bambi

En stund av illamående...

Barnen tittade på barnkanalen nu på kvällskvisten och då kom ett program som heter "En stund med..." som är väldigt kort, bara ca 4 minuter, men jag var tvungen att stänga av tv:n för jag ville inte att barnen skulle se den skiten!

Avsnittet handlade om att man fick följa med ett barn under en dag. Dom skulle få besök på förskolan av några vuxna och dom förberedde sig massor. Gjorde en fin "välkommen"-skylt och sen var det dags för uppvisning....



Barnet säger till och med "Nu ska tjejerna dansa...."



Och pojkarna hade sin egen lilla uppvisning och var klädd HELT annorlunda mot flickorna, med ganska så mycket mer kläder än dom. Vad fan lär dom ungarna?? (Jag blir så jäkla upprörd!)

Jag har god lust att anmäla programmet eller kanske till och med förskolan, som inte alls följer styrdokumenten. Hur var det nu med läroplanen för förskolan?


”Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskola skall motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar skall i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller.”

Förskolan har inget val - dom SKALL motverka traditionella könsmönster och könsroller.... känns KNAPPAST som om denna förskola har motverkat några könsroller här inte....

//spyfärdig

#1 - tindra

:/ Vart helt ställd,varför är dem små tjejerna såååå lättklädda för!!????? Vad e det för pedagoger som jobbar där???

#2 - Hanna

Fy blir så sur på sånt här! Taskigt mot barnen att man inte redan från början lär dem hur man ska bete sig1

#3 - Hanna

Fy blir så sur på sånt här! Taskigt mot barnen att man inte redan från början lär dem hur man ska bete sig1

#4 - Nathalie-Mamma till Athida och gravid med bf 10/1

Mejla svt på en gång. Jag gjorde de för någon vecka sen när de handlade om att en "tecknad" figur hade rakat benen.. tycker inte små barn ens ska behöva veta hur man rakar benen.. och svt skulle kolla upp avsnittet osv..

#5 - hanna - happy happy fatgirl

Men fyfan, det där var bland det sjukaste jag sett.

#6 - Erika

Jag brukar inte reagera på det här med könsuppdelning. Men idag gjorde jag det!!! För det första att d verkligen va så uppdelat sen att flickorna var väldigt lättklädda. Vilka signaler ger det liksom?????

#7 - tankgirrl

tycker du SKA skriva till SVT! De lyssnar faktiskt, till skillnad mot NickJR (har du sett MAx och Ruby?!)

#8 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Så! Nu har jag faktiskt mailat både till förskolechefen på den aktuella förskolan OCH till svt!



Ni får gärna göra detsamma!

#9 - Sofia T

Gaaah! Det är bland annat sånt där jag är orolig för när Malte börjar förskolan. Hamnar han på ett sånt ställe kommer de ju paja allt jag har försökt bygga upp.

#10 - amfora

Jag råkade oxå se programmet, o som tur var hade 3-åriga sonen annat för sig... Jag kände precis som du! Helt sjukt!

#11 - Mia

Brukar inte bli upprörd över könsindelningar, men kan bara hålla med dig i detta. Skulle aldrig vilja se min lilla tjej så lättklädd.



/Mia

#12 - amfpra

Jag har oxå mejlat förskolechefen nu...

#13 - Malin

OMG! Kan du/ni som mailat inte skriva sen hur det gick? I ett uppföljningsinlgg? Att konstigheter förekommer finns vet vi, det är responsen som är intressant. Så bra att ni mailat! Men detta tar ju priset.

#14 - Tess

Huh, jag ryser när jag läser inlägget. Obehagligt rysande alltså. Det där kan man verkligen inte kalla för aktiv pedagogik.

#15 - Viola

Ja berätta gärna vad du får för respons av dem du mejlade sedan !

#16 - My

Fy f**n säger jag bara. Jag hade aldrig accepterat att min dotter skulle få klä sig så där. Hon hade fått byta förskola på direkten. Dessutom hade jag anmält dem!

#17 - ENDENISE - Mamma till 2 i December

De där var lite väl mkt, fy tusan att det ska behöva vara så. Jag blir knäpp. Kan inte barn få vara barn utan att bli uppdelade? Suck..

#18 - Tilda

Har också mejlat förskolechefen. Det som skrämmer mig mest i det hela är hur det gör dessa små oskyldiga barn till sexobjekt.. Att det först och främst delar upp i flickor/pojkar grupp är för mig upprörande, men att det sedan låter barnen gå så lätt klätt är fruktansvärt. Är det INGEN vuxen på eller runt den förskolan som har något vett i skallen. Tack Bambi för att du delade med dig av detta, hoppas att så många som möjligt mejlar chefen på förskolan så hon förstår hur fel det dom gör är.

#19 - Martina

Jag hade aldrig tillåtit att min dotter uppträtt på det viset! Och hade de gjort det bakom ryggen på oss föräldrar kan jag lova att helvetet hade brakat lös! Osmakligt är bara förnamnet!

