bambi

Kan man inte förvänta sig ens ett tack?
Jag har en vän som kommer från England och han påpekar ständigt hur oartiga vi svenskar är. Jomenvisst, vi säger inte tack före och efter varenda mening som britterna gör men lite hyfs har vi väl... har jag alltid påstått... Men nu vet jag ärligt talat inte längre...

Jag är en sån som aldrig tappar bort saker. EN gång i hela mitt liv har jag tappat bort mina nycklar - that's it - och jag minns det så väl (för det var ett riktigt trauma för mig). Jag var runt 12-13 år och hade cyklat till ett badställe med en kompis. Man var tvungen att cykla igenom skogen för att komma dit och någonstans där på vägen tappade jag mina nycklar! Som tur är så hade jag en sån där bricka, så någon lämnade in dom till polisen och jag fick tillbaka dom...

För en vecka sen så var jag ute och gick här i närheten med barnen då vi går förbi en parkeringsautomat. Jag brukar ibland titta på dom för att dom visar klockan och det är mycket smidigare att titta på klockan där än att ta av sig vanten, öppna väskan och ta fram iPhonen. Men när jag tittar på parkeringsautomaten så ser jag att det sitter ett visa-kort kvar i den. Jag tittar runtomkring mig men det var rätt så tomt på gatan, så jag tar det och lägger ner det i väskan.

Så fort jag får chansen så kollar jag upp personens telefonnummer, som tur var så hade personen ett rätt så ovanligt namn. Mobilen är avstängd så jag lämnar ett meddelande och berättar att jag har hittat hans visa-kort och säger att han kanske vill ha tillbaka det och att han kan nå mig på det och det numret.

Numret som jag hittade till honom var till en jobbtelefon, vilket är ett företag precis i närheten. Så jag antog att han hade parkerat bilen här vid hans jobb. Så jag tänkte att jag kanske ska gå dit och lämna det, eftersom han hörde inte av sig på några timmar.

I receptionen så säger dom att dom inte får tag på honom men att han ska vara någonstans i huset. Så jag lämnar kortet i receptionen. Jag ringer honom igen och säger "nu har jag lämnat ditt kort i receptionen vid ditt jobb" så att han vet det. Sen har jag inte hört ett knyst från honom. Det är absolut inte så att jag förväntar mig någon hittelön eller liknande men jag trodde faktiskt att han skulle ringa upp mig och säga tack? Eller är det för mycket att förvänta sig? Men han kanske inte tycker att det är så farligt att glömma sitt visa-kort?

Min brittiske vän tycker att jag borde ringa upp killen och läxa upp honom för han tyckte att han behövde lära sig lite hyfs... haha... men det tror jag att jag skippar  ;)
#1 - Annica M

Oj, ja absolut. Ett tack är något jag tycker du skulle fått. kram Och väldigt schyst av dig att lägga ner tid på detta.

Hoppas du får en bra dag.

#2 - Lady Dahmer

Kanske blyg? Telefonfobiker? osv. Jag hade nog inte ringt upp. Inte för att jag är ohyfsad utan för att jag tyckt det var sjukt obehagligt.

#3 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

lady dahmer Men skulle du inte skicka ett sms eller ett tack-kort då?

#4 - MissParker

Det där hör nog dock till ovanligheten, skulle jag tro. Jag har hittat plånbok, visakort, bensinkort och haft väldigt tacksamma människor på andra sidan!



Men det kanske är lite som Lady D säger, kanske även skäms han för att han var så slarvig?

Fast det hade ju iofs varit spännande att se vad han säger om du ringer och frågar om han inte fått tillbaka sitt kort, med tanke på att han inte hört av sig.

#5 - Maddie

Jo men ett tack tycker jag man kan förvänta sig minst sagt! Via sms iaf om man inte vågar ringa upp. Jag själv är alltid mycket noga med att vara artig och tacka, tycker det är god uppfostran att göra det så jag försöker fostra mina barn i samma anda :) Men jag har också märkt att detta inte är fallet för alla... Sorgligt. Får nog hålla med din engelska vän där en del, även om man inte behöver säga tack och amen i varenda mening :)

#6 - Anonym

typiskt svensk dåligt hyfs. jag har också ansträngt mig 2 ggr när jag hittat plånböcker. jag har knappt fått tack. D'r har man suttit och spårat och ringt mm....................nästa gång kasnke jag låter dem ligga istället..................nej tyvärr för jag är den snälla tacksamma typen :-)

#7 - Mamman

Vänta ett tag med att döma, det kanke trillar in ett tackkort, alt en bukett med blommor som tack...:-) en vecka är ju inte så mycket....

#8 - Bee

Jag tror inte folk generellt är otrevliga i Sverige, finns många mysiga, snälla, pratglada och varma människor och nu bor jag i Stockholm vilket folk har fördomar om också. Men det finns rövhål överallt i hela världen och så även i Sverige och Stockholm. Och ja, även om man har telefonfobi så kan man sända ett kort eller ett sms, för det är oartigt att inte höra av sig oavsett orsak.

