bambi

Roten till allt...
En sak som är lite läskig nu när jag går i terapi är att jag ser att ALLT rotar sig i något som hände eller hur det var under min barndom och uppväxt. Allt som får mig att må dåligt har grund i barndomen. 
 
Läskigt att man kan spåra saker till barndomen så där och oftast är det en sån tydlig koppling så att det inte går att förneka det. Min terapeut har verkligen fått upp mina ögon för en del saker som är så löjligt tydliga att jag skäms att jag inte har förstått det innan....
 
Men att förstå att barndomen är så viktig gör det ju mitt föräldraskap lite extra läskig. Tänk om Zack och/eller Leah måste sitta hos en terapeut om 30 år och bearbeta det dom upplever nu? Det som är mitt fel? Nog för att jag innan var lite rädd för att "förstöra" dom men nu är jag ännu mer rädd för det.... när jag inser hur viktig barndomen egentligen är.
#1 - Linda-matstugan

Men Vännen, DU är en riktigt bra mamma du! Det har du alltid varit och kommer alltid vara. Kramar

#2 - Victoria

Jag tror att det där kan bero ganska mycket på psykologen/terapeften/kuratorn. Om du går till någon annan kanske (säkert) de spelar ner barndommens roll. De jobbar alla efter olika "skolor" så det är ganska viktigt att tänka själv. Om du innan tyckte att du haft en bra barndom så hade du nog det också, om du tyckte att den inte var så bra hade du nog rätt i det också.

#3 - Lina

Vad läskigt det låter :) Men det är klart att det gör :) Men man är ju ändå den bästa föräldern till sina barn. Ha så mysigt å bion imorn, ser fram emot att läsa blogg inlägg, vi ses väl på tisd o onsd? Var du iväg i tisdas? Skickar lite värme fr Gran Canaria, men inge sol. Psst...röst gärna på mig vore kul, massa kramar Lina

#4 - michaela- med syskon i magen ♥

ja lite läskigt är det allt..samtidigt väldigt intressant. jag kan vara lite sugen på att gå och prata med någon ibland. och liksom lära känna sig själv bättre :)

#5 - Karinsblogg.com (Vinn VOKSI-åkpåse i bloggen)

Hua, jag känner igen de där tankarna.

#6 - Tess

Jag är också orolig för att förstöra för mitt barn. Det är det sista man vill för man vill att ens barn blir lyckligt.

#7 - Erika

Ja har märkt efter att ha läst (lite) psykologi, socialpsykologi & sociologi att ja nog gärna vill "analysera" allt som görs kring mig, å då inte minst när d gäller hur ja e som förälder. Men d går inte att hålla på så heller. Vi väljer inte mycke av d som sker i våra i liv så d gäller nog bara att hantera de saker som sker på ett sätt som vi själva tycker e förnuftigt och på ett sätt så barnen, vad som än händer, känner sig trygga å älskade. Ja vet från förr att du e en bra människa. Kritisera inte dig själv som förälder. Va den du e, dina barn har den bästa mamman, såsom mina barn har den bästa mamman! Men ja känner så igen den tanke du har, å säkert många fler än jag. Kram på dig :)

#8 - Anonym

Eller så kanske man lär både sig och barnen att inte älta för det tjänar inget till utan fokuserar på att försöka göra sitt bästa :-)

Svar: Men vissa saker kan man inte bara ignorera utan måste bearbeta för att må bra senare.
bambi

#9 - FIA FIT - FITTASTE MAMMAN I STAN?!

Jag tror du är en supermamma så det är nog lugnt!

Angående Kerstin Florian så är det en utförsäljning en dag per år som man måste bli inbjuden till. Du får gärna hänga med mig nästa år om du vill. Det är i december och jag shoppar alltid en hel ICA-kasse :-). Sedan när räkningen kommer på typ 7500 i januari tänker jag "men oj vad mycket onödigt jag köpte" :-)

#10 - Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

Du är typ den lugnaste, snällaste, mjukaste, mest pedagogiska mamma jag nånsin träffat så det blir nog bra ska'ru se, Rose-Marie. Själv får man stå med dumstruten på emellanåt. lol. Men det blir nog bra det också. Vi kommer aldrig bli våra mammor.

kram.

