bambi

Vad den ena tycker är farligt kanske den andra inte tycker är så farligt


Medan jag är borta i Amerikat över midsommar så maken kanske möta upp föräldrarna för att segla lite i skärgården med barnen. Det låter supermysigt förstås men jag får lite smått panik och tänker på alla risker med vatten. Läste någonstans att den vanligaste dödsorsaken bland 2-6 åringar är drunkning.

Jag känner mig lite nojjig och larvig, speciellt när jag tänker på hur Zack ibland springer på trottoarerna här i Stockholms innerstad bland en massa bilar. Han kan springa en bra bit framför mig ibland. Jag vet att många andra vuxna tittar efter mig och någon gång har nån vuxen till och med tagit tag i honom (även fast inte alls var i närheten av att gå ut i gatan).

Det är inte lätt att gå med två småbarn i Stockholms innerstad när den ena går långsamt och den andra springer. Men jag litar faktiskt på Zack och jag påminner honom nästan varje dag att han måste stanna vid övergångsstället. Han börjar tycka att jag är tjatig och säger "ja, jag vet mamma!" men jag vill verkligen att det ska sitta i ryggmärgen. Men nu så har han gått till förskolan varje dag i över ett år så han kan det där rätt bra nu.

Men det jag tänkte på att andra skulle säkerligen se Stockholms innerstad som mer farligt för sina barn än att vistas i närheten av vatten. Det beror förstås mycket på vad barnen är vana vid också. Men jag tänker ofta på att en olycka händer så lätt, så helst skulle vilja låsa in barnen... eller åtminstonde ha koppel på dom  ;)
#1 - Ejkej

Ja jag tyckte nog det där såg läskigare ut. Barnen kommer väl ha flytväst på sig hela tiden när dom seglar? Det är ju iaf en liten trygghet.

#2 - AnnaSC

en riktig flytväst inte en seglarväst så är de säkra om det skulle hända något. Jag har växt upp på mormor o morfars segelbåt och varje gång jag inte satt ner så fäste de en kraftig lina med karbinhake i min flytväst. Ett tips bara. och att vistas bland tät trafik när man är van vid det då får man ju automatiskt trafikvett. Jag är mer rädd nu när Anton som växt upp på landet ska in till stan och gå (ja jag vet tramsigt han är 15 år) jag hade bättre trafikvett som 5 åring än han har nu, eftersom jag liksom dina barn växte upp mitt i det.



kram och ha en underbar resa!

#3 - hanna

Det är bara att sätta på en flytvät så kan ni vara lugna. Jag är också uppväxt på båt sedan jag var under året och det har gått hur bra som helst! Det brukar stå på flytvästen fr hur många kilo den klarar:) Då skulle jag vara mkt oroligare inne i stan.

#4 - LILITH - Borderline & mamma

Ja tänk vad smidigt om man kunde rulla in dem i bomull och bubbelplast :)

#5 - Jenny

Neeeej, du kan INTE säga att du litar på Zack.. för han kan inte ens lita på sig själv! Barn under 12 år har inte förmågan att tolka trafiken rätt. Han kan inte bedöma hastigheter osv. Jag tycker att du ska lära honom att gå långsamt bredvid er istället för att springa framför er. Om folk tittar och till och med ingriper så måste du ju förstå att det du gör är FEL? Om jag skulle möta på "er" ute i trafiken och jag satt bakom ratten så skulle jag nog bli jättearg över att någon riskerar både sitt eget barns liv och utsätter mig för risken att behöva ha ett barns liv på mitt samvete. Blev faktiskt förvånad över att läsa något liknande på din blogg av alla, trodde bättre om dig!

#6 - BAMBI

Jenny Han får aldrig gå ut på gatan utan att hålla i handen eller hålla i vagnen. Så varför ska han kunna bedöma bilars hastigheter? Han får inte ens lämna trottoaren!



Tror att du har missförstått mycket av mitt inlägg...



Sen det där med att främlingar som lägger sig i, senaste förra veckan så var det nån som sa till min kompis som hade lagt en filt på sin bebis att bebisen nog var för varm och att den kunde dö!! (Hon pratade om plötslig spädbarnsdöd och massa annat...) Så främlingar lägger sig ibland i även fast dom kanske inte ska...

