bambi

Det där med FUSK

Jag sitter här och rättar uppsatser som mina elever har skrivit. Jag blir lite besviken när jag läser en uppsats som så uppenbart har snotts från nätet. Även om jag bara har känt eleverna lite över 2 månader så märker man direkt när det inte är dom som har skrivit uppsatsen.

Det är så jäkla onödigt då man måste kontakta föräldrar och rektor... Jag vet att vissa lärare tar det nästan personligt när elever fuskar och tänker "tror eleverna att jag är så dum i huvudet att jag går på nåt sånt?".

 

Så, då är det faktiskt nästan bättre att eleven inte lämnar in något alls. Men jag förstår att man som elev kan vara stressad och känna press på sig att prestera. Som lärare blir man van vid att man då och då har elever som fuskar men det känns alltid lika trist, tycker jag....

#1 - Sara

Åh det måste vara jättejobbigt att upptäcka något sådant!



Jag har själv ett jobbigt minne från min gymnasietid när vi blev ombedda att skriva en kortare text på engelska och där läraren sedan anklagade mig för att ha stulit från nätet utan att jag gjort det. Jag är fortfarande bitter över att man inte lyssnade på vad jag som elev hade att säga utan bara körde över mig och inte trodde att det var jag som skrivit. Självklart är det inte alltid så att man blir felaktigt anklagad, men det är en erfarenhet utifrån ett elevperspektiv som jag tar med mig i min ryggsäck när jag är klar med min lärarutbildning.

#2 - Mallan

Trist... Men det är ju ditt jobb att ta dem i tid :-( Kram

#3 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Sara Oj, ja, det förstår jag var jobbigt!



Jag ser alltid till att ha bevis (alltså källan) innan jag anklagar en elev för fusk. Ibland händer det ju att man misstänker fusk men hittar inget, det kan ju vara en förälder/syskon/vän som har skrivit det men man har inget bevis och då kan man inte säga något tycker jag (eventuellt så kan man be eleven förklara lite mer ingående om något som uppsatsen handlade om och se vad den säger).



Lite jobbigt är det också när man får in två väldigt väldigt lika uppsatser och man vet inte vem som har skrivit av vem, men då brukar det bli att båda blir anklagade för fusk för det är inte okej att låta någon någon skriva av en heller (tycker jag).

#4 - alexandra

vet du om dina elever läser din blogg?

#5 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

alexandra Jo, vissa gör det. Därför är jag noga med att inte på något vis peka ut någon (och därför bloggar jag rätt så sällan om jobbet också). Men samtidigt så känns det bra att mina elever kanske kan se saken från lärarens perspektiv. Det är inte så att vi tycker att det är "roligt att sätta dit fuskarna" utan det känns faktiskt riktigt jobbigt och trist när elever fuskar...

#6 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 mån mellan barnen och tillbaka på jobbet

Haha..... ja, jag fuskade en gång på engelskan i gymnasiet tror jag tom det var. Men så kom jag på att det inte var så bra och sprida fuskets knep här. Får ta mig i kragen och ta lite vuxenansvar.

#7 - Hanna

Hur kan du märka om någon fuskat? Skulle vara intressant att veta:) Jag vet att när vi gick i gynasiet fick vi ibland skicka in våra arbeten till en datorbas som tittade igenom hela internet och skrev antal träffar på stycken om man kopierat de från nätet. Turligt nog fick inte mitt arbete någon träff:)

#8 - Johanna

Bra att du ser till att ha bevis innan du anklagar någon. När jag gick i gymnasiet så tog min lärare mig åt sidan och sa att hon var trött på att jag skrev under mina egna frånvarolappar (eller liknande). What?! sa jag. "Ja, jag ser ju att det är din handstil". Hon vägrade lyssna på något annat... skitjobbigt var det. Det grämer mig fortfarande ;) (jag o min mamma har likadan handstil...

#9 - BAMBI

Hanna Jo, vi har också det programmet (Urkund). Men man märker väldigt lätt på språket att det här var lite för avancerat och för få misstag för att kunna vara eleven och då är det oftast bara att googla på en av dom "avancerade" meningarna så hittar jag oftast det!

#10 - Jossan

men är det inte ändå lite dumt att skriva ut det här på bloggen? Även om du inte skriver något namn så vet ju de elever som läser att någon i deras klass har fuskat. Av erfarenhet brukar det sen inte vara så svårt att köra uteslutningsmetoden...

#11 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Jossan Jag tror att det blir lite svårt då tre av mina klasser har skrivit någon form av uppsats...

#12 - Sofie

Kan bara instämma att det inte e roligt att komma på en elev för fusk. Som tur är så händer det mig sällan då jag undervisar i ett praktiskt ämne...

Vilka ämnen har du?

//Sofie