Med en doft av gurka och melon

 
Jag får försöka ta hand om min california-bränna med lite produkter som jag köpte där borta. Jag blev helsåld på doften cucumber melon som Bath & Body Works sålde. Jag ångrar nu att jag inte köpte fler flaskor, men det är nästan alltid så där att man är lite småsnål och tänker att det räcker med en flaska men det finns ju inte att köpa här hemma! Vad gör jag när flaskan är tom?!?
 
Sen fick jag en tvål med doften aloe & cucumber (väldigt passande!) av min systers svärmor! Så i sommar kommer jag verkligen lukta gurka!  ;)

 

My California skin

 
Åh nej, jag börjar redan flagna! Jag som ville njuta av min solbränna ett litet tag till. Titta på mina brunbrända armar och minnas tillbaka på dom underbara dagar som jag tillbringade med mina systrar. Jag vill hålla kvar vid den känslan, för just nu så känns det som om dom där 11 dagarna var för kort tid. Hur kan 11 dagar kompensera flera decennier av förlorad tid? 
 
Det är så mycket mer jag skulle vilja berätta, så många fler skratt jag vill skratta med min syster och så mycket jag vill höra henne berätta. 
 
En av pedagogerna på förskolan började gråta när jag berättade om återföreningen med min syster. Hon är väldigt nära hennes två systrar och det är inte förräns nu som jag förstår hur viktigt och stort det kan vara att ha en bra relation till sina systrar.

 

Barnen växer så fort

 
Jag njuter av varenda minut med barnen nu. Det är en härlig känsla, för jag vet att man lätt kan tröttna på att lyssna på barnens tjat men just nu så är det bara härligt! Jag har nog aldrig haft ett större tålamod med dom, som jag har just nu.
 
Det kändes som om barnen hade vuxit hut mycket som helst på dom där 11 dagarna. Speciellt Leah som pratar massor och säger "den dära" hela tiden, vilket hon inte gjorde förut. 
 
Dom säger så söta saker. På förskolan så har dom en tavla i hallen där dom skriver roliga saker som barnen har sagt. Zack var med för första gången denna vecka! Pedagogerna hade berättat vilka barn som skulle sluta nu under sommaren men sa att dom självklart får komma och hälsa på och då hade Zack sagt "Det heter inte hälsa på, det är bara att komma!".

 

Tänk att lämna ifrån dig din 6-veckor gamla bebis

När man reser så utvecklas man så mycket och man lär sig oerhört mycket. Men man lär sig också att uppskatta allt bra och fint med Sverige. 
 
Min syster berättade om hur hon behövde gå tillbaka och jobba när hennes son var 6-veckor gammal. Hon klarade inte av det så när det hade gått 6 veckor så ringde hon till jobbet och sa att hon var tvungen att vara hemma ett tag till, så hon var hemma 2 veckor till - utan betalt. 
 
Men hon grät varje dag i två veckor när hon behövde lämna ifrån sig sin lilla bebis och åka till jobbet. Alla sa också att det inte var någon idé att börja amma bebisen eftersom det bara skulle vara svårt och besvärligt att behöva pumpa sen efter dom första sex veckorna. 
 
Jag kan inte ens föreställa sig hur det känns att behöva lämna ifrån sig sin 6-veckor gamla bebis. Vi tycker att det är jobbigt att lämna våra ett-åringar, vilket känns rätt så banalt när jag stod och lyssnade på min syster berätta om hennes erfarenheter och känslor. Det måste kännas så onaturligt och FEL i hela kroppen att lämna ifrån sig sin lilla lilla bebis. 
 
Det var av denna anledning som min syster inte skaffade några fler barn. Hon trodde inte att hon skulle klara av att gå igenom allt det där igen. 

 

Bakprylar från USA

 
Jag fick ett tips från en läsare förut att jag borde köpa ett amerikanskt måttset från eBay (detta var innan jag skulle åka till USA) om jag bakar mycket amerikanska recept men då passade jag på och köpte ett set när jag var där för ca 25 kronor. 
 
Sen blev det även en hel del strössel och lite roliga cupcakeformar. Allra roligast var nog att hitta färdig frosting till cupcakes, i en sprutflaska (ungefär som med sprutgrädden som finns). Men det finns fyra olika tyllar att välja mellan:
 
 
Ska bli spännande att testa! Kostade ca 40 kronor.

 

Sista dagen

 
Idag är barnens sista dag på förskolan innan deras sommaruppehåll. Dom kommer att vara lediga 5 veckor, kanske till och med 6 veckor. (Jag är lite osäker på när jag börjar jobba igen, haha.)
 
Så idag fick dom inviga sina nya Adidas-set som dom fick av sin moster. Zack älskade den och ville inte ta av jackan även fast det var lite varmt i solen och självklart måste Leah göra likadant som sin storebror  :)

 

Amerikanska nyheter

Det var intressant att se skillnaden på nyheterna i USA jämfört med här i Sverige. Där pratar dom nästan enbart om händelser i USA. En stor snackis där borta var Oreos pride-kaka. Många blev upprörda att Oreo lade upp en bild på en "pride-kaka" på sin facebook-sida. Många skulle bojkotta Oreo på grund av detta. Det verkade som om denna kaka väckte många känslor!
 
En annan snackis var en äldre dam som jobbade som en buss-kontrollant på skolbussar. Hon skulle vara där för att hålla ordning på skolbussarna, men istället var det ett gäng med skolungdomar som mobbade henne. Dom retade henne och gjorde narr av henne samtidigt som dom filmade henne och la sedan upp videon på Youtube. Detta resulterade i att folk samlade ihop över $100 000 till henne som plåster på såren och för att hon skulle kunna ta semester från sitt hemska jobb! Amerikanarna brukar vara duktiga på att samla ihop lite pengar till människor som har råkat illa ut så där, varför gör vi inte sånt här i Sverige?

 

Det verkar som om jag tog med mig solen hem

 
Jag har fått höra att det har regnat mycket här hemma medan vi var i soliga Kalifornien. Skönt att det vände när jag kom hem  :)
 
Det var underbart att hämta barnen på dagis igår och känna deras små armar runt min hals. Jag tror att dom aldrig har haft så bråttom hem från dagis som igår. Vi har kramats, lekt med nya leksaker, pussats och kramats lite till. Barnen kom in till vår säng runt kl. 1 under natten och jag bara njöt - för att vara ärlig så låg jag och väntade på att dom skulle komma in och kramas  :)
 
Dom nya leksakerna var mycket uppskattade!
 

 

Borta väldigt bra men hemma bäst

Ja, det var med dubbla känslor som jag sa hejdå till min syster i USA. Vi grät och kramades, grät och kramades. Jag ville inte åka ifrån henne och det kändes riktigt konstigt att lämna rummet som hade varit vårt i 11 dagar. Men samtidigt så längtade jag såååååå efter barnen och maken.
 
Jag kom hem på förmiddagen och maken var på jobbet och barnen på dagis. Så jag började med att slänga in en massa tvätt i tvättmaskinen och ta en dusch (man känner ju inte sig så fräsch efter en sån lång flygresa). Men på köksbordet så jag möttes av detta:
 
 
Maken hade fixat Dr.Pepper som han hade ställt i en skål med is (antagligen för att jag inte skulle missa den?) och min favoritchoklad Lindt Seasalt. Notera även rosorna som inte ser så glada ut. När jag ringde honom för att tacka honom för allt han hade fixat så frågade jag om blommorna och han sa att han hade köpt dom för tre dagar sen och han trodde att dom skulle hålla sig tills idag. ;)
 
Men jag blev oerhört glad när jag kom hem till allt detta och det känns som om familjen har saknat mig. Dom har även räknat ner dagarna tills jag kommer hem:
 

 

Tuffa beslut och flygresan hem

Resan hem tog 18 timmar, med transport till och från flygplatserna så har jag varit på resande fot i ett dygn. Jag kunde inte heller sova på flygplanet. Jag vet inte, men jag har så svårt för att sova sittandes.
 
Men det är faktiskt rätt så skönt att ha en mellanlandning och sträcka på benen. När vi kom till New York (mellanlandningen) så möttes jag av ett mycket svårt beslut. Det finns ju Crumbs där men så fanns även:
 
 
Men det blev till slut en Cookie cookie sundae från Ben & Jerry's, som vanligt så var den så enorm så jag och min syster kunde lätt dela på den! Så har det varit hela tiden i USA - allt är DUBBELT så stort!
 
 
Det var en supergod, lite seg, kolakaka i botten!
 
Dom sista fyra timmarna på flygresan hem gick så sakta, så sakta. Kändes som om vi aldrig skulle komma hem till Sverige. Men en sak som förvånade mig var att det var så lite turbulens över altanten, då var det mer när vi flög över USA.

 

Sista dagen

 
Sista dagen gjorde min syster iordning tacos. Jag gjorde inte riktigt som man skulle, för jag hade inte på bönröran men resten hade jag på och det var verkligen sueprgott! Hon friterade bröden själv!
 
Det var en underlig känsla att behöva säga hejdå till dom nya familjemedlemmarna som jag har lärt känna. Jag visade min systerson lite Balls of steel på Youtube och vi skrattade. Det har verkligen varit underbart att få lära känna honom men jag känner samtidigt att det är synd att jag missade dom första 18 åren i hans liv! Men jag är så glad att vi kom iväg på resan, som var lite av en impulsresa men hade säkert inte blivit av annars. Man skjuter så lätt upp sånt - det är ju ALLTID något som kommer i vägen som gör att det inte passar att åka.
 
Men mycket är utrett nu angående min familj och jag känner min syster. Jag vet också varför hon inte har rest till Sverige på 24 år och jag vet att hon har ett jättebra liv därborta.

 

Whimsical - Frozen Yoghurt

 
Något som jag verkligen önskar fanns i Sverige är frozen yoghurt som är nästan som mjukglass men nyttigare. Sen kan man välja att ha på en massa gott - allt från bär, frukt, nötter till brownies, chokladsås, kakor, strössel och godis.
 
 
Man får själva fylla sina bägare och sen ha på all topping man vill ha. Sen vägs bägaren och man får betala efter vad den väger - supersmart ju!
 

 

Delancey Street Restaurant

 
I San Francisco åt vi på en jättehäftig restaurang med utsikt över The Bay Bridge. Restaurangen heter Delancey Street och dom som jobbar där är föredetta kriminella som försöker att ordna upp sina liv. När hon som tog med oss dit berättade om det så tänkte jag mig ett halv-ruffigt ställe men det var värsta lyxrestaurangen med vita dukar och färska blommor på borden.
 
