bambi

Varför vågar vi inte låta barnen gå till skolan själva?
Jag har många gånger tänkt på att när jag var liten så var det rätt så ofta små barn som var ute och sprang på innergårdar, mellan lägenhetshus, själva. Nuförtiden så vaktar föräldrar över småbarn som hökar och även fast vi har en innergård så vågar jag inte släppa ut Zack eller Leah där själva. Kommer nog dröja ett tag tills jag vågar det.
 
Men Zack har på sistonde verkligen visat att han vill göra saker "på egen hand". Han har sagt att han kan gå till lekparken själv, för han vet vägen och han skulle inte alls gå vilse. Sen så vill han ibland åka hiss själv och att jag ska ta hissen senare, efter honom. Eller att han ska gå en liten omväg och vi möts en liten bit längre bort. Allt detta gör mig alltid lite nervös. Jag tänker hemska tankar om allt som kan hända honom, men jag förstår också att han börjar bli stor nu och vill frigöra sig lite grann.
 
Men det verkar inte som om det bara är jag som är hönsig av mig och vakar över barnen. Det verkar vara normen i dagens samhälle. 1981 så tog sig nästan alla 7-9-åringar själv till skolan men nu är det färre än hälften!! Vilken drastisk förändring och jag kan inte låta bli att undra varför?? Det är ju inte så att kidnappningarna har ökat eller liknande (just detta med kidnappningar gjorde att jag aldrig fick gå ensam till skolan i USA, för där är det ju vanligare än här).
 
Är det att vi föräldrar curlar våra barn mer än förut? Att vi inte tror att barnen klarar av att ta sig till skolan själva? Vad tror ni?
 
 
 
P.S. Jag läste en sån rolig tweet förut som handlade om att när våra barn är med i OS så kommer vi föräldrar springa loppen åt dom och sen dela ut medaljer till ALLA. Haha... så kanske det blir   ;)
#1 - Ksomivem

Jag tror det främst är två anledningar. Den första är friskolereformen. Idag är det mycket färre barn som har sin grundskola i direkt anslutning till hemmet, dels för att föräldrar väljer skolor längre ifrån och dels för att upptagningsområdena för de kommunala blivit större i samband med att elevantalet sjunkit. Det är skillnad på att låta en sju-åring ta sig några hundra metet, som det oftast var tidigare, och ta sig genom halva stan, så som det kan vara idag.

Den andra tror jag är att många föräldrar är hönsigare idag. Vi har tillgång till mycket mer information om alla hemskheter som drabbar barn (hej internet!) än vad våra föräldrar hade, och ibland är det svårt att skilja på rationella och orationella rädslor.

#2 - Dagliga ljusglimtar

Här behöver vi skolbuss, men inte använder sig föräldrar av det heller, utan det ska skjutsas. Min son åker buss, men nu är det indragningar (pga stora barnkullar - que?) så jag måste hämta honom efter fritids istället för att han kan ta bussen hem. Vansinne.

Jag tror att vi föräldrar har bidragit till detta, för jag hör hur andra pratar om de verkligen kan åka buss och om det är säkert.

#3 - Hondjur

Men är det inte så.. mer trafik ute? Kanske lite mer frestelser för barnen..då barn idag är väldigt medvetna om vad som finns på ett sett de kanske inte var tidigare?
Bland annat menar jag...

#4 - Lifessilverlining

Men så skoj twitter inlägg, det kan nog stämma:) bekvämlighet tror jag det handlar mest om iaf för egen del:) ha en fin lördag! Kram Nilla

#5 - Anna,Gbg

Handlar säkert lite om vart man bor också. Min son som är nyss fyllda 5 har fått gå hem till en kompis själv i snart ett år (bor ca 100m från oss upp en lång backe) han har också varit ute och lekt på egen hand hos våra grannar och i skogen som ligger precis bredvid vårt hus och en bit bort. Vi bor i ett villaområde i en liten ort strax utanför Göteborg. Här springer alla barnen omkring, in och ut till varandra och föräldrarna slänger ett öga då och då så att de sköter sig. Hade jag bott i stan vet jag inte om barnen hade fått springa omkring så, då hade jag varit mer vaksam.

