bambi

Vad är skillnaden mellan Sverige och USA?
Min systerson frågade mig igår "Vad är den största skillnaden mellan Sverige och USA?". Jag tyckte att det var en svår fråga men sa att vi är inte lika sociala, portionerna är hälften så stora och att vi äter oftare hemma.
 
Ni (som har varit i USA också) kanske kan hjälpa mig att svara på den frågan? Vad tycker ni är den största skillnaden mellan Sverige och USA?
#1 - Anonym

Det är väldigt tydligt att Sverige är byggt på en socialistisk grund, vilket USA inte är.. All sjukvård, omsorg, storebrorssamhälle.

Föräldraledighet, a-kassa osv..

#2 - Jenny i Dalby (mamma till fyra)

Skulle nog också främst tänka på det sociala skyddsnätet i Sverige, även om det känns som att vi just nu går lite åt ett annat håll även här. Det känns också lite mer "genuint" i Sverige, även om det är svårt att förklara hur jag menar. USA har en vacker yta, men med lite skrap på den så... Tyckte att Las vegas var en väldigt tydlig symbol för det, även om det kanske är meningen just där. Allt jätteflott, men knackar man på en vägg så är den helt ihålig och känns som om den kan rasa ihop närsomhelst. Nu är det förstås ett så oerhört stort land och jag har verkligen inte varit överallt, så det finns säkert en helt annan värld på andra ställen.

#3 - Elin

Hej!

Jag åker till New York på höstlovet med min familj. och du har ju varit i New York så jag undrar om du kan gå in på min blogg och kommentera vad du tycker man ska göra när man är i New York! :)

#4 - Helena

Den sociala samvaron skiljer sig väldigt mycket. Sen också att man tar bilen överallt. Även om man ska besöka två intill-liggande affärer. En av vår värdar blev lite putt när vi tyckte att vi kunde gå 400 meter istället för att ta spårvagn.

Det hade också varit kul att läsa dina tankar om skillnader inom USA, från New York till Kalifornien. Jag har själv besökt New Orleans och Seattle, det är som två skilda världar, även fast det är samma land.

#5 - anna

Vad jag upptäkte under mitt år i usa var att knappt har några
trottoarer vilket gör det omöjligt att gå / promenera. Också att man rastar hunden genom att låta den gå själv på tomten. Alltså inga promenader som här hemma. Jo juste, när barn skafotas säger ngn smile och barnet visar alla sina tänder. Barnet ler inte utan visar sina tänder. Ganska festligt tycker jag.

#6 - Cicci

Servicen!!

Servicen i butiker & restauranger osv är såå mycket bättre i Usa. Här känns det nästan som om man kommer och stör ibland när man har en fråga eller skall betala - det saknar jag oerhört mycket här hemma!

Svar: Ja, det stämmer verkligen!!
bambi

#7 - Carro

Allt är mindre men mer genuint och genomarbetat i sverige. Tycker det är ett genomgående tema i sverige vs USA frågan. Sen håller jag med föregående talare om att servicen i USA på de flesta ställen är helt outstanding.

#8 - Madde i CA

Jadu, jag har ju bott i USA i 7år nu. Så för mig är det kanske lättare att se skillnader och likheter än för någon som varit här på semester. Största skillnaden är hur sociala folk är. Här är det OK att säga hej till grannen. Sen är folk här mycket mer väluppfostrade och trevliga i allmänhet. Man väntar på sin tur, säger ursäkta och somsagt så är servicen MYCKET bättre här. Det där med att äta ute tror jag beror väldigt mycket fr. familj till familj. Men det finns helt klart MYCKET mer att välja på här. Vi äter inte ute spec mycket, kanske några ggr i månaden. Men det är ju såklart mer än en medel svensson. Men det beror nog mest på att det är SÅ dyrt att äta ute i sverige. Så, negativa saker med USA. Hela sjukvårdsystemet. Det är dyrt, dyrt, dyrt. Du får TIPPTOPP vård, men du måste betala för det. Naturen. Detta beror ju helt på var i USA man bor, men jag är fr Sthlm och bor i Södra Californien och jag saknar lite skog och gröna ängar. Här är det ju bara palmträd och torr kullar. Sen ang hur trevliga folk är.. ja svenskar är kanske inte sådär jättetrevliga när man inte känner dom.. men samtidigt så är amerikaner kanske FÖR trevliga. Lite fejk ibland. Så det kan vara svårt att träffa kompisar.

Jag trivs väldigt bra här, men har såklart alltid en del av hjärtat i sverige. Det finns bra och dåliga saker med alla ställen.

#9 - Helena

Tja, det är väl 'maten' man först tänker på när man hör 'Amerika/USA' sak samma...
det gör jag i alla fall, second, så tänker jag på hur amerikanerna är!
På TV (har aldrig varit i USA) så verkar de otroligt generösa, om man behöver en axel att gråta på så är amerikanarna där för en :3

Finns något jag tycker är otroligt störande dock!
de säger 'God bless USA', varför just USA och inte World? God bless the world skulle låta bättre...
I sverige säger vi inte "Gud välsigne Sverige"?

men annars tycker jag att amerika är topp!
bortsett från dessa invånare som gör bad stuff.
röker braja, misshandlar osv...

men jag gillar Amerika ;)