 
Jag åt en grillad kyckling med sötpotatispaj till!! Det var gudomligt gott! Jag har aldrig ätit något liknande  :)

 

Doughnuts

 
När man är i USA så måste man ju äta äkta amerikanska doughnuts! Vi köpte ett dussin på Krispy Kreme igår, alldeles färska! Sååååå goda! 
 
 
Det finns doughnutshops lite överallt här i USA, vilket är trevligt!  ;)   
 
Vi hittade dessa jättestora doughnuts i Santa Cruz förut:
 

 

Svenska bloggare i tidningen här i USA

 
Min systers man hittade denna guide i tidningen här om dagen. Det står att om man googlar "Stockholm + blogger" så får man upp hundratals resultat. Ja, vi är ju en hel del bloggare i Stockholm  ;)
 
Dom hade lite tips på vad man kunde göra i Stockholm hämtade från två bloggar, men det var inga bloggar jag kände igen.

 

För mycket shopping kan vara farligt

 
Min syster fick ett väldigt passande meddelande i sin fortune cookie när vi åt kina-mat på Panda Express, för vi har shoppat väldigt väldigt mycket när vi har varit här och vi är lite oroliga över hur vi ska få hem allt.
 
 
Jag har shoppat en hel del leksaker till barnen. Detta är inte allt, men det senaste som handlades på Toys R' Us. Jag hittade en vattenflaska med Leahs namn på!  :)
 
 
Jag älskar detta linne som jag hittade för en hundring och så har jag handlat essie nagellack här eftersom det bara kostar ca 45 kr!
 
 
Min syster köpte dessa söta adidas-set till barnen! Kostade bara ca 140 kr/st. Sen köpte jag lite roliga kalsonger till Zack också.
 
 
Dessa tröjor köpte jag i Santa Cruz, älskar dom!!
 
 
Vi har shoppat så mycket så vi köpte dom där påsarna som man kan suga ur luften ur. Så nu tror jag att vi får plats med allt, faktiskt!

 

The Rose Garden

 
Idag var vi även förbi rosträdgården här i San Jose. Det fanns så otroligt många vackra rosor och det doftade så gott där! Helt otroligt! Det var så lugnt och stilla också, så det var jättemysigt att strosa runt bland blommorna, stanna till och lukta lite på dom.
 

 

Mitt gamla hus

 
Idag åkte vi förbi mitt gamla hus. Jag kommer ihåg min adress och jag minns hur huset såg ut men dom har förändrat huset jättemycket. Förut var det gult och fönstrena såg annorlunda ut. Men det var roligt att åka förbi det och titta.
 
 
Sen åkte vi förbi min gamla skola också. Det var också lite annorlunda, en massa staket och grindar som inte fanns där förut. Jag kom ihåg hur jag gick tillsammans med min mamam varje dag till skolan och jag tyckte att det var en bit att gå men det var ju jättenära! Haha, bara två kvarter bort!
 
 
Sen besökte vi ett bageri som ligger nära mitt gamla hus. Vi gick och köpte kakor där när jag var liten och det fanns fortfarande kvar! Det har funnits där i 76 år och ägs av en liten familj. Superbra priser och supergott!
 
 
Superfluffiga cupcakes och jättegod doughnut med "smulor" på:
 

 

Jordbävning

Vi får verkligen hela den amerikanska upplevelsen. Jag vaknade mitt i natten av att sängen ryckte till! Superläskig! Men som tur var så var det bara ett ryck. Jag väntade på att det skulle röra sig mer så jag blev lite osäker på om det bara var jag som ryckte till eller om det verkligen var sängen. Men mitt hjärta bultade och jag hade svårt att somna om.
 
Sen fick jag höra nu på morgonen att det verkligen var en jordbävning och att den var runt 3 på richterskalan. Dom är så vana vid dom så dom vaknade knappt! Hua, jag tyckte det var superläskigt även fast den var så liten  ;)

 

Allt ska friteras!

Bara på Board Walken i Santa Cruz så hittade vi en massa konstig (friterad) mat.
 
Vad sägs om lite friterad cheesecake?!?!
 
 
Vi åt Corn Dogs som är varmkorv som är doppad i en smet som (så klart) friteras. Den var mycket god!
 
 
Men vad sägs om friterade Twinkies (som är typ som sockerkaka med fyllning) eller friterade Oreos?
 
 
Vi var tvungna att testa en friterad Twinkie och den var faktiskt riktigt god! Men som min syster sa "it's a heartattack waiting to happen", för Twinkies är så onyttiga som dom är!
 
 
En annan häftig sak som dom hade (men som inte var friterad) var dippin' dots! Det var små kulor som var glass!! 
 
 
 
Sen testade vi Funnel Cake, som var som friterad våffel-strimlor (mycket svårt att förklara) med florsocker, grädde och äpple ovanpå. Supergod!! (Ja, jag har nog gått upp några kilo efter denna resa dag)
 

 

Blött på Logger's Revenge

 
Självklart åkte vi några karuseller. Min syster åkte med vår systerson på Double Shot som var som Uppskjutet. Jag tror bara att jag ska dö när jag åker sånt så jag ville inte åka den.
 
 
Men jag åkte med min systerson och hans flickvän på Logger's Revenge (som Flume ride). Jag och hans flickvän satte oss längst fram och så satt systersonen bakom oss. Han började stänka vatten på oss direkt när vi kom i båten, men vi hämnades genom att ducka när den stora backen kom. Så han fick vatten över hela sig (kolla in hans shorts):
 
 
Sen åkte vi alla den största berg- och dalbanan av dom alla som fanns där The Giant Dipper och den var ju jättehäftig! Jag älskar berg- och dalbanor!

 

Santa Cruz Beach Boardwalk

 
Vi har haft en underbar dag idag på stranden. Vår syster sa att vi kunde åka till stranden och ja, det var ju inte riktigt som vi har dte på stranden i Sverige.
 
 
Så häftigt att det är ett enormt nöjesfält precis på stranden. Så man kan sola, bada och åka karuseller hela dagen! Det kostar inget inträde och karusellerna kostar max $5 att åka (ca 35 kr). 

 

Parfym och lösnaglar för små barn

 
Ja, en del saker är verkligen annorlunda här i USA. Jag hittade pyttesmå lösnaglar i mataffären med Dora på. För små barn?!?! När en vuxen kvinna knappt kan göra någonting med lösnaglar utan att dom ramlar av, hur skulle inte ett litet barn bli begränsad av dessa? Barnet skulle knappt kunna leka!
 
Lika konstigt som parfymen för småbarn som jag hittade här om dagen. Men där fanns det i allafall parfym för både både pojkar och flickor. Men växer inte våra barn upp tillräckligt fort som det är?
 

 

Vackra Kalifornien

 
Det är rätt så häftigt landskap här runtomkring. En massa vackra palmer men också en massa massa kullar! Kullar överallt runtom staden. Det är så häftigt att se allt detta, ta in allt och tänka på att här växte jag upp. Här tillbringade jag faktiskt mina första nio år, med dessa kullar runtomkring mig. 
 
Vi ska åka förbi mitt gamla hus och min gamla skola senare. Det ska bli jättespännande och se om jag känner igen mig. Jag kommer faktiskt ihåg min gamla adress fortfarande (även fast det var 23 år sen jag bodde där)! Det sitter stenhårt i minnet!
 

 

Baseball och återförening med min farbror

 
Igår var vi iväg hela dagen då min systerson hade två baseballmatcher att spela. Men under den första matchen så besökte jag min farbror som jag inte har träffat sen jag var ca 13 år gammal. Mina kusiner och deras barn kom över också, så det var värsta släktträffen där. Alla ville träffa mig och det var jätteroligt. Det är faktiskt lite konstig känsla när en massa människor man inte känner vill träffa en, ta kort på en och vill prata en massa med en. 
 
Sen följde min farbror och hans fru med och tittade på min systersons andra match som han spelade. Det var jätteroligt att umgås lite med min farbror, som är otroligt lik min pappa både till utseendet men också till sättet  :)
 
 
Notera hans fina keps  ;)
 
 
Min systerson står vid plattan. Jag tror faktiskt att jag till och med förstod mig på reglerna efter ett tag och jag som aldrig gillar sport tyckte det var riktigt roligt att kolla på baseball!
 

 

Midsummer's Eve in California

 
Oj, va roligt vi hade det under midsommarfirandet med amerikanarna. Vi har sjungit snapsvisor och dansat "The Frog Dance" (Små grodorna).
 
 
Vi bjöd på en massa svenska mat. Dom älskade allt, men favoriten var nog Bearnaisesås som dom aldrig hade testat förut (vi trodde att dom hade det här).
 
 
En av gästerna började prata med mig "åh, mitt jobb ville skicka mig till Lichtenstein men jag kan inte åka men jag hade så gärna velat besöka Schweiz".... "eh... jaha..." svarade jag. Sen så kom min syster och påpekade för honom att Sverige och Schweiz inte var samma sak  ;)
 
 
Vi hade ett litet förhör och frågade gästerna vad Sveriges huvudstad hette och det kunde faktiskt några. Sen frågade vi vad Norges huvudstad hette och så sa min systers man "Åh, det vet jag!!! Danmark!!". 
 
 
Något som många tyckte var konstigt var "Kan en lärare och en advokat få samma sjukvård i Sverige?" men också att vi många gånger inte känner våra grannar (stor skillnad mot här). 
 
Alla tyckte att det var så roligt att vi var här att dom sa att dom skulle börja samla ihop pengar så att dom kunde betala för våra flygbiljetter så att vi snart kunde komma tillbaka   ;)
 
 
Efterrätten blev förstås chokladbollar och kanelbullar. Nästan alla trodde att det var salt på dessa, dom har ju inte pärlsocker här!  ;)

 

Förberedelserna för Midsummer's Eve är igång

 
Vi håller på och förbereder för festen ikväll. Jag vet inte hur många vi blir för hela kvarteret vill komma på vårt Midsummer's Eve firande. Så vi lagar en massa massa mat och bakar en massa gott.
 
 
Min syster bakar svenska kanelbullar (med pärlsocker på - något dom inte har här!). Jag och min systerson gjorde chokladbollar (något dom inte har här). Sen så ska vi bjuda på köttbullar, Jansson's frestelse, potatisgratäng, kyckling och bearnaisesås (som dom inte visste vad det var).
 
Vi var iväg och handlade mat imorse och det är så roligt att gå och handla mat här. Dom har ju såna sjuka grejer här! För det första så är det omöjligt att få tag på grädde med 40% fett, vi hittade bara grädde med max 18% så vi fick nöja oss med det. Sen är det inte så vanligt med smör heller, här använder dom det här istället (fejk-smör):
 
 
Som ni ser på flaskan (som är en sprayflaska) - 0% fett och 0 kalorier.
 
