bambi

Varför arbetar man?
Puh, jag har precis haft en två-timmars lektion och man känner sig alltid lite dranerad på energi efter ett långt pass. Jag har vabbat så mycket på sistonde så jag hade mycket att gå igenom så jag pratade i nästan 1 ½ timme. Men eleverna var väldigt duktiga och satt och lyssnade aktivt och en sa att det hade varit en rolig lektion (!) till och med.

Men vi pratade lite om hur man motiverar andra och sig själv. Varför arbetar man? Handlar det om yttre motivation (att man får lön) eller en intre motivation (att man tycker att det är roligt)? Dom frågade mig om jag skulle stå där framme och föreläsa i 1½ timme om jag inte fick lön. Det skulle jag kanske inte göra varje dag, men ibland skulle jag nog kunna göra det. För idag var det riktigt roligt och jag fick sån energi av eleverna som satt och antecknade och frågade intresserade frågor. Det blir liksom en god energispiral och det är sånt som är underbart med läraryrket.
#1 - Viola

Jag tror att arbete är en viktig del för vår självbild, självförtroende och känsla av att vara aktiv i i ett sammanhang. Så även om man inte alla gånger finner sitt yrke särskilt roligt så kan det ändå kännas meningsfullt om man vet att man gör "samhällsnytta"

#2 - Ann

Intressant lektion. Och viktig! Kanske kan motverka framtida utbrändhet genom att få eleverna att inse att man inte jobbar för att få visa sig duktig, eller för att uppfylla andras behov, utan man jobbar för sin egen skull.

#3 - Tess

Tyvärr så måste man ha pengar för att överleva så att jobba med något enbart för att det är kul funkar inte varje dag (som du skriver). Men att man gillar det man gör är det viktigaste i mina ögon. Tar gärna en sämre lön om jag gör något jag tycker om än en jättebra lön för något jag tycker är trist.