Åh, vilken härlig doft av kanel som sprider sig i hemmet när man gör denna underbara kaka! Och sen smaken!! Det var alltså denna kaka som jag hade tänkt blogga om imorse men inte hann...
Jag kommer DEFINITVT baka denna igen, troligtvis för att ta med till svärföräldrarna över julen. Detta är helt klart julens GODASTE kaka!! Såååå god kanelsmak och mumsiga pekannötter!
Strösseltopping
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl ljus muscovadosocker eller farinsocker
1 ½ tsk kanel
1 tsk salt
165 g smör
1 dl grovt hackade pekannötter
Fyllning
½ dl ljus muscovadosocker eller farinsocker
½ tsk kanel
2 dl grovt hackade pekannötter
Kaka
110 g smör, rumstempererat
2 ½ dl socker
2 stora ägg
5 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
2 ½ dl gräddfil
1. Börja med strösslet, blanda ihop allt i en skål med fingertopparna tills det är helt blandat och blivit små klumpar. Ställ in det i kylen under tiden.
2. Blanda ihop fyllningen i en annan mindre skål och ställ åt sidan.
3. Sätt på ugnen på 175 grader.
4. Fortsätt sedan med själva kakan. Vispa ihop smör och socker tills det är ljus och luftigt.
5. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i omgångar.
6. Ha till sist i gräddfilen och vispa ihop ordentligt.
7. Smörj en form med löstagbar botten. Häll i ungefär hälften av kaksmeten i formen och strö sedan över fyllningen.
8. Ha sedan på resten av smeten och till sist strösslet ovanpå. Grädda sedan i ugnen i 50-60 minuter, känns gärna med en sticka så att du är säker på att kakan är klar! Sen ringlade jag över lite florsocker och mjölk (ca 2 ½ dl florsocker + 2 msk mjölk).
P.S. Passa kakan så att den inte blir så bränd ovanpå! Efter ca halva tiden så la jag folie ovanpå.