#9 - Lina

Jag hade nog absolut försökt tacka på något sätt. Skicka ett sms, ett vykort vad som helst.

#10 - ANNAWII ♥

Jag hade tackat och kommit över med blommor. Inte alla som lämnar tillbaka ett Visa-kort i dag ju!

#11 - airaM

Oj, så lamt gjort av honom. Fruktansvärt dåligt. Jag skiter i om han tyckte det var jobbigt eller blablabla, det kanske var jobbigt för dej också, att söka upp och lämna tillbaka hans kort, men du gjorde det ändå. Pinsamt av honom.

#12 - Den hemlige miljonären

Ett tack är väl inte så mycket begärt. Han hade ju en himla tur att det var just du som hittade kortet. Kan hålla med om att vi svenskar kan vara lite dåliga på det där lilla ordet som faktiskt betyder mer än man kan tro.

Vi har tur att det finns sånna som du här!

#13 - Hazel

Då vill iaf jag passa på att tacka dig för att du är en sån snäll människa! Tack! Vi behöver fler som dig :)

#14 - Hanna Fridén

Oj! Klart man ska tacka för en sån grej. Han kanske tänkte att han "ändå redan spärrat kortet och sånt" och helt enkelt inte brydde sig, och därför inte tyckte att han behövde uppskatta din ansträngning. Det du gjorde var ju sjukt snällt. Jag har varit med om att folk hittat saker jag blivit av med och då har jag blivit överlycklig! Det har även hänt med saker som jag redan spärrat men man blir ju glad änså för att folk är snälla och bryr sig och man vill ju att de ska få credd för det, för det förtjänar dem!



Du får i alla fall ett tack från MIG bara för att du är så snäll och anstränger dig så mycket för andra när sånt här händer! Det var inte mitt kort, men jag blir glad bara när jag läser om folk som anstränger sig lite extra i vardagen för andra människor för ni är supergrymma och gör den här världen till en lite bättre plats att leva I! :)

#15 - Becca

Han skulle absolut ha tackat dig! Om han inte vågade ringa skulle han i alla fall ha skickat ett sms eller nåt, det var ju jättesnällt av dig att lämna tillbaka det! :) Jag skulle bli jätteglad om någon ansträngde sig så mycket för att ge tillbaka något så viktigt till mig om jag hade tappat det!

#16 - britta bloggar

Men självklart skulle du få ett tack för det! Han kan väl skicka ett kort eller så om han inte "vågar" ringa?

#17 - Chriszy

jag glömde en påse med plånbok och lite nyinköpta grejer vid tumba centrum innan jag åkte hem, märkte det när jag var hemma. Som tur var hade en kvinna hittat påsen och lämnat den vid pressbyrån. Där hade hon också lämnat sitt nr, så för mig var det självklart att ringa och tacka henne för att hon lämnade in den så att jag kunde få tillbaka den :)

#18 - Ketchupmamman

Förvånansvärt många klarar inte av att lyssna av sina telefonsvarare på jobbtelefonen, så han kanske inte vet hur han ska få tag på dig? Med tanke på att han inte ringde under de timmar du hade kortet, så hade jag nog gissat på det, för självklart borde du fått ett tack! Och ett fång blommor. Eller ännu hellre choklad, för man kan inte äta blommor.

#19 - Viktoria - ♥ s t j e r n f a l l ♥

Vi hittade en liten ask med ett par specialgjutna öronproppar (kostar flera tusen kr) för ett tag sedan. Sådana som man har om man spelar i en orkester, för att stänga ute vissa ljud (nåt sånt).



På asken stod ett nummer så vi ringde upp och personen talade om att hon kunde hämta upp dom dagen efter.



Det slutade med att min sambo fick cykla till andra sidan stan för att lämna dom och så sa hon inte ens tack eller verkade glad. Det kändes lite tråkigt faktiskt :(



Däremot så hittade vi grannens nycklar för ett tag sedan på gatan (visste att det var grannens pga tvättstugenyckeln) och hon blev jätteglad och kom med en chokladask ett par dagar senare :)



#20 - Tanja

Dålig stil! Att inte våga ringa är inte ett giltigt skäl för mig, då kan man ju be nån annan eller skicka ett kort iaf.



Jag minns för några år sedan då jag var hemma och hälsade på mina föräldrar. Det var sommar och ytterdörren och min syster låg och sov eftersom det var ganska tidig förmiddag Hon vaknade av att det satt en främmande hund vid sängkanten. Han hase traskat in genom dörren och hittat henne Vi har också hundar så kanske han kände lukten eller så?



Det var en mkt välskött hund med fint trimmad päls. I vilket fall så letade vi efter ägaren, åkte runt och frågade folk, kontaktade polis för att höra om hunden var anmöld saknad. Men till slut fick vi lämna in den på polisstationen eftersom vi inte kunde ha honom kvar hos oss. Vi lämnade namn/nr. Det hade varit skönt att få veta hur det gick, men vi hörde aldrig nåt. kändes konstigt att ingen hörde av sig och tackade för att vi tagit hand om den. När föräldrarnas hund var på "rymmen" vid ett tillfälle och upphittades av en familj några km bort så åkte mamma senare dit med blommor. Självklart för oss att tacka för att någon brytt sig om vår hund....Visst är man olika, men vanligt hyfs borde alla ha...

