bambi

Italienska tapas och en fråga om barnens matvanor
 
Igår hade vi några vänner över på middag och då drack vi Ruffino som kommer i en sån fin flaska och låda. Alla älskade vinet och det passade väldigt fint tillsammans med förrätten som var lite italienska tapas.
 
 
Det var tre olika salami-sorter, tallegio, oliver och kronärtskocksröra (som var gudomligt gott!). Till detta hade vi lite ciabatta. Allt till förrätten inhandlades hos Atavola och speciellt kronärtskocksröran kan jag rekommendera!
 
Även barnen var med under middagen, paret som var här väntar sitt första barn och frågade lite om barnen alltid äter samma som vi eller om vi ibland gör "egen" mat till barnen. Vi låter alltid barnen äta samma som oss, vilket gör att dom gärna äter salami, fetaost, tallegio, brieost, oliver, mm.
 
Vissa saker gillar dom förstås inte. Dom har hängt upp sig på lök och paprika, att det är suepräckligt, men vi fortsätter att använda det som vanligt i maten men dom får pilla bort om dom vill.
 
Hur brukar ni göra? Äter era barn alltid samma mat som er?
#1 - Sara

Vi gör som er, samma mat till alla. Tycker inte att man ska behöva stå och laga till två maträtter bara för att dom är barn. Dessutom tror jag att det gör att de blir mer nyfikna på mat om man serverar samma till alla.

#2 - ♥ ♥ Melissas Prinsar ♥ ♥

jag gör inte olika maträtter till barnen utan dom får äta det vi äter

#3 - Longevity - en blogg om hälsa

Jag gör samma mat till alla, ibland gör jag ytterligare ett tillbehör att välja mellan om jag vet att det är något barnen inte äter.

#4 - kristin- vivre la vie

oftast gör vi samma men ibland om vi äter kött som jag vet att min son verkligen inte äter hur jag än trugar så får han typ korv istället...
Men vi kör med att han ska smaka på allt och inte bara säga att han inte gillar!

#5 - Mamman till L & L

Äldsta barnet äter endast tre rätter, försöker därför laga de så ofta som möjligt. Annars gör jag en grönsakstallrik som de får plocka till sig ifrån. Mina barn är nämligen så konstiga att de hellre äter grönsaker än mat :)

#6 - LILITH - boktokig mamma med Borderline

Mina barn har alltid ätit samma mat. Är det något de inte tycker om får de självklart annat, jag skulle inte heller äta något jag inte tycker om. Men jag har aldrig gjort specialmat som ska vara mer "barnvänlig".

#7 - Pia

Ibland vill sonen ha mat som vi inte är så förtjusta i eller sugna på så då gör vi annat åt oss. Sen gillar jag stark mat vilken sonen inte gör så om vi äter tacos eller chili con carne får han en egen mildare variant. Bättre att han får eget som han äter än att han blir utan pga att jag lagat nåt jag vet att han inte äter.

#8 - emma sofie

Jag har en son som är väldigt kinkig på mat, det går i perioder när han knappt äter nånting och ibland lite mer. Min andra son är ett matvrak för det mesta.
Jag lagar aldrig någon särskild mat till min äldsta som är kinkig. Han får äta det vi äter, men däremot kanske jag lägger till någon grönsak som jag vet att han äter, eller pressar potatisen istället för kokt. Men jag skulle aldrig laga en annan rätt bara till honom.

#9 - Stina

Oftast äter vi samma, undantagen är om vi har kommit hem sent, då brukar barnen få köttärssås som vi ofta har färdigt i frysen bara koka pasta till. Snabbt och enkelt. Det andra undantaget är jag, som är på tok för kräsen, så då brukar jag och barnen äta "barnmat" typ potatismos och fiskpinnar/korv/köttbullar och sambon gör någon "vuxengryta" som han kallar det :-) och då har han ofta kompisar här så de äter tillsammans.