Vanlig mjölk är lite svårt att få tag på också, men en massa andra konstiga mjölksorter finns i varje butik:
 
Mandelmjölk (hade jag aldrig sett förut!)
 
Kokosmjölk
 
Sen så finns vin och champagne i vanliga matbutiken:
 
 
Deras flingsortiment är ju helt sjuk! Bara en massa godis!
 
 
Dom har lite roligare glass-sorter än vad vi har där hemma:
 
 
Och allra konstigast är väl att det finns en Starbucks mitt i butiken?!?!
 

 

En del av mig finns kvar där hemma

 
Även om jag har det super-duper trevligt här så har det varit väldigt jobbigt att vara ifrån barnen. Men vi har skypat med varandra nästan varje dag och det gör det hela lite lättare. Det är skönt att se dom och höra vad dom har gjort varje dag.
 
Men dom blir lite ledsna ibland när vi säger hejdå och det är alltid jobbigt. Men dagarna har gått rätt så fort och snart är jag hemma igen och kan krama om mina älsklingar. Saknar dom så och det känns som om jag har lämnat en del av mig hemma. 

 

Ben & Jerry's och BBQ

 
När vi denna skylt så kunde vi inte låta bli och köpa varsin Sundae. Jag tog min med chocolate chip cookie dough, så jäkla gott! Det skulle vara farligt att bo nära en Ben & Jerry's!
 
 
Och så har vi fått ätit äkta amerikansk BBQ. Syrrans make grillade stora biffar, korv och majskolvar åt oss.
 

 

Outlet shopping

Idag åkte vi till ett gigantiskt outlet och shoppade en massa. vi var där hela dagen, fanns hur många butiker som helst!!
 
 
Först så besökte vi 7 for all mankind's outletbutik. Köpte två par som kostade ca 600 kr/st, det fanns billigare men jag blev så kär i dessa. Så otroligt sköna, mjuka och snygga!
 
 
Vi hittade barnparfym i en butik:
 
 
Sen gick vi till Jelly Belly's outletbutik:
 
 
Det fanns några riktigt äckliga sorter i Harry Potter asken så som gräs, snorkråka, jord, mm. 
 
 
Men denna var ännu värre. Det är ett spel - lite som rysk roulette - men man får chansa på att ta godisar och vissa va dom smakar spya, ruttet ägg, mm. Och dessa godisar smakar verkligen så!!! Blääää!
 
 
Jelly Belly dricka fanns det också! Som min systerson ville prova. Det var verkligen godis-dricka!!
 
 
Sen besökte vi Juicy Couture's outletbutik. Där fanns det en massa fint men vi köpte inget.
 
 
Vi var till Nike-outletet också och där köpte jag träningskläder till mig själv (kostade bara 350 kr för t-shirt och shorts) så nu ska jag väl komma igång med träningen när jag kommer hem. Det blev även en t-shirt till maken därifrån:
 
 
Sen blev det en hel del kläder till barnen från Gymboree:
 
(Kolla in dom söta humle-sandalerna!!)
 
Sen blev det ett par Converse till mig själv för ca 200 kr (jag behövde ett nytt par):
 

 

Boudin - surdegsfabriken

 
I San Francisco finns det även en superhäftig surdegsfabrik nere vid hamnen som heter Boudin. Man kan se när dom bakar bröden och så gör dom bröd i form av nallar, krokodiler och sköldpaddor!!
 
 
Man kunde köpa musselsoppa i en surdegsfralla:
 

 

Ghirardelli - world famous chocolate

 
I San Francisco besökte vi Ghirardelli som är världskänd för sin choklad. Dom har väldigt dyr och lyxig choklad.
 
 
Vi valde en Bay Bridge Brownie Sundae. Sååååå jäkla god!!
 
 
Men dom har även en butik som man kan handla en massa (dyr) choklad i:
 

 

Vad är skillnaden mellan Sverige och USA?

Min systerson frågade mig igår "Vad är den största skillnaden mellan Sverige och USA?". Jag tyckte att det var en svår fråga men sa att vi är inte lika sociala, portionerna är hälften så stora och att vi äter oftare hemma.
 
Ni (som har varit i USA också) kanske kan hjälpa mig att svara på den frågan? Vad tycker ni är den största skillnaden mellan Sverige och USA?

 

California dreamin' in San Francisco

 
Igår fick vi en guidad tur av San Francisco av en av syrrans grannar som har växt upp där. Hon var riktigt häftig, en 70-årig tant som körde igenom trafiken i stan och upp och ner i backarna i stan.
 
 
Hon visste precis vart man skulle åka och visade oss dom rika kvarteren med alla häftiga hus:
 
 
Och vi åkte igenom gaykvarteren där man kunde se lila hus!
 
 
Roligt namn på salongen i gaykvarteren:
 
 
Gatorna var verkligen branta!
 
 
Och så åkte vi på världens krokigaste gata - Lombard street:
 
 
Och så var vi förstås och tittade på Golden Gate Bridge:
 
 
Och så såg vi en massa spårvagnar förstås:
 
 
Tanten började prata med denna man som stannade bredvid oss vid ett rödljus. Hon frågade honom om inte hunden hoppa ur och han svarade "då blir det sista gången han gör det!":
 

 

Varför har vi inte träffats på så länge?

Jag försöker hinna svara på alla kommentarer men ibland hinner jag inte riktigt. Syrran har ett fullspäckat schema för oss och det är så roligt! Varje kväll (och ibland morgon) tittar grannarna in och pratar med oss. Hela kvarteret vill komma och fira "Midsummer's eve" med oss på fredag, haha  :)
 
Det ska bli så roligt att få amerikanarna att hoppa som små grodor runt "midsommarstången" och få dom att sjunga "helan går". Vi har förberett inlagd sill och sen blir det janssons frestelse, potatisgratäng, köttbullar och lite annat!  :)
 
Många av er har undrat över varför vi inte har träffat på så länge. Ja, det hela är lite krångligt så jag ska försöka förenkla det. Mina två systrar är helsystrar, när deras föräldrar skilde sig så fick min äldsta syster bo hos pappan och den andra hos mamma. Sen träffade vår mamma min pappa, tog med sig vår mellersta syster till USA eftersom min pappa fick jobb här. Jag föddes här ett år senare och sen när mina föräldrar skilde så tog min mamma med min till Sverige (jag var 9 år) och där bodde ju äldsta systern alltså hela tiden. (Hängde ni med?)
 
Så jag bodde med mellersta systern här i USA i 9 år och sen har jag lärt känna min äldsta syster i Sverige, men vi tre har aldrig träffats samtidigt förut. Vår mamma har aldrig försökt förena oss.
 
Min syster här i USA har bara haft ett svenskt pass (hon är fortfarande svensk medborgare) från när hon var 11 år, men hon har ett green card (är gift med en amerikansk medborgare). Så hon har inte ordnat med något nytt pass (vilket verkar superkrångligt), dom inte lika lätt att ta semester här i USA och så har hon haft sin familj som hon inte riktigt ville åka ifrån. Så det har varit lite svårt för henne att ta sig till Sverige.
 
Jag har aldrig haft råd tidigare att åka hit heller. Alltid så har antingen jag eller maken pluggat. 
 
Men nu är vi här! Några undrade också om vi pratade svenska med varandra. Vi pratar mestadels engelska med varandra, men ibland kan vi "svenska systrar" prata på svenska och då förstår syrran det mesta men svarar på engelska.

 

Gotti gott gott!

Jag var bra sugen på att köpa denna t-shirt   ;)

 

Pier 39 och Fisherman's Warf

 
Efter Alcatraz så gick vi lite längs med hamnen och åt lunch och shoppade lite. Det var supermysigt och det fanns en massa roliga affärer där!
 
 
När man är i USA så måste man ju äta hamburgare! Jag tog en med rostad lök och BBQ sås! Mums!
 
 
Vi hittad en butik som sålde en massa häftiga drakar! Så jag köpte en till barnen  :)
 
 
Kända Fisherman's Warf.
 

 

Vi har roligt tillsammans

Vi har så roligt tillsammans och skrattar hela tiden, vi systrar. Vi har verkligen så mycket att ta igen så vi bara pratar, pratar skrattar, pratar, pratar och skrattar.
 
Vi syster som följde med från Sverige är kanske inte alltid så jätteduktig på engelska så det kan bli så roliga språkmissförstånd. När vi var och handlade i affären så skulle hon betala och kassörskan (som pratade rätt så fort) frågade "Do you have a super-saver-fuel card?" (som är typ som ett bonuskort för just den affären). Syrran hörde bara ordet "fuel" och tänkte "va? jag ska inte tanka bilen???" och såg så otroligt förvånad ut och sa bara "fuel?!? what?!?!. Haha... gud, va vi skrattade - speciellt åt hennes min! Priceless!
 
Det kanske syns vem som handlade det här...?

 

Alcatraz

 
Igår var vi alltså till San Francisco (ligger inte så långt härifrån) och besökte Alcatraz. Solen sken men det blåste en hel del så det var rätt så svalt, speciellt på båten och ute på ön. Det var verkligen superhäftigt att få uppleva detta mytomspunna ställe. Ingen har rymt från fängelset (för man kan ju inte säga att dom har lyckats rymma om dom inte har kommit förbi vattnet, det är ju också en del av skyddet).
 
 
För $28 så får man båttur och guidning och allt till Alcatraz. Vi köpte med oss pretzels att äta på båtturen (som tog 20 minuter).
 
 
Fin vy över San Fransico från båten.
 
 
Här är Alcatraz, själva fängselet ser man högst upp på ön.
 
 
Tre våningar med celler var det överallt.
 
 
Cellerna var inte stora (ca 6 kvm)!!
 
 
Man såg San Francisco från fängelset. Detta såg ju förstås fångarna också, vilket var en riktig plåga för dom. Att se den vackra staden så nära, men ändå så långt borta!

 

Grannar, svenska och mat

Det är verkligen en helt annan kultur här borta i USA. Som jag nämnde tidigare så visste hela kvarteret att vi skulle komma. Igår morse ringde en granne på med en flaska vin till oss och ville träffa oss. Sen på eftermiddagen så kom det över en massa andra grannar och hälsade och dom är så intresserade av oss och av Sverige. Ställer massor med frågor och tittar på bilder på hela våra familjer. Haha, känns jättemysko att visa min systers grannar bilder på min pappa, min man och mina barn men dom vill verkligen se  :)

Min systerson tycker att svenska låter skumt. Han försöker klura ut en del ord men han säger att det är omöjligt. Så vi försökte förklara att om man tar ord för ord så är det inte alltid så stor skillnad, t.ex. höna - hen, båda har h:et och n:et i sig. Men han tycker att när vi säger "höna" att det låter som att det är ett R i det, typ som "hörna" säger han... och vi skrattade och berättade att det betydde något helt annat. 

