bambi

Dagens fråga: Ska vi fira lucia på förskolan?

Ja, man kan hitta dom konstigaste trådarna ibland på Familjeliv. Som denna, en förälder som är upprörd över att dom ska fira lucia på barnens förskola. Nej, den ligger inte i "sandlådan". Det är ingen skämttråd.

 

Det diskuteras om luciafirandet verkligen är till för barnen. Är det inte mest för att visa upp för föräldrarna? Vet barnen något om traditionerna bakom lucia??

Borde vi inte fira lucia på förskolan? Vad säger ni?

Min åsikt: Jag vet att Zack älskade att sjunga dom där sångerna och han var så stolt när dagen kom då han skulle få visa upp hur dom gick i luciatåget och jag... ja... jag kunde knappt hålla tillbaka tårarna. Så både jag och Zack älskar det, men jag vet att många andra barn tycker att det är jobbigt med alla vuxna som stirrar på dom. Det ska absolut inte vara något tvång att vara med och det tror jag inte barnen tycker att det är (i allafall på vår förskola).

#1 - LADY DAHMER | postpatriarkal feministfitta

egentligen har hen rätt. Lucia är en del av vår kristna/hedniska tradition och skolan SKA vara sekulerad. (fri från religiöst dravvel) Mys kan man ha på annat sätt. tända ljus och pyssla.



personligen så tycker jag bara att det är kul med lucia. Men skulle inte grina om skolan valde bort det.

#2 - Christina

Ja visst är det helt otroligt! På en förskola här i "stan" ska man inte ta kort nu.. Alltså skolkort... Det är för jobbigt för personalen tydligen... En gång / år... suck!

#3 - Isse

Men snälla, postpatriarkala feministfitta. Jag vet att du kommer att ha hundra motargument, men det måste väl inte alltid per definition vara principiellt fel med traditioner, alldeles oavsett om de kommer från en kristen eller hednisk eller feministisk eller whatever historia. Vi pratar så ofta om att muslimer eller judar eller vad det nu må vara måste förstå att man "måste hänga med tiden och utvecklingen" och att man måste anpassa sig och sina traditioner och tagga ner på somligt och så vidare, och det är ju precis det vi här i Sverige gjort. Exempelvis med Lucia. "PRacka inte på mina barn era gamla bullshit-idéer!!" säger så många, men vad är skadan med en gammal tradition som knyter samman generationer och som faktiskt utvecklats till en rätt så sekulariserad jultradition rätt och slätt, där barn får sjunga och gå med tända ljus och bära pepparkakor i små korgar, småsyskon kan längta till den dag de får haka på, och föräldrar och far- och morföräldrar kan titta på, tycka att det är mysigt, och tänka tillbaka på sina egna gamla lussetåg. "Vilken bullshit, som sagt" säger säkert någon. Och "och så är det sötaste tjejen med blondaste håret som är lucia som vanligt" säger någon. Men det är faktiskt inte traditionen Lucia i sig det är fel på, utan det allmänna klimatet bland vissa barngrupper och - inte minst - vuxna. Heja Lucia!

#4 - jenny

När jag var liten var det bästa som fanns med just lucia och framför allt sommarfirandet. Förstår inte varför dom här stunderna helt plötsligt ska vara något "fel"! Hur länge har vi inte firat så!

#5 - LILITH - Borderline & mamma

Isse, vill man bli tagen på allvar i sina åsikter när man framför dem ska kan kanske låta bli att kalla folk för könsorgan.

#6 - Viola

Ska man ta bort Lucia tycker jag man får ersätta det med någon helt ny tradition tycker jag. Att bara fira det light (dvs att det ska julpysslas, men att man på grund av en princip inte får berätta varför man julpysslar) blir bara löjligt.

#7 - Sandra

I förskolans uppdrag ingår det att föra vidare våra svenska traditioner såsom sånger och vissa högtider. Om det nu är så viktigt kanske man kan ta ledigt den dagen förskolan firar så slipper man? Man får visserligen vara med under förberedelserna men man slipper ju fira den "hedniska riten"....

#8 - Anonym

Själv kommer jag från ett annat land och jobbar på en förskola här i Sverige. Jag tycker att det är såååå himla fint med Lucia! Ni, som är födda i Sverige, varför skall ni ta bort era gamla traditioner?

Jag tycker ni bör vara stolta över ert hemland! Ja, och mitt Sverige också.

