bambi

Att ha barnen på ett föräldrakooperativ
När alltid när jag nämner i bloggen att det är ett föräldrakooperativ som barnen går på så får jag en massa frågor angående hur det är att ha barnen på ett föräldrakooperativ.

Ett föräldrakooperativ innebär att vi föräldrar sitter i styrelsen, vi har städdagar och hjälper till vid lätta renoveringar. Men vi jourar även när någon i personalen är sjuk - om det behövs (ibland är även en hel del barn sjuka/borta så dom klarar sig ändå).

Jag vet att många tycker att det låter så betungande att behöva joura - hur ska man göra med jobbet, osv. Visst kan det bli krångligt ibland, man kanske får ta halva dagen var eller ta ut en semesterdag. Man får helt enkelt trixa lite, men det är så värt det. Man som förälder får en sån härlig inblick i verksamheten. Jag vet rutinerna på förskolan, så ibland så kan jag kolla på klockan och tänka "åh, just nu gör Zack och Leah det och det...." vilket känns betryggande.

Det är även jätteroligt att man som förälder får lära känna dom andra barnen lite bättre och dom får lära känna dom andra föräldrarna när dom jourar. Vilket gör att vi har en fin gemenskap i vår lilla förskola. Ja, för den är rätt så liten också, "bara" ca 20 barn (inga avdelningar alltså) och 5 personal.

Vi är supernöjda med vår förskola och när jag hör vänner berätta om sina förskolor så förstår jag att vi har haft förvånadsvärt stor tur. För egentligen så vet man inte hur bra förskolan är förrän efter barnet har varit där ett par månader. Det går ju inte att se bara utifrån ett besök när fika bjuds på och konstverket visas upp. Så tyvärr handlar det mycket om tur, känns det som.
#1 - Tess

Det låter underbart med en "liten" grupp och att man är delaktig som förälder!

#2 - Karolin

Vi har också föräldrakooperativt och trots merjobbet så vill jag inte ha det på något annat sätt. Fördelarna uppväger verkligen!

#3 - Isabella

Jag gick på ett föräldrakooperativ när jag var liten. Mina föräldrar var med och startade det hela, då det var en enorm brist på dagisplatser när jag var liten.

Var också "bara" en avdelning, med barn i åldrarna 1-6. Var bra när min syster som är 4,5 år yngre än mig skulle börja, då fanns ju redan jag där. Och när det var dags för mig att börja skolan så var hon väldigt trygg redan, så inga ledsna miner.



När det är dags för vår lilla krabat att börja på förskola så ska jag försöka se om det finns ett föräldrakooperativ i närheten av oss, vore toppen om det gör det :)

#4 - Maria Jontasdotter =)

Jaa föräldrakooperativ låter ju super bra om en har behov av förskola! =)