bambi

Dom godaste saffransbullarna med den godaste fyllningen!
 
Gårdagen tillägnades julbak! Barnen och pappan bakade pepparkakor medan jag fixade saffransbullar. Och vilka bullar det blev!! Jag ändrade lite på ett recept som jag hittade och det blev makalöst gott!! Fyllningen som består av mandelmassa, smör och socker blev lite knäckig. Supermumsigt! Och bullarna blev riktigt saftiga och fluffiga! Tror nog att det blir en till sats med dessa snart - för dom här kommer inte räcka länge!
 
 

150 g smör
5 dl mjölk 
50 g jäst
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar - gärna hel saffran)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
200 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör om så att jästen löser upp sig. Häll i resten av degspadet.

2. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med lite socker). Tillsätt sedan saltet, socker och nästan allt vetemjöl.

3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

4. Rör ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.

5. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

6. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter.

 

Härlig gul deg!
 
Barnen älskade äppelmusten från Kiviks musteri! Rekommenderas!
 
 
P.S. Om en liten stund så dyker det upp en ny tävling här på bloggen med en JÄTTEFIN vinst!! Missa inte den!!
#1 - Katarina

De ser verkligen goda ut! Önskar dig en bra dag!

#2 - michaela- med syskon i magen ♥

dom gjorde jag härom året. så goooda! får nog bli dom i år igen. vill dock minnas att jag bytte ut pärlsockret på mot mandelspån istället. också gott! :)

#3 - Cissi - mamma till Emma och smurfen i magen

Brukar också göra såna bullar... SÅ gott

#4 - OddPixie

Åh! Nästan samma recept som jag och familjen bakade igår. Fast vi hade dessutom i rivna apelsinskal i fyllningen och mandelflarn som garnering - prova det, supergott.

#5 - Ulle

Bullarna ser jättegoa ut! Jag gillar att det är väldigt mycket mjöl runt munnen på den söta sockerbagaren! :D Underbara bilder!

Kram i kylan!

#6 - Madeleine - hemmafru och gravid i the OC

Vi bakade lussebullar förra veckan, tog ju slut på 2 dar lr nåt så måste baka lite fler nu i veckan :) Gjorde en fyllning av smör, kanel och kardemumma och penslade pullarna med sirap blandat med vatten. SJUKT gott och tom amerikanerna åt ;)