bambi

Förskolan är inte skadlig för barnen!
Det har varit jätteintressant att läsa alla era kommentarer om detta med att lämna barnen på förskolan medan man själv gör annat än jobbar (t.ex. läkarbesök, handla mat eller till och med bara är hemma och äter praliner). Vissa tycker att det är SJÄLVKLART att man kan göra viktiga ärenden medan barnen är på förskolan och andra tycker att det är SJÄLVKLART att man hämtar direkt efter jobbet.

Det har fått mig själv att fundera en hel del över saken och jag håller med er som skriver att förskolan är till för barnen. Det är ganska tråkigt när man ser förskolan som något negativt och hemskt för barnen. Men det är ju den känslan man får när alla alltid ska stressa för att hämta så tidigt som möjligt, som om det vore skadligt för barnen att vara på förskolan. Är inte det att nedvärdera förskolan och pedagogernas arbete?

Mina barn trivs väldigt bra på förskolan och ibland så springer dom iväg till kompisarna utan att säga hejdå. Pedagogerna gör ett jättebra jobb och har alltid något att berätta om barnen när man hämtar. Dom har väckt Zacks intresse för siffor och bokstäver.

Självklart så ska man respektera tiderna och reglerna som förskolan har satt. Jag kommer aldrig försent (om det inte är något jag inte kan påverka, som försenade tåg) och det känns väldigt viktigt att hålla tiderna som man har satt men ibland har man 10-15 minuter innan man ska hämta och då känns det helt okej att handla under den tiden. Imorgon har jag t.ex. bokat in ett tandläkarbesök och det känns inte heller fel att ha barnen på förskolan då. Ska jag ha med mig två spralliga ungar hos tandläkaren? Det skulle ju aldrig gå!

Vi pusslar för att kunna hämta klockan 15 varje dag, trots att vi båda jobbar, så jag känner ingen skuld för att jag tar ett tandläkarbesök då och då (en gång per år) under tiden dom är på förskolan.
#1 - LILITH - Borderline & mamma

Själv har jag min son på dagis hela veckan trots att dottern har lov. Han vill hellre vara där än hemma, och med hans problematik tyckte personalen också att det var bättre att han var där som vanligt istället för ett avbrott i hans rutin.

#2 - Mia

Det behöver ju inte vara så att den ena utesluter det andra :/ Jag hämtar alltid barnen direkt efter jobbet inte stressar jag för det. Det innebär inte att barnen inte trivs hör och häpna de brukar inte ens ha tid att säga hejdå eller att jag inte tycker om förskolan eller att jag nedvärdar förskolan eller pedagogerna. Jag ser förskolan som en oehörd stor tillgång som är till för mina barn när jag jobbar, men efter 7 timmar där en dag så finns det inget som skulle få mig att dröja efter att hämta dem.



Tyckte det var oehört naiv slutsats utav dig, varför se allt så svart elelr vitt Eller om det är så du behöver tänka för att känna dig mer tillfreds med dina beslut.



/Mia

#3 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Mia Jag tycker ändå att många verkar se förskolan nästan som något skadligt för barnen. Man är en hemsk förälder om man inte hämtar barnen så fort man bara kan, helst ska man springa dit och inte slösa någon minut på att strosa till förskolan. Speciellt om man läser på familjeliv så får man det intrycket.



Men självklart så behöver man inte tycka illa om förskolan eller pedagogerna bara för att man vill hämta så snabbt som möjligt. Det har jag aldrig sagt.

#4 - Karin

Jag vet att du brukar kunna ta det, så jag pyser lite nu. Jag blir bara allt argare när jag läser här! Ändå kan jag inte låta bli för jag blir så fachinerad

Vilka signaler sänder du ut till dina barn egentligen?? Minsta lilla de rör på sig är du där och tar kort på dem. "Oj, Zack håller i en bok." ´Man ser ju att korten är arrangerade dessutom. Det handlar visst bara om hur man ser ut. "Dagens Zack" tex. Det du talar om för dem är att det är så viktigt vad de har på sig att du måste knäppa kort och lägga ut på internet. Du kan inte inbilla mig att en ett- treåring har det bättre på förskola än hemma. Var förälder. Har man tid att blogga, jobba, gå på "events" och shoppa, kanske man kan hitta en lucka för tandläkartid efter tre också? Du kanske kan köpa en eller annan 3000krs tunika mindre så kan du jobba lite mindre också? Jag vet att detta låter kritiskt, men vad är det med unga idag som tycker att de har rätt att kräva ALLT. Pedagogerna i förskolan vill att föräldrar ska vara föräldrar. Det är ingen jäkla IKEA-inläming. DET är respektlöst. Vad skulle du själv tycka om dina elever droppade in lite då och då och fick sig lite pedagogisk verksamhet för att det passade in i deras schema utanför. Och nej, det är ingen skillnad. Läs läroplanen. Och var med dina barn när du är ledig!

