bambi

Jag är tacksam för att jag bor i Sverige

Min Berlinresa förra helgen var väldigt lärorik ur flera synvinklar. Förutom själva kursen så fick jag verkligen lära mig att uppskatta Sverige och den svenska kulturen.

Även om jag känner mig något insatt i andra kulturer efter att ha rest runt lite i världen så blir det ändå inte att man sätter sig ner och diskuterar föräldraledighet när man besöker Thailand eller kollektivtrafik när man besöker Italien. Däremot så var dessa ämnen något som diskuterades med mina kollegor från Kanada, Holland och Spanien.

Jag vet nog innerst inne att vi har det extremt bra här i Sverige, men jag blir ändå ganska chockad och förvånad när jag hör att det i princip inte finns någon kollektivtrafik alls i vissa länder. Alla kör bil. Så när jag berättade att man till och med får åka buss gratis med barnvagn här i Stockholm så trodde dom knappt mig! Min kollega från Kanada sa drömmande "Men det är så det SKA vara!". Tänk att man sällan uppskattar detta utan istället muttrar surt när man inte får plats med sin barnvagn på bussen (vilket händer väldigt sällan faktiskt).

Mina kollegor tyckte det var jättekonstigt att min man jobbade 75% och kunde ta ut föräldradagar. I deras länder var det mammadagar (och inte särskilt många) som gällde, men i en del länder så kunde mamman ge en del dagar till pappan. Det var oerhört ovanligt att mannen var hemma med barnen eller inte jobbade heltid på grund av dom. Det var därför dom undrade vart mina små barn var någonstans när jag var i Berlin! Men, dom har ju en pappa... tänkte jag!

Så, även om jag redan visste att vi har det väldigt bra här i Sverige så var det rätt så nyttigt med en liten påminnelse. Vi har den längsta föräldraledigheten i världen och vi har en väl fungerande och väl utbyggd kollektivtrafik. Det känns faktiskt som om vi bor i ett land som vill underlätta för oss i vår vardag!

#1 - Anonym

Jag håller med vi har det bra här, däremot inte sagt att vi inte kan ha det bättre med en längre föräldrarledighet som sträcker sig till 3 års åldern, för barn innan de fyllt 2,5-3 år har inget på förskolan att göra anser jag. I polen t.ex. har jag hört att inga barn börjar förskola förrän de är 3 år gamla, däremot så finns det dagis för de mindre men det används inte i sådan utsträckning som här i Sverige. Sen vore det ju bra om papporna faktiskt tog ut halva ledigheten.

#2 - MammaA

Visst har vi en bra föräldraledighet! =)

Men... vänta bara. Vi har röstat fram en regering som sakta demonterar vår välfärd. Vi vill tydligen ha det mer likt andra länder. ;)

#3 - Lisa

Det är faktiskt extremt bra i Sverige.

Jag är i ett annat land nu, och varje dag längtar jag efter svensk effektivitet och organisation.



Där jag är nu kostar dagis så mycket att många tjänar på att en förälder är hemma, eftersom det är sambeskattning då man är gift, så om en person inte jobbar betalar den andra mycket lägre skatt. Vilken förälder är det som stannar hemma tror ni? Jag kan ju ge en ledtråd: Här finns inte pappaledighet överhuvudtaget, vilket säger något om jämställdhetsnivån.



Jag kommer aldrig att klaga på höga skatter, eftersom jag ser hur de förbättrar vårt samhälle. Där jag är nu kostar det motsvarande 500 kr att gå till läkare, plus ungerfär 100 kr för att få recept utskrivet, plus kostnaden för medicinen. Maxkostnaden på medicin, som i Sverige nu ligger strax under 2000 kr/år per person, är här ungefär 1000 kr/MÅNAD per ensamstående/ familj. Naturligtvis finns det inget centraliserat system, utan du rekommenderas att använda ett och samma apotek, annars måste du ansöka om återbetalning i efterhand.



