bambi

Vikarien som inte fanns...

Minns ni när ni gick i skolan och helt plötsligt så dök det upp en ny person där - en vikarie! Det kunde vara rätt så spännande och ett litet avbrott i dom där vanliga skoldagar som alltid såg likadana ut. Ibland så hade vikarien det riktigt tufft med oss men ibland så älskade vi den där vikarien och önskade nästan att vår vanliga lärare inte skulle bli frisk  ;)

Men så ser det faktiskt inte ut nu för tiden. Det kanske inte heller är lika vanligt med vikarier på gymnasiet (där man tänker att eleverna får ta lite eget ansvar) men det är inte många gånger under mina sex år som lärare som man har tagit in en vikarie när jag har varit borta. Så har det varit på alla dom skolorna jag har jobbat på och jag har hört att det är så det är nu för tiden.

Det är lite synd att man har prioriterat bort vikarierna. Jag förstår att det handlar om pengar, men eleverna känner sig ofta bara lämnade vind för våg och det blir nog lätt att man "uppmuntrar" till skolk och ger bilden av att lektionerna inte är så viktiga. Eleverna blir vana vid att hänga i korridorerna när läraren är sjuk och det blir nog lättare för dom att fortsätta med det då dom har fått en smak av det....

Det är så tråkigt att man prioriterar bort mer och mer saker i skolans värld men som lärare känner man sig lite maktlös.

#1 - Arasen

Ja, det är lite synd faktiskt. :/ Politikerna borde absolut satsa mer på daigs/skola. Det är ju ändå där våran framtid ligger.

#2 - Sara

en av mina kompisar är lärare (för gymnasiet) och har nyligen flyttat hem till sin födelseort och därmed sagt upp sig från sin fasta tjänst i en annan stad. Och nu vikarier hon på både gymnasiet här ochhögstadiet. Så det är nog olika kanske i olika städer hur man prioriterar med vikarier?

#3 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Sara Det låter som om hon vikarierar för någon som kanske är långtidssjukskriven eller föräldraledig och då tar man förstås in vikarier, men inte om man är sjuk några dagar eller en vecka.

#4 - Jenny T

Vi får vikarie från första dagen när någon lärare är sjuk/vab. Om det mot förmodan inte går att ordna med vikarie utifrån får vi lösa enstaka lektioner inom kollegiet. Jobbar visserligen på högstadiet.

#5 - Caroline

jag pluggar till lärare och jobbar extra som vikarie och jag tas in första dagen någon är sjuk. Har man tur får man samtalet dagen innan men ibland blir man inringd samma morgon, detta både på förskola och skola (F-6). Nu har jag som tur är fått ett "långtidsvik" där jag jobbar två dagar i veckan.

Så det är nog olika i olika skolor och kommuner hur man gör.

#6 - Hanna

Ja, när du säger det så stämmer det, jag har nog blivit van, de brukar komma en annan lärare som meddelar att ordinarie är sjuk alt. man får mail om det.. men sen.. så får vi upg o jobba med, men oftast är man klar med dem.. men vikare var länge sen man såg..

#7 - Nicole

I min skola får vi nästan alltid vikarien. Det har bara hänt ett fåtal gånger att vi inte fått vikarie då det kanske har vart första lektionen och skolan inte hann ringa in någon, men det tycker jag är bra att dom skaffar vikarier..

#8 - Nicole

I min skola får vi nästan alltid vikarien. Det har bara hänt ett fåtal gånger att vi inte fått vikarie då det kanske har vart första lektionen och skolan inte hann ringa in någon, men det tycker jag är bra att dom skaffar vikarier..