#5 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Karin Oj, va upprörd du verkar. Jag vet inte heller riktigt varför du blandar in fotografering i det hela? Men jag kan berätta för dig att jag inte fotar mina barn varje dag och att jag frågar alltid dom innan om jag får ta kort på dom. Ibland säger Zack nej och då respekterar jag det. Och nej, alla kort är inte arrangerade (kanske 10-15%?) och nej, jag tar verkligen inte kort bara för att dom får en ny bok eller liknande. Det är extremt mycket jag utelämnar från deras liv i bloggen.



Ja, jag "jobbar" som bloggare. Jag får en blogglön, har jag inte rätt att ha barnen på förskolan då när jag bloggar? Jag har ett eget företag via bloggen och den måste skötas.



Det är inte så lätt att hitta en tandläkartid efter klockan 17, för det är den tiden maken kommer hem om jag hämtar. Den ena hämtar klockan 15 den andra kommer hem till middagen klockan 17 eller senare. Så, nej, det är inte så lätt att hitta en tandläkartid efter klockan 17. För du måste väl förstå att både maken och jag slutar inte klockan 15 varje dag?



Jag ska jobba lite mindre till våren, men man har inte rätt att gå ner till mindre än 75% utan risk att bli av med sin heltidstjänst och det vill jag inte. Barnen går ändå bara till klockan 15 om dagarna så jag förstår inte varför du tycker att jag ska jobba mindre?



Men tack för att du kallade mig "ung" :)

#6 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Karin Och "Dagens Zack" har jag 1-2 gånger i månaden... jag tror inte att han lider av det (sen vet han oftast inte att det är kläderna jag tar kort på).

#7 - Sussi

Hejsan

Jag fick uppmaning om att lämna min dotter då hon var knappt 1 år på dagis, fast att jag inte hade jobb, men då var hon bara där i 6h, men de var för att hon skulle träffa andra barn & lära sig det sociala & även att pedagogerna lärde henne en hel del.

Jag tyckte det var bra att hon fick den chansen & att jag tog den. Hon har lärt sig mer än mina övriga barn som har varit hemma med mig tills de började skolan.

Tycker inte att man ska klanka på andra föräldrar för att de lämnar sina barn för att gå på tandis, stan m,m.



Krammiz

Sussi

#8 - Fia

Det är väl klart att det inte är skadligt för barnen att vara på förskolan, tror inte att det finns någon som ser det på det sättet. Där emot tror jag att det är fler som hellre har sina barn hemma än på förskolan, jag är en av dessa föräldrar, för jag ser enbart förskolan som något nödvändigt för att vi föräldrar ska kunna jobba, hade vi inte varit beroende av två löner så hade våra barn inte gått på förskolan. Jag kan verkligen inte se (ja, jag vet att det är förskolor som tillåter barn där fastän föräldrarna är lediga) varför man ska ha sina barn där när man inte är på jobbet eller i skolan. Behöver man hjälp i vardagen, förskolepersonalen skall inte vara de som hjälper familjer med vardagspusslet mer än under arbetstid, får man skaffa en barnvakt. Nu får ni i och för sig lämna fastän du inte är på jobbet och då utnyttjar man nog gärna det tillfället också, vad vet jag. Det enda jag vet är att jag inte själv skulle göra det, har jag skaffat barn så tar jag fullt ansvar för dem också, man förstår väl själv att det blir ett himla pusslande men det får man lösa på egen hand utan att utnyttja systemet!

#9 - Maria

Jag har två barn med 20 månader mellan. Äldsta tjejen som fyllde tre i augusti började förskola ganska exakt på treårsdagen. Innan dess var båda hemma tillsammans med mig. Nu är fortfarande lilla tjejen (1,5 år) hemma och ska vara det till nästa höst och stora går ca 30 timmar i veckan. Jag hämtar ofta innan 15 (9-15 är tide hon har) och jag ska erkänna att jag ofta funderar över varför man ska få subventionerad förskola när man ändå är föräldraledig. Sen vet jag så klart att alla har olika levnadssituation etc.

Mina stora tjej stormtrivs på sin förskola, snnars hade hon fått fortsätta vara hemma.

#10 - Frida

Jag trodde samhället ville att barn ska gå i förskolan? Bättre de stänger alla förskolor och gör så att föräldrar kan vara hemma med dem tills de börjar skolan istället då kanske? Eftersom de flesta här verkar tycka det är så hemskt om barnen får vara en stund längre på förskolan någon gång då och då.