#7 - BAMBI

Jenny Tillägg: Men jag tror att dom gångerna främlingar har tittat är för att dom tror att Zack ska springa ut i gatan men han stannar alltid innan och väntar på oss. Men det vet förstås inte dom!

#8 - Emma Nordgren - Fotografering

Det kommer nog att gå bra! Jag o lillasyster är uppväxta på båt i stort sätt, spenderade varje sommar ute på sjön och vi har klarat oss helt utan några olyckor! Man blir nog bara mer ansvarsfull om man är mycket på sjön tror jag som barn, och lär sig om natur osv osv :)

#9 - Lina

Jag förstår din oro, jag har också otrolig respekt för vatten. Många tycks inte förstå hur fort och snabbt det kan gå när barn har med vatten att göra. Och som du säger, det är en vanlig dödsorsak när barn har gått bort.

Vad gäller trafiken, så känner jag lika där, Jag kan förstå att främmande ibland tar tag i någon som ser ut att vara nära vägen, man vill knappast ha det på sitt samvete att man inte reagerat om något sett farligt ut och det sen händer något. Jag tänker att ett misstag i trafiken så kan det vara kört, barn har inte mycket att sätta upp emot hårda bilar i hög fart. Visst kanske man litar på sina barn, men för deras egen skull kanske man inte borde lita för mycket på dem. Ett normalt yngre barn har inte trafikvett helt enkelt, det kan man inte förutsätta att de har. En distraherande impuls av något kan göra att de glömmer av sig. De har heller inte utvecklat synfält åt sidorna etc. Jag tycker det ser lite otäckt ut på den där bilden, personligen låter jag inte min femåring gå utan att hålla hand när det är trafik i närheten. Fast hon vet nästan jämt att man är aktsam så har hon ibland glömt sig, som när hon såg en vattenpöl och hoppade av ren impuls över den och hamnade i gatan. Då förstod jag att hon inte är redo än att röra sig fritt. Fast du gör såklart dina egna avvägningar av vad du tycker är rimligt och tryggt nog så ta det inte som kritik. Vi har alla kanske olika saker som vi har mer eller mindre respekt för. =)

#10 - Jenny

Även om han inte FÅR gå ut själv på gatan så finns det inget som säger att han inte kommer att göra detta. Han kanske ser en boll flyga ut i trafiken eller vad som helst och vips så är trafiken glömd. Tycker att det är onödigt att ta en sådan risk. Mina barn har lärt sig att ALLTID hålla handen om det finns bilar i närheten.



Tycker du verkar ha lite övertro på din lilla kille..

#11 - Rita

Jag tänker precis som du, men litar aldrig på min 6-åring i trafiken. Fast som det ser ut på bilden så ser det inte alls så farligt ut. Han är ju van att gå i trafiken. Men lita inte för mycket på honom! Min äldsta dotter som snart blir 9 måste jag väl börja inse att jag snart kan lita på, men ibland går hon i sina egna tankar och glömmer att se sig för.



Jag är uppväxt nära vattnet och vi var ute med roddbåten så gott som varenda dag på somrarna när jag var liten. Mina barn har dock aldrig suttit i en båt så jag är livrädd för att de inte ska fixa att åka båt, även om de har flytväst.

#12 - BAMBI

Jenny Men jag känner ju honom. Han frågar alltid innan han gör någonting. Han har tidigare frågat om han får hoppa i vattenpölar på sidan om trottoaren och jag säger alltid nej, man får inte gå ut i gatan (brukar ändå finnas pölar på trottaren nånstans).



Just Zack är extremt försiktig och lugn av sig. Leah däremot litar jag inte så mycket på och kommer nog inte göra när hon är i Zacks ålder heller för hon är mycket mer impulsiv.

#13 - Elin

#14 - Linda W L2K

Jag är likadan som dig, dvs låter barnen springa före. Jag litar på mina barn. Samtidigt är jag väldigt noga med att lära dom vad som är rätt och fel.

När det gäller skärgården så tillbringar ju vi en stor del av vår sommartid där. Vi har som krav att barnen ska ha flytväst på sig oavsett om dom är på lande eller i båten. Just för att en olycka händer så lätt. Barnen får ta av västarna medan dom äter och när vi badar. Om dom ens gör det då. :o)