bambi

Att hjälpa barnlösa
Jag fick ett mail från en läsare om ett väldigt intressant ämne. Ett ämne som sällan tas upp men som är väldigt viktigt! Nämligen om äggdonation.

Läsaren (som vill vara anonym) berättade om att hon också är blodgivare ser det som en självklarhet att hjälpa andra människor om man kan. Hon skriver så här om hur hon fick tanken att donera ägg:

På familjeliv hamnar man ibland i "ofrivillig barnlöshet" trådarna och deras situationer berörde mig mycket. Jag var väldigt ung när jag fick barn och kan ibland känna att det är så orättvist, att jag som egentligen inte alls hade kapaciteten att bli förälder fick bli det, medan de som verkligen hade alla förutsättningar blev utan. Jag har klarat mitt föräldraskap bra och mitt äldsta barn är nu fem år, men den där känslan av hur orättvist livet kan vara har hängt sig kvar. Sedan barnen kom så har jag också fått en större förståelse för vilket mirakel ett barn är och jag har lättare att relatera till hur svårt det måste vara att inte lyckas, nu när jag vet vad det är man saknar.
När jag hörde talas om äggdonation så tänker jag att det där måste jag göra! 

Hur det går till? Man kontaktar närmsta sjukhus där man först får prata med en läkare och kurator och bli bedömd om man är lämplig som donator. Sedan får man ge blodprover för att garantera att man inte bär på någon smitta innan får ta medicinering som gör att man blir nedreglerad (hamnar i klimakteriet) för att sedan få hormonsprutor för att öka antalet ägg och storleken på dessa. Själva äggplocket går sedan rätt så fort, ca 10 minuter, man får lite lugnande och smärtstillande och får sedan åka hem efter bara nån timme.

I Sverige är man anonym för mottagarparet, men barnet har när det uppnått mogen ålder rätt att gå till ett arkiv och där få tillgång till ett brev som donatorn har skrivit samt ett svartvitt foto av den. Därefter får barnet (om det vill) söka upp donatorn.

Min läsare kunde plocka ut 20 mogna ägg vid sitt första äggplock. Tänk va många barnlösa familjer som kan hjälp av bara ett endast äggplock! Tyvärr råder det stor brist på äggdonatorer här i Sverige, men tänk på om det kanske skulle kunna vara ett sätt för dig att hjälpa andra?
#1 - Annica H

Jag skulle vara i behov av detta, tror jag. Det beror på hur min kropp fungerar (funkar just nu men vem vet om något år) med tanke på mitt syndrom.



Så jag tycker detta är BRA! ;)

#2 - Anonym

Jag önskar däremot att fler adopterade, det finns så många barn där ute som behöver kärlek och en trygg famn att få tröst av.



#3 - N

anonym: långt ifrån alla har ju de ekonomiska möjligheterna att adoptera.

#4 - Monika

Tycker att kvinnor som donerar ägg är fantastiska! De gör det definitivt inte för pengarna och det är inte så jäkla roligt att göra ett äggutplock..! Så en eloge till er! Kan däremot förstå om inte alla vill bli uppsökta av ett vuxet barn så om donatorerna fått vara anonyma kanske de hade varit fler.

Apropå adoption är det ju en fin sak att göra, men verkar krångligt o kostsamt, inte så lätt för alla, kanske?

#5 - Anonym

Men kostar det inte att ta emot donerade ägg eller göra olika behandlingar också?

#6 - Sussi

Hejsan



Jag visste inte att man fick donera ägg. Trodde det var förbjudet.

Då hade man gärna hjälpt till, klart att man ska hjälpa dem som inte kan få barn. Så länge man kan.



Ha en bra vecka

Krammiz

Sussi

#7 - Anonym

Nu är det ju mer komplicerade saker det där med hur man reagerar på hormoner etc. Och inget man ska uppmuntra kvinnor som inte fått de barn de vill ha själva till, risk för komplikationer som gör att man själv inte kan få barn finns faktiskt. Det är ju betydligt mer komplicerat för kvinnor att donera ägg än för män att donera sperma.

#8 - N

Anonym: Via landstinget betalar du väl inte mer än upp till högkostnadsskyddet (vilket du troligen redan har gjort under tiden du utretts och man kommit fram till att du behöver donation för att få barn).

#9 - N

Här kan den intresserade läsa mer:



http://www.vardguiden.se/Tema/Gravid/Svart-att-fa-barn/Aggdonation/

#10 - Annika

Va roligt att du nämner äggdonation i din blogg! Jag har precis kastats in i den världen, en värld jag knappt visste fanns och inte trodde jag skulle behöva besöka...

Vi fick en son på "vanligt" sätt som är i ungefär Zacks ålder men när det var dags för syskon så ville det sig inte riktigt. Utredningen visade att mina ägg var slut!! 34 år gammal... Detta är en stor sorg för oss även om vi är enormt tacksamma för vår son, såklart!

Nu planerar vi för äggdonation men inte i Sverige eftersom köerna är för långa, här finns för få donatorer. Mycket pengar kommer detta kosta eftersom man får bekosta allt själv när man har barn sen innan, men ett försök ska vi lyckas spara ihop till.

Håller med tidigare inlägg: kvinnor som donerar ägg är fantastiska!!!