bambi

Hur sitter era 3-åringar i bilen?


Trots att all statistik och erfarenhet visar att det är säkrast med bakåtvänt åkande, så sitter 29 procent av alla 0-4-åringar ofta framåtvända i bilen. När det gäller 3-4-åringarna är siffran ännu högre. Hela 58 procent sitter framåtvända. Det visar en studie gjord på initiativ av Volvo Försäkringar. Små barn bör sitta bakåtvänt då risken för en allvarlig nackskada minskar med hela 90%.

Om en vecka kommer vi att färdas i bil i ca 6 timmar upp till fjällen. Det känns som en självklarhet att båda barnen ska sitta bakåtvända.

Folksam har en väldigt bra sida med vanliga frågor och svar om barn i bil. T.ex. om det blir trångt för benen eller om barnet somnar med huvudet hängandes (det tycker jag ser så fruktansvärt obekvämt ut!).
#1 - Maja

Våra barn ett och tre år gamla sitter (självklart) bakåtvända. Det kommer dom göra så länge det bara går!

#2 - Petra

Bra tips om sida. Ska kika in där. Vi har likadan bilstol o satsar på att sitta bakåtvänd fram tills Lukas e 4

#3 - Beatrice, mamma till skrutten Robin- Tävlingar igång!

Robin sitter bakåtvänd, han blir 3 år den 10 maj och han kommer nog sitta så ett tag till fast han brukar klaga på ont i benen(för att det är lite trångt) om vi åker långt.



KRAM

#4 - Hanna

Båda våra barn har suttit bakåtvända ända tills de fyllt 4 år och ett litet tag till. det var lite trångt med två bakåtvända i en rätt liten bil, men det gick ju och något annat hade inte varit ett alternativ heller. Inte var det något klagande direkt heller, eftersom de redan från start vetat vad som gällt och varför. men Noria längtade lite på slutet, eftersom ju storebror satt framåt och såg allting, enligt henne.

#5 - Tindra

Matteusatt bakåtvänt fram tills nån månad sen. Nu sitter han i sin nya stol framåtvänd. Man bör ha barnen bakåtvänt tills dem är över 4år tycker jag.

#6 - Tindra

Matteusatt bakåtvänt fram tills nån månad sen. Nu sitter han i sin nya stol framåtvänd. Man bör ha barnen bakåtvänt tills dem är över 4år tycker jag.

#7 - Jessica

Min son är snart tre och jag tycker att råden att barn ska sitta baåktvända till fyra är viktiga att ta till sig därför kommer han att sitta bakåtvänd. En sådan nackkudde som man lägger runt nacken är kanon mot "gamnackar". Finns i en mängd storlekar, färger och former.

#8 - louise mamma till Hugo

Sonen sitter bakåtvänd och kommer göra så ett bra tag till. Han är 3 snart, men för mig känns det inte säkert att vända honom.



Lite skillnad mot andra länder, i sydafrika sitter barnen framåtvända direkt efter babyskyddet. Samma i Spanien verkar det som, vi har inte lyckats hitta en bakåtvänd stol där så vi har fått asa med vår egen. Kan undra om de länderna också gjort testerna ??

#9 - Mirka

Min ena dotter har nyligen fått en bältesstol och yngsta dottern som är tre år nu får åka minst ett år till bakåtvänd.

Angående benutrymmet kan jag med egen erfarenhet, från mitt arbete, säga att det oftast är föräldrarna själva som bekymrar sig över det och det är sällan barnen själva som börjar klaga på att de sitter med något böjda knän. Samma sak med huvudet. Till de flesta stolar finns integrerade nackstöd eller så finns det någon variant att köpa till.

Nu åker jag sällan bil med barnen men jag är ganska noga med att inte prata så mycket om det här med framåt- och bakåtväntåkande med dem. Det blir inget gnäll och ingen av barnen gör någon stor grej av att sätta sig helt rätt i bilen.

#10 - Anonym

Bakåtvänt sitter vårat barn. Kan inte tänka mig annat. Det som är ännu mer skrämmande är när föräldrar inte tar med sig barnstolarna utomlands utan åker utan bälte i taxi med ungen i knät. Checkar alltid in bilbarnstolen (den stora) och installerar i taxi utomlands , eller i hyrbilen.

