bambi

Plikttrogen - bra eller dåligt?
Lärare är rätt så plikttrogna sina jobb. Det är inte ovanligt att man går till jobbet oavsett hur man mår eller vad som än har hänt.

Igår så vaknade jag upp med feber och ont i halsen. Jag fick lite smått panik då mina elever skulle ha psykologiprov på förmiddagen. Då har dom suttit hela helgen och pluggat till provet. Klart att jag släpar iväg mig till jobbet. Det var stundvis plågsamt, men jag åkte hem direkt efter provet.

Men hur bra är det egentligen att släpa sig till jobbet egentligen? Det gör nog inte direkt att man blir friskare och ur samhällets synpunkt så är det verkligen inte bra (när man smittar andra). Men man vill inte svika jobbet... lite knasigt det där.
#1 - Lizen

Det är inget som gäller lärare speciellt, jag tror nog att man "släpar" sig till jobbet oavsett vilket yrke man har.

#2 - Sophie

Men gå på gratis luncher och event de kan man ;) Är de gratis som är gott som lockar och goodiebagen? Jag tycker de är lite dåligt att skriva ett sånt här inlägg och sen ska man i väg och gå på nått event.



Men bara du har gott samvete så går de ju bra! :)

#3 - LADY DAHMER

Jag går också till jobbet trots sjukdom. Man vet att det är svårt att hitta ersättare samt att det blir ett jävla liv på chefen.



Sophie - dra nåt gammalt över dig! Har du jobbat nån gång? Förstår du skillnaden mellan att JOBBA 8 - 10 timmar och att gå till ett event två timmar max och äta lunch? Eller ligger du för döden varje gång du är sjuk?



Dessutom skriver rose-marie att hon gick till jobbet så vad fan gnäller du för?

#4 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Sophie Detta inlägg handlade om hur jag mådde igår. Idag så skulle jag ändå vara ledig eftersom den enda lektionen jag skulle ha haft idag så ska eleverna fotograferas. Förstår inte riktigt hur det är din grej att bry dig om det??



Sen så får jag gå på tillräckligt många events som det är... så det är inte så att jag känner att jag måste sjukskriva mig för att få en gratis lunch (vore ju ganska dumt också eftersom jag skulle förlora på det rent ekonomiskt).

#5 - LADY DAHMER

sophie, ursäkta tonen. Jag blev bara irriterad. Inte meningen att låta så jävla dryg. Tidig morgon. ber om ursäkt.

#6 - Kattis

Jag tycker det är lite respektlöst att gå till jobbet trots att man är sjuk. Men det verkar inte som att folk tänker på det, för om man säger till någon att "du kan ju inte komma hit om du är sjuk" så är svaret nästan alltid "men jag orkar".. eh ja du kanske orkar men JAG har varken råd eller lust att vara sjuk så jag slipper gärna smittohärdar i den mån jag kan..



Men asså jag förstår att man i vissa situationer går ändå. Som du, för att du hade prov. Kontorsråttor kan ju ha något viktigt, då kan man komma in och göra det viktigaste innan man går hem. Men jobbar man i kök, med små barn eller med gamla tycker jag det är helt förkastligt att gå till jobbet trots att man är sjuk.

#7 - LADY DAHMER

kattis säg det till våra irriterade chefer. Tyvärr är det så att om man ofta är sjuk kan man få svårt att få jobb senare. Ingen vill anställa en sjukling. :-(

#8 - Martina

Stackare, jag förstår att man känner för sina elever. En del hade säkert blivit glada att få en dag extra eller så att plugga på :-)

#9 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Martina Jo, det känns inte så schysst när dom har suttit en hel helg och pluggat. Nu är kursen så kompirmerad (går på 9 veckor) så jag var tvungen att ha provet igår, annars hinner vi inte med.



Kattis Jag hade helt klart stannat hemma igår om det inte hade varit för provet! Men det är ganska så svårt att stanna hemma som lärare, när man har en massa kurser där kursmoment måste hinnas med.

#10 - Herr Banan

Prov på en måndag borde vara förbjudna i svensk lag. Det sjukaste fenomenet någonsin.

#11 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Herr Banan Haha... och om man bara har lektioner på måndagar?? Ska man aldrig ha prov då??

#12 - Herr Banan

Skratta du.



Nej, självklart inte. Speciellt inte om det betyder att eleverna tvingas tillbringa helgen, sin lediga tid, till att studera inför provet.



Hitta en tid senare i veckan, jag ser inte problemet.



Vidare så skulle man kunna diskutera vikten av ha ett prov i ett ämna man bara läser en gång i veckan. Det torde finnas andra, mer givande metoder för att säkerställa elevernas kunskap.



Men eftersom jag inte utbildat mig till lärare, så är det bara spekulationer.

