelie

Vi köper för cirka 1000-1500 kr till vår son nyss fyllda 1 år mesta dels kläder!



#36 - TantMango - kreativitet, livsvisdom och en kärleksfullare värld

Oj vad mycket folk handlar för! Jag är rädd för att skämma bort så jag skulle inte vilja köpa så dyrt. Hon kommer få en massa av släktingar och vi får knappt plats med allt nu i vår trånga lägenhet. Jag är sjukskriven och vår ekonomi ligger back en massa tusen. Än så länge har vi handlat ett gosedjur för 100 kr som hon blev förtjust i, vet inte om det blir mer. Lillan är 1½ och förstår inte pengars värde eller ens vad som är hennes saker och inte. Hon leker hellre med köksslevar än leksaker så det känns rätt överreklamerat. Hon får otroligt mycket kärlek!

#37 - Nina

Oj vi köper för ganska många tusenlappar per barn, vågar nog inte räkna exakt ; ) Barnen är 6 och 10 år.

Men på julen och födelsedagar tycker jag inte det gör något om man blir lite bortskämd ; )

Sen är några av klapparna sånt dom skulle fått ändå, tex vintersportsaker (snowboard/skidor etc)

Och dom förväntar sig aldrig så mycket, vilket gör det extra kul att köpa mycket =) 10-åringen tex önskar sig bara två saker.

#38 - LISA

tänkte på det här med tomten, o ja när de är mini kanske de tror att tomten kommer med egna klappar. men oftast delar tomten ut klappar från föräldrar o släktingar. o när de blir äldre vet de ju att det är vi som konsumerat. o det är just det som är problemet tycker jag, att vi lär våra barn överkonsumtion! det är ju super dåligt för miljön o det stärker den ojämna fördelningen av kapital i världen. det vi ger våra barn, som vi tycker ör så kul o snällt, kan mycket väl vara skapat av små barnfingrar för vääääldigt lite pengar. o det är detta jag ifrågarsätter. varför skulle man vilja uppmuntra och stödja detta beteende? bara för att man tycker det är roligt att shoppa, särskilt till sina barn, tycker jag att det är vårt gemensamma ansvar att dra ner på överflödet och visa våra barn, att överkonsumtion är inte ok. man behöver inte massor. bara för att det är jul. det finns mycket annat vi kan göra på julen. bara vara tillsammans och skippa tomten? eller att tomten kommer med en klapp? o att våra barn lär sig uppskatta det????

detta är min personliga åsikt, o jag respekterar att alla gör det de tycker är bra. men det är viktigt att tänka på vad för signaler vi sänder ut....o vad vi vill att våra barn skall förstå och vad vi ger dem för värden.



mvh Lisa