Det finns inte gratis skolmat. Motorvägarna, som nyligen byggts ut, betalar man tull på när man använder.



Sen kommer jag till det du skriver i sista meningen. Svensk byråkrati är rena himmelriket jämfört med hur det är här. Det verkar som de har gjort den offentliga sektorn så komplicerad och ineffektiv som möjligt, och de lättaste ärenden tar veckor, om inte månader, att utföra.



Jag tror inte att svenskar anses vara särskilt patriotiska, och vi har inte haft någon anledning direkt, för vi har inte varit hotade på så länge. Men träffar du en svensk som bott utomlands väller patriotismen fram. Vad älskar jag med Sverige? Att saker fungerar. Så enkelt, trist, tråkigt och, och... alldeles underbart

#4 - Anonym

Jag riktar faktiskt ett tack till denna regering som införde vårdnadsbidraget och hoppas på höjning så fler kan använda den!

#5 - Sofia

Men vem är det som utnyttjar vårdnadsbidraget då och stannar hemma med barnen? Jo, kvinnor...

#6 - AG

Kollektivtrafiken är inte gratis, vi betalar skatt och skatten går bland annat till det :)

#7 - Hanna

Mycket bra system vi har, på många sätt. Man undrar ju hur i världen resten av världen tänker. Det är en sak att man har få fp-dagar att ta ut i många länder, men visst finns det väl även de som ger kvinnan mer rätt till barnen än vad en man har? Hur försvaras det!?



I år arbetar vi deltid både jag och maken. Han har gått upp till 90 % i å (från att ha arbetat 85 ett par år) och jag har gått ner till 80%- underbart!

#8 - Mamman i Gerdsmygen

Det är INTE bara mammor som stannar hemma med vårdnadsbidrag. (som Sofia åsyftar) Jag och min sambo hade vårdnadsbidrag tills det att vårt barn började på förskolan vid tre års ålder. I statistiken ser det ut som att JAG haft det eftersom man går på vem som ansökt, dvs vilken vårdnadshavare som står först på ansökningspappret. Vi är båda studenter och på sommrarna är det jag som har jobbat, pappan har varit hemma med enbart vårdnadsbidraget (och jag jobbar som banskötare så inget skitsnack om att det enbart är folk med mycket pengar som har"råd" att vara hemma). Trött...

#9 - Sofia

Det ser väl dock lite annorlunda ut när man är student. Då kan båda föräldrarna behålla inkomsten från CSN trots att de får vårdnadsbidrag. Som student går det ofta att lägga upp tiden själv så att en förälder är med barnet när den andra måste vara i skolan. Om båda föräldrarna har jobb innebär det att en får avstå från att jobba och stanna hemma med sitt barn. Detta blir ofta kvinnan eftersom att mannen tjänar mer och då blir det mest "lönsamt" att behålla den inkomsten. På så sätt bidrar vårdnadsbidraget till att upprätthålla strukturen med kvinnan som är hemma med barnet. Sedan blir det väl också enklare att leva på en lön under sommarmånaderna om man är student och lever snålt annars också, dvs. kanske inte har bil, hus, med alla kostnader som tillkommer där. :)

#10 - Mamman i Gerdsmygen

Förutom att vi lever på landet, i hus, med bil så håller det resonemanget jättebra... Vi är båda valt att plugga senare i livet än vd de flesta gör, vi är inga typiska studenter med andra ord. Tror dock inte att det är speciellt många som inte redan hade valt att stanna hemma som gör det för den inkomst som vårdnadsbidraget utgör, därmot är det ett bra stöd för oss som redan valt att ha barnet hemma när de är som yngst.

#11 - Mamman i Gerdsmygen

Personligen så tror jag att delad föräldraledighet vore ett bättre sätt att komma åt "problemet"med att det främst är kvinnor som stannar hemma med barnen.

#12 - Nelin

Ja, vi har det verkligen bra! Det är verkligen en ynnest att få vara hemma med sina barn. Och att båda föräldrarna får den möjligheten.