bambi

Hur sitter barnen i bilen?

Något som jag fick lära mig när jag gjorde halkbanan när jag tog mitt körkort var att man inte ska ha bilbarnstolar i framsätet. Då hade jag inga barn, men ändå sitter det kvar i minnet eftersom detta var något som körskoleläraren kände starkt för. Han pratade om hur farligt det var med airbags och bilbarnstolar (det vet väl alla som har barn?). Jag sa att man kan stänga av airbagen på passagerarsidan på dom flesta bilar. Då sa han "Men skulle du lita på att den verkligen är avstängd och riska ditt barns liv på grund av det?". Och just den tanken har suttit i under alla dessa år.


Så, våra barn har alltid suttit i baksätet. Nu så åker vi inte bil så ofta med barnen, så det kanske hade varit annorlunda om vi åkte ofta. En gång tror jag, har jag behövt sätta mig där bak emellan barnen medans maken har kört bilen. Men oftast så somnar dom efter en kort stund.


Visst händer det att jag känner lite nervositet över att inte kunna se barnen. Om maken kör så brukar jag då och då sträcka bak handen och känna så att dom andas (om dom har varit tysta länge). Haha, men den nojjan sitter ju i även när vi är hemma. Undrar hur länge man ska gå in och se så att barnen andas? Tills dom är tonåringar?  ;)


Zack har fått en ny bilbarnstol från Allt för föräldrar, som det kommer en recension på senare. Axkid Kidzofix heter den och Zack sitter så mycket bättre i den än i hans gamla. Men som sagt, det kommer en utförligare recension senare...  :)
#1 - Anonym

Vi har vår son i baksätet då, precis som du skriver, är det säkraste sättet. Inte bara för airbagen utan också vid en krock, då är mittensätet bak bäst. Men vi har stolen höger bak.

För att ha lite koll på A när jag kör själv har vi köpt en spegel som man fäster på på ryggstödet bak så man ser barnet i backspeglen i spegeln (sämst på att förklara, sorry). Men den är jättebra och man känner att man har lite koll på barnet bak.

#2 - Fia

Fröken duktig! ;) Förlåt Bambi, jag gillar verkligen dig men den bild jag får av dig när jag läser många av dina inlägg är att du försöker vara så duktig som möjlig hela tiden, den perfekta mamman som aldrig gör fel eller tänker fel, allt är perfekt hela tiden. Inläggen känns så genomtänkta och inte speciellt impulsiv, det kan bli lite trist i längden.

#3 - Fia

Fröken duktig! ;) Förlåt Bambi, jag gillar verkligen dig men den bild jag får av dig när jag läser många av dina inlägg är att du försöker vara så duktig som möjlig hela tiden, den perfekta mamman som aldrig gör fel eller tänker fel, allt är perfekt hela tiden. Inläggen känns så genomtänkta och inte speciellt impulsiv, det kan bli lite trist i längden.

#4 - Bambi

Fia: Oj! Jag skriver bara hur jag tänker och alla vill väl göra sitt bästa som förälder. Men jag är verkligen inte perfekt, trodde att det märktes lite i bloggen också för jag gillar inte heller bloggar där bloggerska ger sken av att allt är så perfekt och puttinuttit.

#5 - Karolin

Mkt bra:) just säkerhet med barn behöver lyftas fram, speciellt att sitta bakåtvänd så länge som möjligt. Vad sitter Lea i då?

#6 - BAMBI

Karolin Hon sitter bredvid Zack!

#7 - Moa

Det viktigaste är att barnen sitter bakåtvända i bilen, rekommendationen brukar väl ligga på upp till 4 års åldern om jag minns rätt.

#8 - Karolin

Bakåt gärna till 5år.



Bambi, vad för bilstol;) vill ju se bild på henne med! Dessutom är din blogg underbar!

#9 - Kristin

Vi har också vårt barn där bak men det har gått bra att åka så i två år :) utom riktigt långa resor när han i te har nåt att leka/pyssla med. Vi har också en spegel man sätter bak så kan jag se honom och om jag vrider mig bakåt ( inte när jag kör) ser han mig :)

#10 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Absolut bak här också. Yngsta V sitter i mitten bak (bakåtvänd), syskonen på var sin sida om. Nu när vi ska bli ytterligare en i familjen måste vi skaffa ny bil, så då får det bli lite annorlunda "ordning". Och gällande det där med att kolla så barnen andas...hehe. Det gör jag fortfarande emllanåt även med mina stora på 9 o 11 år. Absolut inte varje dag, men är de krassliga så måste jag dit o kolla någon gång sent på kvällen...;-)

#11 - Nathalie-Mamma till Athida och gravid med bf 10/1

http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Barn-i-bilen/Ovrigt/Babyspegel/



dessa kan jag rekomendera.. mycket billigare än de som säljs på barnaffären :D

#12 - Jo

Man kan koppla ut airbagen på verkstan, då vågar man ha bilbarnstolen fram.

#13 - BAMBI

Jo Ja, om man kopplar ur airbagen helt och tar ut den då vågar man nog ha bilbarnstolen fram :)

#14 - Sophie

Nu blev jag nojig... Verkstaden har kopplat ur vår airbag men om den är helt utplockad vet jag inte. Hur gör man annars då? Vi har dottern i framsätet men jag kan inte sätta henne därbak. Jag måste ha uppsikt. :P Dessutom blir hon åksjuk ibland o då måste vi kunna se när det sker (eftersom det inte är varje gång så kan vi aldrig veta när hon kommer att kräkas..).

#15 - BAMBI

Sophie Men om en verkstad har kopplat ur den så skulle jag inte vara orolig. Det är mer om man "stänger av den" som man kan göra på dom flesta bilar, men om verkstaden t.ex. har kopplat ur sladdar så borde det väl räcka?

#16 - Marie Mårtensson

Fia: Men visst är det skönt att läsa om föräldrar som faktiskt bryr sig om sina barn och gör allt för att göra "rätt" och för att barnen ska ha det så bra som möjligt! Äntligen!



Det står mig upp i halsen att läsa om folk som antingen är less på sina barn, ger dem en massa skitsaker att äta eller klagar på att mannen inte gör något hemma. Sååå trist att höra! Stackars barn! Själva gör vi också allt för att barnen ska ha det bra, och givetvis vi också. Vi hjälps åt hemma, städar upp efter oss och barnen gör detsamma, ger barnen bra mat på bestämda tider. Varför nöja sig med mindre än det bästa för barnen?!



Fortsätt så Bambi, du är en förebild och det är alltid roligt att läsa din blogg. När jag inte läst din blogg på hela dagen, så brukar jag alltid tänka "Undra vad Bambi har för sig idag" :-)



#17 - Rita

8-åringen är ca 138 cm lång och sitter såklart på en bälteskudde numera. 5,5-åringen sitter i en bakåtvänd stol i framsätet (bilen är beställd från fabriken utan airbag just där), men ibland sitter hon också på bälteskudde i baksätet.

#18 - Tess

Vi har ingen airbag på passagerarsidan fram så där sitter vår Connor i en bakåtvänd stol :-)