#21 - Hanna - Mode, smyckestillverkande och min vardag

Vad mesigt att inte ringa och säga tack. Det hade jag gjort.

#22 - tindra

Otacksam gubbe juh!

#23 - Viola 22årig tvåbarnsmamma

Han kunde ju skickat ett sms i alla fall, om han nu mot förmodan inte skulle våga ringa upp...

#24 - Bella

Klart man säger tack för en sån sak! Väldigt god gärning av dig, inte självklart för alla.

#25 - Lisa

Såklart han skulle ha tackat på något sätt, du var ju supersnäll!



Jag hittat väskor och plånböcker och spårat upp ägarna, och de har alltid varit tacksamma- en tjej storgrät och slängde sig om halsen på mig:-). När det har varit pengar har jag t.o.m fått en liten hittelön.



Jag tänker alltid på det som karma, jag gör för andra vad jag vill att andra ska göra. Inte på det sättet att jag tror att det på något mystiskt sätt vägs ihop, utan mer att om jag lämnar igen något nån tappat kanske den blir mer benägen att göra samma sak för nån annan, vilket i längden gynnar alla. Pay it forward helt enkelt.



Inte för att det hör hit, men jag som ofta är i UK tycker tvärtom att alla de här please och thank you inte betyder ett skvatt mer än glättig yta, och att folk (generellt) mer sällan gör något som inte gynnar dem själva.



Ett undantag: När det gäller att flytta på sig, eller att man råkar stöta ihop med någon eller är i vägen i en affär, på bussen, på stan osv, är svenskar (Igen, självklart en hård generalisering) grymt mycket otrevligare och ber aldrig om ursäkt.

#26 - Camilla

Jag hittade en gång en hund nära där jag bodde och reagerade på att den verkade vara själv (sprang omkring precis vid en vältrafikerad bilväg), de hade inte ens ett halsband på sig! Jag tog fast den (inte så svårt, var en snäll labrador) och höll i den ett tag och väntade för att se om det kom någon men det gjorde det inte. Jag ringde polisen och läste upp öronmärkningen för dom och dom hittade ägaren i sin databas och gav mig numret dit. Ingen svarade när jag ringde så jag fick ringa upp polisen igen och fråga vad jag skulle göra. Dom frågade mig om jag kunde gå och lämna hunden hemma hos dom. Jovisst sa jag och undrade vart dom bodde, då bodde dom några kilometer ifrån där jag hittade den. Min mamma fick komma med ett rep typ som jag kunde knyta runt halsen på hunden och så gick vi dit med hunden. Ringde på dörren och berättade vad som hade hänt. Fick inget tack eller någonting. Typ ett "jaha". Jag förstod ingenting, dom hade inte ens märkt att hunden var borta.

#27 - Magdalena

Det är helt sjuk, vilken j... Ursäkta mig :) Många eller en del saknar hyfs ;(

Vill berätta något. Hade ett fint skrivbord "över" eftersom köpte ett nytt.Tänkte att orkar inte med annonser, ville bli av den. Fint var det osv. Hänge lappen men "annonsen" på staketet att lämnar bort den utan kostnad...Efter en kvart någon knackade på...en av grannar fast de var ganska nyinflyttade. De fick skrivbordet. Fick tack just då men de har aldrig ens sagt "hej" då vi satt ute medan de gick förbi ;( Ja, kanske jag kräver för mycket, eller?

magdalena

#28 - Magdalena

Det är helt sjuk, vilken j... Ursäkta mig :) Många eller en del saknar hyfs ;(

Vill berätta något. Hade ett fint skrivbord "över" eftersom köpte ett nytt.Tänkte att orkar inte med annonser, ville bli av den. Fint var det osv. Hänge lappen men "annonsen" på staketet att lämnar bort den utan kostnad...Efter en kvart någon knackade på...en av grannar fast de var ganska nyinflyttade. De fick skrivbordet. Fick tack just då men de har aldrig ens sagt "hej" då vi satt ute medan de gick förbi ;( Ja, kanske jag kräver för mycket, eller?

magdalena

#29 - Camilla

Ja, jag har själv undrat många gånger över hur 'ouppfostrade' många är. Man säger tack när man får något (present/gåva) eller när någon gör något snällt eller liknande. Jag hjälpte tex en släkting att få ett jobb, han har inte ens kommenterat det hela! Men jag tycker det är på många plan folk beter sig konstigt. Som i bussar tex. Kliver en gammal farbror på, är det någon som reser på sig då? Tonåringarna med innebandyklubbor som sitter längst fram? Nej. Det brukar vara jag som sitter längst bak som viftar "kom, du får min plats!". När jag var gravid så erbjöd jag en ännu mer höggravid tjej min plats på t-banan..ingen annan gjorde det. Asch, nu blev det ett långt utlägg som kom från ämnet. Summa summarum..ett sms med ett tack hade han kunnat kosta på sig! Absolut! Det minsta man kan begära.