bambi

Semlor
Hembakade semlor är så otroligt mycket godare än köpe-semlor. Det går inte ens att jämföra! Köpe-semlor är oftast lite torra och ibland till och med lite smaklösa, men här har ni receptet på världens godaste semlor. För jag har nämligen blandat i lite vaniljkräm med mandelmassan (man brukar annars blanda den med lite ovispad grädde) och det blev såååååååå gott!



100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Vaniljkräm
½ vaniljstång
2 ½ dl mjölk
1 ½ msk + 1/4 dl socker
3 äggulor
½ dl maizena

Mandelmassa
Grädde
Florsocker

1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm på lite tills det blir fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunken och häll över mjölkblandningen. Rör om tills jästen helt har lösts upp.
3. Blanda i salt, socker, ägg och hjortronsalt.
4. Blanda i mjölet, lite åt gången. Blanda väl tills degen är jämn och fin och släpper från kanterna.
5. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med duk i 10 minuter.
6. Forma till ca 12 bullar på två plåtar och låt jäsa under duk i 40 minuter.
7. Gör under tiden vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 1 ½ msk socker i en kastrull.
8. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.
9. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.
10. När bullarna har jäst klart pensla dom med uppvispat ägg och grädde i 225 grader i 5-10 minuter.
11. När bullarna svalnat, skär bort ett litet lock på varje och gröp ur bullen lite. Samla allt som är urgröpt i en skål. Riv ner mandelmassa i skålen.
12. Blanda urgröpet, riven mandelmassa och ett par matskedar av vaniljkrämen till en härlig smet och fyll bullarna med det.
13. Spritsa på vispad grädde. Sätt på "locket" och pudra över florsocker!




P.S. Jag gjorde hemmagjord vaniljkräm, som jag tycker blir så otroligt gott, men det går nog lika bra att använda köpe-vaniljkräm.
#1 - Emma

Jag brukar göra egen mandelmassa som blir SÅ mycket godare; gröp ur bullarna och blanda inkråmet med malen mandel, lite socker och en skvätt mjölk tills det blir en smidig konsistens (inte för löst och inte för hårt, alltså) :) Fyll bullarna och gör sedan på vanligt sätt!



Ett annat alternativ är hallonsemlor;

blanda inkråm, malen mandel, hallon och socker till jämn massa, fyll semlorna och lägg på hallongrädde ovanpå (hallon+vispad grädde+liiite socker). Megagott! :)

#2 - Malin

HjortHornssalt heter det. Rätt skall vara rätt.

#3 - En pojkmammas vardag - Livet på torpet

Åh det är ju sjukt gott med egna semlor!

Tror bestämt att jag ska ta och baka lite i veckan .... :)

#4 - Kattis

Umm.. nä! Jag tycker då att köpta semlor är godare! Köpta på kondis då, inte såna som säljs i tvåpack i matbutiken. Men det är la tur att det finns dom som föredrar hemmagjorda så det finns fler i butik till mig ;)

#5 - JENNYS MATBLOGG



Jag håller med!

Det är godast med hembakade semlor :)



/ Jenny