bambi

Ängsliga kvinnor bakom ratten?


Jag hatar alla dessa fördomar om att kvinnor skulle vara sämre bilförare än män! Låt kvinnorna köra nån gång så kanske dom skulle få lite mer körvana? Jag brukar ofta tänka på att det nästan alltid är mannen som kör när man ser ett par i en bil. Varför ska det vara så? Finns ingen anledning!

Men jag tror att när det gäller denna bit så måste också kvinnor ta för sig lite mer och säga "jag kan köra" istället för att alltid automatiskt sätta sig i passagerarsätet. Jag och maken brukar turas om, att den ena kör ena vägen och den andra kör tillbaka. Men nu kör vi inte bil så ofta och mestadels lite längre sträckor.

Sen tror jag inte riktigt att den som valde bilden till insändaren riktigt förstår innebörden av "ängslig"...
#1 - Hanna - Mode, smycken och min vardag

Jag säger snarare att det är osäkra förare som stör rytmen tex pensionärer. Avskyr att hamna bakom ett pensionärspar. Vågar man inte hålla rätt hastighet när det är bra väglag så ska man inte sätta sig i bilen öht.

#2 - Hanna - Mode, smyckestillverkande och min vardag

Just det, hos oss är det faktiskt mannen som kör men det är inte för att jag inte får köra utan för att jag tycker det är bekvämt att sitta bredvid.

#3 - Josefine

Hon på bilden i artikeln ser snarare trött ut!

#4 - Linda - En Vimsig Mamma

ja jag vinner inte ofta så det är kul att man får vinna någon gång =)

jag själv tycker att Gammlingar är en trafik fara!! spelar ingen roll om det är en gammal gubbe eller tant dom är LIVSFARLIGA i En bil! kram

#5 - Zarah - mamma, matte och gravid med nr 2

Sv: Nej jag har inte sett den i större storlekar. Vi köpte 86 och fr var den största! Synd då de är SÅ fina!



Jag kör alltid bil här hemma, men det är mest för att mannen inte har körkort;-) Kram!

#6 - karolin

TACK! Har aldrig hört det uttrycket faktiskt, VABuari, men det var lite roligt :P Det har varit en helt sjuk (höhö) explosion av influensan här nere och varannan av mina kollegor ligger hemma! Jag verkar vara immun dock, vilket jag är glad över :)



Det första jag tänkte när jag såg bilden var då inte "ängslig" haha! Snarare "slutkörd". Kan ju vara en bra idé att ha en korrekt bild åtminstone kan jag tycka :P



Kram!

#7 - Rebecca

sv: Var så god! :D



haha jag och min kille slåss om vem som ska få sitta bredvid, ingen vill ju köra när man kan sitta bredvid och njuta istället xD

#8 - Rita

Vi har varit i Stockholm på minisemester i helgen och mannen körde nästan hela tiden. Men det är inte för att jag på nåt sätt skulle vara ängslig, nej jag ÄLSKAR att köra bil och det funkar hur bra som helst var som helst när man har GPS! :) Däremot är jag helt slut nu när jag är gravid och sitter väldigt gärna bredvid och sover! Såå skööönt!

#9 - Liten

Hos oss kör min sambo oftast om vi ska någonstans tillsammans. Men det beror på massa saker.

Jag har flyttat till "hans" stad där vi bor nu, han hittar bättre.

Han har bättre råd med bensin till sin bil än vad jag har till min.

Jag har bara haft körkort i några månader, och jag är faktiskt fortfarande osäker i vissa situationer.



Men jag kör min bil nästan varje dag själv. Men tillsammans så kör han! :)

#10 - Tilda

Vi delar nästan alltid 50/50 när jag och min kille kör bil. Såvida man inte är sjuk eller extremt trött, men det hänger ju bara på dagsform då och inte något annat. Såklart är det skönast att sitta brevid och just därför tycker jag man ska dela på det, åtminstone om man åker längre sträckor. När det gäller vardagsturer så blir det ofta att en kör dit och en kör hem eller så. Som sagt, vi delar på lika på allt.

#11 - Sara - Mamma till Max 3 år

Hos oss är det oftast jag som kör när vi ska nånstans för jag tycker det är roligt och blir väldigt åksjuk om jag inte kör. Men min man brukar vilja köra för att han tycker att det känns som att andra inte uppfattar honom som manlig för att det är jag som kör. Visst är det sjukt att det ska vara så. Mannen SKA liksom köra... det bara är så! Sjukt ju! Ett skäl till varför jag vill köra är för att jag tycker att jag kör bättre =)!

#12 - Ejkej

Hos oss är det oftast maken som kär när vi ska någonstans. Mest för att vi har barnstolen bakom passagerarsätet vilket gör att det blir rätt trångt att sitta som passagerare, och jag är betydligt kortare än maken, så då får jag tränga in mig där. Sen gillar han att köra och jag har inget emot att sitta bredvid(och sova), så klart är det lite skevt uppdelat. Å andra sidan kör jag 13 mil tur och retur till jobbet varje dag, så körvana saknar jag då inte.

#13 - Ejkej

Och kan förresten hålla med ovanstående om att äldre pensionärer stör trafikrytmen mer då. Har de senaste veckorna på väg hem från jobbet hamnat bakom äldre par som legat i snitt på 60 på 90väg, trots OK underlag. Detta stör trafikrytmen och leder till farliga omkörningar. Själv väntar jag tills jag har bra sikt, men det blir ändå ett stort störningsmoment. Framförallt om de dessutom ligger långt ut i vägen så att det blir en väldigt osäker omkörning.

#14 - TantMango -operfekt men gör sitt bästa

Men jösses vilken dum text! Om en nu är ängslig är det bara att öva mera för att komma över det. Det gjorde jag tillslut. Skrev om det här: http://tantmango.se/?p=171

#15 - Tess

Här delar vi på bilkörandet och jag är en riktigt bra förare! Finns en del som inte tycker det på grund av att jag håller hastighetsbegränsningarna på vägarna. Händer då och då att bilar tutar och gör farliga omkörningar, ÄVEN när jag kör 110 på en 110-väg.

#16 - Jo

Det är verkligen synd att det finns en fördom om att kvinnor är sämre bilförare. Jag arbetar inom skolan och har hört många tjejer säga detta: "killar kör ju bättre bil än tjejer". Denna syn/fördom medför dåligt självförtroende för tjejer gällande sin körning redan från början, vilket leder till osäkerhet, vilket kan leda till att de kör mindre, att de inte övar upp sin förmåga osv.



Jag själv anser mig vara bra på att köra bil. Min man säger att jag är den första kvinna han träffat som han anser kör lika bra som honom. Just den där osäkerheten hos kvinnliga förare är något vi båda stött på många gånger, vilket gör dem till sämre förare.



Säkerligen finns det dåliga bilförare bland kvinnor, precis som det gör det bland män. Men kvinnors osäkerhet önskar jag att man kunde få bort, för det skulle göra dem till bättre förare.