Svar: Det är ju just det är jag orolig för... att bli som min mamma!
Tack för dom fina orden :) KRAM
bambi

#11 - Petra

Jag önskar att jag också vågade gå och prata med någon. Har återkommande depressioner och ångest. Mår (oftast) bra just nu men jag skulle nog också behöva prata med någon. Det känns bara så jobbigt och jag vågar inte riktigt ta det steget. Önskar att jag gjorde det!
Visst är man rädd för att "förstöra sina barn! Vilket otroligt stort ansvar egentligen! Men är man medveten om hur viktig barndomen är så är man väl i rätt riktning i alla fall, sen får man göra så gott man kan och hoppas på det bästa! ;)
Inte för att jag känner dej men jag är säker på att du är en fantastisk mamma!
Kram

#12 - Ulle

Jag har gått på ett par olika terapier. Jag upplevde att vanlig terapi grävde väldigt från fosterstadie och framåt. Jag har haft en toppenbarndom och vi "hittade" ingenting konstigt, men ändå höll hen på att gräva, analysera och försöka hitta orsaker till mitt mående idag. Kanske är det på grund av...? Kanske borde ni gjort si, eller så...? Osv.... När jag kom till en annan terapeut så gick vi mer på det konkreta problemet, dvs min fysiska sjukdom just _nu_. Pang, då började det hända saker och jag fick många bra nycklar att hantera vardagen med och jag kom _framåt_. Det beror givetvis på vad man har för bekymmer, men i mitt fall var det bara onödiga pengar och tid att gräva i hela barndomen. För mig passade kognitiv terapi bättre. :) Mitt nuvarande mående hade inte grund i barndomen med andra ord, så jag tror att du kan vara lugn i att allt inte behöver komma därav. (Sen går det ju givetvis inte att komma ifrån att man hanterar saker på olika sätt beroende på hur man växt upp och hur man mått som barn, men ja, kortfattat så här så är min erfarenhet den ovan) Om man är en "good enough"-morsa så kommer nog barnen bli välmående kottar ute i stora världen också. :) Dina barn ser inte ut att "fara illa", tvärtom. :) KRAM!!!

#13 - M

Jag har till och från i många år gått hos olika psykologer, de som börjar gå igång för mkt gällande min barndom brukar inte bli så långvariga..det ger mig liksom inget (annat än känslan att vara konstig som inte reagerar som de förväntar sig) trots att jag borde vara drömklienten för dem pga rejält dysfunktionella föräldrar. Trots detta, eller som jag själv ser det, tack vare detta, så har jag en genomgående positiv grundsyn och är en väldigt tålig vuxen med känslorna i behåll. Livet har varit allt annat än snällt och kunde skriva en hel roman..men det folk omkring förvånas över är att jag efter varje "knock out" tar mig upp igen, särkilt de som känner till min bakgrund..
Det som ändå fungerat bäst och tagit mig vidare har ändå varit hjälp i "nuet" just då när det stormat som värst!
De allra flesta har mer eller mindre dåliga saker som hänt dem och kopplingar går att dra på olika sätt gällande allt. Sen finns det ju såklart vissa riktigt jobbiga eller otäcka saker som kan behöva bearbetas så jag varken förnekar eller föringar någons upplevelser. Däremot tror jag man gör sig själv (och i extrema fall, sina barn) en otjänst att gå och vara rädd för att "förstöra" dem.
Ingen förälder är felfri, vissa är rejält felande, ändå så blir det välmående och välfungerande vuxna av ungarna ändå. Hamnar de sen i en kris så tror jag det är mer än bara barndomen som spelar in hur man hanterar det hela.



#14 - fröken K | vill bli amatörfotograf

Jag känner samma sak. Är så rädd att min son ska "skylla" på mig om 30 år för att han måste gå i terapi på grund av något jag gör mot honom nu, vad det nu kan vara.
Min psykolog säger att det mesta kommer från barndomen, men jag minns nästan inget från barndomen (förträngt det kanske?) så jag kan inte förstå hur det kan påverka mig nu...

#15 - Longevity - en blogg om hälsa

Tror inte du behöver bekymra dig över det, dina barn verkar får en alldeles perfekt uppväxt.
Du har dock rätt i att det so händer i barndomen styr hur man blir.
Jag hade en tuff sådan och mitt liv blev tuffare än vad någon egentligen förtjänar men jag överlevde i varje fall :-)