#6 - LILITH - boktokig mamma med Borderline

Maja har gått själv sen hon gick på sexårs. Vi bor mitt emot skolan med bara en bussväg mellan, och bussarna kör otroligt sakta eftersom de vet att det är mycket barn i rörelse. Hon och Leo är ute själva och leker, och har varit ett bra tag och springer bland alla gårdar som finns i området i stort sett.

#7 - Natali BLOGGAR om livet ♥♥♥

Jag tror på att barn ska gå till skolan själva, vi bor mitt i stan och har två vägar att gå över. Men trots detta tror jag att man klarar av det som 7 åring, såklart efter några månaders träning och följe med föräldrarna. Nu har vi tur som har ett äldre syskon som kan hämta på skolan och gå gemensamt hem. Jag tycker barnen ska göra saker på egen hand, precis som vi gjorde när vi var små.

#8 - tindra

Man hör & läser om så många småbarn som råkat illa ut så visst blir man rädd :( Kommer ihåg när jag var liten & nyinflyttad till lilla staden K så fick jag gå själv till skolan då jag var 8år.
Sen kanske det är en annan trygghet i småstäder att alla "känner" alla.

#9 - Ulle

Det är flera anledningar, men en av de största är nog att i dag förvärvsarbetar båda föräldrarna och ska ändå ta sig till och från jobb, vilket gör att det är smidigast att hämta och lämna på väg till jobbet.

Sedan, för vår del, så har kommunen lagt ner flera skolor i närområdet och vi har inte alls nära till skolan längre trots att vi bor i en småstad. Våra cyklar ibland, men 7-8 km enkel tur är lite för långt och lite för trafikerat för att novembermörka morgnar ska kännas trygga.

Stress och curling är också en stor faktor tror jag... På ett av mina jobb fick vi ofta samtal där föräldrarna sa "skickar ni ut mitt barn för nu kommer jag snart och hämtar" och så sladdar de in på parkeringen och får med sitt barn i farten, typ.

Jag önskar så att kommunen hade haft möjlighet att ha kvar skolorna i vår närhet så att barnen kunde gå till skolan. De behöver vara ute och röra sig både innan och efter de ska jobba i skolan varje dag...

#10 - Maria

Jag är också extremt orolig hela tiden vågar knappt vända bort blicken när jag är ute med barnen. Tror det hänt lite mer på äldre dagar. Det var väl mer tryggt förr. Det är så läskigt att det händer så mycket hemsk i vår värld :(

#11 - Stina

Jag tror att det många gånger är en statusgrej för föräldrar. Att det är "duktigt" att köra runt på barnen överallt.

Själv bor jag hur bekvämt som helst med lekparken direkt utanför huset och bilfria vägar runt omkring så dit får 4-åringen gå själv.

#12 - Michelle & GirlZen

På landet är det nog lite annorlunda tror jag!
Här åker de flesta barn skolskjuts till skolan om inte föräldrarna börjar jobba innan skolan börjar.

Vill att mina barn ska få samma frihet som jag själv hade när jag var liten och släpper dom rätt ofta ut själva.
Nu bor vi på landet och har inte mycke trafik eller andra farligheter runt oss, kanske är det därför jag vågar släppa på tömmarna lite.

Men jag tror att detär bra för barnen att inte alltid ha mamma och pappa i närheten och själv få klara sig. Dom växer nog lite som individer då.

