bambi

Rosa - en farlig färg?
Imorse så var Fanny Ambjörnsson på Nyhetsmorgon och pratade om sin nya bok Rosa - Den farliga färgen (som jag genast beställde). Jag gillar verkligen Fanny, jag har hört henne föreläsa på Mälardalens Högskola och då har jag hennes bok I en klass för sig (som är jättebra!).

Hon pratade om alla värderingar som finns bakom färgen rosa, för det är verkligen en färg som alla har åsikter om.

Rosa associeras med kvinnlighet och främst barnslighet, vilket gör att många vuxna kvinnor inte vill bära det. Men det som är intressant är att vuxna överklass män kan bära t.ex. en rosa skjorta utan problem. Men överklass män har alltid kunnat spela lite över gränserna, förut var det väldigt pråligt och spets och peruker men idag är det snarare att det är okej med rosa och lite smink.

Jag ser fram emot att läsa Fanny Ambjörnssons nya bok, för detta är ett ämne som jag tycker är jätteintressant. Varför sånt här är så känsligt för vissa?

Zack har ju fått ett par kommentarer när han har haft rosa på sig, men då är det främst från äldre vuxna och barn som inte riktigt har förstått om han verkligen är en pojke eftersom han har haft rosa och Hello Kitty. Men nu är rosa en av hans favoritfärger och det är jag glad för. Jag vill att han ska känna att han får välja vilken färg han vill och leka med vad han vill. Och det gör han - han älskar rosa och Hello Kitty men också bilar, motorcyklar, tåg och helikoptrar och det är underbart!



P.S. Jag har glömt nämna att Carolina var vinnaren i Playmobil-tävlingen! Grattis Carolina!
#1 - Pethra

Det är faktiskt intressant det där, att en färg skall vara ett så laddat ämne och innefatta så många fördomar och regler. Min man (är ej överklass) har flera rosa tröjor och skjortor och bär det mer än gärna (så klart!) medans jag har en kusin som anser att riktiga män inte bär rosa (?), så löjligt tänkande tycker jag. Personligen älskar jag rosa, i lagom dos, men avskydde det som liten, jag använde mest blått fram tills tonåren då det blev mer svart, min rosa period kom när jag blev gravid faktiskt, vet inte varför. Vår dotter älskar rosa, det är hennes favoritfärg, det går inte att komma ifrån och många gånger frågar vi oss vart hon har fått det ifrån (för vi har inte köpt så mycket), men det är från kompisarna på förskolan och sedan det faktum att släktingarna fullkomligt älskar att skämma bort henne och det med väldigt flickiga saker och kläder (första flickan i släkterna på över 20 år) och det känns så där kul. Försöker få dem att förstå att det finns annat som hon också gillar, som inte är så könsbundet men vi kan inte bestämma över deras val.

#2 - LILITH - Borderline & mamma

Här hemma älskar både jag och minsta sonen rosa. Jag är för gammal för att orka bry mig om vad andra tycker, och han är för liten för att bry sig. Visst får han kommentarer ibland om att han har tjejfärger eller tjejkläder men då säger han bara att det inte finns utan att det bara finns kläder och färger. Här hemma existerar inte killar vs tjejer på det sättet så det är inget barnen ens reflekterar över.

#3 - TUMADRE - ensamstående mamma till två

Vad gäller färger, leksaker, beteende och allt annat som snackas om i genussammanhang, så harj ag en enda sak att säga om det: "Ge alla barn lika möjligheter och begränsa ingenting!".



#4 - EN MÖLNBOBOS LIV - MELVINS MAMMA

Melvins favoritfärg är också Rosa

#5 - Kristin-mamma till Vincent

Älskar diskussioner om färger och genus! Varför lägga massa värderingar i en färg, leksak eller något annat materiellt?! Låt alla välja det som de gillar, både barn och vuxna! :)

#6 - Nelin - stolt hårunderarming!

Jag missade Fanny på nyhetsmorgon i morse men hon höll en föreläsning om precis det här på kulturhuset häromdagen. Det var jätteintressant och jag håller verkligen med om att det är tråkigt att så många lägger så mycket värderingar i något så enkelt som en färg. Jag har alla möjliga färger på min Emil men är extra noga med att inkludera rosa just för att jag inte ser någon som helst anledning att inte göra det. Jag tänkte nog också beställa boken, ska ha tid att läsa den också bara :p



Mitt blogginlägg om föreläsningen: http://minbebis.com/blogg/nelin/min-favoritfarg-ar-alla-farger-utom-rosa/

#7 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Jag undrar varför Zack som är lika gammal som min Ville inte blivit påverkad av normen. Ville som gillade färgen rosa tidigare och ofta valde det, har nu "förstått" att den färgen är för tjejer och att han inte är tjej. Han har tom sagt att den färgen är dum. Det gör mig ledsen.

#8 - Vanilla

Åh, vad intressant! Jag läste också hennes bok " I en klass för sig" och tyckte att den var jättebra! Den här boken måste jag också beställa!



Jag skriver förresten ett inlägg om genus i min blogg idag, det blir extra tydligt med omgivningens reaktioner när det gäller pojke/flicka när man väntar barn!



Ha en bra kväll!

Kram