Idag ska vi till Alcatraz! Det ska bli så spännande! (Det ska bara bli 25 grader idag - kallt enligt amerikanarna)

Nu, lite bilder på mat:


En fajita med en stor portion pommes och sallad på sidan. Till det drack jag Dr.Pepper, det är såååå härligt att kunna beställa Dr.Pepper på restaurang så där  :)


Och vad sägs om denna frukost? Yoghurt med m&m's?


Jag sa till syrran att jag brukar äta ostmackor på morgonen. Vad för ost, gillar du frågade hon. Stark ost, sa jag. Då får jag två mackor med jalapeno-ost!!! Haha, det var verkligen STARKT, kan jag säga!!

 

Shopping!

 
Igår tog vår syster med oss till ett stort shopping mall. Ja, vi tyckte det var ENORMT men alla säger "det är ju superlitet!". Vi besökte Target, där hade dom en sån rolig grej som man satte dit kundvagnen i och den åkte upp av sig självt.
 
Sen blev det en gigantisk glass hos Häagen Daaz - supermumsigt!
 
 
På Yankee Candle hittade vi MAN CANDLES!! Haha! Dom luktade som träplankor, nyklippt gräs, fotbollsplan och andra manliga saker  ;)
 
 
Jag har ju bakat Whoopie pies och Karamell pekan cheesecake så det var lite roligt att hitta dessa  :)
 

 

American familyDet är verkligen så overkligt att vara här. Jag har fått träffa min systerson för allra första gången. Han är 18 år och älskar att spela baseball. Så vi ska gå och se honom spela i helgen.
Området här är precis som att kliva ut på Wisteria Lane i Desperate Housewives.Allra allra första bilden på oss tre systrar tillsammans!

 

Återföreningen!


Igår återförenades jag äntligen med min syster! Det var underbart att få krama om henne på flygplatsen och det kändes så overkligt. Känns fortfarande overkligt när jag sitter här i hennes kök och pratar med henne.


Vi landade kom hem till henne runt midnatt igår kväll. Hon sa att vi inte skulle bli förvånade om grannarna satt utanför deras hus och väntade på oss för tydligen så väntar hela kvarteret på vår ankomst... haha. Men nej, det gjorde dom inte  ;)


Sen satt vi uppe till efter 2 och pratade och pratade. Kändes som om vi aldrig ville sluta prata. Jag kunde inte sova riktigt heller så jag vaknade runt kl. 7 och har fortsatt och pratat en massa.


Nu väntar jag på att maken och barnen ska komma ut på Skype så att vi kan prata!


Min systers enorma kyl (allt är så mycket större här!)

 

På Newark flygplatsMellanlandningen i New York varade över 6 timmar så det blev en hel del fika och en hel del luktande på parfymer och krämer. Men jag shoppade faktiskt lite också, ett NY-linne och två NY-toppar.Vilken lycka när vi hittade Crumbs Bake Shop här på flygplatsen! Deras cupcakes är ju gudomliga!  :)
Och så bar det iväg vidare till San Francisco! 

MellanlandningSitter just nu på Starbucks med min syster och dricker en Chai Latte (den var riktigt god!) och äter Crumb cake (supermumsig den med!).

Flygturen hit på 8 timmar gick förvånadsvärt smidigt och lugnt. Kändes inte som 8 timmar och när vi landade så pratade dom tyska (?) i högtalarna så det kändes nästan som att vi hade hamnat lite fel  ;)

Det var väldigt skönt att flyga med SAS måste jag säga. Allt ingår (även hörlurar) vilket gör det hela så mycket smidigare!
Nu ska vi snart gå och kolla in shoppingen här på flygplatsen... för vi har ju "bara" 6 timmar att slå ihjäl här  ;)

SNART ÄR JAG HOS MIN SYSTER!!

 

På väg!

Sitter på pendeltåget och är på väg till Arlanda. Usch och fy va jobbigt det var att säga hejdå till familjen (kan inte ens tänka på det för då börjar jag gråta).

Men nu ska jag säga hej till en annan del av min familj. En del av familjen som jag inte har träffat på 23 år och min systerson som är 18 år och som jag aldrig har träffat.

Barnen var inte ledsna när jag sa hejdå och inte heller när jag packade igår och det gör faktiskt det hela mycket lättare.

 


 

Hög igenkänningsfaktor


 

Dan före dan


Imorgon flyger jag över Atlanten för att återförenas med min syster som jag inte har träffat på 23 år.

När jag ser mina barn tillsammans och deras syskonkärlek så påminns jag om vad jag har saknat under alla dessa år. Min syster här i Sverige började jag umgås "på riktigt" med för 4 år sen och det är jag så oerhört tacksam för. Barnen älskar henne och hon är en del av mitt liv. Jag hoppas innerligt att Zack och Leah kommer att ha en livslång relation.

Idag är det mycket som ska ordnas. Det ska tvättas, städas och storhandlas. Och precis när detta inlägg publiceras så sitter jag hos frisören! Ikväll ska det packas (ingen idé att packa innan med två småbarn som bara vill riva fram allt).


//Pirr pirr i magen

 

Vad den ena tycker är farligt kanske den andra inte tycker är så farligtMedan jag är borta i Amerikat över midsommar så maken kanske möta upp föräldrarna för att segla lite i skärgården med barnen. Det låter supermysigt förstås men jag får lite smått panik och tänker på alla risker med vatten. Läste någonstans att den vanligaste dödsorsaken bland 2-6 åringar är drunkning.

Jag känner mig lite nojjig och larvig, speciellt när jag tänker på hur Zack ibland springer på trottoarerna här i Stockholms innerstad bland en massa bilar. Han kan springa en bra bit framför mig ibland. Jag vet att många andra vuxna tittar efter mig och någon gång har nån vuxen till och med tagit tag i honom (även fast inte alls var i närheten av att gå ut i gatan).

Det är inte lätt att gå med två småbarn i Stockholms innerstad när den ena går långsamt och den andra springer. Men jag litar faktiskt på Zack och jag påminner honom nästan varje dag att han måste stanna vid övergångsstället. Han börjar tycka att jag är tjatig och säger "ja, jag vet mamma!" men jag vill verkligen att det ska sitta i ryggmärgen. Men nu så har han gått till förskolan varje dag i över ett år så han kan det där rätt bra nu.

Men det jag tänkte på att andra skulle säkerligen se Stockholms innerstad som mer farligt för sina barn än att vistas i närheten av vatten. Det beror förstås mycket på vad barnen är vana vid också. Men jag tänker ofta på att en olycka händer så lätt, så helst skulle vilja låsa in barnen... eller åtminstonde ha koppel på dom  ;)

 

Potatis-päron eller päron-potatis?Häromdagen när jag förberedde middagen så satt barnen ute i vardagsrummet och såg på film. Jag gick och kollade till dom och hade en halvt skalad potatis i handen. Då frågar Zack:

- Vad är det där? Ett päron?
- Nej, potatis, svarar jag.
- Åh, får jag smaka?

Haha... ibland vet jag inte om han lyssnar? Men de tär klart, ibland har man inte tid att lyssna  ;) Han har faktiskt slutat att säga "vaaa? va säger du??" och säger bara så om vi använder något komplicerat ord.

Vi har börjat förbereda Zack inför att jag ska åka bort, med Leah är det ju lite svårare. Men vi ska sätta upp några rutor med siffor i (nedräkning) som maken och barnen kan kryssa för varje dag som går så ser dom exakt hur många rutor det är kvar tills jag kommer hem igen.

 

Dagens tips: Kampanjpris på ErgobabyJag vill tipsa er om att Allt för föräldrars webshop just nu har en stor resekampanj med bland annat superbra priser på Ergobaby bärsele (spara 400-600 kronor!!).

När vi reste runt i Thailand i två månader så hade vi med oss en Ergobaby som verkligen underlättade. Leah var den som mestadels satt i den (då frampå) men även Zack kunde sitta i den på ryggen.

Den är ergonomisk utformad både för den som bär och för barnet (!!) och man kan utan problem bära ett barn i den i flera timmar. Ett superbra köp kan jag intyga! 

Det är inte mycket som slår svenska jordgubbar


Bästa efterrätten: svenska jordgubbar, vaniljglass, grädde och hyvlad choklad. Tror ni att dom amerikanska jordgubbarna är lika goda som dom svenska..?

Jag och maken har myst mycket dom senaste kvällarna. Igår såg vi Paranormal Activity 3, som har helt okej. Läskig som dom andra också!

2 dagar kvar tills jag åker!

 

Sommarlov - varje barns rättighet?En läsare undrade när barnen skulle få sommarlov. Jag vet att det har diskuterats mycket hurvida barn har "rätt" till sommarlov eller inte. Vissa har inte ens möjlighet att ta semester på somrarna och då blir det ju svårt om förskolan/fritids stänger under sommaren.

Men om man har möjlighet så tycker jag absolut att barnen också ska ha semester under sommaren. Just sommarlov är väldigt nostalgiskt för mig. Jag har starka minnen från mina sommarlov. Jag gick ofta till biblioteket och lånade hem pärmar fulla med KP som jag plöjde igenom samtidigt som jag åt jordgubbar och glass. Jag cyklade fort fort och släppte pedalerna så att dom snurrade av sig själv samtidigt som jag blundade och kände solens varma strålar i mitt ansikte.

Jag vill inte beröva mina barn fantastiska sommarlovsminnen och önskar att ALLA barn fick uppleva underbara sommarlov. Så jag hoppas verkligen att alla föräldrar gör allt vad dom kan för att se till att deras barn är lediga under sommaren, kanske med farmor/moster/faster om man själv inte kan vara ledig? Nu har jag turen som är lärare själv och är ledig under alla lov. I år kommer Zack och Leah vara ledig från förskolan hela juli och två veckor i augusti. Än så länge är det bara ett Kolmården-besök inplanerat men det blir nog en hel del annat också  :)

 

En populär kycklinggryta

Gårdagens middag blev en mustig god kycklinggryta! Gick verkligen hem hos alla i familjen  :)ca 900 g kycklingfilé
5 dl kycklingbuljong
400 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 liten burk majs
spiskummin
paprikapulver
chilipulver
salt och peppar
gul paprika
grön paprika

1. Skär kycklingen i mindre bitar och låt den koka i kycklingbuljong och krossade tomater.
2. Pressa sen ner vitlöksklyftan och ha i majsen. Krydda väl.
3. Låt allt puttra tills vätskan har reducerat till hälften (tar ungefär 20 minuter).
4. Hacka paprikan i mindre bitar och ha i grytan.
5. Servera med ris.


