bambi

Har vi inte kommit längre än så här 2012?
H&Ms höstkatalog damp ner i brevlådan igår. Jag och barnen satte oss ner och tittade lite på barnkläderna tillsammans. Nästan genast så slogs jag av dom stora skillnaderna mellan "flickavdelningen" och "pojkavdelningen" i katalogen. Till och med genusmotståndarna borde kunna se dessa skillnader...
 
 
 
Tjejer - visa rumpan, titta förföriskt bakåt (hur många killar ser vi i denna pose)?
Killar - slappna av och ta det lugnt, se lite cool ut
 
 
Och vad är detta med att killar/pojkar alltid ska vara "aktiva" medan tjejer ska inte smutsa ner sina glittriga (ömtåliga) kläder?
 
 
Det kanske finns en antydan till dansande hos denna tjej. Det var den enda som jag hittade som höll på någon sportaktivitet, jämfört med killarna där var och varannan håller på med någon sportaktivitet.
 
 
Igen - hänga med kompisarna och titta ömt ner på kompisen medan pojken tittar ut mot sina drömmar om att bli baseballstjärna.
 
 
Till och med när man tittar på dom mindre barnen så finns en stor skillnad!
 
En del kanske menar att dessa katalogbilder inte har någon större inverkan på oss och våra barn. Att dom inte har någon stor betydelse. Men om det inte har någon betydelse varför har man då gjort en sån stor skillnad mellan könen?
 
Detta är ändå en katalog som kommer in i många hem och som många barn tittar i och kanske tänker "åh, dom kläderna vill jag ha på mig och då kan jag göra si eller göra så". Bilderna skapar en stämning, mys med kompisarna eller roligt bus med kompisarna. Klart att barnen blir sugna på att göra detsamma med sina kompisar. Klart att dom identifierar sig med dessa barn som kanske till och med har likadana kläder som dom!
 
Jag trodde ärligt talat att vi hade kommit längre än så här 2012. En positiv sak är i allafall att det är liiiite mer färg bland killarnas kläder, men det väger inte upp för dessa unkna bilder....
 
Vad säger ni om bilderna? Vad ska man göra för att påverka?
 
#1 - emma sofie

Jag vet inte hur det är med andra men jag har aldrig tänkt på det förrän du skrev om det nu. Men det är ju sant det du säger, vilken markant skillnad!

#2 - OddPixie

Tyvärr så tror jag att folk är så vana med att det "bara är så", och då tror jag inte att så många reagerar.

#3 - Ankis

Det blir ju inga barnkläder från HM i år.

Jag tycker HM ibland har mycket fint, speciellt deras djurtryck, men jag saknar ett mellanting. Det ska antigen vara tufft, grått och blått eller rosa, rosetter och spets.

#4 - Tilda

Åh blir så upprörd över detta, känner att man vill sätta ner foten. Gör något ordentligt! Få dem på H&M (och många andra företag) huvudkontor att vakna till, skapa en katalog med barn som leker, har roligt, sportar, är med kompisar, spelar spel, ja allt möjlig oberoende av vad det råkar ha mellan bena. Detta gjorde också mig påmind om när jag var liten, då brukade mamma hålla för huvuden på barnen och säga, "tycker du om den här tröjan" (då var jag och min syster lite äldra kanske 8 - 10 år, så man hade börjat se det där med "kill och tjej kläder") och ofta så gillade jag om min syster det käderna men man hade aldrig sett det om mamma inte höll för huvudet, så barn blir faktiskt hjärntvättade av detta flickigt och pojkigt. Vet inte riktigt vad jag vill komma till med bra att du lyfter det här i din blogg, för det är viktigt, det MÅSTE ske en förändring i dessa kataloger, skyltfönster, reklambilder etc.

#5 - ammie

Verkligen urbota tråkiga kläder och bilder. Jag handlar bara enfärgade collegekläder, strumpor och kalsonger från hm. Resten vill jag inte att mitt barn ska ha på sig. Jag väljer kläder från andra märken istället. Där kläderna har härliga färger, coola mönster och tryck. Skönt att det finns annat att välja på från mindre klädmärken iaf !!

#6 - sandra

usch de är verkligen tråkigt när de är som det ärmed alla dessa kläder ,min dotter som är 3 år älskar blixten mcqueen och bärgarn och villgärna ha kläder med dom ooch självklart finns de inget på tjejavdelningen :( och idag skulle vi gå och köpa troser till henne då hon slutade med blöja nyligen då fråga hon om vi kunde köpa trosor med blixten mcqueen på men då va ja ju tvungen och berätta att de finns inte troser med blixten på utan de fanns massa prinsessor och andra flickmotiv , väldigt tråkigt för tjejer tycker ju också om bilar och andra pojkiga saker . vill verkligen ha en förändring på de ..

