bambi

Jaha, vad tyckte ni då...?



Ja, igår var det ju premiär för tv-serien Mammor och minimodeller. Jag kunde inte låta bli att titta på spektaklet och stundvid så mådde jag faktiskt lite illa. Tyckte speciellt synd om barnet vars mamma tjatade och tjatade och i stort sa "du gör fel!" (men sa inte det rakt ut).

Jag skakar på huvudet och tänker "vad lär ni era barn egentligen?". Att ni kommer att bli bedömda utifrån ert utseende? Att ni behöver smink för att se "pigg och fräsch ut" när ni är 9 år?!?!?! Hur kommer det då att bli när dom är 11 år? 13? 17?

Usch, sen när är det viktigaste hur man posar, sminkar sig eller vilka "talanger" man har när man är ett litet barn?? Såg ni på programmet? Vad tyckte ni?
#1 - Amelie

Tyvärr kunde jag bara titta i ett par minuter, jag stod inte ut med vidrigheterna! Jag tror jag aldrig blivit så arg på ett tv program förut.

#2 - Belinda

Samma här, mår illa av skiten!

#3 - Josannah

Jag har visst inte den kanal, då jag bor utanför Sverige, men vi har annat kanal som är ameriansk.. jag kom in i tvrum och såg den program på. "Blekhet är inte tilltalande" och sprayar sin dotter i solbrun så släckte jag av, så arg jag blev! Hur korkade kan man va?

#4 - Magdalena

Svårt att fatta att mammor gör så mot sina barn...smink, slingor, lär dem hur man poserar (!!!), kritiserar, blir "besvikna" då barn gör "fel", blir arga,.... men det är BARN som VILL GÖRA DETTA!!!! De vill bli modeller....står framför kameran...Vem tror på detta?

Magdalena

#5 - Jennie

Jag tyckte inte att det var så farligt som jag trodde att det skulle vara, men det är nog enbart för att jag kollat på toddlers and tiaras innan...



Jag tyckte faktiskt att ett par av mammorna verkade ha en helt okej inställning till alltihop, att de endast gjorde det för att det skulle vara en rolig grej. Men några av mammorna var ju mardrömsmammor.

#6 - Matilda

Jag tyckte inte alla föräldrar var så illa som jag hade föreställt mig. Men hon som sa att hennes dotter var hennes lilla docka, och hon som vaxade/rakade sin 8 åringsben fick mig att bli lite förbannad.

Men samtidigt kan jag inte låta bli att jämföra med idrottssporter i sverige, när man varit med och det har varit föräldrar som stått och gastat bredvid planen och man har märkt hur barnen reagerar negativt, det tycker jag inte heller är OK någonstans.

#7 - Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

Som jag skrev i bloggen:

När jag blev mamma så var det mycket jag helt plötsligt behövde fundera på och ta ställning till. Som att till exempel fundera på vad för slags budskap jag sänder till ungarna genom att bara finnas till och på vilket sätt jag bekräftar dem på i mitt bemötande.



Jag bestämde till exempel att jag aldrig skulle värdera deras yttre. Jag skulle aldrig ge dem ytliga komplimanger eller på annat sätt lära dem att utseendet är en egenskap som är värd uppmärksamhet eller bekräftelse.



Jag bestämde också att jag skulle förmedla detta genom mitt eget yttre för hur vi än vänder och vrider på det så sätter vi ju en slags standard med det förhållningssätt vi har till våra egna kroppar. Jag började rannsaka mig själv. Varför rakar jag mig? Varför sminkar jag mig? Varför klär jag mig på det här sättet och vad sänder det för signaler. Och så vidare.



Det är vi föräldrar som sätter grunden för en sund självbild och det är vi som måste, jo jag insisterar, måste vara den där motpolen när övriga världen blivit tokig. När övriga samhällets budskap lär dem att hata sig själva och att de aldrig kommer att duga precis som de är. Det är mamma och pappa som måste visa vad som är viktigt, samt vara den där värdegrunden där barnen kan stanna till och tanka trygghet och villkorlös kärlek.



-----



Och jag avstod från att titta på skiten.