 

FlygplanslitteraturEftersom vi är på resande fot i 21 timmar (och sen över 18 timmar hem) så kan det vara bra att ha med sig några bra böcker att läsa på flyget. Jag har typ en hel bokhylla full med olästa böcker (jag samlar typ på olästa böcker... köper och köper böcker som jag vill läsa men det blir aldrig av) så det är bara att plocka några därifrån.

Det är kanske dags att läsa Blonde? Har inte hört någon som har läst den som inte har prisat den...

 

Vad sägs om 38 grader?OMG! Vilken skillnad i väder det är mellan San Jose och Stockholm då! Speciellt på lördag... men vi åker inte förrän på söndag.

Jag tror att det blir att packa många shorts och linnen...

 

Det bästa från Magnolia BakeryIdag fick jag hem en till bakbok till min fina samling, nämligen Det bästa från Magnolia Bakery. Vi besökte Magnolia Bakery när vi var i New York och det är helt klart dom godaste cupcaksen jag någonsin ätit! Så därför kunde jag inte låta bli att beställa denna bok!

Men jag måste säga att jag blev lite besviken för det var inte alls många cupcake-recept. Lite tråkigt för det var det jag trodde det skulle vara.... men det fanns förstås mycket annat gott!


 

Borde jag testa detta nästa vecka? Baconglass!Burger King lanserade för några månader sen i Nashville, Tennessee en baconglass (!!) och från och med imorgon kan man köpa den på alla BKs restauranger runtom i USA. Den innehåller glass, chokladsås och baconbitar.

Ska man testa? Det låter väldigt äckligt, men samtidigt så brukar det vara gott att kombinera sött och salt. Men kött och glass.... neeee 

 

Fyndat på Polarn o. Pyrets rea

Man kan ju lika gärna utnyttja denna feberfriadag med att gå och shoppa lite, eller hur? Idag startade Po.P.s rea så vi begav oss dit, men tyvärr hittade jag inte så mycket som jag kanske hade velat. Jag har inte gillat så mycket i denna vårkollektion. 

Jag köper alltid kläder i nästa storlek till barnen på rean och det hade varit bra med lite pyjamas och annat i nästa storlek för Zack men jag hittade ingen sån.

Men lite fyndat blev det:


Överdragsbyxor i nästa storlek till Zack och sen lite strumpor och tights till barnen (vilket alltid går åt)


Båda dessa plaggen har barnen redan men jag gillar dom så mycket så jag köpte dessa i lite större storlekar också. Kofta till Leah och jeans till Zack (älskar dessa jeans, färgen och passformen är perfekt!).


Ullbyxor till vintern är ju perfekt att fynda till billiga priser och sen blev det en tunika till Leah som jag länge har spanat in (tycker hon passar så bra i blått).


 

FeberfridagIgår var maken hemma med Leah och idag är det min tur. Dock verkar hon må bra igen, vilket känns lite som slöseri att vara hemma när vi har det så lugnt på jobbet nu (inga elever där). Men det måste vara en feberfridag innan hon får komma tillbaka till förskolan...

Jag tycker att det har varit så lite kommentarer dom senaste dagarna. Moa skyller på iPhone-effekten och Karoliina skyller på den jobbiga koden man måste fylla i  ;)  Nåja, besöksstatisken är ju till och med lite högre än annars så ska kanske inte klaga.

4 dagar kvar tills jag åker.... har sån resfeber så det är inte sant!

 

Jag vann...


...ett set med nya köksknivar när jag var på ICAs pressvisning för ett par veckor sen. Precis vad vi behövde kan jag säga! Våra köksknivar kommer från makens gamla lägenhet som han bodde i när vi träffades - alltså över 10 år sen och det var inte direkt några kvalitetsknivar som borde hålla så länge kan jag säga...
Vi bjöds på en massa gott på pressvisningen, bland annat sockerstekta äpplen med mascarpone och biscotti och här får ni det goda recepetet:ICA visade upp heminredning som kommer att komma ut i butikerna till hösten:Den vita stekpannan som kommer från deras ICA Selection-serie (som är en serie som bara innehåller produkter av högsta kvalitén) fick vi med oss hem i goodiebagen! 

My own musicvideoRingsignalen som jag har snart har haft i ett år är Journeys Don't Stop Believing. Jag såg en dokumentär om just den låten för ett tag sen. Det som är lite roligt med just den låten är att den inte alls var populär när den släpptes på 70-talet men sen 40 år senare så är den jättepoppis!

En annan låt som jag gillar är David Guettas Titanium. Den tröttnar jag aldrig på och den får mig alltid att vilja dansa. Älskar den! Älskar texten (så stärkande och peppande!)!

Idag när jag gick från pendeltåget så lyssnade jag på Aerosmiths Don't want to miss a thing. Precis när jag kliver av tåget så kommer refrängen och en killen springer allt vad han orkade för att hinna med tåget. Tyckte att musiken var väldigt passande just då.

Är det bara jag som brukar låtsas att jag är med i en musikvideo när jag går ute och lyssnar på musik? Det brukar vara väldigt roande  :)

 

Fläskfilégryta

Denna goda fläskfilégryta är väldigt smakrik med kabanoss. En perfekt vardagsgryta :)ca 600 g fläskfilé
3 st kabanosskorvar
1 msk vetemjöl
½ burk syltlök
½ burk kärnfria oliver (ca 150 g)
½ dl saltgurka
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 röd paprika

1. Skär fläskfilén och korven i bitar. Stek i en tjockbottnad kastrull. Krydda med salt och pepper.
2. Hacka saltgurkan i mindre bitar.
3. Strö över vetemjölet och ha i syltlöken, oliverna och saltgurkan.
4. Häll på matlagningsgrädden och låt allt puttra i minst 10 minuter.
5. Strimla paprikan och ha i den mot slutet. Servera med ris eller pressad potatis.


 

Skolavslutning

Idag är ingen vanlig arbetsdag för idag är det skolavslutning. Självklart så skulle Leah komma in till oss runt midnatt och kräkas i vår säng! Smått kaos bland byte av sängkläder och en ledsen och varm Leah som bara vill sova i sängen som säger om och om igen "varmt.... varmt..."

Vi har lärt oss nu vid det här laget att Leah kräks varje gång hon har feber. I början så trodde vi ju att det var magsjuka och det var inget vidare roligt, men nu vet vi att det "bara" beror på febern.

Men maken vabbar idag så att jag inte behöver missa skolavslutningen. Så jag är glad att han kan vabba idag för imorgon så fortsätter hans stora rättegång och då hade det inte gått alls.


I lördags mådde Leah mycket bättre...


 

Hur tror ni att det känns?

Jag vet att det kommer vara en riktig känslostorm när jag återförenas med min syster efter 23 år. Många av mina vänner säger att det beror på "blod är tjockare än vatten". Tror ni på det ordspråket? Hon var ändå en del av mitt liv dom första 9 åren av mitt liv och vi delar gener och egenskaper från vår mamma. Kommer det kännas som att jag känner min syster?


 

Bär med dig cupcakes på ett smidigt sättDenna ihopfällbara cupcake-carrier är kanske något jag ska kolla efter i USA. Det är alltid lite svårt när man ska ta med sig cupcakes någonstans och denna underlättar helt klart!

 

Det minsta man kan begära

Det blev en intressant diskussion om detta med att när mamman åker ifrån familjen. Jag håller med om att man absolut borde ha samma krav på pappan som på mamman men jag tror att mamman ibland har för stora krav på sig själv. Men bas-rutinerna borde ändå båda föräldrarna ha koll på - det är ju det minsta man kan begära!

Jag kommer absolut inte skriva några listor till maken men däremot ska vi gå och storhandla i helgen för att underlätta för honom men det hade vi gjort om det hade varit tvärtom också! Även jag skulle tycka att det var jobbigt att vara ensam med barnen i 11 dagar och jag beundrar verkligen ensamstående föräldrar som jämt är det!

 

Olika förklaringar till hur en fobi uppstår

Imorse när Zack skulle kissa innan vi skulle iväg till förskolan så stod jag och Leah och väntade på honom när jag ser en stooooor spindel springa över toalettmattan. Jag fick hålla mitt lugn och fånga den i lite toalettpapper och slänga ner den i toaletten. Jag som verkligen hatar spindlar och jag känner fortfarande hur det kryper över kroppen.

Men jag vet hur lätt man för över fobier till barn. Det är en fråga som jag brukar ta upp när jag undervisar i psykologi. Det finns dock flera olika förklaringsmodeller (perspektiv) på hur man kan förklara fobier.

Det behavioristiska perspektivet: Menar att alla våra beteende är inlärda, likaså fobier. Vi tittar på hur andra gör och gör likadant själva. T.ex. om jag hade skrikit och blivit rädd för spindeln så hade barnen lärt sig att man ska vara rädda för spindlar. Detta kan sedan befästas extra ju äldre dom blir, t.ex. Leah kanske skulle bli "tröstad" och "räddad" från spindeln av andra medan Zack kanske skulle få höra att han inte borde vara rädd för spindeln (om man utgår från dom traditionella könsnormerna), så Leah skulle fortsätta och vara rädd för spindlar medan Zack kanske inte skulle bli det.

Det kognitiva perspektivet: Här talar man mycket om kognitiva scheman som man bygger upp under hela sitt liv. Om man som barn ständigt får höra att spindlar är äckliga och läskiga så förknippar man spindlar med det. Så när man själv träffar på en spindel så plockar man fram sitt kognitiva schema som man har byggt upp om spindlar och utgår ifrån det.

Det psykodynamiska perspektivet: Freud (som tillhör detta perspektiv) betonade alltid barndomen. Om något läskigt hände under barndomen så kan det leda till ångest och/eller fobier. Så i detta fallet så kanske Zack och/eller Leah blev rädd för min reaktion (om jag t.ex. skrek och blev rädd) och det blir som ett liten traumatisk händelse som kan bli en grund för fobier.

Det biologiska perspektivet: Det biologiska perspektivet förklarar allt genom biologin. Det handlar om arv, gener, hormoner och signalsubstanser. Så detta perspektiv skulle förklara att en fobi för spindlar är något som ligger i våra gener eftersom det finns giftiga spindlar så är det något vi födds med - att vara rädd för sånt som är farligt.

Visst är det intressant att man kan förklara ett beteende på så många olika sätt? Det är det som gör psykologin extra intressant. Inget är svart eller vitt.