#7 - AnnaSC

hm och andra katalogklädesföretag går bort just pga deras uppdelning. Här är det Polarn och Molo som gäller.

#8 - Petra

Men Sandra, genom att resonera som du gör, att det inte finns eftersom det inte finns på flickavdelningen så begränsar du din dotter. Köp från pojkavdelningen då! Vi köper massor av kläder till vår dotter på pojkavdelningar om vi inte finner
det vi söker på flickavdelningarna.

#9 - AnnaSC

och när min Axel var med på HM för ett tag sedan ville han ha en lång turkos tunika med en kanin med glitterhalsband på. Han är så fin i det! och det syns att han gillar den han sitter och klappar kaninen hela tiden. So what vem säger att bara flickor kan ha den?

#10 - Anna

H&M har ju en marknad utanför Sverige också där genusmedvetenheten inte är lika stark bland föräldrar som den är här i Sverige. Jag jobbar själv på ett stort modeföretag som säljer barnkläder i flera länder och det är bara från Sverige vi får denna typ av reaktioner. Sen säger jag inte att det är rätt att plåta alla bilder på detta sätt, men jag förstår varför det görs och jag tror att det är svårt att få ett företag att ändra på sig för att en liten del i ett land "bojkottar" företaget pga genusuppdelade bilder.

#11 - Marie

Jag tänker aldrig på genus...antingen så är jag sådan eller så är jag en dålig mamma, vad vet jag. Vår son är väldigt glad för blixten, spindelmannen och meandi-kläder. Dottern älskar hello kitty, glitter o kjolar (gärna tyllkjolar)
Och ja, antagligen har vi påverkat dem från början, vad vet jag och ska jag vara riktigt ärlig så bryr jag mig inte så mycket. Nu är barnen "stora" (6 rsp 4 år) och väljer mycket att sina kläder själva vilket innebär att det blir mycket blått, grönt och rött till pojken, rosa, rosa och rosa till flickan.

#12 - Marcus

Med tanke på att denna bloggen är skriven med rosa fält, kursiv text, mjuka färger, med fokus på barn, shopping och matlagning, samt att mitt inlägg är det första av en icke barnafödande hen, så kan jag tycka att man ska rensa sin egen garderob(eller verkstad) först, innan man kastar paj. Kramizar..

Svar: Jag är redan en produkt av det samhälle jag lever och är uppväxt i, men betyder det att jag inte får önska något bättre åt mina barn? Sen så är du inte den enda med snopp som läser bloggen och lämnar kommentarer (men kanske just till detta inlägg).
bambi

#13 - Åsa

Samhället är ju byggt på den manliga normen "MÄNniskan" är idealtypen. Det är så trist men skönt att fler reagerar även på sådana subtila saker som poser i en klädkatalog.
Och Marcus, vad i ditt inlägg pekar på att Bambi ska "rensa i sin egen gardreob"? Att layouten är rosa? Att här finns recept?
Min blogg är också rosa...
Skrev ett sådant här inlägg för ett tag sedan.
http://tantskarp.blogspot.se/2012/02/som-kvinniska-kan-dam-undra.html

Tack för inlägget Bambi. Antar att H&M inte kommer att sponsra dig framöver... *fniss*

MVH
Åsa

#14 - Skrotmamman skrotar vidare - snart 3 barn på 3 år

Jo, visst ser marknaden extremt stereotyp i flera andra länder, men en sak jag verkligen reagerat över är varför färgglada unisexkläder ska vara så himla dyra, medan de strikt könsbundna är billigare/lågpriskedjor. Synd. Blir mycket begagnat och second hand här...

#15 - Sara

Jag måste hålla med Anna. Jag tycker att vi i Sverige är väldigt genus-intresserade. Jag upplever inte att andra länder är lika "extrema". Jag jobbar också på ett stort modeföretag och jag tänker aldrig i dom banorna. Dock gör en hel del kunder det.

Jag tycker att det är svenskar som driver genus frågan mest. Människor med en annan nationalitet vill oftast inte handla kläder som både killar och tjejer kan ha. Detta är dock min personliga uppfattning.

Jag har inga egna barn än, men när jag väl får barn så kommer jag klä min kille i kill-kläder och min tjej i tjej-kläder. Så klart kommer dom få välja egna kläder med!

