bambi

Hobby eller arbete?
Som ni kanske redan vet så har jag ju eget företag via bloggen. Bloggen har alltså utvecklats från att vara en hobby till att vara ett levebröd.... eller?

Det verkar som att det är många som inte riktigt ser på det som ett riktigt arbete. Trots att jag lägger ner väldigt mycket tid på bloggen, att skriva inlägg, fota, maila företag men också att deklarera och sköta alla papper som det faktiskt innebär att ha ett eget företag.

Jag har fått flera kommentarer om att det är konstigt att barnen är på förskolan när jag inte jobbar.... alltså inte undervisar - för det verkar vara det enda jobbet jag har enligt vissa. Jag känner också själv att det nästan är lite skämmigt att berätta för andra att jag bloggar. Det känns liksom lite barnsligt, lite på låtsas... men varför ska det vara så?

Men ibland verkar det som att kvinnors hobbies nedvärderas lite. Natashja frågade mig, när vi pratade om detta, ja, men om du hade varit en man som skrev krönikor och fick betalt skulle inte det ses som ett jobb då?

Jo, det hade det nog. Eller vad tycker ni? Ser ni bloggandet som ett jobb?
#1 - Monia - Med bulle i ugnen

ger det inkomst så är det ett jobb - helt klart :)

#2 - tindra

Det är som du skiver en hobby som har utvecklats till arbete,man lägger ner massa antal timmar på att skriva,mejla ,osv....det blir ett jobb till slut men ett jobb man älskar :)

#3 - Martina

Har man ett företag som man arbetar med så har är det ju ett jobb. Det är nog avundsjuka bara, som gör att folk inte förstår att du måste lägga ner tid utan barn på bloggen.

#4 - Nelin - stolt hårunderarming!

Klart att det är ett arbete! Det blir ju extra tydligt när du får betalt. Skäms inte för att du lyckats!

#5 - TantMango - kreativitet, livsvisdom och en kärleksfullare värld

Såklart det är ett jobb. En lägger ned massor av tid och arbete och det inbringar pengar. Hoppas att jag också en dag ska kunna tjäna pengar på den men sånthär med ekonomi och grejer skrämmer mig.

Folk är nog inte tillräckligt vana ännu vid att bloggare kan vara ett yrke.

#6 - Ejkej

Klart det är ett jobb, mer än en hobby idag, framförallt då du driver det som ett företag.



Och dessutom; blir fruktansvärt provocerad av människor som tror att lärarens jobb bara är att undervisa, alltså fysiskt vara i en lektionssal. De förstår inte hur mycket tid som går åt till förberedelse och rättning(dagen efter ett prov: har du rättat proven?! Va, har du inte rättat proven än?!). Dessutom ligger mycket administarativt arbete på lärare nu för tiden; föra in frånvaro, skriva åtgärdsprogram, skriva varningar, ha utvecklingssamtal osv osv. Jag är då rakt inte ledig de timmar som jag inte spenderar i klassrummet. Prova själv och se hur lång tid det tar att rätta och betygssätta 60 rapporter á 3-5 sidor.

#7 - Pethra

Jag skulle säga att du driver en hobbyverksamhet för det är något du tjänar på vid sidan om ditt vanliga arbete.

#8 - Therese

Tycker du skall se det som en del av ditt jobb och vara stolt över det. Det är ju du och bara du som har byggt upp din blogg till det här fina! Sträck på dig och njut av framgången! :)

#9 - Caroline

Jag håller med om att kvinnors hobbys nedvärderas.. Jag handarbetar mycket och kan lätt sitta en hel dag in soffan och sticka, men det känns nästan lite pinsamt att säga när någon frågar vad man gjort under dagen.. Men sambon och de andra killarna kan lätt säga att de varit och mekat med någon bil en hel helg, varit ute och sladdat med bilen osv. Det är lugnt för det har ju "gjort" någonting..

#10 - Maria Jontasdotter

Jag ser inte bloggandet som ett jobb eftersom att jag inte tjänar pengar på det, fast jag kan också känna ibland att människor tycker att det är lite konstigt.



Att jag skriver en öppen dagbok ungefär, fast det är ju inte det jag gör längre, förr var det så, men nu skriver jag bara när jag kommer på att jag har något jag vill förmedla! =)



Och jag blir så less när människor nästan skrattar åt att jag bloggar.

#11 - Heja mamma!

Ja, kanske handlar det om att bloggande till stor del är en "tjejgrej" och därför har mindre status som så mycket annat. Det roliga är att många har svårt att stå för att de läser ens blogg. De vill förminska det genom att säga att de "nån gång" råkade läsa men sen kommer det fram att de följer den varje dag. Jantelagen? Bloggande kan ta väldigt mycket tid och i allra högsta grad vara ett jobb! Var stolt!

#13 - Viola

Personligen hade jag nog sett det jag gjort som eventuell krönikör som mer av "allmännytta" än min vardagsblogg. Men det beror ju också på hur stor man lyckats få sin blogg och vad den handlar om. Jag kan annars tycka att många av storbloggarna är väldigt ointressanta eftersom de är stora just för att de "bloggar om sitt liv som storbloggare", de har inte så mycket utöver det så att säga.

#14 - Mia

Jag ser det som en hobby som ger dig en exrainkomst, jag syr barnkläder som en hobby säljer lite ibland men ser inte det som ett jobb.



/Mia

#15 - Tess

Det kan absolut vara ett jobb! Jag önskar att jag kunde ha min blogg som mitt jobb för jag älskar verkligen att skriva. Tänk att få betalt för det också! :-)

#16 - Sanna

Ser min blogg absolut som ett jobb, eftersom jag tjänar pengar på det och de kräver en hel del tid och arbete. Så tycker absolut du ska se det som ett jobb du med och vara stolt över hur långt du kommit.



Kram Sanna

#17 - Mrs Sessan

Genererar bloggen inkomster så är det självklart ett jobb om det är en kvinna eller man bak tangent bordet.



Att blogga BRA är i allra högsta grad ett stort jobb & de som säger att dom lägger jätte lite tid på bloggen men har en välbesökt & arbetad blogg ljuger.



Klart barnen skall vara på skola/förskola när bloggen är ditt företag!!



//Sessan