#8 - Pethra

Jag var väl medveten om att det började i går men jag avstod helt medvetet att titta på det, det ger mig inte ett skvatt mer än att jag blir irriterad och det orkar jag inte med. ;)

#9 - Natali BLOGGAR OM LIVET

Jag tror att JAG själv hade gillat att bli sminkad och fått håret lockat när jag var i den åldern. Därmed inte sagt att det är rätt...men det går ju inte att döma utifrån ett tv program som är ute efter att provocera.

#10 - Becca

Det var verkligen hemskt! Usch, vilka mammor! Dock tyckte jag det var en som var lite bättre än de andra, men det var ändå helt sjukt! Känns väldigt smart att lära sin dotter att utseende är allt, de lär ju inte alls få problem med självkänslan i framtiden...

#11 - Karoliina - med K och två i.

minst sagt märkligt program, speciellt hon som såg tösen som sitt projekt, då tappade jag hakan.



däremot blev jag lite positivt överraskad att hon som höll i skolan faktiskt reagerade på ungen som poserade "lite vuxet" och sa till om det, istället för att uppmana till det. "det är ju faktiskt barn vi jobbar med". det tyckte jag var bra!

#12 - Anonym

Det är lika äckligt att titta och uppmuntra sådana program som att medverka så nej jag tittade inte, precis som jag inte skulle titta på en avrättning på tv. Jag är allmänt äcklad både av mammorna utifrån programidén och över den kanal som sänder skiten :-(

#13 - Anna, Gbg

Skulle aldrig falla mig in att titta på det. Vad jag läst om det verkar det ju helt galet och jag skulle bara bli arg om jag såg på ett sådant dumt program. Vill inte ödsla min dyrbara tid till att stödja deras tittarsiffror!

#14 - Hanna

jag tittade på det och jag tycker det var fruktansvärt. Vem sjutton rakar sitt barn som är nio år? Hade jag varit mamma även om dottern hade kommit och frågat om hon fick raka sig skulle jag ha sagt nej. En nioåring ska inte sminka sig tycker jag och slinga sig. Sen verkar det som om många av mammorna vill det mer än döttrarna. Döttrarna verkar ju vilja jobba som annat. Jag tror att mammorna själva har dåligt självförtroende och uttnytjar sina barn istället så att de kan få bli "framgångsrika". Jag tycker det var en mamma som var lite bättre än de andra då hon ser detta mer som en lek. Däremot så gör även hon fel för såhär uppmuntrar mammorna deras utseenden. Jag tycker inte att barnen ska behöva tänka så på utseendet när de är så små. Låt de få vara barn och leka. Sen tycker jag den mamman som lät sin dotter göra sexiga poser var hemsk och kan dessutom inte ta åt sig kritik. Nej usch!

#15 - tindra

Kollade inte på programmet...såg reklamen & tycker såna föräldrar är helt puckade! Dem förstör barnen & deras barndom....

Dem "lever" ut nåt via sina barn som dem själva hade velat göra...sjuka människor...

#16 - johanna jordgubbe

jag förstår inte att det kommer som en chock för alla.. har ni tidigare trott att barnen i H&M katalogen och i Lindex skyltfönster kommit från Mars eller :)

#17 - Amie

johanna jordgubbe : WORD!!! Håller med! Det handlar ju mest om "reklamjobb" och sånt... inte "miss world"...

#18 - Jennie

Hemskt, riktigt vidrigt och tycker enormt synd om barnen.

Tror inte att dom till 100% är med på det, mammorna har garanterat ett finger med i spelet då det gäller alla barnen.

Tycker också att det är sjukt att tv3 gör en seriös tävling om detta, att man uppmuntrar folk till sånt här istället för att försöka göra något åt det, för det är varken friskt eller bra.

#19 - ENDENISE

åh detta har jag missat. Men lika bra det, för jag hade nog blivit bitter. Hemskheter!

#20 - Anonym

trevligt, så länge barnet tycker det är roligt så =) detta är likadant som fotbollsmammor som håller på, ridmammor eller mammor som bara vill att barnet ska ha rosa om det är en kille osv..osv.

#21 - Maria Jontasdotter - En miljömedveten feministisk alternativ vegetarian med självförsörjandedrömmar

Jag har precis sett klart på programmet på tv3play och känner att jag måste smälta och ta in allt jag sett innan jag kan uttala mig. Det är hemskt, fast ändå halvspännande att se hur olika människor kan tänka om smink och raka benen på små barn och liknande.