Slå inte flickan!

 
Hur var det nu då? Kom barn in i prinsessfasen runt 3-4-års åldern? Zack älskar rosa och glitter.. och nu rosetter! Han är helt kär i denna jumsuiten med rosa rosetter på axlarna. Han går runt och säger att det är "finaste klänningen" (egentligen ingen klänning, men han verkar tro det). 
 
Både jag och maken var lite nervösa över att låta honom gå ut i något som är så påtagligt "tjejigt", helt och hållet på grund av rädsla för vad andra kanske skulle säga. Men vi var beredda på att då får vi stå upp för vårt barns val av klädsel.
 
Det enda som egentligen hände var att några kallade honom för "flicka" (ingen big deal, det händer ibland och samma sak att ibland tror folk att Leah är en pojke) men det var en mamma vars son började låtsas-slåss med Zack. Jag var på väg fram, då den andra mamman rusade fram och säger "Man slår inte tjejer! En riktig man slår inte tjejer!" och drog honom därifrån. Väldigt konstig situation så jag visste inte vad jag skulle säga! 
 
Är det inte bättre att lära barnen att inte slåss alls? Lära dom att lösa konflikter utan att slåss och knuffas - det är faktiskt något som dom har nytta av resten av livet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kommentarer
Tess
2012-07-09 @ 21:23:16 Blogg: http://highlandertess.blogg.se

Exakt! Det är inte bara "slå inte tjejer", det är "slå INGEN". Löjligt att lära barnen att de inte får slå ett barn av ett visst kön. Och vadå "riktig man"??

Anna - Mamma till Emilia med albinism
2012-07-09 @ 21:28:29 Blogg: http://www.annasdagar.se

Hm, ja det var en konstig kommentar, som du säger så ska man lära dom att inte slåss alls. Sedan spelar det ingen roll om en kille eller tjej slåss, puttar en kille/tjej min tjej och jag inte är tillräckligt nära för att säga ngt, ser jag hellre att hon puttar tillbaka.
Att jag sedan inte hade tagit på min pojke den dressen som ni gjort, det är en annan femma ;o)

Saga -mamma till Emilia
2012-07-09 @ 21:29:21 Blogg: http://emiliasmor.blogg.se/

nejmen vad konstigt, tycker den mamman att det är okej att sonen slår killar då?... Fin han var i jumpsuiten :)

LILITH - Borderline & mamma
2012-07-09 @ 22:35:45 Blogg: http://lilith.se

Det ger ju barnet indirekt en signal om att det är ok att slå andra pojkar, men inte flickor. Det är samma sorts föräldrar som slår ifrån sig allt deras barn gör med "pojkar är ju pojkar".

Svar: Ja, tyvärr....
bambi

Eva
2012-07-09 @ 22:58:47

Inte bra, men jag tror det lätt blir så att man säger inte slå flickan/ hunden/katten/pojken/gubben... Allt efter situationen.

Svar: Men nu sa hon också att "riktiga män slår inte tjejer" så det var inte bara efter situationen!
bambi

Sigrid
2012-07-10 @ 00:58:01

Fast det där lät ju inte alls som en sån grej. Och jag tycker att det är väldigt lätt att bara säga "jag vill inte att du slåss"

Svar: En sån grej? Hur menar du?
bambi

Helena
2012-07-10 @ 06:49:27

Jag kan förstå hur den där mamman tänkte. Ens värsta mardröm är ju att ens son ska behandla kvinnor illa när han blir vuxen. Men det är verkligen för tidigt att börja inpränta sånt så tidigt (jag antar att pojken var i Zacks ålder), som ni säger måste man markera för barnen att det inte är okej att slåss överhuvudtaget.

Svar: Men är det så mycket bättre att slå killar? Varför slåss överhuvudtaget?
bambi

Reggi
2012-07-10 @ 08:42:29 Blogg: http://reggi.blogg.se

Vad konstig kommentar av henne, så säger man väl inte. De är väl inte okej kille som tjej. Sen om man tycker så så kan man väl hålla de för sig själv.

Fin han är i jumpsuiten :)

Svar: Tack :)
bambi

En pojkmammas vardag - Livet på torpet
2012-07-10 @ 09:47:12 Blogg: http://www.elinteg.se

Men vilken konstig kommentar?! Det är ju inte ok att slå nån .. och dessutom tro jag at folk är snabb på attskapa sig en uppfattning om barnet ör kille eller tjej. Edvin som har ljusa guldlockar och alltid klär sig i blått eller superhjältekläder blir också oftast tagen för att vara tjej .. just på grund av håret.

