bambi

Toscagömmor med saffran
Snart dags för adventsfika och då passar dessa små godingar perfekt! Toscagömmor är en av mina favoriter och tar mig tillbaka till mina barndomars konditorier, men denna har en härlig liten jultouch. Receptet kommer från senaste numret av Elle Mat & Vin.



8 st.

1 dl pekannötter
1 dl mascarpone
50 g smör, rumstempererat
2 dl vetemjöl
en nypa salt

3 dl grovhackade nötter, t.ex. mandel, pistasch, valnötter och pekan
165 g mjukt smör
1 ½ dl socker
3/4 dl honung
3/4 dl vispgrädde
½ g saffran

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa pekannötterna tills dom är finhackade. mängden ska vaara ca 0,8 dl.
2. Blanda ihop mascarpone och smör ordentligt.
3. Tillsätt mjöl, malda pekannötter och salt och blanda tills degen precis går ihop.
4. Rulla degen (spara en liten bit) till 8 bollar i storlek som en liten köttbulle. Lägg en degboll i varje form och tryck ut den ända upp tills kanterna. Se till att trycka ut botten ända in i hörnen, annars blir degen för tjock där.
5. Kavla ut den sparade degbiten till en tunn platta och tryck ut 8 små stjärnor med en kakstans och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ även formarna på plåten.
6. Baka i ugnen i ca 5 minuter, ta sedan ut stjärnorna och låt formerna baka i 15 minuter till. Låt svalna.
7. Mät upp alla toscaingredienser utom nötterna i en kastrull. Blanda väl och koka massan tills den klarar ett kulprov (man lägger lite massa i ett glas med kallt vatten och den är klar om man kan forma en kula av den). Kokar man för kort tid, blir toscan rinnig, och för lång tid, för hård.
8. Blanda i nötterna och låt smeten svalna lite. Fyll formarna med toscasmet och ta på en stjärna ovanpå. pudra över lite florsocker.

P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)
#1 - Carolina

Mums så gott det lät!

Igår så kom min vinst från Playmobil, stort JÄTTETACK ännu en gång. :-) kram Carolina

#2 - Cherie Mårtensson - Mamma till Emma

Såg gott ut :D

#3 - Margarita

Hej Det här lät jätte gott. Ska göra detta till helgen.