#16 - Reggi

Trodde med att vi hade kommit längre 2012 och att de är sådan skillnad är hemskt tycker jag. Förstår inte varför de kan stå tillsammans och sporta eller killarna står och fnittrar. Men de som är bra att de är mer färg för "killkläderna". Är ett intressant ämne verkligen

#17 - Reggi

Trodde med att vi hade kommit längre 2012 och att de är sådan skillnad är hemskt tycker jag. Förstår inte varför de kan stå tillsammans och sporta eller killarna står och fnittrar. Men de som är bra att de är mer färg för "killkläderna". Är ett intressant ämne verkligen

#18 - Åsa

Men det handlar ju inte så mycket om kläderna som om kontexten runt bilderna och framför allt poserna. Inte OK.

Svar: Ja, det känns faktiskt värre än själva kläderna!
bambi

#19 - Victoria

Nu blir du säkert stämd för att du använt deras bilder i ett kritiskt inlägg!

Svar: Jag hoppas inte det! Men det känns inte som att man ska sluta kritisera bilder i rädsla av att bli stämd...
bambi

#20 - La Candida

Ja det kunde ju inte ha varit tydligare. Minns att jag faktiskt tänkte så som du beskrev det när jag själv var liten - att man inspirerades nästan lika mycket av plagget som av kontexten runt i kring. Tror aldrig jag handlat barnkläder på HM faktiskt, det går ju inte att hitta något på flickdelningen som är hello kitty-fritt! På mindre orter är utbudet säkerligen än mer uppdelat än i större städer, det finns verkligen inga mellanting mellan blått och rosa.

#21 - sandra

petra - vi köper jätte mycket blixten mcqueen tröjor och massa sånt på killavdelningen , men just kalsongerna är ju inte sydda likadant som trosor så de blev lite svårare , men dom som gör den här uppdelningen måste väl ändå förstå att även flickor gillar bilar och allt annat som dom anser vara killaktigt ?

#22 - Caroline

Jag köpte kalsonger till min dotter med smurfarna på. Hon ville gärna ha dom och helt ärligt är de sydda i stort sätt likadant. Småkillar har knappast något att fylla ut kalsongerna med så enda skillnaden var en söm på tre cm så det känns som att det kvittar! Kläder får hon alltid från båda avdelningar. Byxor mest från pojkavdelningen eftersom mkt på tjejavdelningen är så tajt! Synd tycker jag...

#23 - Sofia

Mest förbannad blir jag när jag ser skillnaden mellan hur killarna och tjejerna poserar!

#24 - Tess

Jag reagerar ofta på att det vanligtvis är så mörka, murriga färger till killarna och så ljusa, pastelliga till tjejerna. Och det där med att tjejerna alltid ska se så "söta" och snygga ut medan killarna ska vara coola och häftiga. Tröttsamt.

#25 - Saga -mamma till Emilia

Jättebra inlägg! Jag länkade till det här inlägget i min blogg, hoppas det är okej! :)

#26 - Luxxie - Kreativitet Deluxe

Det är sjukt egentligen att vi inte har kommit längre. När jag gick i lågstadiet fick vi kolla i kataloger och peka ut skillnader mellan pojk-och flicksidan. Sedan diskuterade vi det. Man kan inte säga att det är inte är skillnad och att det inte påverkar oss för det har varit ett känt faktum i minst 10 år. Det är sjukt att vissa fortfarande försöker låtsas som att det inte går att göra något åt.

#28 - feministmorsan

Hujedamig för bilderna! Tyvärr en alltför vanlig i klädkedjors annonser och kataloger. När ska de vidga vyerna och sluta vara så stereotypa?

Svar: Ja, visst är dom hemska! Och det blir så tydligt när man lägger bilderna bredvid varandra!
bambi

#29 - alices

I really like your blog, like this one, very rendering power, fuel! I will always support you!

#30 - feministmorsan

Verkligen urbota tråkiga kläder och bilder. Jag handlar bara enfärgade collegekläder, strumpor och kalsonger från hm.

#31 - Sofia

Jättebra inlägg! Jag länkade till det här inlägget i min blogg, hoppas det är okej! :)

#32 - Tess

Hujedamig för bilderna! Tyvärr en alltför vanlig i klädkedjors annonser och kataloger. När ska de vidga vyerna och sluta vara så stereotypa?

#33 - emma sofie

Verkligen urbota tråkiga kläder och bilder. Jag handlar bara enfärgade collegekläder, strumpor och kalsonger från hm.

#34 - Kama

Mest förbannad blir jag när jag ser skillnaden mellan hur killarna och tjejerna poserar!

#35 - Katherine

Ja det kunde ju inte ha varit tydligare. Minns att jag faktiskt tänkte så som du beskrev det när jag själv var liten - att man inspirerades nästan lika mycket av plagget som av kontexten runt

#36 - Lipozene Reviews

Jag är mycket överväldigad av dina tankar för just denna berättelse. En mer fördjupad och iscensatt kunskap skulle vara bra för mig