bambi

Hur läraryrket har sett ut och hur det ser ut nu
Jag har tidigare bara jobbat på mindre skolor med ca 10-20 lärare som kollegor. På mitt nuvarande jobb så är lärarkåren så stor som 60 stycken. Det är en härlig blandning av nya, unga och gamla och erfarna. Jag trivs oerhört bra bland kollegorna och känner att jag kan prata med dom flesta.

Läraren som jag sitter bredvid och delar arbetsrum med har samlat på sig mycket erfarenhet under sina 30 år som lärare. Han berättar gärna anekdoter och jag tycker att det är jätteroligt att lyssna på.

Denna veckan så har det varit mycket prat om hur stökigt det har blivit på skolan. Vilket det oftast blir efter ett par veckor när eleverna känner sig lite mer varm i kläderna på skolan. Min kollega berättade då att när han började som lärare, 1981 (då jag var ett år gammal!), så stod eleverna på rad utanför klassrummet och väntade på honom. Dom stod sedan upp tysta vid sina platser och väntade tills han sa att dom fick sitta ner. Det är en ganska så stor kontrast mot hur det ser ut idag i skolan.

Kollegan berättade också att när när han jobbade som obehörig lärare på början av 70-talet så hade lärare samma lön som en riksdagsledamot (tänk om vi hade det idag!). Det var väldigt svårt att komma in på lärarutbildningen eftersom det sågs verkligen som ett statusyrke. Man kallades adjunkt när man jobbade som gymnasielärare men nu är det pedagog istället. 

Men som kollegan sa så är det mycket som har blivit bättre med åren också. Det finns nästan alltid en positiv sida och en negativ sida med förändring...
#1 - Bee

Jag tycker verkligen att lärarna ska ha mycket högre lön, det är ett utav de viktigaste yrken vi har i samhället, man skulle gott kunna få gå in med en ingångslön på 30 000 och sedan arbeta sig uppåt. Lärare och studie- och yrkesvägledare borde ha högre status också förutom lönen då.

#2 - Kashaya

Är ju skönt att det faktiskt finns sådant som blivit bättre också.



Sv. Tack så mycket.

#3 - HAnna

Jobbar du som högstadie eller gymnasielärare?:)

#4 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Hanna Gymnasielärare

#5 - Nena

Fast på gymnasiet pratar man väl inte om pedagoger?? Tycker det verkar ha spritt sig mest på de lägre stadierna. Själv är jag fullständigt allergisk mot ordet, jag är INTE pedagog, jag är lärare!!! Och stolt över det!

Trivs du med IB?? Jag har ju jobbat som IB-lärare några år nu och sen två år har jag faktiskt bara IB. Fruktansvärt mycket jobb men oj så stimulerande! Jobbar också på en stor skola, vi är nog ca. 100 lärare tror jag! Väldigt inspirerande att ha så många människor omkring sig som är experter på de mset skilda saker! Pratas så mycket negativt om skolan idag, men vilken stimulerande miljö!!!!

#6 - Sophie - VI 3 MOT VÄRLDEN!

Det är intressant att se hur skolan utvecklats på olika stadier och vi får hoppas att det fortsätter. ÅT RÄTT HÅLL! Vi har ett viktigt yrke helt enkelt <3

#7 - Linda

Jag minns när jag gick i mellanstadiet, då fick vi stå på led utanför klassrummet, sen gick fröken fram och låste upp. Vi fick sen gå in i led, ta fröken i hand och säga godmorgon.