#9 - LADY DAHMER | postpatriarkal feministfitta

ISSE Jag tycker du ska ta det lite lungt med dina antanden. Man ska inte utgå från att man vet hur människor tänker och resonerar, speciellt inte de man absolut inte känner.



Traditioner förändras hela tiden. Utvecklas i takt med människorna som utövar dem och kulturen de lever i. Jag älskar traditioner. Men bara de som inte utesluter och begränsar. För dem kan vi skrota helt tycker jag.



Lucia är en av mina favorithögtider. En försmak av julen med en tydlig doft av hedendom. Och ungarna älskar det också. Att få klä ut sig, att få pyssla, pepparkakor och lussebullar och sånger och ljus och allt är så himla mysigt och fint. Och det är ju självklart att alla ungar ska få ta del av allt det här mysiga utan en massa regler och krav.



Jag älskar Lucia och Jul och alla andra svenska hedniska traditioner. Och jag firar dem. Jag har heller inget emot att skolan gör det inom rimliga gränser.



Men jag har även förståelse för att många andra av mina landsmän INTE gör det och här har staten faktiskt tagit ett tydligt beslut att separera sig från kyrkan och utsett skolan till en fredad sfär. Det är faktiskt inte tillåtet för förskolor och skolor (annat än religiösa friskolor) att lära ut en specifik religion till ungarna.



Skolan är en plats som ska vara välkommen för alla barn, av alla traditioner och religioner, och är inte är en plats för religöst dyrkan. Det finns massa annat man kan göra istället om man vill ha mysiga traditioner. På förskolan jag jobbade hade vi Nobelmiddag, Höstpyssel, spökpyssel, sommarfest, prinsessfest (viktorias födelsedag)



Jag ser gärna att mina ungars skolor firar Lucia och Jul. Men lämna det kristna snacket utanför. Hör jag att mitt barn kommer hem och snackar om Gud så kommer jag bli riktigt arg.

#10 - Anna H

Till Isse, är det nödvändigt att kalla någon för fitta, hur omogen får man vara, uppenbarligen så är du inte feminist (stackars dig) Tycker du att det är lovligt att jag kallar dig för en fuljävla äckelfitta som inte sitter inne med tillräckligt med hjärnkapacitet för att förstå dig på sånt som både gagnar dig och alla andra. nej jag tycker inte att det är okej, men jag gör det endå. Tycker att det är lovligt att sjunka till din nivå.. att föregå med gott exempel och låta alla oavsett vilken åsikt människor sitter på.. utan att förolämpa dem behövs tydligen inte. Fast du kanske är så dum så du inte förstod det heller.. eller? Skärp dig..



Btw.. vem har sagt att det ska vara en ljushårig liten flicka som är lucia.. om det skulle vara en mörk liten pojke så kommer han växa upp och bli bög (ironi)

Heja Lady Dahmer!! ..och bambi så klart



Jag röstar för mångfald, varför inte fira Lucia, Eid al fitr och hannukkah istället för bara lucia..?

#11 - c

Alltså, ni som är arga på Isse för att hon kallar LD för feministfitta ... Det är ju LD själv som kallar sig för det. Onödigt att upprepa kanske, men det kan väl knappast ses som nåt påhopp ...

#12 - Amanda

Anna H och Lilith: NB, Isse använder en term som Lady Dahmer själv har skrivit i sin signatur.



Vidare är väl inte Lucia en speciellt kristen högtid, kopplingarna till det Sicilanska helgonet är ju betydligt mer samtida än traditionerna i sig. Och jag tycker gott man kan fortsätta med traditioner, och sätta dom i kontext på ett vettigt sätt utan att pracka på barnen en speciell religion. På min, visserligen synnerligen heterogena, förskola firades det såväl jul och lucia som eid och al fitr som kinesiskt nyår som halloween och valborg.

#13 - Johanna

Jag kanske har fel, men jag har precis fått för mig att julen är en ganska kristen tradition det också... men det kanske är lika bra att skippa julpysslet då också när vi ändå håller på...?!



#14 - LILITH - Borderline & mamma

Min son var lucia på dagis, men jag många dagis som inte tillåter att pojkar är det.



Och Amanda: LD använde det efter att Isse fått för sig att det är ok att kalla människor vad som helst bara för att man inte håller med dem.

