bambi

En feminist i klänning
I fredags på Skavlan var Caitlin Moran gäst. Hon sa en hel del vettiga saker som t.ex. detta med bilden vi har av hur en feminist ser ut och ska vara. Hon ska helst vara av medelklass, ha lågklackade skor och hålla en Virginia Woolf roman i handen, sa hon. Och är det inte lite så? Att många verkar tycka att om man inte beter sig på ett visst sätt och ser ut på ett visst sätt så får man inte kalla sig feminist.

Jag får ju ständigt kommentarer om att jag har klänning och tycker om att baka och ändå så vill jag uppfostra mina barn genusmedvetet. Är det inte det lite dubbelmoral, undrar några? Då undrar jag om dom tror att jag visar upp ALLT i bloggen? Hur roligt skulle det vara om jag postade dagens outfit varje dag - mysbyxor och t-shirt idag igen (för det är det jag oftast har på mig hemma). Och det blir lite konstigt om jag ska påpeka att "idag har jag spikat upp en tavla" eller "idag har jag betalat räkningarna". 

Men om man som feminist eller genusförespråkare anser att det är fel att stoppa in folk och barn i köns-fack blir det inte fel att stoppa in feminister i fack - att så här "ska" man va? Det är väl dubbelmoral om något?

Jag tycker inte om att jag måste bära klänning och sminka mig för att känna mig fin. Jag vill göra detta ibland ändå, men jag vill inte känna mig tvungen. There's a big difference. Men jag utmanar mig själv och postar t.ex. videobloggar där jag är osminkad och trött. Något som jag aldrig skulle ha gjort för en tio år sen...

Jag vill inte att Leah ska känna krav på att hon måste ha på sig vissa kläder eller sminka sig, raka benen, osv, för att känna sig fin. Jag vill inte heller att det här med att hon ska vara fin ska vara viktigt, vilket det gärna blir när man klär flickor i klänning för det genererar direkt en massa kommentarer och komplimanger. Klart som tusan att barnen snappar upp detta!

Men det jag egentligen vill säga med allt detta är att feminister och genusmedvetare kan komma i alla slags former och ha alla slags intressen. Det viktiga är väl ändå tankarna bakom allt och att man problematiserar saker som man gör som kanske inte är så jämställt och inte bara accepterar att allt är som det är. Ja, men varför "måste" det vara så att kvinnan ska handla alla barnkläder eller varför är det mannen som alltid står vid grillen? Det är ändå tankarna och värderingarna bakom som jag tycker är allra allra viktigast, en klänning hit eller dit bleknar mot allt det där väsentliga - att barnen lär sig att alla faktiskt är lika mycket värda och ska behandlas med respekt.
#1 - Therese

Blir det dessutom inte lite fel om man lär ut helt andra måsten och krav? Som att man inte får baka, ha på sig klänning, raka benen osv. Det blir ju bara samma sak fast tvärt om och enligt mig lika illa...

Meningen är väl att manska bredda och göra allt tillåtet för alla, inte stoppa in folk i fack, om än nya fack..

#2 - Bambi

Therese: Nu vet jag inte om du syftar på mig men jag försöker leva som jag lär så gott jag kan. Men vissa saker sitter benhårt. Jag gillar inte fisk och skaldjur men jag vill att mina barn ska lära sig att äta det men jag kommer nog aldrig själv gilla det. Men ibland får jag tvinga i mig det...

#3 - tindra

Älskar Skavlan,han har så intressanta gäster.

Caitlin Moran gav en helt ny definition på Feminist & feminism tycker jag...Jättebra!

Folk har ju sin "egna" uppfattning om hur en feminist ser ut/bör se ut/ & hurdan hon/HAN beter sig!

Det var såå bra då hon sa att FEMINIST kan vara en MAN också!!

Tror inte att folk tänker så "nyskapande framåt" direkt så det var bra sagt av henne.

Loved her!

#4 - Rita

Håller med dig där! Och Therese (första kommentaren) som säger:



"Meningen är väl att man ska bredda och göra allt tillåtet för alla"



Klockrent!!

#5 - Tess

Jättebra skrivet! Tyvärr så är det så folk fungerar. De vill kategorisera och alla inom en viss kategori ska vara absolut lika och följa "mallen" för hur en feminst/ateist/punkare/hårdrockare etc. ska vara.

#6 - Teskedsmamman Svartlok

Ja, det är verkligen dags att seriemörda myten om hur en feminist ser ut!



Jag har en seriös fetisch för högklackat och det går tydligen inte för sig... Sod off! säger jag bara!

#7 - Viola

Jag trivs bäst i klänning och kjol. I motsatts till vad de flesta verkar tycka så känner jag att jag får mindre blickar då, byxor som avslöjar former känns för "privat" för min del. Men jag gillar mixen. Jag klär mig väldigt feminint, jag tycker om att laga mat, ogillar att baka och jag har inga problem med att rensa avloppet :)

#8 - Leah

Feminsim betyder helt enkelt att män och kvinnor ska ha samma rättigheter/frihet. Frihet att välja det liv man vill leva och det ha ringet att göra med om man som kvinna gillar att baka elelr bära klänningen (eller om man som man vill det så ska han ha samma rätt till det), utan att respekteras som människa och inte tvilngas till ett liv pga sitt kön.