 

Att minnas tillbaka

En av dom bästa sakerna med att ha en blogg är att man själv kan gå tillbaka i den och kika i arkivet. För oftast när vi minns tillbaka på någonting så gör vi ofta om minnena. Det kan handla om att vi inte minns alla detaljer och kanske "fyller i" luckorna med sånt som vi antar ska passa in...

Men jag roade i allafall mig med att sitta och läsa i min graviditet-kategori. Det är lite kul att läsa om att namnet Leah inte ens var ett alternativ när vi funderade på namn till lillasyster. Det är roligt att läsa om listan på saker som jag längtade efter när jag var gravid, jag kan fortfarande minnas hur jobbigt det var att inte kunna sova en hel natt utan att behöva gå upp och kissa. Nu sover jag inte hel natt men utav andra anledningar - eller snarare två anledningar!

Men när jag tittar på bilderna från graviditeten så kan jag inte låta bli att tänka på tumören. Då fanns tumören i min kropp, men jag var helt ovetandes. Helt ovetandes om att jag några veckor efter förlossningen skulle få beskedet att jag hade cancer. Jag som trodde att mitt största bekymmer skulle vara bajsblöjor och spyor (eller i värsta fall kolik - vi förberedde oss alltid på att någon av barnen kunde få kolik men som tur är så slapp vi det!), tänk vilka vändningar livet kan ta!

Jag tror att det är nyttigt att ibland stanna upp en stund och minnas tillbaka och förstå va mycket man har utvecklats egentligen....

 

Sven & SveaNu när jag letar efter svenska saker att ta med till USA så skulle detta vara perfekt om min syster hade mindre barn. Det är EmyLittles kollektion Sven & Svea som Todster just nu har kampanj på (halva priset!). 

 

När mamman åker ifrån barnen

Nu när jag ska vara borta från barnen i 11 dagar så får både jag och maken höra en del kommentarer om "ska han ta hand om barnen själv?". Jag vet inte, men jag tror inte, att vi skulle få höra "men ska hon ta hand om barnen själv?" om det var maken som skulle åka iväg.

Jag såg även på programmet om dom identiska fyrlingarna igår att när mamman åkte iväg till USA för att träffa en annan familj med fyrlingar så lämnade hon långa listor på kylskåpet med instruktioner åt hennes man. Jag kan inte tänka mig att han skulle göra samma sak om han åkte iväg.

Men varför ska det vara så här? Varför ses pappor som inkompetenta att ta hand om sina egna barn? För det viktigaste är väl egentligen att dom ser till att hålla barnen vid liv och att dom mår bra? Det spelar nog inte så stor roll om dom får fel strumpor på sig eller dom badar på tisdagen istället för onsdagen... eller hur?

Ibland kan jag vara lika dum själv och komma på mig själv med att "rätta" maken. Men vem säger att mitt sätt att ta hand om barnen är rätt?

Känner ni igen er? Skulle ni skriva listor om ni åkte iväg från familjen?

 

La familia


Kanske inte den bästa familjebilden... va?


Jag kan inte direkt klaga på vår sköna hotellvistelse. Det har varit så underbart att ta denna tiden tillsammans med familjen innan jag åker iväg (vilket jag gör om EXAKT en vecka!). Det gör så otroligt mycket bara att byta miljö tillsammans med barnen, bara för ett dygn!

 

All Inclusive på Alfonshotellet


I Alfonspaketet ingår även en två-rätters middag och buffé för barnen. (Någon frågade vad det kostade och det kostar 2090 kr/natt för 2 vuxna + 2 barn med all-inclusive, sen finns det även en all-inclusive deluxe för 2890 kr.) Buffén för barnen bestod av köttbullar, spaghetti och köttfärssås, kycklingvingar och pannkaka. Båda våra barn valde pannkaka, trots att vi hade ätit ugnspannkaka till lunch. Dom kan äta hur mycket pannkaka som helst! Det ingår även efterrätt till barnen - glass!

Vi vuxna fick en Toast Skagen till förrätt (även fast jag inte gillar skaldjur så var den helt okej!) och grillad kyckling med färsk potatis till huvudrätt.
Gårdagens outfit: Tadaa long dress och pointers long cardigan


 

Sveriges barnvänligaste hotell - AlfonshotelletVi har checkat in på Rica Talk Hotel i Älvsjö och bor i deras Alfonssvit. Barnen stortrivs verkligen och hela familjen myser med spel, böcker och lek.I rummet finns en mysig våningssäng som barnen har klättrat upp och ner i ända sen vi kom hit. I rummet väntade barnmorgonrockar med Alfons på, små Alfons-dockor, godis, kortlekar, mm.Ett skåp full med barnböcker och spel finns i rummet!Nere vid lobbyn finns Alfons-leklandet med små rum, innebandy-rink och Alfonsbio som visar Alfonsfilmer.
Får se om vi får med oss barnen hem imorgon  ;)


 

En cupcakebagares 10 budord

Snart är jag i cupcaksens hemland. Ska kolla efter lite roligt strössel och annat som förgyller bakverken  :) 

Simkurser för barn 2-4 år

Zack har dansat i ett år och han har verkligen älskat det! Det har känts väldigt bra att ha en regelbunden aktivitet och att han blir van vid att röra på sig. Jag tror att det är jättebra att lägga en grund för fysisk aktivitet redan när dom är små, men givetvis tillsammans med lek så att det blir roligt. Men det känns extra viktigt när vi hela tiden sitter mer och mer framför datorer och tv.

Men nu funderar jag på om inte barnen ska få testa på Simlekis. Jag tror att det skulle vara nyttigt att dom får en grundtrygghet i vatten tidigt. Barnens farföräldrar har båt och vi älskar att bada och simma så det skulle vara guld värt att barnen lär sig respekt för vatten. Sen har Trampoolin även syskonkurser så då skulle till och med barnen kunna gå tillsammans! Underbart!Har ni några erfarenheter av Simlekis med barn i Zacks och Leahs ålder?

 

Familjehelg!

Denna helg ska vi ha en riktig familjehelg med hotellmys och lyxmiddag. Nästa helg åker jag iväg till USA och är borta i 11 dagar, så nu ska jag försöka pussa och krama så mycket som möjligt på familjen  :)

Måste tipsa om att Campadre har kampanj på Converse just nu med 40% rabatt! Tror att jag ska kolla efter ett par i USA  :)
 

Bakprylar till barn

Idag var jag alltså på stan och inne på Åhlens City. Jag åker inte så ofta in dit, även fast det bara är tre stationer dit men jag vet att när jag väl går in där så skulle jag kunna shoppa hur mycket som helst. Speciellt just nu när dom har 20% rabatt på Patisse som är ett märke inom bakning. Dom har baguetteplåtar, muffinsplåtar, kavlar och formar.Och världens sötaste barn-bakset med kavel och formar. Jag är bra sugen på att köpa barnen ett varsitt bakset och såna söta småförkläden som finns!På tal om barnförkläden så har Bamarang just nu kampanj på en massa ursöta förkläden, både till vuxna och barn (och man kan matcha varandra!).Även dessa söta små kannor och glas i plast vore roligt att köpa till barnen (också på Åhlens City).Och barn älskar ju att baka kakor!


 

Lite shopping inför resan...Idag har jag sprungit på stan och handlat lite "nödvändigt" inför resan. Vi ska ju fira midsommar over there så behövs förstås en liten midsommarstång, svenska flaggan och lite annat smått och gott. Hittade även ett roligt spel om vad som är typiskt svenskt som jag tänkte att man kunde spela på kvällen (men då får vi förstås översätta frågorna för dom andra). Tur att det är studenten-tider för det var inte direkt svårt att hitta blå-gula ballonger och annat pynt  :)

Min syster (här i sverige) skulle fixa och ta med sig sillburkar. Hoppas att dom håller i resväskan bara! Inte så roligt med en resväska full med kläder som stinker sill!  ;)

 

Första gången

Jag grät lyckotårar igår när Leah för allra första gången sa "elka dig". Detta straxt efter att Zack sa "älska dig" men när Leah såg min reaktion så sa hon så massor sen. Supermysigt!

Det värmer verkligen i mammahjärtat att få höra dom orden från barnen samtidigt som man känner deras små armar runt ens hals.

Jag och Zack säger "jag älskar dig" till varandra säker 4-5 gånger om dagen, oftast hela spontant, och jag tycker att det är supermysigt. :)


Älskar dig, finaste Leah!


 

10 dagar kvar


Svårt att fatta att det bara är 10 dagar kvar tills jag flyger över Atlanten och tillbaka till min födelseort. Där jag inte har varit på 23 år. Men också att få återförenas med min syster som jag inte heller har träffat på 23 år och att vi tre systrar för första gången alla ska träffas samtidigt!

Syster har bokat in ett Alcatraz-besök men hon har även en vän som är uppvuxen i San Francsico som ska visa oss runt i staden! Jag har ju varit där förut, men det var ju evigheter sen så jag minns ingenting därifrån.Just nu: måste fixa något bra sätt att kommunicera med barnen när jag är därborta. Min första tanke är Skype. Har ni några förslag (det brukar ni ju ha!)?

 

Att göra det som krävs

På tal om att göra mycket för sina barn. Det flesta säger att dom skulle kunna göra vad som helst för sina barn men i vissa situationer så verkar det som att vissa föräldrar blir lite mesiga.

Jag har en vän vars tonåring började snatta. Min vän förbjöd tonåringen att umgås med vännerna men tonåringen gjorde förstås det ändå. Det hela eskalerade och det blev mer och mer snattande och bråk i skolan. Till slut kände min vän att det inte fanns något annat att göra än att flytta med sin tonåring för det hela började spåra ur rejält. Så dom flyttade till en mindre stad i närheten och nu är tonåringen mycket lugnare.

Jag beundrar min vän oerhört mycket för detta! Att rota upp sitt liv för sitt barn och verkligen aktivt visa att man gör vad som helst för att barnet ska få ett sånt bra liv som möjligt är väldigt starkt gjort tycker jag. Men tyvärr tycker jag att det är väldigt sällan man hör eller ser föräldrar som verkligen gör något åt att det börjar gå snett för deras barn. Det känns som att många föräldrar bara hoppas och hoppas på att det hela ska vända.... och så gör dom inte ett skit.

Jag tänker göra samma sak som min vän om något av mina barn behöver det. Det är ett stort steg att flytta till en annan stad men om det är det som krävs för att något av mina barn inte ska hamna i fel gäng (som kan leda till så mycket hemskt) så är det definitivt värt det!

 

Det är stort!

