bambi

Om Leah vill leka med dockor och prinsessor
Jag fick en intressant fråga, 

 
Pethra
 
om När Zack bara får välja en leksak....:
Men det är ju klart, det var han själv som skulle få välja och huset bjuder in till lek. Jag kan faktiskt inte förstå de föräldrar som begränsar sina barn till vissa leksaker. Men det jag undrar, av ren nyfikenhet och inget annat, är hur ni kommer agera om Leah får upp ögonen för Barbie och andra typiska flickleksaker när hon blir lite äldre. Kommer ni styra hennes val till andra leksaker eller kommer hon få leka med det hon vill fastän ni inte gillar det? Anledningen till att jag frågar är den att vår dotter får välja leksaker själv, hon leker med så väl bilar som dockor, men så finns det föräldrar som anser att vi inte borde låta henne leka med dockor så mycket, detta är samtidigt föräldrar som anser att man inte skall begränsa sina barn till vissa leksaker men i själva verket är det precis det vi skulle göra om vi försökte styra vår dotter ifrån vissa typiska flickleksaker.


Svar: Precis som Zack får leka med bilar så kommer jag definitivt låta Leah leka med dockor. Jag vill inte begränsa dom alls, inte åt något håll (varken könsstereotypiskt eller genuskompensatoriskt).
Men jag kommer inte uppmuntra det. Vi har gjort som så med Zack att vi uppmuntrar honom lite extra att leka med dockor, rita, pyssla och leka med gosedjur. Vi är lite extra glada och vi frågar först om han vill leka/göra sånt innan vi frågar om bilar eller lego. Så med Leah blir det lite tvärtom. Men Zack gillar ju lego och bilar ändå, precis som jag tror att Leah kommer att gilla dockor utan att vi behöver uppmuntra det eftersom det uppmuntras ifrån så många andra håll (t.ex. så har Leah fått ett antal dockor i present men Zack har inte fått en endast en).

Dom enda leksaker som jag begränsar mina barn ifrån är farliga leksaker och krigsleksaker. Dockor fyller ändå en väldigt bra funktion när det gäller att lära sig det sociala samspelet och det skulle jag inte vilja beröva varken min son eller dotter. Likaså lego som är väldigt utvecklande!


Vad säger ni om saken? Ska man försöka kompensera och inte köpa dockor alls till flickor och ina bilar till pojkar? Hur gör ni och hur tänker ni?
#1 - Emma

Jag köper det Eddie vill ha traktorer och bilar!! Har frågat om han vill ha en docka då han leker med mina gamla hos mamma men nej säger han bestämt då .. Men ska få ett leksaks kök i julklapp då han älskar och hjälpa till och laga mat ....

#2 - Therese

Jag tänker såhär...

Jag uppmuntrar min dotter att leka med sånt som jag ser fyller ett syfte.. Jag uppmuntrar henne att vara kreativ och bygga med lego och klossar och att spela instrument, försöka hitta rytmer och melodier. Jag uppmuntrar henne nog allra mest till docklek då jag ser det som en otroligt viktig del i hennes utveckling vad gäller en hel massa saker. Det sociala samspelet, empati, omhändertagande.. ja, listan kan göras lång på vilka bra egenskaper jag tycker att det för med sig. Sen älskar hon att pyssla, så det behöver vi inte uppmuntra så mycket.. Hon är är och just nu sitter hon inne på sitt rum och försöker bygga ihop ord.. Hon har nämligen lärt sig att skriva bokstäverna och är tokstolt... Bilar uppmuntrar vi inte till alls faktiskt, på grund av att jag inte kan se nån mening i det.. Jag tycker inte att det är speciellt konstruktiv lek faktiskt.. Jag är säker på att jag skulle tänka på precis samma sätt om det var en kille, dvs uppmuntra samma saker som jag gör nu...

#3 - SOFÄ

Jag tycker det låter sunt att ge barnen friheten att själva välja och inte styra in dem. Men samtidigt som du skriver så behöver man kanske som förälder visa lite extra bekräftelse när barnet väljer att leka med något utanför normen. Som du skriver så formas barnet efter en mall som redan är så tydlig ute i samhället, då kan man nog argumentera för att hjälpa till lite på traven för att minska glappet mellan stereotyperna.

Bra skrivet, intressant ämne - som alltid!

#4 - Anne

Mina barn (flickor) har i början fått pedagogiska och icke könsbundna leksaker, gärna i trä framför plast, både dockor, bilar, tågbana, klossar med bokstäver/siffror och köksredskap. Nu när de blivit lite större väljer de mycket själva. Jag är glad att de älskar lego, så i år blir det många paket med lego. Svärmor har i alla år tyckt att lego är tråkigt och ingenting för tjejer, hon köper hellre rosa prinsessklänningar och diadem. Alla barn borde få leka med ALLA saker. Rosa eller blå ska väl inte spela någon roll varken för tjejer eller killar....

#5 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Jag tänker att dockor är otroligt bra leksaker till båda könen, men framförallt till pojkar eftersom de inte uppmuntras öva på den omvårdande egenskapen i könsrollen.

#6 - Pethra

Tack för ditt svar, kul att läsa hur andra tänker. :)

#7 - tankgirrl

Våra barn får leka ,med allt förutom vapen, dock letar vi efter leksaker som inte fyller endast EN funktion, t.ex. ger hellre barnen en Waldorf- docka än en Skrållan då Waldorf- dockan kan vara en vuxen, en bebis, en pojke eller flicka. Likadant köper vi inte Lego- grejer utan hjul och klossar till bilar och vill de bygga träd får de göra det av vanliga klossar. allt för att fantasin ska få flöda.

