Avskräckande exempel eller frosseri i andras olycka?

Jag funderar då och då på syftet med vår tids "dokusåpor" som nu har gått till att frossa i andras olycka. Det är folk som har råkat ut för hemskheter på alla möjliga sätt och detta sitter vi och gottar oss i på bästa sändningstid. Ibland får jag nästan ont i magen av programmen och tycker hemskt synd om människorna. 
 
Eller ska man se det som avskräckande exempel och försöka lära sig något från programmen? Som när jag ser på Lyxfällan och hör talas om mamman som handlade barnkläder för 10500 kronor på mindre än 2 veckor så känner jag lite grann att "oj, det skulle jag nästan kunna göra också!" och spärren inom mig blir lite starkare att inte göra så.
 
Men ändå känns det som att dessa program mestadels är av ondo... Det känns som om produktionsbolagen bara utnyttjar människor i utsatta positioner och oftast bara ger falska förhoppningar. Eller hur känner ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Nadja Karademir
2012-12-11 @ 13:36:45 Blogg: http://tindraohara.blogg.se/

På något sätt så måste det gå bra för dessa program för dem fortsätter att dyka upp i rutan. Folk kan säkert dra parallerer & känna igen sig på vissa beteenden. Det är jättesynd om dem som är med där! fy för att vilja visa sån sårbarhet hos en annan individ på tv.

Jenny - mammaliv i Nashville
2012-12-11 @ 13:47:56 Blogg: http://Jennybenny.se

Jag tror folk tycker om att "gotta sig i andras problem". Det gör att ens egna inte känns så stora & jobbiga. Jag kan verkligen inte titta på sådana program då jag mår dåligt för familjens skull. Eller framförallt barnens då föräldrarna ofta handlat/handlar fel & barnen är med på TV med tusentals tittare. Mest troligt ser alla i hemstaden, alla vänner osv & det kommer alltid finnas kvar i data.. Tycker det är fel fel fel. Man ska hjälpa människor & människor ska inte vara rädd att söka hjälp. Men att få hjälp på TV tror jag inte är lösningen för allas välmående.

Matilda
2012-12-11 @ 14:18:26 Blogg: http://ozzilda.blogg.se

För några veckor sedan gick det ett program på Kunskapskanalen från Kina (tror jag det var) där de följde människor som var dödsdömda. Efter vad jag förstod gick programmet ut på att de dödsdömda filmades precis innan de dog: deras sista ord och även familjernas/närståendes reaktioner på detta. Jag fick ont i magen bara av att se trailern och blev nästan illamående. Även om kunskapskanalen i sin trailer pratade om att "Det är det mest sedda programmet" och ifrågasatte hela fenomenet, så blev det så fruktansvärt paradoxalt när de ändå visade programmet. Fy fan rent ut sagt!

Anonym
2012-12-11 @ 14:35:08

Sådana program är lite som en motpol till bloggarna som visar oss hur de konsumerar säg t.ex. barnkläder och skapar en bild att vilja leva upp till, en sorts norm. Sen när folk inte har råd så kan de lätt hamna i en destruktiv bubbla och ta på sig massa lån och sen kanske hamna i Lyxfällan. Jag säger inte att man som individ inte har ett eget ansvar eller fri vilja men det är inte heller rätt att tänka i svart och vitt. Hur som helst, jag håller med, det är mycket förnedringstv, har själv varit i branschen och det en producent, intervjuare, kameraman etc. blir gladast över är när objektet gråter, det blir bra tv... tragiskt.

Lina
2012-12-11 @ 21:32:51 Blogg: http://novellina.blogg.se

Visst är det så att vi gottar i oss av andra olycka och missöden via dokusåporna. Just Lyxfällan tror jag dock har en rätt fostrande mening också, även om förvisso det inte är produktionsbolagets mål. Särskilt inte då jag känner till en som varit med, och som dessutom fick tillbaka alla saker han sålde av i programmet när inspelningen var slut.

Ulle
2012-12-13 @ 15:51:13 Blogg: http://julam.nu

Jag tycker inte alls om de här programmen! Malene Larssen sätter mycket bra ord på hur även jag känner och tycker. Har du tid så läs hennes blogg och det här inlägget är riktigt bra: http://adhd-add-allaharlattheter.blogspot.se/2012/11/snallt-brev-till-arga-snickarn.html

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet