bambi

Vår hjärna är lat
Ofta när jag ska skriva ett blogginlägg så måste jag läsa igenom det två eller tre gånger för att se till att det inte kan ske allt för stora missförstånd. För varje person som kommer in och läser har med sig sitt bagage av erfarenheter och tolkningar av situationer. När jag skriver ett inlägg så kommer sen 1800 olika tolkningar av det beroende på om ni har varit med om något liknande, vilket humör ni är på, om ni gillar mig eller inte...osv. Så är det förstås också när man pratar med någon på riktigt.

Men vi tänker sällan på att det vi säger, eller snarare tror att vi säger, är inte samma sak som det som personen hör och uppfattar.

Vi människor är lata av naturen, speciellt vår hjärna, så när vi lyssnar eller läser något så ser vi oftast sånt som bekräftar det vi redan tycker och tänker. Vår hjärna orkar inte göra om bilden av en människa tusentals gånger för varje gång man träffar den eller samtalar med den. Nej, istället så så fastnar bara sånt som bekräftar bilden av den. Om någon tror att jag är en besservisser så kommer den leta efter saker som bekräftar det. Om jag säger att jag ogillar någon så är det ju egentligen inte så att jag ogillar allt den gör men jag kommer ständigt hitta saker som jag ogillar hos personen.

Detta gäller förstås inte bara personer utan också situationer och saker. Om man t.ex. är rädd för att åka tunnelbana för att man tror att det är väldigt farligt. Så kommer man att se alla "farliga" saker med tunnelbanan och det kommer man att komma ihåg starkast.

Ett sätt att komma ur denna negativa spiral är att använda sig utav kognitiv terapi, som är ganska enkelt, där man själv ändrar fokus. Man kan ge sig själv i uppdrag "idag ska jag se fem positiva saker pendla/barnens förskola/hos min pojkvän" så att istället för att bara fokusera på det negativa så blir man tvungen att "leta" efter dessa positiva saker och man blir således mer medveten om dom. Testa själva!
#1 - Annica H

Bra idé eller ja, snarare bra tips! ;)

#2 - esteterier

Väldigt bra formulerat! Känner igen mig (och många i min omgivning) så himla väl.

#3 - Mariel

True that!! Jag brukar leta efter "förklaringar" bakom personers ageranden, speciellt när de beter sig illa. Det gör att jag inte tar saker lika personligt då det sällan har med mig att göra egentligen :-)

#4 - Viola

Intressant! och det stämmer ju faktiskt som oftast.

#5 - Anonym

=))

#6 - idun

Stämmer nog väldigt bra.



Och vilka reaktioner du fick på inlägget när du sagt till personen i bilen. :-)

#7 - Maria Jontasdotter

Det verkar smart, har läst om det innan, att våra tankar skapar vår verklighet liksom. Är vi negativ blir det mesta negativt o så!