#11 - Therese

Alltså..jag förstår inte snacket om rätt hit och dit. Till syven och sist handlar det om att man har sätt barn till världen och då är det ens eget ansvar att ta hand om dem. Jag anser att förskolan är en hjälp för föräldrar när de jobbar. Det handlar INTE om att jag tror att barnen inte har det bra på förskolan. Men betänkande själv.. ni lämnar kl 7(?) och hämtar kl 15. Det är 8 timmar / dag vilket innebär 40 timmar / vecka. Du som vuxen klarar det, men Leah är 1,5 år och det ÄR tufft för så små barn att ha så långa dagar. Sen det här med att handla först osv. Jag tycker faktiskt att det är så att man kan tänka på de barnen som verkligen måste.vara där. Det är ofta ett väldigt högt tempo hela dagarna och då är det faktiskt skönt för framförallt barnen att det blir lite lugnare på eftermiddagarna för de barnen vars föräldrar jobbar och barnen verkligen måste vara där!!

#12 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Therese Vår förskola har inte ens öppet klockan 7! Men vi lämnar oftast klockan 9, jag börjar tidigast klockan 10 men ibland 12 och då lämnar jag ibland ännu senare.

#13 - Therese

Ok.. men jag tror du missade min poäng?

#14 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Therese Jag tyckte att mycket av din poäng handlade om att Leah hade långa dagar?



Vi tar hand om våra barn, säkert mer än andra då vi inte bor särskilt nära släkt som kan vara barnvakt och så. Våra barn går på förskolan så lite som vi bara kan trots att vi jobbar heltid och den andra 75%, så dom umgås med oss väldigt mycket.

#15 - Therese

Alltså, jag är inte ltd fever att skuldbelägga. Jag vet precis hur det är att inte ha sina föräldrar nära då våra bor 30 resp 80 mil bort. Det är mycket många gånger och det kan vara tufft att ta hand om sina skatter, men att använda förskolan när man inte jobbar tycker jag är konstigt, även om man får.. Som sagt det finns ju de som MÅSTE ha sina barn där på em för att de jobbar och då "tar" man ju liksom från de barnens tid.. det är ju som sagt väldigt intensivt på förskolan, därför är det så värdefullt för de barn som måste vara där att få det lite lugnare. Bla därför anser jag att man bör hämta sina barn direkt man slutar.

#16 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Therese Nu har vi i stort sett bara barnen när vi jobbar. Att handla på vägen till förskolan innan man hämtar, istället för på vägen hem från förskolan, tycker inte jag är något fel så länge jag håller mina tider. På barnens förskola så är det redan ett ganska lugnt tempo då många har sina barn 9-15, ibland när vi lämnar kl 8.30 (som händer ganska sällan) så kan vi vara först! Många har sina barn hemma när dom är lediga också, så det är sällan en full barngrupp.



Men det där med arbete är lite luddigt i mitt fall. Jag jobbar med bloggen, jag sitter och rättar hemma och skriver omdömen. Så även om jag inte är på min arbetsplats så arbetar jag hemifrån.

#17 - Anonym

Lärarna har förtroendearbetstid och detta innebär att under denna tid kan lärarna sitta och planera, rätta uppsatser osv. Detta kan man göra även hemma. Detta är lärarnas ARBETSTID. Barnen får vara på förskolan då. Så jag tycker inte att man behöver älta denna fråga mer. Det är inte det vi pratar om egentligen. Vi pratar om andra saker - är det OK att göra sina PRIVATA grejer, som inte har något med jobbet att göra, under barnens vistelsetid på förskolan? Förskolan är INTE( !!!) för föräldrarnas avbelastning. Vill man som föräldrar få sin EGEN tid ska man BETALA för den utöver förskolans avgift. Var är det för problem? Har man skaffat barn ska man se över SITT liv.

#18 - Mollie

Hm läser många av kommentarerna och blir förvånad hur nu hackar, så för att Bambi går till tandläkare då barnen är på förskola, vill hon inte vara med sina barn? Eller är hon en sämre förälder än alla pretto föräldrar som gör allt så jävla rätt att det är bara det som gäller? Vad är då rätt? Hur är man den perfekta föräldern? Är det en sådan som lever genom barnets varje andetag, som till varje pris ska hämta kl 15 fast man jobbar heltid? Äh lägg ner! Alla vill sitt barns bästa.Alla vill få sin vardag att gå ihop , att få familjelivet att fungera och minimera stressen för vuxna och barn!Att blanda in bambi inköp av 3000 kr tunikor är löjlig vad har det med saken att göra? Jag tänker inte be om ursäkt för att jag har ett liv även utan mina barn, jag behöver i alla fall inte hämta mina barn kl 15 varje dag eller skita i ett tandläkarbesök pga bristande självförtoende när mitt föräldrskap! Så sluta jaga oss andra med er dåliga föräldrarkänsla