#8 - Barbarella

Jag har en 3,5 år gammal son. Han älskar tåg och sin Brio-bana över allt annat. Han leker även med bilar, flyg, sjörövare, rollspel, leksakskök och duplo-lego. Vi har inga babydockor, men många gosedjur, med och utan kläder. På dagis lekar han en god del i dockkroken med äldre tjejer. Jag har sett när hans treåriga tjejkusin är på besök. Hon hittar något gosedjur, bäddar ner det, tar hand om det, kör runt det i gåvagnen och kramar om eller matar. Min son vill vara med. Då skall gosedjuret hoppa högt och långt, slåss, bitas, flyga och slängas runt. Varken jag eller min syster har lagt oss i eller försökt styra, men för mig ser det ut som om vi har helt klara medfödda könsskillnader här. Jag kommer inte att ge honom en babydocka om han inte vill ha en.

#9 - Soffy

Jag uppmuntrar min dotter att leka med allt! Och hon gör det och leker både med flickor och pojkar. Hon använder gärna mina gamla barbies till rollspel, favoriten är att de ramlar ner i havet och man ska rädda dem. Då brukar jag ta någon tjejdocka/liten docka som räddar de stora!

#10 - Tess

Här blandar vi alla leksaker så det är fritt val :-) Connor har någon favorit som varar i kanske en vecka och sedan blir det något nytt. Han har både bilar och dockor och en hel del annat också. Krigslek vill jag inte befatta mig med jag heller... Tänker bara på barnsoldater :-(

#11 - Rita

Jag tycker inte att man ska kompensera åt nåt håll (alltså bara köpa bilar till flickor och dockor till killar). Då tar man ju ifrån barnet valfriheten att kunna leka med vad det vill! När mina flickor var små lekte de mycket med Brio-tågbanan, klossar, gosedjur och pussel. De har aldrig varit överdrivet intresserade av dockor och totalt ointresserade av bilar, men älskar däremot små figurer, som t.ex. Pet Shop och andra liknande. De önskar sig såna i present och julklapp och kan leka med dem tillsammans i timtal.



Jag har alltid följt mina flickors intressen och uppmuntrat alla. En period skulle min äldsta dotter (nu 8 år) bara ha rosa kläder och leka prinsesslekar, nästa period var det bara svarta kläder och piratlekar som gällde och alldeles självklart fick hon välja kläder och leksaker själv! I 6-årspresent önskade hon sig en radiostyrd bil (varifrån det nu kom, hon som aldrig lekt med bilar) och min man var överlycklig och köpte en ganska fin och bra bil. Hon lekte med den i max två veckor (inte varje dag!), sen dess har den stått oanvänd. Men hon fick det hon önskade sig! :) Min mamma tyckte det var hemskt när min dotter hade sin "svarta-pirat-period" men jag tycker det är roligt när barnen själva får välja och experimentera!

#12 - Malin C

Jag reagerade mest på en grej, det att du uppmuntrar extra med att pyssla och måla.. menar du då att tjejer skulle gilla det mer? Jag har två söner och en tjej och alla älskar att pyssla och måla lika mycket. Likaså är det med mina två brorsöner, måla och göra små armband och halsband är bland det bästa dom vet. Sen är dom alla heltokiga i sina bilar också=) Så lika av allt är nog inte fel. Tack för en bra blogg!

#13 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Malin C Men flickor uppmuntras mer till att sitta still och pyssla i skolvärlden, redan från förskolan. Vilket är väldigt bra träning inför "riktiga" skolan sen och tyvärr så får inte pojkarna samma träning vilket jag gärna vill ge Zack!

#14 - Mamman

Jag tycker hela den där genus grejen är sjukt tramisig och det känns mest som att vi erbjuder bilar först kontra dockor, bara för att.

Låt tjejen va tjej och Kille kille. Inget man kan göra åt det och vad vill man med det här i grunden? Kan inte se vad det ska leda till....



Jg vet att ajg kommer få en hjord med genus människor efter mig nu. Men Hej- bråka på. Jag hänvisar till Yttrandefriheten och att frågan faktiskt ställdes.....

#15 - Lina

Mamman: Såklart du får uttrycka din åsikt! Jag håller med om att en kille är en kille och en tjej är en tjej, däremot tror jag inte att det måste betyda att de ska leka med olika leksaker och kläs på olika sätt.

Bambi: Jag tycker du resonerar logiskt. Jag har inte behövt köpa någon docka till min dotter för det har hon redan fått jättemånga av släktingar. Bilar har hon inte fått och då faller det sig naturligt att jag fyller på med sånt som hon inte har. =)

#16 - AnnaSC

jag har 2 killar och när storebror var liten fick han en docka, han fick Barbies och han fick en fin dockvagn. Dockan låg i ett hörn, barbiesarna var supeman och dockvagnen en pråm.... så han använde det men helt i sina egna lekar.



Axels favoritleksak är hans docka och alla hennes kläder. OCH dockvagnen är PERFEKT att köra framför dig när han går i gåstolen. Han övar upp att kunna öppna vänster hand genom det. Så både träning o lek samtidigt.



Så två killar är ju också olika....