bambi

Dagens dilemma
Nästa vecka firar jag och maken vår ett-åriga bröllopsdag. Vi har pratat lite om att kanske gå ut och äta och då har vi pratat om att använda ett presentkort vi har hos en barnvaktsfirma på 3 timmar. Men jag är lite tveksam till om barnen (speciellt Leah, som är extremt mammig) kommer att känna sig trygga med en främmande människa som tar hand om dom (och kanske nattar dom).

Ett annat alternativ är att barnvakten kommer efter vi har nattat barnen, men tänk om barnen vaknar och så finns bara en främmande människa här? Det måste vara väldigt skrämmande, men det är extremt ovanligt att dom vaknar så nära inpå nattningen.

Vi brukar annars fråga svärföräldrarna om dom kan vara barnvakt när vi ska göra nåt, men nu ska dom vara barnvakt när vi är i New York i 4 dagar så då vill vi gärna inte be dom. Och samtidigt så känns det som att efetrsom vi snart ska till New York så kanske vi inte behöver göra så mycket på vår bröllopsdag?

Ja, det är detta som dagens dilemma för mig. Hur skulle ni ha gjort? Skulle ni ha utnyttjat presentkortet eller bara stannat hemma och myst?
#1 - Annica H

Det vet jag inte riktigt hur jag skulle ha gjort, men varför kan inte den personen/barnvakten komma lite innan nattning? Så att det blir någon som är med under nattningen eller något liknande.. Visst, där försvinner ju lite tid från presentkortet och ni är hemma samtidigt då men.. Ett förslag bara.

#2 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Annica Jo, det kanske skulle funka... tror ändå inte att vi behöver hela 3 timmar på oss att äta middag.

#3 - J

Nä, vi skulle kört på take away hemma och myst framför en film. Våra två bröllopsdagar hittills har bestått i att jag varit höggravid (BF+4) och sur och i det andra fallet låg den på en veckodag veckan innan dotterns födelsedag så vi firade bara lite hemma helgen innan. Vi har i och för sig bara haft barnvakt en gång under snart ett och ett halvt år så vi är nog inte så bra representanter pro barnvakt ;).

#4 - Josefin

Jag personligen hade aldrig någonsin använt en okänd barnvakt till mina barn. Jag kanske är alltför nojjig men jag lämnar inte mina allra viktigaste till någon vi träffat i några minuter. :S Både barnen och vi föräldrar skulle känna oss otrygga och oroliga.



I det läget hade jag helt klart valt att äta en trevlig middag hemma när barnen somnat!

#5 - Pethra

Vi hade stannat hemma men det är för att vi är väldigt noga med vilka som passar vår dotter, vi vill inte ha några främlingar i vårt hem och som ser efter vår dotter. Så att anlita barnvakt från en firma, någon man aldrig träffat förut, skulle vi aldrig våga göra, oavsett hur fina lovord barnvakten än må ha.

#6 - tankgirrl

Jag skulle stannat hemma och myst! Skulle aldrig vilja lämna mina barn hos en främmande människa...

#7 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Nej, vi har aldrig haft någon utomstående som har passat barnen någonsin. Inte ens på IKEA eller liknande barnpassning.



Men min kusin har varit gruppchef på en sån firma och hon säger att dom kontrollerar alla väldigt noga. Så efter alla hennes lovord så känns det ändå okej.



Är det ingen som har testat någon barnvaktsfirma?

#8 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Nej jag skulle aldrig ha en barnvakt som varken jag eller barnen kände väl. Det skulle inte alls kännas bra och kvällen skulle nog bli förstörd av nojjande överhur det hela fungerade ändå. Barnvaktsfirma känns verkligen inte som ett alternativ för oss (har aldrig ens tänkt tanken), men så har vi också flera runt om oss som KAN passa barnen. Hade möjligen tänkt annorlunda om vi inte haft den möjligheten. Men det hade ändå varit väldigt viktigt för mig att barnen träffat personen i fråga flera gånger och känt sig trygga med denne. Det hade verkligen känts hemskt om de vaknat upp med en främmande människa som enda person i hemmet. Även om de sulle sett henne/honom precis innan läggdags skulle det nog vara väldigt skrämmande. Nej jag hade satsat på hemmakväll istället när barnen lagt sig, och så ska ni ju som sagt snart iväg på den där resan, då får ni ju mycket tid för varandra.

#9 - Pethra

Bambi, självklart talar man sig varm om sådant man själv är bekant med och som man gillar och jag tror säkert att det är riktigt bra tjejer och killar som är barnvakter men jag tror ändå inte, oavsett hur bra de är, att det är bra och tryggt för ens barn att lämna dem hos främmande människor. Jag tror på att träffas x antal gånger först och se hur det går mellan barn och barnvakt, alla människor går inte ihop, det gäller ju inte bara oss vuxna utan även barn och vuxna. Så om firman kan erbjuda att familj och barnvakt träffas några gånger först och barnet får bli bekant med denna främmande människa så är det ju supert, men det känns ju inte som att detta är en möjlighet eftersom de kanske inte kan i förväg veta vem som de skall skicka till familjen?