Zack stortrivs på mitt jobb och vill testa allt! Han tycker allt är så häftigt och det är riktigt roligt att se sitt jobb från ett barns perspektiv. Vi har gått runt och hälsat på några kollegor och nästan alla frågar honom hur gammal han är och han svarar alltid "tre och ett halvt". Den där halvan är viktig  ;)Först testade han att sitta och rita och måla med mammas pennor.Sen ville han testa aulans scen förstås!Och måla på vita tavlan också... och nu sitter han och sätter dit tusen gem i sin Bamse-tidning. Haha, tror att han kommer prata om den här dagen länge  :)

 

För vem sliter man?

Idag följer Zack med mig till jobbet. Han är så förväntansfull och stolt och har sagt hela morgonen att han också ska till jobbet idag. Det känns nyttigt för både han, mig och mina kollegor att han följer med. Jag tänker mig att det är lättare kanske för dom att ha förståelse för varför jag ibland måste gå tidigare och jobba lite mer hemifrån om dom ser för vem jag gör detta.

Leah är lite ledsen när vi pratar om att hon ska vara på förskolan och Zack ska med mig till jobbet. Men samtidigt är det viktigt att göra saker ensam med barnen, även om man som lillasyster ibland får vänta ett tag på sin tur....

 

Lediga dagen

Ni som följer mig på twitter (@bambiblogg) vet att jag idag tog med en hög med Peanutbutter Swirl Brownies hem till Lady Dahmer för fika, lek och lunch.

Det är alltid lika trevligt att sitta ner och fika och prata med Natashja. att man får sitta ner och prata lite i lugn och ro.  Imorgon är det arbetsdag igen och Zack ska faktiskt följa med mig till jobbet imorgon. Han har länge tjatat om att följa med mig till jobbet och nu har jag inga lektioner (eleverna arbetar med projekt) så det passar rätt så bra. Tror att det är nyttigt för barn att se vart deras föräldrar arbetar, blir lättare att förstå för dom när man säger "nu går jag till jobbet".

 

Peanut Butter Swirl Brownies med Fudge Glaze!!!!!

Jag var ju tvungen att göra dessa underbaringar igen! Men jag tyckte att det fattades något. Kanske lite mer choklad? Så det fick bli en fudge glasyr och jordnötschips (som inhandlades i USA), men det går lika bra att ha på hackade jordnötter (himla gott med det salta i kombination med det söta).Browniessmet

250 g mörk choklad, gärna 70 % kakao
250 g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
3 ägg
1 äggula
1 dl (60 g) vetemjöl
Drygt 1 dl (60 g) kakao
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt


Jordnötssmör fyllning
4 msk smält smör
1,2 dl florsocker
1,8 dl jordnötssmör
½ tsk vaniljsocker


1. Sätt på ugnen på 160 grader. Klä en ugnsform, cirka 20 x 26 cm, med bakplåtspapper, eller smörj den.
2. Smält 200 g av chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. Hacka resten av chokladen grovt.
3. Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsats av ägg.
4. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och vänd sist ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen och släta ut den.
5. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Klicka ut fyllningen i browniessmeten. Ta sedan en kniv och virvla runt fyllningen.
6. Grädda sedan i ugnen i knappt 40 minuter. Känn gärna med en sticka om den är klar, delarna med jordnötssmöret får gärna vara lite kladdiga.

Fudge Glaze
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
400 gr mörk choklad

1. Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap. Ta av kastrullen från värmen.
2. Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.
3. Bred ut glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Skär sedan kakan i rutor.


 

Jag skulle behöva klona mig självIdag öppnade himlen sig igen. Paraplyerna som jag köpte till barnen har verkligen blivit flitigt använda redan! Barnen älskar det!

Idag stängde förskolan tidigt. Vår förskola stänger alltid kl. 15 dagen före röd dag (gör era förskolor också det?), vilket ställer till det en hel del för oss. Maken har ett väldigt stort mål, som håller på hela denna veckan och även nsäta vecka. Jag hade egentligen fyra ställen som jag skulle vara på samtidigt: ta hand om prövningar som jag har, möte med IB-lärarna, möte med ett par andra lärare och samtidigt hämta på förskolan. Jag skulle verkligen behöva klona mig själv ibland känns det som.

Dagen har inte varit rolig alls idag, både upp och nergångar. Jag har ont i huvudet och känner allmänt nedstämd. Tecken på stress? Jag fick ett sånt fint mail från en läsare som var orolig för mig och att jag stressar för mycket. Sånt värmer alltid så oerhört mycket!

♥ Kärlek till er alla!

 

Flygresa och dödsångest

Igår så berättade jag för en vän om min resa till USA för att träffa min syster. Jag berättade också om min flygrädsla och dödsångest som jag känner inför resan. Något som jag inte har känt förut, men tydligen kommer det med att man får barn. Alla andra föräldrar som jag har pratat med detta om har också känt likadant.

Men min vän igår berättade att hon alltid skriver brev till sina barn om hon reser iväg ensam!! Då har hon fyra barn och hon överlämnar breven till pappan så att om det händer henne något så får pappan sen ge brevet till barnet vid lämplig ålder. Puh, det kändes lite tungt. Borde man göra nåt sånt? Eller spär det bara på rädslan?

En annan vän som har ett barn som snart är 8 år sa att det blir bättre med tiden.

Men jag har en stor klump i magen när jag tänker på allt detta. Tänk om det händer mig någonting? Då kommer inte barnen komma ihåg mig... osv. Men jag vet inte om jag ska skriva brev. Brukar ni göra nåt sånt?


 

Chicken nuggets med basilikasås

Här kommer en favorit, som vi gör alldeles för sällan - för det är verkligen sjukt gott! Allra godast blir paneringen med riven parmesan i!4 kycklingfiléer
1-2 ägg
1 dl ströbröd
½ dl riven parmesanost
1 tsk peppar
salt

Basilikasås
1 brk matyoghurt
½ kruka basilika
1 vitlöksklyfta
½ tsk örtsalt

Serveras med hemmagjord klyftpotatis!

1. Skär kycklingen i bitar.
2. Vispa ägg med en gaffel i en djup tallrik.
3. Blanda ströbröd, parmesan, peppar och salt. Vänd kycklingbitarna i först ägg och därefter ströbrödsblandningen.
4. Stek kycklingbitarna med smör i en stekpanna. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt.
5. Kör matyoghurt, vitlök, basilikablad och örtsalt i en mixer.


P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!!

 

Dagens fråga: Vad behöver du alltid ha hemma i köket?

En del saker kommer man långt med och några saker känna alltid bra att ha hemma och det är: parmesan, bacon och krossade tomater. Det kan piffa upp det mesta!

Har ni några ingredienser som ni alltid vill ha hemma?


 

Rabarber och fläderpaj

Nu när det är rabarbersäsong så måste man ju passa på och göra rabarberpaj! Det blir extra gott med lite flädersaft bland rabarberna!1 kg rabarber
1,5 dl outspädd flädersaft
1/2 dl strösocker
1 msk  vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl

150 g smör
5 msk socker
2 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 dl kokosflingor


1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skär rabarbern i bitar, och blanda med flädersaften, strösocker, vaniljsocker och potatismjöl. Häll i en stor pajform, och grädda i ca 25 minuter.
3. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och ha ner socker, vetemjöl, havregryn och kokosflingor. Rör om till en grynig massa.
4. Klicka ut smuldegen och fördela det jämt över rabarberna.
5. Grädda i 10-12 minuter tills täcket har fått fin färg.

 

Att känna att man hela tiden gör saker halvdant

Som ni vet så har jag jobbat 60% denna termin (maken jobbade 75% i höstas) för att få mer tid med barnen men också för att få mer tid åt mitt egna företag (bloggen och allt vad det innebär). Det har inte varit lätt att få ihop saker och ting. När man jobbar deltid på sitt "vanliga" jobb så känner man sig lätt utanför. Man kan inte vara med på allt och vet inte alltid vad dom andra pratar om, osv.

Men det har också känts som att det har gett mig mer jobb för att det är ofta som andra bokar in möten och annat som jag måste vara med på utanför min arbetstid. Så antingen har jag fått jobba över eller så har jag fått krångla till det och boka om och grejat. Inte så roligt att alltid känna sig som "den som krånglar till det".

Det senaste året så har det känts som om man hela tiden gör saker halvdant. Det är svårt att göra något helhjärtat, att läsa igenom elevernas uppsatser 2-3 gånger eller att lägga ner en timme på ett riktigt bra och långt blogginlägg är saker som helt enkelt inte hinns med.

Jag berättade för hon som masserade mig i fredags att jag kände lite stress över att inte hinna med att träna och ta hand om mig själv och min kropp (ännu en sak som görs halvhjärtat - någon promenad då och då liksom....). Men hon sa så klokt att jag inte borde känna stress över det utan tänka att det är så här det är just nu. Denna period i livet. För livet består av olika perioder och man ska försöka ta vara på just denna period och inte längta efter nästa... för snart är man där ändå!

Så, jag ska försöka sluta känna stress över att jag bara gör saker halvdant. Snart så är barnen större och vill hellre umgås med sina vänner än med mig - kommer jag ha mer tid för mig själv... eller? Till hösten ska jag nog jobba 80% och barnen kommer att få något längre tider på förskolan. Tror att det blir bra  :)


 

Söndagsmys hos vännerna


Igår tog vi en tur till vännerna i Tullinge på kvällen. Barnen var väldigt spralliga och det var massor med bus och spring hela kvällen. Jag blir bara mer och mer sugen på att skaffa hus varje gång vi besöker dom.

Vi testade Ekströms nya färdiga pannacotta (bara att koka upp och sen in i kylen). Den var faktiskt rätt så god! Smidigt att kunna göra pannacotta snabbt så där (speciellt för småbarnsfamiljer).


 

Caviar ManicureJag kunde inte motstå att klicka hem ett set med det senaste inom nagellack - caviar manicure från Eleven. Man målar naglarna och häller sedan små små pärlor ovanpå nagellacket medan det är vått så att pärlorna torkar fast. Det blir en riktig cool effekt, speciellt när det är blandat svarta och blåa pärlor.Det var lite pilligt att fixa men det blev ett snyggt resultat. Får se hur länge pärlorna sitter kvar (det står att det ska hålla i minst 48 timmar).

 

Tigers film


Idag har vi varit på nypremiären av Tigers film! Detta blev Zacks fjärde biobesök och precis som alla andra gånger så satt han helt klistrad. Det var premiär för Leah och där gick det dock inte lika bra. Hon "pratade" väldigt högt hela tiden och hade väldigt svårt att sitta still.Barnen är stora fans av Nalle Puh och redan runt 1 ½ års åldern kunde Zack namnen på alla karaktärerna. Jag tycker att Nalle Puh är helt okej jämfört med andra Disney filmer (med en massa prinsessor som ska räddas). En vän till mig tycker dock att dom alltid ska lura varandra så mycket i Nalle Puh filmerna och visst det kanske inte alltid är så bra, även om det är med en god tanke bakom...

