bambi

Vad är ett bra mellanmål för ett barn över ett år?


För ett tag sen så fick jag hem yoghurt från Nestlé, som heter Jogolino. Det är en yoghurt speciellt anpassat för barn över ett år (den innehåller inga konserveringsmedel eller konstgjorda tillsatser men behöver ändå inte förvaras i kylskåpet). Dessa kommer ut i butik i början av 2012.

Yoghurt känns som ett bra mellanmål, dock tycker jag att det är lite bökigt och kladdigt om man ska ta med sig det någonstans men hemma funkar det ju bra!

Frukt
(äppelbitar, päronbitar eller banan) är nog det vi ger våra barn som mellanmål mest. Smoothies kan det också bli ibland.

Smörgås eller gröt brukar vi inte ge som mellanmål då det känns lite för mättande för våra barn (som ändå brukar äta rätt mycket under själva måltiderna).

När vi är på språng så brukar vi ibland ha med oss kex, vilket känns ganska enkelt att ge (gärna osötade då).


Men ibland är det lite svårt att hitta på något bra och nyttigt mellanmål känner jag (speciellt om man är iväg någonstans). Vad brukar ni ge era barn över ett år till mellanmål?
#1 - Anna, Gbg

Om vi är iväg brukar ha med oss en blandning av russin, torkade frukbitar (tex äpple) solrosfrön och osötade flingor (typ Kellogs branflakes som våra barn gillar). Allt det lägger vi i en liten burk och har med som mellanmål. Det uppehåller dem ganska så länge också ;-)



Är vi hemma brukar vi göra "fruktsallad" typ små bitar av äpple, banan, päron, och andra frukter som finns hemma blandat med russin. Ibland får de rån med tex leverpastej och gurka.

#2 - Karolina

bananer, bananer och bananer :) Jag behöver också tips! ...och på fredagarna får de BULLE ("mamma jag ÄÄÄÄLSKAR bulle).

#3 - Stina

Förutom frukt, brukar vi ge grönsaker då och då! En tomat eller avokado är inte helt fel som mellanmål :-)



Kram Stina

#4 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 mån mellan barnen och tillbaka på jobbet

Egentligen funkar ju det mesta som mellis. Det handlar ju mycket om att få upp lite blodsocker och få en att "stå sig" till nästa riktiga mål mat.



På språng: en korv med bröd, en smoothie, banan (frukt) en smörgås (finns ju att köpa färdiga)



Äldre barn "dör" ju inte av att ta en glass, en bulle, eller liknande till mellis. Någon gång ibland. Jag har lärt mig att det är bättre att äta NÅGOT till mellis (faktiskt) än att inte äta alls. Sen är ju glass inte optimalt alltid, men bättre än att svälta och dippa ;-)

#5 - Malin

Banan, så klart, dumt att kanske ens nämna :)



Gurka älskar alla mina ungar, samma med knäckebröd. Även smörgåsrån, morötter (antingen sådana där små man köper i påse eller egna och skära till själv).



Brukar skala och skära äpple i bitar och lägga i en plastpåse och dra ur luften, då blir det inte brunt och det funkar alltid som en bra snack.

#6 - Soffan

Tänk vad olika det kan vara! När dottern var liten köpte vi ofta just Jogolino och gav henne. Tyckte det var jättesmidigt, bara att ha en liten sån och en sked i skötväskan. Nu när hon är större blir det ofta nån smörgås och lite mjölk, alternativt smoothie och nån frukt på det. Jag kan dock känna att det har gått lite inflation i "mellis-inspirationen" för min del, men häromdagen slog jag till och bakade pizzabullar! Perfekt att ha i frysen och tina när hungrig unge kommer hem! Bra med lite variation! :-)