bambi

Just nu läser vi....



...Barbapapa Julen! Som faktiskt är vår första barnbok om julen. Den är för något mindre barn men Zack gillar den också. Barbapapa är ju väldigt genusvänlig också (vilket jag faktiskt inte har tänkt på) med en rosa pappa och en svart mamma  ;)

Har ni några barnböcker om julen, som ni kanske vill tipsa om?
#1 - Alfva- i preggoland!

Till färgerna då, för annars trodde jag inte den var genusvänlig alls med tanke på att det är mamman som står och serverar alla frukost och pappan sitter vid sidan av och läser sagor?

#2 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Alfva Aha... ok... jag visste inte det! Det var inget sånt i den här boken och vi har ingen annan Barbapapabok!

#3 - Anonym

Det första som jag kom att tänka på gällande tips på böcker är: Pettson får julbesök och den norska boken Snekker Andersen som på svenska heter Snickar Andersson och tomten.

Men dessa kanske riktar sig mer till större barn...men det kan vara något att ta längre fram! =)

#4 - Martina

Undrar om det är samma bok som "Barbapappas jul" som vi lånade på biblioteket sist. Den vi lånade ser dock ut att vara av en lite äldre variant och den är i ett annat format som det ser ut.

#5 - Anonym

Mina barn får INTE läsa barbapappa. Varför är barbapappa rund som en boll och barbamamma pyntad och välsvarvad? De är ju ändå "formbara" till konceptet, så varför kan inte barbamamma vara lika rund och go som barbapappa?????

#6 - Anonym

Det mesta i Barbapappa-böckerna är fett overkligt. Men det finns en sak i Barbapappa som är sjukt socialrealistiskt. En sak som gör att man plötsligt tror att man tittar på ett avsnitt av dokument utifrån. Och det är Barbapappas förhållande med Barbamamma! Deras relation ser ut att vara hämtad ur ett grävande reportage om sexturism i Kongo-Kinshasa. Alltså: En jättetjock, skär, oformlig man är ihop med en sexig svart fru.



Och precis som i verkliga livet ställer man sig frågan: Varför får inte mammans kropp vara en oformlig klump, när pappans får det?

#7 - LILITH - Borderline & mamma

Fast barbamamma är väl inte speciellt välsvarvad? Hon ser ju mer ut som en bowlingkägla än ett timglas, det är ju bara halsen som är smal, sen är ju resten av henne som en boll.

#8 - TantMango - kreativitet, livsvisdom och en kärleksfullare värld

Jag har mest reagerat på att mamman och flickorna har blommor i håret. Just för att man ska se att det är flickor? Men vi kör med Barbappappa här med. Gillar också att pappa är rosa och mamma svart. Sen hade det iof vart roligare om Barbafin var en pojke men man kan väl inte få allt.

#9 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Jag måste hålla med om att Barbamama inte är så välsvarvad! Det är bara att hon har en hals?

#10 - Turistiaasi

Vi har små böcker med Barbapapa. I de böckerna har pappan rest och gjort spännande saker men om mamman berättas det bara att hon tycker om att pyssla i köket och tycker så mycket om sina barn. Ja det är ju bra att hon tycker om barnen men hon har liksom inget eget, aldrig gjort nåt annat utan det är hela hennes personlighet.

#11 - Emma

Härlig bok älskar Barbpapa

#12 - Malin C

"Tomtens Jul" av Ingrid Elf. En jättemysig bok som är uppdelad dag för dag, börjar på 1 december då Tomten och hans Gumma vaknar upp på höskullen och är redo för allt som väntas. Fylld med lite gammaldags bilder är den också. Man kan ju läsa den dag för dag fram till julafton om man vill, blir lite av en adventsbok=)

#13 - Tilda

Känns lite väl långsökt att en tre åring skulle uppfatta barbamamma som välsvarvad, det är däremto lätt att koppla färger. Sen får man tänka på att barbapapa funnits sedan 70-talet och då var det inte så mycket snack om genus som idag, så det är verkligen före sin tid. Den finns ju en tjej som är grön. Det är väl egentligen bara ett stort minus till Barbafin som är lila och är intresserad av skönhet och Barbastarkt som är en röd pojke och gillar sport. Annars tycker jag det är bra blanding och "alla" barn gillar det, sen man får inte glömma att det är barnen som ska ha ett intresse för det vi läser också!