bambi

Rosa - inget för varken tjejer eller killar?
Jag har börjat läsa i Fanny Ambjörnssons bok Rosa-den farliga färgen och den är så otroligt bra. Den väcker så mycket tankar (och jag känner lite grann att jag också skulle vilja skriva en genus-bok!).

Men hur kan en färg göra folk så upprörda och väcka så mycket känslor? Men färg är ändå ett instrument för att kommunicera med omgivningen och vis aupp vem jag är eller inte är. Färg påverkar omgivningen och bilden den har av mig. Antropologen Sherry Ortner säger till att färger skapar känslor och engagemang och samtidigt markerar, upprätthåller och utmanar olika former av gränser i samhället (och i fallet med den rosa färgen så är det just gränser inom genus som den utmanar och upprätthåller).

Fanny Ambjörnsson har intervjuat en hel hög med småbarnsföräldrar och deras känslor inför klädvalet. Hon säger att det var ingen som struntade i hur dom klädde sin bebis eller tyckte att det inte spelade så stor roll, utan snarare är kläder en stor del av hur man "presenterar" sin bebis.

Men det är ganska intressant för just färgen rosa var ett känsligt dilemma för både föräldrar med flickor och för föräldrar med pojkar. Föräldrar med flickor ville inte sätta rosa på sina döttrar eftersom färgen förpassar flickor till en gammaldags och förtryckande passivitet. Men föräldrar med pojkar ville inte heller sätta rosa på sina pojkar för att dom ville inte att dom skulle framstå som flickor.

Trots att föräldrarna undvek färgen rosa så märkte Fanny att alla föräldrar ville ändå på något sätt visa att deras barn var en flicka eller pojke men det skulle inte vara på något överdrivet sätt. Detta verkar vara en viktig balansgång, inte för mycket rosa men samtidigt något litet (som t.ex. en blomma eller ett hjärta) som visar att det faktiskt är en flicka (eller pojke).

Tänk att man lägger så mycket energi på att subtilt markera kön, på lagom nivå. Jag blev lite överraskad dock att ingen av föräldrarna med pojkar skulle sätta på sina pojkar rosa, förutom i nödfall (om det inte fanns något annat). Jag har fått känslan av rosa är ganska okej på pojkar men att blått är ännu mer okej på flickor. 

#1 - maya

jag älskar rosa :-))



min lille plutt på 16 månader får gärna ha rosa......så snyggt med jeans och skjorta och så hottar man till det med bubbelgumsrosa sockar :-)



Färger är för alla!



#2 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Det där stämmer överrens med de föräldrar jag träffar. Jag har sett ett par rosa byxor på en pojke EN gång å då började pappan med att förklara att HAN HAR FÅTT LÅNA ETT PAR ROSA JÄVLA BYXOR PÅ DAGIS, så att vi verkligen inte skulle tro att det var föräldrarna som plågar sitt stackars lilla barn på detta sätt. Blir så trött!

Ville, Zack, Tamlin och ketchpmammans Simon är nog de enda småpojkar jag ser med rosa. (Fast Ville vägrar ibland.)

#3 - Tindra

Intressant bok,ska nog köpa den :) Vi diskuterade just färgen Rosa,jag & en vännina för inte så länge sedan. Det är många föräldrar som inte tycker det är ok att ens barn mestadels pojkar då får/ gilla färgen Rosa! Helt sjukt! Som om färgen tillhör tjejen,att det inte finns i en killes val/smak att tycka Rosa är ok/fin utan att bli stämplad/dömd ,då talar jag om äldre män,,folk förknippar ofta det antigen med att man är gay eller så tillhör man överklassen à la Östermalm .... Helt sjukt vilka mallar vi har inpräntade..... Vad tycker du om detta Bambi???



Kram!

Tindraohara.blogg.se

#4 - sara

Men varför vill man visa vilket kön bebisen har? Jag har aldrig klätt något av mina tre barn med tanken att främmande människor ska förstå vilket kön barnet har. Varför skulle man göra det?



Och detta med rosa som är så otroligt laddat för de minsta barnen, men efter bara några år så verkar det plötsligt ha släppt. Nu kan jag hitta rosa tröjor till rosaälskande mellansonen (9år) på killavdelningen & det känns inte som någon lyfter på ögonbrynen när han har kläder i färger som bara för ett par år sedan ALLTID gav kommentarer. Varför är rosa på en 5-åring en social katastrof (för jag skulle inte påstå att de flesta tycker det är "ganska okej" - inte i min erfarenhet i alla fall) men ofarligt för en tonåring?

#5 - Maria

Jag har massa rosa på mina två barn med snopp.

#6 - MissParker

Mitt yngsta barn har inte alls mycket rosa pga att hon passar så ohyggligt dåligt i det! Speciellt gammelrosa, hon ser ut som en liten barbapapa (det matchar nog hennes hy FÖR mycket).



Zack är otroligt fin i gammelrosa måste jag säga!

#7 - Sara, mamma till tre små troll

Hemma hos mig använder både flickorna och pojkarna rosa, storasyster vill bara ha rosa och Hello kitt och det är okej (inte varje dag dock, tycker det blir lite jobbigt med bara rosa), mellan dottern vill bara leka med bilar, ha blått och jeans och även det är okej (även om mamman emellanåt slänger på henne rosa och sätter upp håret). Lillebror bara hänger med på ett banan skal och är jätte söt i både sina rosa hello kitty kläder och sina blå bil käder.

#8 - Marie S

Själv älskar jag rosa - Clara likaså! Vet dock inte om det beror på att jag har överfört det eller vad?! Joel gillar inte rosa, han gillar rött! Han är riktigt fin i rött dessutom. =)

#9 - Viola

Min son och dotter har kanske tre rosa plagg vardera. Men det är ingen favoritfärg för min del så hittar jag ett plagg som finns i både blått och rosa så blir det i nio fall av tio att jag kommer hem med det blåa. Överlag försöker jag mest tänka praktiskt när jag köper kläder till dem, för jag vill inte börja tänka alltför mycket i outfit-termer, då slår det liksom över till att kännas som att barnen ska visas upp... men det är klart att ska man ändå köpa så köper man det man själv tycker är snyggt.

#10 - Rita

Både jag och min yngsta dotter på 5 år älskar rosa och har ofta på oss kläder i rosa. Äldsta dottern på 8 år väljer sen flera år tillbaka själv vilka kläder jag ska köpa åt henne och nu blir det mesta i blått. Tycker barn själv ska få bestämma vilka färger de vill klä sig i, sen när de är tillräckligt stora för att göra det, vill säga.

#11 - Tess

Ja, det där med färg tycker jag bara är smaksak och inte att det ska "markera" något. Jag ogillar t.ex. rosa helt enkelt för att jag inte gillar färgen. Vissa nyanser är dock ok. Men min son får alla färger, inklusive rosa, för att jag tycker att han ska bilda sin egen uppfattning och inte styras av varken min eller någon annans. Tyvärr kommer väl detta inte vara för evigt när han väl blir medveten om hur andra barn klär sig. För mig är rosa bara en av alla andra färger så förstår inte det där med att "markera" kön. Och blommor är väl för alla? Likaså bilar.

#12 - Mamma Natta, Amandas mamma

Den föreläsningen skulle jag till men det blev fullt fort och vi fick tyvärr inte plats. Men härde att de skulle ha en till i december.