Hanna E
2012-07-10 @ 10:08:24

Jag håller med dig, man slåss inte alls. Jag tycker också att det var en väldigt konstig kommentar.

Ankis
2012-07-10 @ 14:02:44 Blogg: http://knubboankis.wordpress.com

Jag blir ibland orolig över att människor ska tro att jag klär ut mitt barn (för att provocera) eller egentligen vill ha en flicka när jag klär på min son "tjejiga" kläder, ex rosa byxor och lila t-shirt. Det känns jätte löjligt att jag tänker så men jag kan inte heller riktigt släppa det.

Svar: Ja, vissa verkar tro att man "klär ut" barnen men när dom kommer upp i 2-3 års åldern så brukar dom ha en hel del egna åsikter om vad dom vill ha på sig. Jag hade inte hjärta heller att förbjuda Zack när han sa "Åååååh, jag vill ha rosetter" och skiner upp. Jag förstår inte hur någon förälder kan då säga t.ex. "nej, det är bara för tjejer".
bambi

Nyårsmamman
2012-07-10 @ 15:14:25 Blogg: http://nyarsmamman.blogspot.com

Tycker du borde svarat något i stil med: "Men nu är det här en kille så då är det ju lugnt." Hade varit kul att se hur hon hanterade det.

Svar: Ja, det hade varit intressant!
bambi

Kattis
2012-07-10 @ 21:01:43

Jag tycker det är lite konstigt att dina läsare blir förvånade över den kommentaren - när min kusin var liten gick den frasen typ på repeat. "Man slår inte tjejer!" - VA?! Jag växlade mellan att säga "Men andra pojkar får du puckla på hur mycket du vill" och "Man slår inte NÅN"... nu har släktingarna slutat säga så (så jag hör... hehe) men det kanske beror på att kusinen blivit äldre.. han är 8 nu.

Svar: Jo, men man sa nog så förr... men nu vet man bättre (hoppas jag) ;)
bambi

En kvinnas vardag
2012-07-12 @ 23:21:48 Blogg: http://enkvinnasvardag.blogspot.se/

Tycker ni gör helt rätt! Skönt att ni låter barnen vara de de är och ha sin egen personliga stil. Haha "riktig man", intressant ordval när det kommer till ett barn :P Håller med dig, vad sägs om att inte slåss alls?

Millan - Tvåbarnsmamma i Augusti
2012-07-13 @ 21:50:37 Blogg: http://mammami.se

Självklart ska man lära barnen att inte slåss alls! Vi är väldigt noga med det hemma, man slår ingen - varken vuxna eller barn (oavsett kön)

Svar: Ja, det är vi med. Man slår varken andra barn eller vuxna!
bambi

Evelina - mamma till Lucas
2012-07-14 @ 11:58:13 Blogg: http://evelina84.blogg.se

verkligen märklig situation! "Man slår inte tjejer???!!!" Va menar man med de egentligen? Kan tro att du blev ställd... själv hade jag nog blivit mållös men sen önskat att jag sagt något :P hahaha..

Tessa i höghuset
2012-07-14 @ 22:59:38 Blogg: http://femitio.blogspot.se

Ja, prinsessperiod i 3-4-årsåldern har mina söner också haft. Dottern inte ännu, men det kommer säkert. De är större nu, men blir ibland tagna för flickor (eller får frågan om de är pojkar eller flickor) pga. halvllångt hår och färgglada kläder. Jag är skitnoga med att det inte får vara negativt att bli tagen för tjej eller ha tjejiga attribut, och jag tror inte att de tycker det heller. Vi har pratat om att bli tagen för flicka, och vi konstaterar att, "nej, det är inte så lätt att se skillnad på barn, det spelar ju ingen roll, de som känner dig vet ju att du är en pojke".

Mycket märklig kommentar av mamman förresten.

Svar: Ja, jag tycker inte heller att det är något negativt att Zack blir tagen för en flicka och jag förstår inte heller varför många skäms och säger "oj, förlåt, förlåt!" när dom säger fel kön. Så farligt är det ju inte!
bambi

Innan du kommenterar,glöm inte att prenumerera på min blogg! Du vill väl inte missa några inlägg? Nej, tänkte väl det. Klicka på ikonen!

bloglovin

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Beauty Planet