Tycker ni om Nalle Puh?

 

Bloggekonomi: Vad tydlig med vad du vill och vad företaget får!

Detta med att samarbeta med företag när man har en blogg kan vara lite krångligt. När man t.ex. får en tävling sponsrad eller ska recensera någon produkt så kan det lätt bli att den ena parten blir missnöjd om man inte har varit tydlig med vad samarbetet skulle innebära.

Jag försöker alltid vara tydlig med vad jag vill få ut av samarbetet och vad företaget får ut av samarbetet. Det kan vara bra att skriva att man kommer att blogga si och så många gånger om produkten (eller påminna om tävlingen si och så många gånger) men också kanske hur många länkar det handlar om, vilka ord som kommer att länkas (detta påverkat deras sökmotorsoptimering väldigt mycket) men också att man kommer vara helt ärlig och skriva både positivt och negativt om produkten (om det handlar om en recension).


Jag har varit rätt så förskonad från att samarbeten inte har gått bra. EN gång har ett företag inte skickat vinsterna till vinnarna. Väldigt olyckigt eftersom det blir jag som bloggare som måste försöka ordna upp det... om det går. Att maila och tjata, osv. Denna gång handlade det dessutom om TRE vinnare (i en tävling) så det var extra olyckligt. Jag hade god lust att "hänga ut" företaget på bloggen... men jag gjorde inte det...


En annan bloggkollega som nyligen har råkat illa ut är Sandra som inte fick det som utlovades av företaget som hon samarbetade med. Supertråkigt, men om man har svart på vitt vad man har kommit överens om (t.ex. mailkonversation) så ska man faktiskt begära det man har kommit överens om (och allra värsta fall ta hjälp av kronofogden). Man får inte låta sig utnyttjas av företag! Glöm inte ert värde som bloggare och reklam på bloggar är värt så oerhört mycket mer än vanlig traditionell reklam i t.ex. tidningar, som man har lärt sig att ignorera!

 

När reklamen lägger sig i genusdebattenEn läsare frågade mig om vad jag tyckte om den nya ICA-reklamen där Stig använder sig av hen. Jag vet att det råder delade meningar kring reklamen, men jag tycker faktiskt att den är bra.


Vissa verkar tycka att ICA förlöjligar dom som använder sig av hen men så ser inte jag på reklamen. Stig är väl ändå en karaktär som brukar missförstå saker och göra bort sig en hel del och det känns som om det är precis så han gör nu.


Jag tycker också att reklamen visar på att oavsett om man använder hen eller inte så finns det faktiskt annat som påverkar (mycket mer) och som är viktigare. Att t.ex. föreslå att pojken ska prova att köra truck och flickan ska baka påverkar förstås barnen mer än att kalla dom "hen" eller inte. Om alla skulle agera som Stig och stoppa in barnen i fack på det viset (speciellt som han gör i slutet av reklamfilmen) så skulle det verkligen begränsa barnen och deras framtida val.
Jag vet att även Liberos nya reklam har diskuterats ur genusperspektiv. Jag kan hålla med om att reklamfilmen (speciellt musiken som har valts ut till reklamen) inte direkt gynnar genusarbetet, men den känns ändå inte farligt tycker jag. Barnen porträtteras rätt så oskyldigt och dom visar mer nyfikenhet inför varandra, så som barn ofta gör. Det behöver inte ligga så mycket mer bakom det. Men visst, reklamfilmen är väldigt heteronormativ....

Vad tycker ni om reklamfilmerna? Bu eller bä?

 

GrillväderVi trotsade vädret och grillade ändå och barnen ville absolut sitta ute och äta! Vi vuxna satt precis innanför medan barnen satt ute för sig själva och pratade och åt  :)

Men efter ett tag så ville barnen komma in och sen blev det jordgubbar och glass till efterrätt! Men Leah höll nästan på att somna i glasskålen  ;) 

Senaste veckans vinnare

Här kommer vinnarna från den senaste veckans tävlingar, stort grattis!:Herman
om Tävling: Vinn Libero Spring Collection paket:
Hej!
Det skulle komma lägligt att vinna lite blöjor, just den här månaden fick min sambo 785 kr av försäkringskassan. Jag själv har en något större inkomst. Att föräldrarna har lite pengar skiter barnet i och bajsar på som vanligt. Vi räknar varje slant just nu, så ett litet bidrag iform av blöjor och babyvård skulle komma väl till pass.Caroline Andersson - 18år & mamma till Elias om Tävling: Vinn Libero Spring Collection paket:
Min lilla grabb vill vinna detta paket! Har länge funderat på up&go men inte riktigt vågat testat dom än då dom är nästan lika dyra som ekonomipacken med pampers som vi brukar köpa och som innehåller mycket mer än ett paket up&go. Så om jag vinner detta får jag äntligen chansen att skapa en uppfattning om blöjorna samtidigt som Elias kanske får en bättre blöja. och wash mousse och wipes med sugpropp skulle vara toppen nu när vi inte längre har någonstans att göra av alla saker vi använder när vi byter blöja. Hyllan vi hade fick inte plats när vi skaffade tvättmaskinen. Att ha sakerna på andra sidan badrummet känns inte så bra då man inte når dom, man vill ju inte lämna Elias på skötbordet! 

Håller tummarna! :)Rasmus om Tävling: Med kärlek från Grekland!:
Lundarna heter Ifigenia och Katafyki.

Jag vill vinna därför att jag odlar egna grönsaker och örter för att ha så färska råvaror som möjligt. Jag älskar olivolja och det bästa komplementet till fina grönsaker är givetvis olivolja av högsta kvalitet!

 

Familjen Tvärtom

Denna helg besöker vi svärföräldrarna. Barnen älskar sin farmor och farfar och har verkligen saknat dom! På vägen hit igår så stannade vi till vid McDonalds. Efter maten brukar vi ibland ta lite glass, vilket vi gjorde igår (vi testade deras MarängSviss - uha va äcklig den var, smakade väldigt konstgjort). Vi frågade barnen om dom ville smaka, men nej det ville dom inte. Och så är det faktiskt för det mesta... och det ser nog lite roligt ut när vi föräldrar sitter och äter glass på McDonalds men inte barnen  ;)


Idag blir det nog ett besök i ett nytt köpcentrum här i staden eftersom det regnar idag också. Vi som hade bokat in grillning imorgon med några vänner men det känns inte som att det kommer att bli av....

 

Svensk mat och äkta tacos

Jag och min syster planerar att bjuda min syster i USA och hennes familj på äkta svensk mat när vi kommer och hälsar på. Det får väl bli köttbullar, kokt potatis, kanske inlagd sill och svensk pannkaka. Jag funderar på att ta med mig lite hjortronsylt, eventuellt sill och lite pärlsocker. Jag fick höra av en läsare att just pärlsocker finns inte där borta, så om man vill bjuda på äkta svenska kanelbullar så måste man väl ha med sig pärlsocker?  :)

Min systers man är mexikan så hon frågade mig om jag gillade spicy food. Ja, det gör jag väl men kanske inte i mexikanska mått mätt. Men när jag berättade att just tacos var svenskarnas "fredagsmys-mat" så sa hon att hon då skulle bjuda på äkta mexikanska tacos. För tex-mex är ju egentligen från Mexiko!

 

Nordic BeautyJag fick äran att prova på en spabehandling för recension hos Grand Hotels spa.

Behandlingen som jag fick prova heter Nordic Beauty. Jag blev först skrubbad med en sockerskrubb med tranbär och rosmarin. Jag fick sen sitta en stund i en ångdusch för att öppna upp porerna. Jag duschade sen av skrubben och fick sen en aromamassage. Efter aromamassagen blev det en ansiktsrengöring och ansiktsmassage.

Det var verkligen en helt underbar behandling! Gå och gör den! Man känner sig som en helt ny människa efter! Jag har nog aldrig varit renare  :)Efter behandlingen så badade jag lite i poolen (vattnet är 32 grader!), satt i ångbastun och i någon slags massagepool. Emellan åt så åt jag houngsmelon, äpple och apelsin och drack lite te. Supermysigt! Jag vill verkligen inte åka därifrån! Servicen är verkligen i världsklass och allt är oerhört rent och fräscht. Dom säger att man ska komma dit utan någonting alls (bara baddräkten) för dom står verkligen för allt från schampoo till ansiktskräm. Dom erbjuder även smink, rakhyvel och hårfön!
Efter tre timmar på spat (!!) så åkte jag till slut hem (men jag hade lätt kunnat stanna där i några timmar till).

 

Leahs 2-års bokJag har precs kommit hem efter en hel dag på spa (berättar mer om det sen)! Men jag kom till en massa trevlig post, senaste numret av Elle mat & vin och Leahs 2-års bok! Barnen har fått varsin fotobok vid sin födelsedag (får se hur länge jag orkar med den traditionen) och dom fullkomligt älskar dessa böcker! Sitter ofta och bläddrar i dom  :) 

Pestomos med olivbiffar

Man kanske inte tänker på att man kan använda pesto till annat än bara pasta. Det blir faktiskt riktigt gott i potatismos också (speciellt om man använder hemmagjord pesto)!

Sen är det viktigt att använda kalamata oliver! Blir sån otroligt smakskillnad!Pestomos
1 kg potatis
2-2½ dl mjölk
1 msk smör
salt & peppar
3/4 dl pesto

Olivbiffar
400-500 gr köttfärs
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
smör
1 liten burk oliver
1 dl grädde

1. Skala och skiva potatis. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av vattnet och mosa potatisen.
2. Värm mjölken och smör, rör ner lite i taget med potatisen. Vänd i pesto (jag använde röd pesto, men vanlig pesto funkar också förstås!), smaka av med salt och peppar.

3. Hacka oliver (helst kalamata oliver!) Blanda färsen med vitlök, salt, peppar, oliver och grädde. Forma till ovala biffar och stek i en stekpanna ca 3 min. på varje sida.


 

Riktigt juniväder?Här i Stockholm regnar det massor. Vilken tur då att jag köpte två barnparaplyer på min lunch i onsdags. Zack hade tjatat om att han ville ha ett eget paraply som ett annat barn på förskolan har.

Sen han fick paraplyet i onsdags har han knappt släppt det. Han hade med det på visningssamlingen igår också. så, fatta lyckan när barnen såg att det regnade imorse! Det var absolut inga problem att få iväg dom till förskolan denna morgon...

 


Beauty Planet