#15 - Annika

Christina... "Ja visst är det helt otroligt! På en förskola här i "stan" ska man inte ta kort nu.. Alltså skolkort... Det är för jobbigt för personalen tydligen... En gång / år... suck!"



Tycker att du nått år ska vara med och delta vid denna fotografering.



Det handlar inte om lathet.. utan om att det tar både tid.. och ork.. av både barn och personal.

Fotorafen är oftast där en begränsad tid. Under den tiden ska det knäppas gruppbild.. enskilda.. ev syskonbilder.. Kläder på.. ( som föräldrar skickat med och vill att barnen SKA ha på sig sen.. )... hår hit o dit.. snoriga näsor.. barn som vägrar.. osv.. osv...



Det är inte bara å knäppa lite foton.. det kan bli en halv mardröm ibland..



Och för att dra det ytterliggare ett steg.. förskolan är INTE skyldig att tillhandahålla denna tjänst.



#16 - Annika

Lucia jaa...



På barnens villkor.. varför inte?

#17 - Amanda

Lilith: Då ber jag om ursäkt, kom uppenbarligen in lite sent i diskussionen. Håller med om att det är synnerligen svårt att ta någon på allvar som brukar den typen av retorik, och kudos till Lady Dahmer som tar idioter lika stiligt som vanligt.

#18 - Cecilia

Julen, midsommar, påsken... det mesta grundar sig ju i såna traditioner. Samhället utvecklas och traditionerna ändras. Det är ju inte som att man dansar runt midsommarstången och ba "Heja penisen! Heja penisen!!!". Elller?

En aning mkt överanalys där tror jag.

#19 - Barbarella

Om jag var Anna H nu, så skulle jag be om ursäkt. Och kanske ponera att börja leva som man lär.

#20 - Barbarella

Jag har läst alla inläggen, och kan inte se att Isses är särskilt elakt elle hemskt på något vis. Man måste väl ändå få adressera folk på samma sätt som de själva signerar?

#21 - Fia

Christina: Att ta foton på förskolan är bara dumt och det ger mycket mer extraarbete för personalen än du kan fatta! Om du nu tycker att det inte är så jobbigt med en gång per år så boka en egen tid och gå till en fotograf själv med dina ungar. När vi tar kort på förskolorna så vill föräldrarna att vi ska byta kläder på barnen så att de inte skitar ner sig och om korten blir "dåliga" så får vi skäll. Nu finns det faktiskt bra kameror och billig framkallning. Fotograferingar på förskolan är bara en kvarleva från när folk inte hade råd med kameror och när man aldrig visste om korten man skulle framkalla var "bra".

#22 - Milo

Jag tycker det är superkul med dagisfotograferingen, speciellt gruppbilden är ju jätterolig för barnen att ha!!!

#23 - ulrika

Först och främst det där om att skolan och förskolan ska vara sekulariserad är delvis en missuppfattning. Det har varit så tidigare men i och med de nya läroplanerna har det luckarats upp lite. Vi lever i Sverige och här har det firats Lucia hur länge som helst trams att det ska tas bort. Har full försståelse för att vissa föräldrar inte vill att deras barn ska delta i att fira vissa kristna traditioner men då behöver de inte vara med just de få stunderna.

#24 - TUMADRE - ensamstående mamma till två - och jobbar på förskola

Det är klart att man ska fira lucia på förskolan. I förskolans läroplan (gå in på skolverket.se och leta upp LpFö98) kan du läsa om förskolans uppdrag, och där står att förskolan ska värna om traditioner, öka förståelse för andra religioner m.m. Kan inte formuleringen utantill i huvudet, men jag, liksom många andra, tolkar förstås det som att lucia ska firas.

#25 - Heléne

Jag tycker det är viktikgt att lyfta fram våra traditioner och hur man firar dessa i Sverige. Jag känner delaktighet i min egna kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer.

#26 - Linnéa

Jag tycker att man borde fira Lucia, det är väldigt mysigt. men pyssel, bak, ljus och sång. Tycker ändå att saker som är traditioner i vårt land inte ska tas bort, det kan vara mysigt även om man inte är kristen eller tror på gud 8vilket jag aldrig gjort) Vore synd om barnen gick miste om de mysiga stunderna som det brukar bli. Vore ju även kul om de kanske tog in andra firanden också, andra kulturers firanden.

