bambi

Vad ska man dra in på?
Det kom ett mail från en läsare:
 
Hejsan,

Inför er resa så sparade ni massor av pengar, kan inte du göra ett inlägg? Det är många med mig som känner stress över att pengarna rinner ur händerna och att man känner sig maktlös och inte vet vart man ska dra in... 

Maten är ju en väldigt stor kostnad men svårt att dra ner på, men om jag inte minns fel så klarade ni det? Hur gjorde ni? Om du inte vill skriva om det kan du kanske maila mig? :) Kram från en trogen läsare! <3

Med vänlig hälsning
Johanna

Svar: Jag har skrivit ett inlägg om hur mycket vårt bröllop och våra två månader i Thailand kostade (många frågar mig om just hur mycket man behöver spara ihop), men kanske inte så mycket om vad vi drog in på för att spara ihop pengarna.

Det som brukar vara lättast att påverka är utgifterna. Inkomsterna kanske man inte kan styra över lika lätt, men om man har möjlighet så är alltid ett extrajobb eller att jobba övertid bra förstås!

Hyra, el, försäkringar och bredband kan man inte heller påverka men se till att säga upp prenumerationer och annat som inte tillhör det allra nödvändigaste. Man kan förstås också förhandla till sig bättre elavtal och försäkringar, det är bara att testa och ringa runt!

När det gäller maten så kan man oftast spara massor! Varje måndag när butikernas reklamblad fanns på nätet (kolla deras hemsidor) så satte jag mig ner och planerade en veckomatsedel utifrån vad som var billigt just den veckan. Vi åt inte ute, varken lunch eller middag. Fika ute blev det inte heller så ofta.

Vi sålde bilen innan vi åkte. Själva bilen i sig var inte värd mycket men den slukade väldigt mycket pengar - försäkring, service, besiktning, skatt, parkering och bensin. Så vi sparar väldigt mycket på att inte ha bil och hyra bil när vi behöver!

Vi sålde även en hel del på Tradera och Blocket. (Det sägs att den genomsnittlige svensken har saker värde ca 30000 kr i sitt förråd som dom inte behöver.) Vi gick igenom källarförrådet, garderober, förråd, mm och sålde allt vi kände att vi inte behövde. Jag sålde även något gammalt guldsmycke som jag inte hade använt på många många år.

Det går att spara pengar om man verkligen försöker. Om man känner att man inte har någon aning om vart alla pengar tar vägen - skriv ner varenda utgift och varenda sak ni köper under en månad! Många har ingen koll alls på hur mycket dom gör av med på mat/fika/tidningar/whatever och då kan man faktiskt känna sig lite maktlös. Lycka till!
#1 - Kattis

Angående det här med reklambladen så vill jag tipsa om matpriskollen.se där dom samlar extrapriser från reklamblad! Då väljer man den/dom affärerna man har i närheten och sen kan man göra en lista med vilka varor man ska köpa i vilken affär.. sjukt nice att ha allt samlat så tycker jag, så kan man ju antingen välja att gå/åka runt för att köpa bara saker på extrapris eller om man väljer den affär som har bäst priser överlag den här veckan eller hur man vill göra! :)

Svar: Superbra tips! Tack! :)
bambi

#2 - maria husetfullt

Tack för tipsen.

#3 - LILITH - Borderline & mamma

Jag tror att om man inte sätter sig och kollar exakt var pengarna försvinner är det svårt att se hur man skulle kunna spara en enda krona. Men går man igenom alla utgifter en månad så ser man hur mycket pengar det går på skitsaker.

Jag satte mig för ett tag sen och knåpade ihop en serie inlägg till bloggen med vardagsekonomi och små tips att tänka på.