#11 - Hells

Mina barn har suttit framatvanda sedan de var 1 ar for det gor man har i UK, Det har aven uppmarksammats har att det ar sakrare att sitta bakvand men det gar knapt att kopa bakvanda stolar. Ager ingen bil sa vi aker/kor typ 4/5 ganger per ar sa oroar mig inte sa mycket for det.

#12 - Förvirrade Morsan

eftersom jag varken har bil eller körkort så blir det inte ofta av att vi åker bil överhuvudtaget, men när vi väl åker brukar det tyvärr vara framåtvänt som gäller, eftersom det är enda möjligheten. Jag gillar det inte alls. Hade jag haft egen bil hade det varit bakåtvänt fram tills plutt fyllt 4 som gällde!

#13 - Christine

Det här tycker jag är jätteintressant, jag har haft bakåtvända stolar till båda mina barn ungefär upp till tre års ålder, min stora tjej fyller elva nu snart så det var ju ett tag sen, men till min lilla så har jag en framåtvänd. VI åker knappt bil öht, då jag inte har en egen och gillar apostlahästarna (man gör vad man kan med det man har;)) men det där är ganska hemskt egentligen, jag menar, varför ens sälja framåtvända stolar för barn under fyra år om det är såpass stora risker för skador, jämfört med en bakvänd?

#14 - Lotte -baka baka liten tårta

Bebisen o 3åringen sitter bakåt -skulle aldrig våga vända tidigare än rekommenderat! 5-åringen sitter nu framåtvänd. Mina föräldrar har köpt två bälteskuddar -alltså sånna vanliga utan rygg- o huvudstöd som dom vill ha till både 5- och 3-åringen i nödfall s a s... Till den äldsta är jag okej med det, men 3-åringen kan dom ju drömma om att jag släpper iväg i en sån stol! Inte bara framåtvänd utan med inget stöd för rygg/huvud ens.. nepp...!



//Lotte -bullemamman.blogspot.se

#15 - Therese

Han åker bakåtvänd, Men han har faktiskt en bälteskudde med, då han väger över 15 kg, den har han åkt på två gånger, ej i våran bil,och korta sträckor, inte för att sträckan gör nåt, men ändå.. jag vill ha honom bakåtvänd så länge det bara går..gärna plasta in honom i bubbelplast med,, då jag jobbar på en akutmottagning och vi får in små barn ibland..

#16 - Rita

Mina båda har åkt bakåtvänt tills de var över 5 år. Den yngstas stol tog vi bort för en månad sen och hon fyllde 6 år förra helgen! Hon har aldrig klagat på att det varit för trångt och då har vi ändå åkt 40-50 mil långa sträckor till mina föräldrar! Största orsaken till att vi tog bort hennes stol nu var så att babyskyddet ska få plats om några veckor...

#17 - lina

Min dotter satt bakåt tills hon var över fem år. Nu sitter hon på bälteskudde när vi åker till affär och liknande. Men stolen är kvar så när vi åker på större vägar långväga får hon sitta bakåt. Förstår inte varför vissa har så bråttom att vända. Det har inte varit nåt problem för henne iaf att sitta till fem år. Obekvämt ? Jo kanske lite men man får väl pausa längre sträckor. Hellre det.

#18 - Åsa

Hej,

Först måste jag passa på att berömma dig för din jättefina blogg! Vilket bra inlägg och så många kloka kommentarer du fått till detta.

Det var extra roligt att du hittat vår sida med tester på bilbarnstolarna. Hoppas att det kan hjälpa några av dina läsare.

Vi vill ju inte att någon av er missar vårt erbjudande om värdechecken man kan få där inne så jag länkar därför även till denna: http://www.folksam.se/testergodarad/barnibil/bilbarnstolserbjudande

Välkommen att kontakta oss!

Vänligaste hälsningar

Åsa, Folksams webbservice

[email protected]

#19 - Miosliv - FOTO - FAMILJELIV. just nu: MÅNADENS BILD - var med du med!

Charlie sitter bakåtvänd i baksätet, gick en första hjälpen kurs inriktat på barn och fick massa fakta om detta, så jag är BENHÅRD med det.



Dock har jag en fundering, det har blivit så ändrat ang bla barnsäkerhet i bilar, men i BUSSAR är det ingen speciell säkerhet för barn, har du tänkt på de?