#27 - Tess

Jag firar inte många av de "traditioner" som finns p.g.a. att jag känt mig som en hycklare då jag gjort det. Jag firar inte Lucia, sjunger inga jullåtar där Jesus eller gud nämns. Jag firar jul, men då den julen som fanns innan den kristna. Då som man firade vintersolståndet och att ljuset återvänder. Det känns som något jag kan stå för medan jag inte kan stå för det kristna. När det gäller Connor så ska han själv få välja. Om han som barn vill "leka Lucia" så ska han få det. Mina val ska inte få påverka honom. Jag kommer dock berätta sanningsenligt för honom varför jag inte firar en del grejer som andra firar. Och förklara att många människor har olika traditioner och att man själv väljer vad man vill göra och att ingen kan tvinga en att följa en tradition som man inte vill följa. När jag var barn AVSKYDDE jag Lucia. Jag avskydde sångerna, kläderna, allvaret... Att folk tittade hade jag dock inget emot. På vår skola hade vi under våren "trivselkvällar" då vi sjöng sommarlåtar och spelade upp pjäser. DET älskade jag! Då var det mer glatt humör och det kändes så fritt.

#28 - Tess

Blir lite ledsen när jag läser att många tror att julen enbart är kristen :-( Vi hade jul här i Sverige innan kristendomen kom hit. Man firade vintersolståndet, dagen då ljuset vänder tillbaka och dagarna blir längre och nätterna kortare. DET är vad jag firar. DET är något jag kan stå för. Jag älskar långa ljusa dagar så när jag vet att "idag vänder det" så tycker jag att det är värt att fira :-) Många traditioner vävs in i varandra och jag kan säga att jag hade svårt att bena ut allt kring jul då jag började undersöka det. Har inte allt helt 100 än, men sådant jag är osäker på skippar jag än så länge. Detta innebär: firande på vintersolståndet istället för 24 december, ge älskade personer små gåvor, äta god mat, fira och ha fest helt enkelt! :-D

#29 - inka

På mina barns dagis har de Luciafirande utan föräldrar, lite ledsamt tyckte jag första gången men har och andra sida oftast suttit med mitt barn i knät som inte alls tyckt om att stå och sjunga inför en massa människor de ej känner. Barnen har varit jätte nöjda med att "bara" Lussa för småbarnen och personal på dagiset och som jag ser det är nöjda barn och personal det bästa:-)

#30 - Emma

Varför inte ?? Snart får vi inte göra något alls här i Sverige verkar det som !! Sånt som alltid varit naturligt är nu bara fel inte undra på att dagens samhälle är bara skit ....

#31 - Camica

Luciafirandet i sig är väl helt ok. Det som är värst är att alla barnen mer eller mindre är "tvingade" att ställa upp på det...

Jag själv HATADE att vara med på allt sånt när man skulle "visas upp". Och det finns fler med mig. Så fram för valfrihet!

#32 - Lilli

Vad sägs om att ta seden dit man kommer? Och som ett land som inte generellt brukar fira speciellt mycket dagar och högtider överhuvudtaget så kan det ju sluta trackas ned på de som finns. Vill inte barnen- okej. Vill barnen- okej... Varje land har sina egna seder och traditioner och jag tycker själv om man väljer att medverka i dem. Men förstör inte för andra!

#33 - Tess

Lilli: Men att ta för givet att alla som ÄR svenskar vill fira går inte. Jag är svenskfödd och har svenskt ursprung lååååångt tillbaka, men firar ändå inte en del av de "traditioner" som många andra svenskar firar. Man behöver inte hänga på de traditionerna heller, man kan ha sina egna :-) Jag trivs mycket bättre med att fira "mina" saker och vill inte att det ska tas för givet att bara för att jag är svensk så ska jag haka på allt "svenskt". Den jul jag firar fanns i Sverige innan den kristna delen kom hit förresten.



Jag vill inte förstöra för de som vill ha traditioner som t.e.x. Lucia. Men jag vill inte heller att de som firar detta hackar på de som inte vill fira och tycker att det är något konstigt med det.

#34 - Jyoti

Så jäkla typiskt FL. Orkar inte med den sidan längre. Förstår inte varför de tvunget vill ta bort alla traditioner. Ska vi inte uppmuntra barnen att föra vidare våra traditioner. Okej, tvinga inte barnen! Men gör det till något roligt och positivt istället!