bambi

Ha båda barnen hemma eller bara den som är sjuk?



Idag har maken varit hemma och vabbat eftersom Zack har varit sjuk. Maken skickade ett mess på förmiddagen där han skrev att Zack inte ens ville ha russin - så sjuk var han. Nu verkar han dock må lite bättre, men jag ska vabba imorgon och vara hemma imorgon.

Leah har varit hemma idag också men imorgon funderar vi på om hon ska få gå till förskolan. Känns som att hon har mycket roligare på förskolan. Hur brukar ni göra? Brukar ni låta båda barnen vara hemma när bara ena är sjuk?
#1 - Maria

Hej!



Så länge det bara går tycker jag att båda barnen ska få vara hemma, sedan när barnen går i skolan är det skolplikt som gäller. Så jag tar alla chanser till att ha barnen hemma, Det är också vanligt att syskon smittar varandra och man smittas som mest innan man egentligen känner att man är sjuk, så då är Leah på förskolan och kanske smittar ner de andra barnen på förskolan?

#2 - therese

Håller med föregående kommentar. Blir galen så alla sjukdomar som vandrar runt så skola och dagis, förra vintern hade vi magsjuka på dagis från november till april för att vissa strunta i 48timmarsregeln plus att de skicka syskon till magsjuka barn till dagis. Skrev till och med på facebook att de struntade g dessa regler. Jag förstår om man inte vill vabba eller om syskon blir rastlösa men barn umgås tätt och smittar g vindens hastighet. Stackars förskollärare om inte annat som sitter fast g det. En kompis till mig är läkare och han säger att inget gör honom så tokig som att man vid magsjuka under januari-februari automatiskt tänker att man har ätit något skumt, istället för att vara så säkra sidan och avvakta 48 timmar med tanke så vinterkräksjukan. Är benägen att hålla med honom.

#3 - camilla/gambia90

Min minsta är sjuk nu och jag låter min 2 större gå till förskolan om de vill och det ville de idag. De tycker inte att det är så roligt då den minsta bara sitter i mitt knä och gnäller hela dagen. Då har de roligare på förskolan med alla aktiviteter och alla kompisarna. Men då är inte den minsta smittsamt sjuk om jag säger så,läkare har okejat detta. Vi magsjuka,vattkoppor etc då hade jag hållt hela familjen hemma.

#4 - LILITH - Borderline & mamma

Innan min dotter började skolan, så gick hon oftast ändå om lillebror var sjuk. Dels för att hon blev understimulerad, och lillebror skulle få lugn och ro.

#5 - Agnieszka-2barnsmorsan

Gäller det magsjuka eller sånna grejjer som man verkligen inte vill bli sjuk i, som som sprids som en epedemi, då tycker jag man ska hålla syskon hemma också. Men är det förkylning eller feber så kan syskon gå. Jag skulle inte skicka mina barn till dagis om de var supersnoriga, vilket många av barnen på sonens avdelning är dagligen, snoret hänger nästan ner till knäna:(



Elton har haft feber sen igår, så idag fick båda barnen vara hemma, men imorgon är planerna att Nova ska till dagis då hon helt enkelt har skittråkigt hemma, och inte kan man hitta på så mkt heller när lillebror är hängig:(



Klart Leah ska till dagis imorgon!



kramar

#6 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Maria Leah har redan varit lite sjuk. Hon hade lite feber under fredagkvällen men blev sen frisk under helgen.... så hon smittar nog inte längre!

#7 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

therese Nu är inte det här magsjuka utan Zack har feber och är hängig bara... hostar inte ens!

#8 - Annica

Jag har alltid båda mina barn hemma när bara en av dem är sjuk.. iallafall fram tills min store började skolan. Dels hade jag varit tvungen att släpa med mig den sjuke ut för att lämna den friske.. Och dels kan den friske vara smittbärare. Njut av att kunna ha dem hemma. En dag tar det slut och de måste till skolan varje dag.

#9 - Annica

Jag har alltid båda mina barn hemma när bara en av dem är sjuk.. iallafall fram tills min store började skolan. Dels hade jag varit tvungen att släpa med mig den sjuke ut för att lämna den friske.. Och dels kan den friske vara smittbärare. Njut av att kunna ha dem hemma. En dag tar det slut och de måste till skolan varje dag.

#10 - Carolina

Gäller det magsjuka så är det självklart att båda ska vara hemma, men vid "bara" förkylning, feber eller liknande så får andra barnet ibland gå, ibland inte. Jag anser ju att det sjuka barnet behöver lite lugn och ro, möjlighet till att kurera sig och det är inte alltid så lätt med ett väldigt aktivt, uttråkat syskon.

Tycker alltså absolut att Leah kan gå och leka med kompisarna imorgon! kram

#11 - Pernilla

Självklart har man samtliga (förskole-)barn hemma om man har ngn smittsam sjukdom i familjen.