#19 - Rita

Jag tycker inte heller att den här diskussionen ska handla om huruvida man får göra egna privata grejer INOM barnets tider på förskolan, om man som Bambi endast har barnen kl 9-15 på förskolan. Vi är också två heltidsarbetande vuxna i min familj och vi har barnen 8.30-15.30 alla dagar på förskolan. Det innebär 7-timmars dagar för barnen och är helt rimligt. Men eftersom jag jobbar på en förskola själv så har jag lite inside information och alla barn passar verkligen INTE att gå längre dagar än så på förskolan. Vi har MÅNGA barn som går 8-17 VARENDA dag, vilket innebär 9 h! Hur många av er skulle orka jobba 9 timmar varenda eviga dag UTAN semester (för de här barnen går såklart även på lov!). Det tycker jag är väldigt skrämmande! Och då kan man inte påstå att man nedvärderar pedagogernas arbete eller förskolan om man inte har barnen där, för vårt arbete innefattar även att se barnen och det vi ser på dessa barn är inga roliga saker. Barnen blir till slut helt uttryckeslösa när föräldrarna hämtar. De orkar inte bry sig om att de ska hem till nån de knappast träffar om vardagarna och blir nästan aldrig glada när föräldrarna hämtar. De känner ju oss pedagoger bäst! Då skulle jag som förälder verkligen tänka till både en och två gånger. VARFÖR har man valt att föda dessa barn till världen om man inte vill umgås med dem??

#20 - Rita

Kan tillägga att jag har tagit med båda barnen till gynekologen en gång, vilket inte är helt optimalt :), men vad gör man om maken alltid jobbar till 17 när man själv slutar 15 och ens föräldrar bor 50 mil ifrån. Nöden har ingen lag och de ska ju båda själva till gynekolog så småningom. :)

#21 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Rita Tack för din kommentar. Jag känner absolut inga skuldkänslor när jag går till tandläkaren medans barnen är på förskolan när jag vet att vi pusslar och fixar så att barnen bara är där 9-15. Men vi har lite tur, jag som lärare kan få ett "bra" schema där jag börjar lite senare och maken som jobbar 75% kan hämta tidigare. Men det känns som en självklarhet att vi ska försöka fixa så gott det går att barnen ska vara på förskolan så lite som möjligt.



Haha, två barn med till gynekologen... jag vågar inte ens tänka tanken! Och vilka frågor som kan dyka upp då... ;)

#22 - Fia

Mollie: Att man tycker att det är fel att utnyttja systemet, jag syftar inte på Bambi nu utan folk i allmänhet som gör det, är inte detsamma som att ha dåligt självförtroende som förälder, eller tycka att man är en mycket bättre förälder eller vart det nu är du vill komma. Det handlar inte ens om att vara en perfekt förälder för några sådana existerar inte, det handlar om att göra rätt för sig men visst, är man ett jäkla pretto i dina ögon för det så fine, det säger ganska mycket om dig själv.

#23 - Rita

Bambi: Jag och gynekologen försökte ha barnen bakom ett skynke men det funkade inte så jättebra. :) De var 3 år och 5,5 år då och jättenyfikna förstås. Men eftersom de båda är flickor och har "undersökt" varandra i badkaret i hela sitt liv så tyckte jag inte det var så farligt fast de följde med. Vi pratade mycket om det både före och efter och jag har alltid velat prata om allt med dem till skillnad från min mamma som fortfarande vägrar prata om "sånt" med mig fast vi är vuxna. De vet typ "allt" om mens och hur barn föds och så vidare. :) Det är ju helt naturligt!

#24 - Tess

Vad upprörda en del blir! Kan man inte göra det man själv anser vara bäst och sedan nöja sig med att andra föräldrar också gör det DE anser är bäst?

#25 - Puff

Jag förstår inte riktigt vad problemet är - har dessa stressande föräldrar sina barn på en förskola som de inte känner sig riktigt trygga med?

Mina barn går på en lite fsk med två avdelning och totalt 33 barn på hela stugan. Alla pedagoger känner alla barn, t o m chefen jobbar i barngrupp för att vara en del i verksamheten. Mina barn har det -väldigt- bra om dagarna och jag känner mig hundraprocentigt trygg med att lämna dem där - för jag vet att de har det roligt och att de får en meningsfull dag med verksamhet och kompisar.



Nu är för tillfället arbetslös och har barnen 9-14 tre dagar i veckan. Det vore väl ändå jäkla märkligt om jag -inte- bokade in tandläkartider och handlade under den tiden de är på fsk när jag ändå är fri att gå utöver att jag söker jobb och går på ev intervjuer? All annan tid utanför förskolan (dvs 153 timmar i veckan utöver förskolans 15) är de med mig eller med sin pappa.



Skulle jag dessutom få en tokig läkartid skulle jag fråga dem på fsk om barnen kan gå lite längre just den dagen - för barnen har det INTE bättre på en tråkig läkarmottagning med mig än en stund längre på förskolan med sina kompisar.