Kram

#13 - hanna

Jag tror det beror på var man bor. Jag bor i en förort till Stockholm och här tar sig nästan alla barn själva till solan. Vissa föräldrar följer med om de ändå har vägarna förbi. I stan förstår jag att föräldrarna följer med om det är mycket bilar och så vidare. Jag cyklade själv när jag var sju år och var tvungen att cykla på en väg med en del bilar och det var inga problem. Jag tror att föräldrar börjar oroa sig mer. Varför vet jag inte.

#14 - dianasdrömmar

Här går 11 och 9 åringen själva till skolan men jag ser skolan från mitt fönster :) så det tar 2 min till skolan kramar Diana ser fram emot att ses :)

#15 - Hanna E

När jag växte upp så var jag på fritids utanför skoltid och då hämtade/lämnade min mamma mig (hon var lärare och jobbade bredvid fritids/dagis). Men vi åkte sällan bil, för det mesta var det cykel som gällde.
Men från 9-10 år så fick jag ta mig till skolan själv.

Jag vet att senare så har det höjts röster bland föräldrarna om att det ska göras något åt trafiken runt min gamla lågstadieskola... det roliga är att där de tycker att det är mycket trafik bara är de som ska till och från skolan och förskolan som kör. Alltså är det största problemet i det här fallet föräldrarna själva...

#16 - Hanna Karlsson

Samuel, min äldsta grabb har fått vara ute själv och leka på gården sen han var 6 Han får ta ansvar för lillebror som är fem när de är ute och leker. När han gick i förskoleklass och 1:an så följde vi honom till skolan men sen har han gått själv. Jag tror på att ge barnen ansvar. De växer av ansvar.

#17 - Helena

Har också tänkt på det där, jag fick minsann gå till både lekis och skolan själv och skolan låg ändå kanske 2 km bort - min systerson bor två kvarter från sin skola men de följer honom fortfarande trots att han går i tvåan.
Och jag förstår min syster, jag vill inte släppa min son för långt bort heller (nu är han bara två så det är inte direkt så att vi skulle släppa honom till skolan ändå :-) ).
Funderade på vad det är som gör att det blivit såhär? Rädsla? prestige? oro att inte vara lika bra som alla andra föräldrar och att andra snackar skit om en...
När Eskil börjar skolan ligger den närmaste nära oss, men det är en väldigt trafikerad väg han måste gå över. Vet inte hur vi gör då, vi lär följa honom i början i alla fall men jag hoppas att vi vågar låta honom gå själv...

#18 - Rita

Antagligen beror det på att världen har "krympt". Förr levde man i sin egen lilla by eller stad och man hörde sällan om nånting farligt som hände. Nu behöver man bara slå på datorn eller kolla internet i mobilen så har nånting hemskt hänt, krig, mord, kidnappning av barn osv. Den här veckan har jag fått lära mig att släppa taget lite. Min 9-åring cyklar nu till skolan (2 km) och igår var hon och hennes kompisar till badhuset för första gången utan vuxna. Jättehemskt för mig men hon kom hem och var så lycklig så då måste jag vara glad för hennes skull. Hon är en stor tjej nu, även om hon alltid kommer att vara mammas lilla hjärta!

#19 - Madeleine i CA

Vi bode bara någon minut från skolan när jag va liten. Men som någon annan sa så väljer ju många en skola som ligger längre bort numera. Sedan är det ju absolut mer trafik än det var för 30år sedan och det gör väl sitt också. Här promenerar de flesta grannbarnen till skolan som ligger rätt nära (även fast det är en hårt trafikerad väg påvägen dit).. jag tror dom börjar gå själva när dom är runt 9-10 kanske?

#20 - Jenny - mammaliv i Nashville

Jag tror vi läser för mycket om allt elände. Hela dagarna har vi tillgång till nyheter via dator, iPhone osv. Nyheter skriver ju knappast om något bra längre.. Det överdrivs en del också så det ska skrämmas.
Och sen följer nog föräldrar varandra. Om en bryter mönstret kanske fler hänger på & börjar gå/cykla om avståndet tillåter.
Så himla ledsamt när man tänker på det. Jag gick alltid till skolan, cyklade till kompisar, lekte i skogen osv. August kommer nog aldrig kunna göra något av ovanstående i detta landet. Känns himla trist!