#20 - Emma

Hej du har haft en overoll i en tävling från name it.. Vet du adressen till dom?

Jag van en overall nu från en annan sida på en blogg via name it men har inte änu fått den.. Behöver name its mejl.



Mejla mig på: [email protected]

/Emma

#21 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Oj, verkligen skrämmande, särskilt att flickorna är klädda som små barbie-dockor med BH och grejer. Väldigt bra att du uppmärksammade detta och skrev till förskola och SVT. Ska bli väldigt intressant att se vad de svarar...

#22 - Nena

Läste just på http://blogg.svt.se/svtb/ att denna dokumentärserie ska sändas till Barcelona som exempel på svensk barn-TV! Hinner inte kommentera där idag eftersom jag är på språng... Nån annan som är sugen?

#23 - Nena

Läste just på http://blogg.svt.se/svtb/ att denna dokumentärserie ska sändas till Barcelona som exempel på svensk barn-TV! Hinner inte kommentera där idag eftersom jag är på språng... Nån annan som är sugen?

#24 - Hanna

Däremot kan det nog ha varit föräldrar där som kanske reagerat efter, det vet vi ju inte!

#25 - Emma

Jaha det var det som det handlade om kom mitt i det för sonen var inte intresserad av barnprogrammet igår

#26 - Linda

Jag brukar inte bry mig mycket om genusfrågor och sånt men det här är ju... Fy fan, vad vidrigt! Jag hade aldrig gått med på att klä min dotter så, för allmän beskådan och allt.

#27 - Angelica fyrbarnsmamman

jag satt faktiskt oxå och reagerade på det där. Satt i soffan och sa att det var en jäkla tur att det inte var vårat dagis...



Du får gärna gå in på min blogg och tävla om en gratis 1 års barnförsäkring



http://tvattlapp.blogspot.com/2011/11/tavla-om-en-gratis-barnforsakring-under.html

#28 - Anonym

så jävla löjlig du är, låt dom få vara barn!!!! tycker riktigt synd om dina barn för dom har en dålig uppväxt !!

#29 - Emelie - Högst upp i Sverige

Vidrigt! Jag ska också maila direkt min hjärna har återgått till normalt läge, just nu är den helt kaputt!

#30 - Kim

Fy fan vad vidrigt. Jag vägrar tro att av alla de som jobbade med att producera den där dokumentären var det ingen som ens reagerade på innehållet. Mest frånstötande tycker jag nästan att det är att pedagogerna verkar behandla sina barn som dockor. Tjejerna ska visas upp som barbies, killarna är några slags actionfigurer, och det står två barn i små käcka kockuniformer i dörren.

#31 - jennifer

suck! sådant blir jag också väldigt arg och frustrerad över. Speciellt eftersom det alltid tjatas om hur allt ska vara politiskt korrekt i alla anseenden numera i tidningar och tv. Gäller denna korrekthet enbart för oss vuxna? Har vi glömt att barnen också blir vuxna? Lite väl sent att börja i vuxen ålder då...

#32 - TantMango - kreativitet, livsvisdom och en kärleksfullare värld

Det är så vidrigt!

Tack för tipset. Jag har nu mailat förskolechefen och ansvarig utgivare på svt. Har gjort ett inlägg om det på min blogg med.

Får ont i magen.

#33 - Viktoria

Huvva. Vilka pedo-goger.

#34 - Fröken Udda

Jätte bra instivativ!

#35 - e, förskollärare

kan ju säga att jag blev galet chockad då den fsk har bra rykte om sig då det kommer till reggio emilia-inspirationen. men helt plötsligt ändrades min bild. skönt att få se detta så man vet var man INTE ska jobba!



blir fan mörkrädd

#36 - H - förskollärare

Jag gissar att det inte är nu du vill veta att just den här förskolan togs upp på lärarutbildningen för bara några år sedan, eftersom de var så långt före sin tid då det gällde att jobba Reggio Emilia-inspirerat. Vi fick se film när de jobbade med temat Backstreet boys utifrån barnens intressen. Trodde först att det var den filmen (som är från 2000) som visats, men det här verkar ju vara nytt...

#37 - Anonym

ush

#38 - Anna

Fan, jag blir helt gråtfärdig. FyFAN vad vidrgt.

#39 - Elin

Men herregud, att motverka könsmönster i förskolan handlar väl inte om vad barnen har på sig?

Hur vet du att pedagogerna inte frågat barnen vad de vill klä ut sig till? Ska pedagogerna svara med att nej det får ni inte klä ut er till för det är för "flickigt" eller "pojkigt"? Varför skulle påklätt förknippas med pojkar och avklätt med flickor? Hur tänker du där? I läroplanen står det även om barnens delaktighet och inflytande, något som heller inte får "brytas".

Men att könsmönster handlar om att pedagogerna tagit på barnen fel kläder, som barnen om möjligt valt själva, förstår jag inte.