bambi

Att presentera färdiga lekar hämmar fantasin
Nu när vi har suttit och byggt ihop flera av legosatserna som barnen fick i julklapp så förundras jag över hur många specialbitar det är. Bitar som bara kan användas på ett sätt eller till att bygga en viss grej.

Det verkar vara ett tema som Lego kör med nuförtiden, att alla deras byggsatser endast kan byggas på ett viss. Hämmar inte det fantasin något enormt?

Men när man tittar runt i leksaksaffärerna så är det så otroligt många leksaker som presenterar en färdig lek eller en färdig story att följa. Speciellt alla leksaker som utgår ifrån filmer och tv-serier.

Då blir det så lätt att barnen bara spelar upp det dom ser, istället för att hitta på eget. Ibland är jag lite orolig för hur det kommer att gå med barns fanatsi när dom aldrig tillåts ha tråkigt eller hitta på egna skapelser i dagens samhälle...
#1 - Josefine

Jag håller verkligen med! Det är så synd att lego har blivit så "förstört".



Mina barn leker med Little pet shop och det är också väldigt färdiga roller. Lite synd, tycker jag.

#2 - Linn

Jag tror på att köpa olika slags leksaker och inte allt från en och samma serie så att barnen nästan blir tvingade att blanda och då även blanda roller. Om barnen bara har en barbie eller bara en spiderman så måste den leka med någon annan figur som den annars inte umgås med.



Kanske nåt att tänka på nästa gång man går till leksaksbutiken?

#3 - Malin

Åh, jag är så glad att sambons lego (och nog mitt med?) finns kvar och bevarat. Mitt ligger i stora byttor, blandat huller om buller. Sambons är sorterat efter färger (??!!) i olika lådor. Ja, han är lite ordningsam. Det ska våra barn få leka med, sedan är det bra med enstaka figurer till detta, men inte enbart. Då är det ju inte LEGO! ;-)

#4 - tankgirrl

Det är väldigt många leksaker iodag som bara har ett syfte, vilket är jättetråkigt... Det är såå svårt att hitta leksaker som fantasin utvecklas av, vi har köpt i Järna, dockor och pussel, bollar och lite sånt men det är dyrt och dessutom långt att åka då vi bor i linköping.

#5 - Malin

Ja det är så sjukt tråkigt och förstörande. Jag letade mig fördärvad inför jul. Skulle försöka få tag på några "gubbar", helt vanliga människor, (minns att jag hade några sådana gubbar när jag var liten), människor som kunde vara pojkar, flickor, hästskötare, kungar, en mamma, grannen, pippi, emil, bamse eller vad nu barnen skulle vilja sätta för roll på dem. Men jag hittade inga, hittade bara färdiga paket där personerna redan vara klara och rollbestämda. Det blev inget inköp.

#6 - Emma

Min bonusson på 6 år leker otroligt mkt med Lego och han är väldigt kreativ och bygger egna saker. När vi köper Lego åt honom köper vi oftast Lego City och efter ca en vecka river han lastbilen eller vad det nu var och bygger massa egna saker av den. Men kan hända att just Star Wars Lego är väldigt enformigt?

#7 - Linda

Här resonerar vi som så att vi bygger upp allt en gång, så att man får se hur det ser ut när det är byggt enligt ritning. Därefter får man bygga om bäst man vill och kan.



Tycker man dessutom att lego har blivit för inriktat på olika saker så kan man ju köpa blandlådor, där man får bottenplatta, lite fönster och dörrar. Man får med ritning där också, där man kan få lite ideer om vad man ska bygga. Utöver det så kan man köpa bara vanliga legobitar, jag köpte från stor och liten på nätet ett paket på jag tror det var 640 bitar. Så jag tycker inte att det behöver vara särskillt hämmande.

#8 - Tess

Här tänkt detsamma! Lego på min tid var lite allt möjligt. Minns att det kunde följa med ett blad med förslag till vad man kunde bygga, kanske 3-4 förslag, men att man även var "fri" att bygga vad som helst. Jag gillar inte den typen av styrd lek som en del leksaker ger numera. Här blandas det mesta.