#21 - Jenny

Hejsan

jag tror att det är flera faktorer som spelar in. Många som arbetar jobbar ju inte skoltider utan barnen behöver omsorg i form av morgon/eftermiddagsfrita och då är det ju naturligt att man fäljer sitt barn. Sen lever vi i stressens tid där allt ska gå så himla fort och då är det lätt att ta bilen. Sen är det ju överlag mycket mer trafik nu än för 30 år sedan och många känner nog att det är säkrare att skjutsa sitt barn utan att då reflektera över att man själv då faktiskt bidrar till den ökade bilismen. Sen spelar en annan viktig faktor in som ingen tidigare nämnt och det är att barn faktiskt inte är trafikmogna förrän 9-12 års åldern (trafikverket/transportstyrelsen), vilket man inte hade koll på för 30 år sedan,. Deras syn är inte fullt utvecklad liksom impulskontrollen och förmågan att tolka komplicerade trafiksituationer. Ur det perspektivet är det galet att låta sin lilla 7-åring gå själv. Så sammantaget är det inte tokigt att man följer sitt barn och att gå/cykla är såklart att föredra. Sen att låta barnen leka på sin egna innergård eller lekpark är en annan femma och det beror väl helt på var man bor och hur tryggt det är, FÖR det finns många märkliga människor, så är det bara. Man ska ge barnen frihet efter förmåga och när det är lämpligt avgör situationen.

kramar Jenny

#22 - Annika

Jag känner igen mig i det du skriver, men trots min oro och hönsiga själ har jag ändå varit tvungen att släppa på det. Barnen blir oroliga och mindre självständiga ju mer vi håller dem. Vi föräldrar vill skydda våra barn från hemskheter, men i själva verket så hämmar vi våra barn från att mogna och växa. Sen min dotter sakta men säkert fått göra mer o mer saker på egen hand tex. Gå ner till Coop och köpa en glass, eller gå hem till en kompis på gården bredvid har hon vuxit och fått självförtroendet att stärkas. Barn mår bra av att känna sig stora och duktiga! Man får se till varje barns utveckling, om barnet själv visar att hon vill göra något hon är redo för varför inte ge dem en chans. Ett tips är att barnen har en mobiltelefon om de tex. Går till affären så man alltid kan nå dom, det har jag funkat bra för oss! :-) våra barn är 9 & 5 och leker ute själva och med kompisar på gården, går till närlivs

#23 - Annika

Eller går till närlivs tillsammans för att köpa glass. Vår femåring får däremot inte göra lika mkt som vår stora tjej. Emilia cyklar till skolan under sommarhalvåret ensam eller sällskap med en vän och alltid telefon med sig. Det gäller att hitta ett sätt som alla känner sig trygga med.
Tror denna otrygghet att ge sina barn friare tyglar beror på allt våld, och andra faror de kan tänkas vara med om när vi inte är där. Faktum är att vi aldrig kan skydda våra barn från allting! Super intressant fråga du startat...
Trevlig blogg!

#24 - Anonym

2 barn 9 & 10 år gamla. bor i liten håla (ca 3000 inv)
men ändå knappt inga barn som cyklar t o r skola o kompisar.
många aktiviteter på annan ort, barn på fritids som hämtas o lämnas av föräldrar.

stora barnet har nu börjat åk 4 och har nu fått börja cykla själv till o från skolan.
men orolig det är man.

så detta med 5-åringar själva till kompis handlar detta inte om utan dom större skolbarnen.

men som många redan skrivit skola o hem är inte nära varandra längre.

sedan finns ju en rekommendation från NTF om att barn ej ska vara själva i trafiken förrän dom är 12 år!