#13 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Herr Banan Med kurmål som säger att eleverna ska kunna psykolgiska termer och begrepp så är det enklaste och säkraste sättet att pröva såna kunskaper med ett hederligt gammal prov. Med en hemuppgift så vet man inte om dom verkligen kan begreppen eller har suttit och skrivit av. Så, vissa kursmål är enklare att testa med ett prov men jag har absolut inte bara prov i mina kurser!

#14 - Herr Banan

Och då spendera en helg av sin ungdom till att studera? En helg som aldrig kommer tillbaka. Jag blir lite sorgsen i hjärtat.



Vad gäller "enklaste" och "säkraste" , så tycker inte jag att det är så utbildning av nya generationer skall bedrivas.



Vad är egentligen skillnaden emellan att lära sig ett begrepp utantill för stunden och att skriva av någonting?



Av ren princip studerade jag aldrig till prov på måndagar i grundskolan/gymnasiet. Det är ett otäckt fenomen. Varför lägger man en kurs, som man läser en dag i veckan på en måndag? Ingen människa lär sej någonting vettigt på måndagar till att börja med. Otroligt. Vad är det som händer med skolan? Det är 2011 nu för gudsskull!

#15 - Pethra i Göteborg

Man hamnar ganska snabbt i en knepig situation där, när man är sjuk och känner att man inte kan vara hemma. I ditt fall förstår jag att du kände dig tvungen att gå eftersom det handlade om ett prov, men samtidigt, kunde du inte bara tittat förbi och lämnat över proven till en vikarie? I vilket fall som helst, det är en knepig situation och det går inte att lämna ett korrekt svar utan att någon känner sig dömd. Jag försöker alltid stanna hemma, nu är jag i och för sig inte ofta sjuk. Men jag såg när jag var lärarstudent, lärare som gick till jobbet i alla fall och smittade ner eleverna, det slutade ju med att mer än halva klassen var borta till sist. Har även sett hur en sjukling kan smitta ner hela avdelningar på andra jobb också, inte bra alls så klart. Men det är upp till var och en och bestämma, jag måste ändå säga att jag blir mer irriterad på dom som går runt och hostar illa rätt ut utan att hålla för munnen (och där med smittar som bara den) än de som går till jobbet sjuka och gör sitt och håller sig undan resten av arbetsgruppen så gott det går. ;)

#16 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Herr Banan Vilken rolig syn du har på livet och skolan. Eleverna kanske tycker det är roligt att studera psykologi och ägnar gärna en helg åt det? (Det gjorde jag gärna!) Annars så har dom vetat om provet ett tag nu och hade lätt kunnat plugga till det i onsdags, torsdags eller till och med i fredags om dom så ville.



Som student är man aldrig riktigt ledig, eller hur? Ibland måste man göra uppgifter och plugga till prov på lov till och med.



Jag undrar lite vad du sysslade med under helgerna om du var så frånvarande (rent psykiskt) att du inte lärde dig något på måndagarna, vilket också innebär 20% av din utbildning?? Är det kanske samma sak när du jobbar, att du inte är produktiv alls på måndagar??

#17 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Pethra Det tar mig en timme från dörr till dörr att ta mig till jobbet så det är lite svårt att titta förbi bara. Sen så hade eleverna en hel del frågor om provet, så det var nog bra för dom att jag var där. Jag försökte hålla ett avstånd medans jag var på jobbet.

#18 - Sophie

Det är ganska fånigt/omoget kalla vad de vill, att du fröken "bambi" måste klaga inne hos LD om att du fick EN "elak" kommentar om att du inte ska gå på jobbet. Suck. Kan du inte hantera dina egna "strider" måste du tycka synd om dig själv inne hos LD så att hon ska gorma!? .. Du är väl en vuxen kvinna som kan ta vara på dig själv? ... sen är du väl lärare till yrket, en person vars arbete går ut på att jobba med konflikthantering. Våga ta att andra inte smeker dig medhårs hela tiden.



#19 - Herr Banan

Roligt och roligt vet i fan. Jag tror att man behöver en portion distans, kryddad med en nypa skepsis för att överleva på den här planeten.



Att eleverna studerade onsdag, torsdag, fredag - hjälper inte. Antingen kommer elven vara så motiverad att denne känner sig tvingad av sitt samvete och manad av sin ångest att ägna helgen till ditt prov. Eller så är eleven inte tillräckligt motiverad och väljer bort ditt prov, just därför att det är helg.



Vi var inte speciellt många som vägrade använda helgerna till att lära oss saker.



Att förutsätta att eleverna brinner för ämnet lika mycket som läraren, var en vanlig missuppfattning bland de lärare jag hade. Vilket blir en egendomlig paradox.



Eftersom många lärare ansåg att just deras ämne var viktigast sattes många elever inför konstiga situationer och konstiga val. Val som inte alls är helt lätta för t.ex. en 14-åring att göra.



Hur ska en 14-åring som inte vet vad denne vill eller kan göra av sitt liv kunna prioritera och sortera ut vad som är viktigt och inte? Kanske tycker några att det är roligt med psykologi, men majoriteten tycker troligtvis inte det.



