100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Vaniljkräm
½ vaniljstång
2 ½ dl mjölk
1 ½ msk + 1/4 dl socker
3 äggulor
½ dl maizena
Mandelmassa
Grädde
Florsocker
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm på lite tills det blir fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunken och häll över mjölkblandningen. Rör om tills jästen helt har lösts upp.
3. Blanda i salt, socker, ägg och hjortronsalt.
4. Blanda i mjölet, lite åt gången. Blanda väl tills degen är jämn och fin och släpper från kanterna.
5. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med duk i 10 minuter.
6. Forma till ca 12 bullar på två plåtar och låt jäsa under duk i 40 minuter.
7. Gör under tiden vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 1 ½ msk socker i en kastrull.
8. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.
9. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.
10. När bullarna har jäst klart pensla dom med uppvispat ägg och grädde i 225 grader i 5-10 minuter.
11. När bullarna svalnat, skär bort ett litet lock på varje och gröp ur bullen lite. Samla allt som är urgröpt i en skål. Riv ner mandelmassa i skålen.
12. Blanda urgröpet, riven mandelmassa och ett par matskedar av vaniljkrämen till en härlig smet och fyll bullarna med det.
13. Spritsa på vispad grädde. Sätt på "locket" och pudra över florsocker!
P.S. Jag gjorde hemmagjord vaniljkräm, som jag tycker blir så otroligt gott, men det går nog lika bra att använda köpe-vaniljkräm.