De är ju potentiella smittbärare, och är man hemma och "vabbar" har man ju faktiskt den möjligheten, även om det inte är helt stimulerande för det friska barnet. Barn mår inte dåligt av att ha lite tråkigt ibland, och jämfört med de olägenheter onödig smittspridning innebär för andra barn (och deras familjer), samt förskolepersonalen, och därmed sekundärt för hela barngruppen, som kanske tvingas ha okända vikarier, eller minimerad personalstyrka vid sjukdom bland personalen, är det otvivelaktigt den lösning som är bäst för alla!

På vår förskola har t.o.m. personalen vädjat till oss föräldrar att agera ansvarstagande, enligt ovan.

Allt annat vore egoistiskt!



Pernilla

#12 - tesa

vår förskola säger att det andra barnet får komma till förskolan om man inte har ngn smittsam sjukdom hemma(magsjuka typ) ex att storebror är hemma pga feber och det andra barnet är helt friskt så är det bara att komma på förskolan.

#13 - jenny

Jag har haft mina 2 hemma trots att bara 1 varit sjuk. Kommer fortsätta med det om det gäller t.ex magsjuka.



Men vid förkylningar så kommer nog den friska att få gå. Var faktiskt förskolepersonalen som föreslog det t.o.m

#14 - Tess

Man smittar innan man känner sig sjuk så jag håller med de som skriver att det är bra att ha båda hemma om ett barn är sjukt.

#15 - Annabo

Som många andra säger så håller vi båda barnen hemma om det är en smittsam sjukdom. Gäller det bara feber eller förkylning och det friska barnet verkligen är friskt får det gå till förskolan. Det är inte så kul att vara hemma med ett sjukt syskon och man inte kan göra så mycket mer än att vara hemma.

#16 - Jessica

Sitter lite i samma sits. Min lille kommer vara hemma imorgon men min 5,5åring är så galet rastlös och det enda han vill göra om vi är inne är att titta på film, sitta vid datorn eller spela på Iphonen...... I och med att det är 4år emellan så kan de inte leka med samma saker och då blir det väldigt svårt att försöka stimulera båda två. Det enda som fungerar är att vara ute och leka men det går ju inte om lillen är sjuk....



Min store har nästan aldrig varit sjuk, ärligt kan jag säga att på 4år har jag nog vabbat 10 gånger. Nu kändes det nästan som jag tog i!



Men i alla fall så vill han väldigt väldigt gärna gå till fsk och leka med sina kompisar, han har haft det tufft när jag har varit mammaledig för det har inte varit ett enda barn i hans ålder hemma eller på ÖF....

#17 - Mia

Jag håller alla (3) hemma om någon är sjuk har ingen möjlighet att lämna eller hämta utan att ta med den som är sjuk. Lite film, soffmys, läsning och andra lugnare aktiviteter är det väl ingen som tackar nej till



/Mia

#18 - Agnieszka-2barnsmorsan

Imorgon kommer pappa att lämna äldsta(friska) på dagis, och dagis tyckte själva idag när jag pratade med dem att äldsta kunde komma imorgon, det är nog olika från förskola till förskola hur det där är!



Jag hade nog däremot inte packat barnen i bilen och åkte med bägge för att lämna den ena, då hade hon fått varit hemma.



#19 - Anna

Jag jobbar på förskola och tycker faktiskt att det är helt okey att syskonet går om det är friskt och det inte gäller magsjuka. Min åsikt är att det kan va skönt för det sjuka syskonet att faktiskt få vara lite själv med föräldern och ta det lugnt och syskonet får en chans att busa av sig! =)

#20 - Sofi

Min lilla har inte börjat på förskolan än men jag skulle absolut lämna den friske på förskolan om det var en vanlig förkylning med feber eller liknande som syskonet hade. Om det var magsjuka eller vattkoppor eller annat smittsamt så skulle båda få vara hemma utan tvekan.

#21 - Jyoti MEL-Blogg

Säger som många andra, vid smittosamma sjukdomar (magsjuka osv) har jag båda hemma.

Vid feber, förskylning osv får den andra gå på dagis om hon vill.

Blir långtråkigt hemma kanske för den friska + att den sjuka får uppmärksamheten den behöver.

#22 - Jenny

Hej Jag har precis öppnat upp en sida för mina grafiska bilder. Allt ifrån färgglada barntavlor till citat och annat fint. Kika in vettja! Kramar Jenny



http://www.facebook.com/FINATAVLOR

#23 - Sophie - VI 3 MOT VÄRLDEN!

Nää eller hur! Haha :) Mobiltelefon på skolan ÄR utveckling!