För dem är de flesta ämnen nödvändigt ont som någon annan sagt åt dem att de ska lära sej.



"Ursäkten" att som student är man aldrig ledig är föråldrad. Om man aldrig får vila, om man aldrig får ägna sig åt annat, hur ska man då ha orken och energin att ägna sig det lärare och politiker anser vara viktigt att lära sig?



Min syn på skolan är skeptisk. I många avseenden anser jag skolan vara rent av tragisk. Alltför många (inte alla) lärare inser inte vikten av deras arbete och framstår som mer eller mindre likgiltiga i att driva nya generationer framåt i livet. Att utbilda dessa, inte bara i formler och fakta - men i saker som hör livet till. Skolan borde inte vara en plats att enbart lära sig fakta. Skolan borde vara en plats för att lära sig tänka.



Inte en plats där lärare gömmer sej bakom argument som att föräldrarna har det största ansvaret. Om ett företag eller en regering går dåligt - är det konsumenternas eller medborgarnas fel då? Ni som lärare träffar eleverna nästan mer än deras föräldrar. Ni måste vara engagerade och motiverade.



Hur ska annars era elever vara det?



Prov en måndag bidrar i min bok bara till mer ångest och mer press. Ungdomar/studenter behöver få vara just ungdomar. Nedra måsten kommer ifatt dem sakta men säkert ändå.



Jag var både psykiskt och fysiskt frånvarande från skolböcker på helgerna. Vi pallade äpplen, spelade tv-spel, cyklade i skogen, drack folköl, tjuvrökte cigg, försökte hångla med tjejer, badade och allt annat som hör ungdomens olika stadier till.



Vad gäller måndagar, så är inte det svenska skolsystemet så avancerat att de egentligen behövs. Inte ens på universitetsnivå. Och då är jag långt ifrån vare sig motiverad, engagerad eller speciellt mycket listigare än någon annan. Allting kokar ner till att veta sina begränsningar och agera efter dem.



Vad gäller måndagar och yrkelslivet, så är svaret på frågan. Nej, jag är inte speciellt produktiv på måndagar. Men jag tar ofta höjd för det på andra sätt.

#20 - Ladydahmer

sophie jag postade härinne INNAN jag såg bambis kommentar hos mig. Jag läser ju hennes blogg regelbundet. FYI.

#21 - Bambi

Sophie: Lady Dahmer är ändå min vän, jag måste få beklaga mig till henne om jag vill. Jag har inga problem med att försvara mig, men du verkar inte läsa min blogg annars så då är det kanske inte så lätt för dig att veta....

#22 - Pethra i Göteborg

Jag menade aldrig att du skulle behöva försvara dig, men jag förstår dig helt och hållet. :)

#23 - Lizen

jag måste kommentera igen att du hela tiden belyser att just lärare inte kan vara hemma: "Kattis Jag hade helt klart stannat hemma igår om det inte hade varit för provet! Men det är ganska så svårt att stanna hemma som lärare, när man har en massa kurser där kursmoment måste hinnas med."

Detta gäller fortfarande inte bara lärare- även vi ekonomer har deadlines och egna företagare kanske har svårast av alla att vara hemma vid sjukdom.

#24 - TUMADRE

Man är nog plikttrogen i många yrken, men som någon skrev här ovan; jobbar man i tex kök, med småbarn eller äldre så bör man inte ta sig till jobbet om man är sjuk. Det går inte heller att hålla sig hemma "i förebyggande syfte". Så länge man inte utgör någon större smittorisk för andra, så kan man gå till jobbet, tycker jag.



Jag jobbar på förskola och eftersom att man har mycket närkontakt med barn, så är det ett big no-NO att gå dit som sjuk. Men jag har å andra sidan byggt upp ett riktigt bra immunförsvar så jag är väldigt sällan sjuk...

#25 - Rita

Jag går aldrig på jobb om jag är sjuk, men det har tagit mig 15 år att komma till den insikten. :) Med det inte sagt att jag tyckte du gjorde fel. Var och en gör som de vill! I din ålder tror jag inte att jag hade stannat hemma i början av en förkylning, men så är jag också ca 5 år äldre än dig. ;) Nu vet jag att förkylning smittar just innan den brutit ut och de tre första dygnen, det visste jag inte då.



Och tro inte att vi förskollärare har det lätt när vi är sjuka! Jag har väldigt dåligt samvete att lämna 13 st 0-2-åringar med mina två kollegor för jag vet hur mycket jobb de får. Oftast finns ingen vikarie att tillgå utan pedagoger från de andra avdelningarna får hjälpa till. Och jag har själv varit ensam på en avdelning med 9 barn 0-2 år, visserligen bara en enda timme, men det är så mycket som kan hända så under den timmen hinner man inte ens börja fundera på pedagogisk verksamhet utan det gäller bara för pedagogen och barnen att överleva. Under den timmen hann ju förstås tre barn bajsa. Räck upp en hand den som velat byta med mig den timmen! :)