När vi grillar så grillar jag alltid kyckling och då får barnen välja om de vill ha kyckling, korv eller det som sambon grillar till sej.

#10 - Anna

De som börjar laga särskild mat till sina barn - när hade ni tänkt sluta med det? När barnet är 12 år och har vant sig med att få något annat än det som serveras?

Eller ska du för alltid laga minst 2 rätter varje dag, året runt?

#11 - Pomea

Håller med föregående talare. Extra specialmat lagas till bebisar och allergiker.

#12 - Popprinsessan

INNAN vi fick barn sa vi att vi aldrig skulle göra korv till barnen och själva äta oxfilé. Innan barn.. För nu händer det faktiskt att vi gör just korv eller något annat som barnen älskar när vi själva ska äta något som vi vet att de inte tycker lika mycket om. Nyårsafton har tex blivit en sådan dag då dottern får önska mat (när vi har festen hemma) och så äter barnen lite tidigare än de vuxna, eftersom det blir lugnare för alla.

Till vardags blir det alltid samma mat, förutom att barnen får kolhydrater när jag väljer bort det. Lök har dottern alltid varit mycket skeptiskt mot, men jag har totalvägrat att göra ex köttfärssås utan lök. Om hon inte ser bitarna går det bra. eller om de är tillräckligt stora så att hon kan peta bort dem :-)
Kram!

#13 - Katrin

Min äldsta äter allt och lillebror nästan bara pannkaka och makaroner. Vi ger honom det eftersom han tycker om det, skulle aldrig komma på tanken att låta honom vara hungrig eller tvinga i honom mat. Det skapar snarare ångest för honom, som han sedan får leva med. Jag tvivlar inte en sekund på att han kommer äta mer varierat när han blir större. Mer respekt till barnen och deras viljor och känslor!

#14 - Hanna E

Vi ger barnen samma mat som oss och om det är något i maträtten som de inte vill äta så får de pilla bort det. Äldste sonen gillar inte svamp så vi brukar ha det i tillräckligt stora bitar så att han kan pilla bort det. Han skulle bli vansinning om vi försökte lura i honom något han inte gillar.

När det är så att vi vill äta något som vi vet att barnen inte äter (exv en räkpasta m fetaost) så kan vi erbjuda ett annat alternativ till exempel korv. Vi frågor dem dock om de vill smaka, men vi tvingar dem aldrig.
Det är alltid barnens val om de vill äta eller inte.

Nu har vi fördelen att vi inte behöver oroa oss för att barnen inte äter för det gör de oftast. Visst 2-åringen är inne i en period när han inte äter allt. Men det handlar inte så mycket om att han inte tycker om som att han vill visa att han kan bestämma själv. Ena dagen äter han en sak för att veckan efter rata samma maträtt.

#15 - britta bloggar

Vi lagar aldrig annan mat till stora barnet (lilla är bara 8 mån), hon äter det vi äter. Vi tvingar henne aldrig att äta något hon inte gillar, men hon ska smaka på allting.

#16 - Linda

Nu är ju vår lilla så liten och har just börjat äta men våra planer är att redan nu smyga in "våra" smaker i barnmaten så hon vänjer sig vid dem.

#17 - Helena

vi gör som ni, Eskil äter det vi äter och får plocka bort det han inte vill äta. Det är det bästa för barnet i längden också tror jag. Eskil har aldrig varit rädd att smaka nya saker och har aldrig hängt upp sig på att han INTE vill äta något utom sallad som är "äck-e-ligt" (säger han och snärtar iväg den över halva köket :-D)
Bättre för barn att de lär sig att smaka på allt tror jag... får se om bebisen blir lika lätt eller om det blir en kräsen donna :-)

#18 - Emeli

Nathalie får det vi äter, gör aldrig något special åt henne.
Enda gången hon får annan mat är när vi äter pizza för det tycker hon verkligen inte om. Vi har försökt många gånger med både hemgjord och köpt, men hon tycker inte om det. Så då brukar hon få pannkaka som är hennes favorit.