Jag brukar ha båda barnen hemma när en är sjuk, mest för att jag inte brukar kunna ta mig iväg med den andra. Men nu när Vincent börjat skolan blir det ju lite annat. Nu kan man inte komma och gå som man vill längre :P



#24 - fd. elev isabella :)

Har inget med inlägget att göra men jag kollar din blogg varenda dag, faktiskt min favoritblogg och dina barn är så underbart fina! Man ser verkligen att Zack börjar se ut lite mer som en "egen" person, förstå mig rätt, han har blivit så stor :)) hoppas allt är bra och att han kryar på sig! Kram

#25 - Aggie

Men lite förkylning är inte så bara. Min son e 2 och började dagis i maj. Han har varit sjuk ungefär varannan vecka sedan dess. Inget "allvarligt" men feber, förkylning och öroninflammation. Så om folk hade hållit syskon som kanske smittas och håller sina barn hemma tillräckligt länge. Då kanske han inte hade varit sjuk riktigt lika ofta. Så jag skulle absolut hålla alla barn hemma! Oavsett hur "allvarlig" sjukdomen är, för hur kul är det att vabba hela tiden???!!!



Älskar bloggen och såna här frågor!



Kramar!

#26 - Linn

Oj, det beror ju helt på.. Alla har ju inte heller bara två barn, har man tex 4 barn kan ju inte tre stanna hemma för att 1 barn är sjukt. Så sånt får man nog ta utifrån situation, i det här fallet tycker jag Leah ska få gå till dagis, däremot hade jag gett henne en kortare dag och kanske hämtat mellan lunch och mellis utan att störa vilan förståss, så hon får aktiverar sig och Zack får möjlighet till egentid och en lugn förmiddag.

#27 - Mia

Jag har alltid hålla alla hemma när en varit sjuk sålänge de gått på förskola..Däremot när de börjat skolan får bara den som är sjuk vara hemma...

Finns många saker man kan göra även om ett av barnen är sjuk som stimulerar båda.. Filmmys med popcorn/grönsaksstavar, baka, pussla, pela spel, bygga lego mm mm... När pappan/man´mman kommer hem från jobbet kan den "ta över" och de friska som varit hemma den dagen kan gå ut en runda....



Hoppas Zack snart är pigg ...



Kram

#28 - EM

Alltid hemma om de är små. När barnen är 4-5 år och yngre syskon är sjuka så har de dock varit på dagis (inte om de yngre har magsjuka). Men barn under tre år har ju inga egentliga behov av dagis så de är hemma så mkt de går i vår familj.

#29 - Anonym

#30 - Malin

När mina tvillingar var små så brukade vi oftast låta den som var frisk gå till sin dagmamma. Kanske just för att dom var tvillingar, dvs att få en liten paus från varandra.

Att ta hand och pyssla om sjuklingen. Och att den friska får leka och ha roligt, själv utan sitt syskon och prova sina egna vingar :).

Gällde givetvis inte magsjuka, bäst att påpeka det kanske ;)

#31 - Johanna - Tv�barnsmamman mitt i kaoset

Det beror på..

Hur barnet själv verkar vilja, vill Love eller Minna /beroende på vem som är frisk och sjuk) gå till dagis och är frisk så får han/hon göra det men är han/hon lite gnälligare eller verkar tröttare får han/hon vara hemma och hoppas att vila gör att den andra inte blir sjuk.

Blev det snurrigt nu? :p

#32 - AnnaSC

min Axel får vara hemma från förskolan om det är något som går (då ringer de på måndagen så vet jag att han ska vara hemma tisdag-fredag den veckan). Har hellre honom hemma frisk än att han går dit på tisdagen o ligger i respirator på fredagen... Så för min del kan jag säga att jag hade varit oerhört tacksam om alla hållt sina sjuka barn o syskon till sjuka barn hemma,



men å andra sidan så kan ju inte de ta den hänsynen det fattar ju jag det. Inte deras fel att min son är så känslig.

#33 - AnnaSC

när jag läser min förra kommentar känner jag att jag vill förtydliga mig. Vet hur tufft det är att få ihop vardagen så därför så vill jag inte moralisera om man skickar sina sjuka barn eller syskonen. BARA om man skickar dit magsjuka barn eller dess syskon DÅ blir jag arg och värre moraltant än jag nog kan uppfattas som ibland.... Det är så onödigt.



Men att jag väljer att hålla min son hemma är ju MITT val ingen annans.

#34 - Tina

Anna SC: Du har all rätt att reagera, och det finns ofta familjer som av olika skäl skulle efterfråga lite mer hänsyn. Enbart i min bekantskap finns några exempel på infektionskänslighet av olika slag i familjer. Dessutom kan man ju ha viktiga, eller efterlängtade planer som grusas p.g.a. folks nonchalans. Det är ju inte meningen att man ska behöva "vabba" i förebyggande syfte (vilket det hänt att vi också har gjort), just för att folk tänker enbart på sig själva, och om deras eget barn orkar gå till fsk eller ej.