#10 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Pethra Vad jag har hört så gör dom ett hembesök innan.



Detta är en barnvaktsfirma som specialiserar sig på kreativa barnvakter så dom hittar alltid på en massa skoj. Många av dom är utklädda när dom kommer...osv... Men det kanske funkar bättre mitt på dagen när barnen är mer på humör för sånt...

#11 - Amanda

Svårt det där.. det jag vet är att jag själv var barnvakt åt två barn, varav minstingen var 1½ år. När jag skulle natta dem en helgkväll så blev han helt hysterisk. Han skrek efter mamma och pappa och hyperventilerade så pass mycket att jag blev rädd att han skulle kollavippa totalt. Usch!! Det var riktig obehagligt. :(

#12 - Malin

Vi tog med oss barnen, valde en restaurang som har en lite enklare meny typ god pasta, lyxigare pizzor osv där vikände att vi nte helt skulle störa den fina stämningen för andra :) Vi åt rätt tidigt vid sex och det gick bra, unganra gillade det och sköt te sig bra. Barnen är tre st, fyra år respektive 20 månader var de då. Kanske ett alternativ, att fira tillsammans. Året innan när de små var bebisar, h

mtade vi en färdig trrätters och åt efter att alla barnen sov. Gick det med!

#13 - Sara - Mamma till Max 3 år

Jag skulle nog ha lagt barnen och sen beställa hem riktigt god mat och sitta hemma och mysa. oavsett om det är riktigt bra barnvakt så blir det ju konstigt att barnen inte har träffat personen i fråga förut. då spelar det nog ingen roll hur bra barnvakten är.

#14 - Mia

Skulle aldrig lämna mina barn till någon för dem okänd människa, aldrig aldrig. Spelar ingen roll om jag som förälder känner mig trygg med barnvakten, självklarhet för mig att de måste känna barnen. Speciellt inte när de är så små Leah kan ju inte ens förmedla sig själv än.



/Mia

#15 - Frida

Jag skulle ha väldigt svårt att lämna mitt barn med en människa som varken jag eller hon känner, när inte jag eller någon annan hon känner finns i närheten. Har till och med svårt att lämna henne på barnpassningen på gymmet fast jag är vägg i vägg. Men det är upp till var och en, tycker jag.

#16 - Sofia

Vi har ingen som kan passa våra barn men att lämna dom till en främmade person skulle jag/vi ALDRIG göra.

Finns många alternativ istället:

Beställa hem mat (finns god hämtmat, ej pizzza eller Thai).

Gå ut allihop på ett "barnvänligt ställe"



Kram Sofia

#17 - Anonym

Fy det kan ju vara pedofiler och skit som kommer hem. Hade jag aldrig gjort.

#18 - Pethra

Anonym: För att vara riktigt krass nu men det kan även någon av de som står en allra närmst också vara!

#19 - B

Jag vaktade två barn efter deras nattning, släktingar till mig, barnen känner mig väldigt bra. Föräldrarna var ute och åt. Rätt som det var 2 timmar in på barnpassningen vaknar en och ropar mamma, när lillen inser att mamma inte är där får han panik och gråter så han börjar hosta till sist och det slutar med att han kräks ner hela sig, mig och sängen. Av allt liv vaknar hans lillasyster och det är kaos. Ringde föräldrarna som var hemma på 10 min, under tiden lugnade sig pojken då han fick min iphone att leka med och lillasyster somnade om efter en flaska välling.



Sådana situationer kan uppstå, visst. Men föräldrarna var hemma på tio minuter så om ni ska ut så var i närheten så att ni vid nödfall kan ta er hem snabbt.



Testa firman, låter ju skönt och de personerna kollas nog noga.

#20 - Viveca

Jag skulle inte använda mig av en för mina barn okänd människa som barnvakt. Om jag vore i er situation skulle jag be farföräldrarna sitta barnvakt i ett par timmar. De kan ju komma efter att ni nattat barnen och skulle barnen vakna är det kända ansikten, som möter dem...



Lycka till med valet :)

#21 - TantMango - kreativitet, livsvisdom och en kärleksfullare värld

Jag visste inte ens att det fanns barnvaktsfirmor. Skulle inte heller vilja lämna mitt barn till någon för henne okänd. Ev på dagtid isf om de nu gör något skojigt kreativt och man är inte alltför långt bort. Men absolut inte vid sovande, tänk att vakna upp till en okänd människa.

Förrförra året hade vi barnvakt. Förra året hände så mkt annat runtikring och vi hade redan tagit barnvakt en hel helg när vi behövde sova, städa och rå om varandra. Så på dagen köpte vi takeaway från vår favoritindiska restaurang. Lillan var med och åt tills hon lade sig. Sedan myste vi vidare i soffan och det kändes helt ok.

#22 - Linda

Jag skulle också stanna hemma och duka upp mys när barnen sover. Jag tror säkert att det är ordentliga människor som jobbar hos såna företag, absolut, men för barnen är det ändå vilt främmande personer, vare sig de är duktiga på sitt jobb eller inte. Såna saker skulle jag inte göra förrän barnen är äldre, kanske 5 eller t.o.m. 6 år.